Oilers se utkají v pondělí ve 3:30 SEČ v druhém utkání během dvou dnů s hokejisty z celku Carolina Hurricanes. Toto preview bude poněkud netradiční a především kratší než obvykle, protože po smutné porážce ve velkém derby s Calgary Flames neměl nikdo z naší redakce nejmenší chuť se do podobného podniku dnes pouštět.

Nehodlám se pasovat do role hrdiny, který jako jediný z naší komunity vzal toto břímě na svá bedra, to vůbec ne. Naopak, napadlo mě, že vypsat se z té obrovské frustrace, by naopak mohlo být přesně tou ideální terapií, kterou momentálně má zraněná edmontonská duše potřebuje. Porážka s Flames se může zdát jako „jen“ další v řadě, tak proč tolik silných slov? Inu protože prohrát v derby se svým největším rivalem bolí dvojnásob a dvojnásob bolí zejména způsob, jakým si Oilers pro tuto prohru došli. Parta okolo kapitána McDavida totiž začala produkovat alespoň trochu koukatelný hokej až když na ukazateli skóre svítil stav 3:1 pro hosty z Calgary. A to je v utkání s takhle našlápnutým sokem sakra málo! Navíc v době, kdy Koskinen zlikvidoval samostatný únik soupeře a téměř vzápětí Lucic snížil na rozdíl jedné branky, přišla opět trestuhodná minela z řad našich obránců. Tentokrát byl hříšníkem nezkušený mladík Caleb Jones a hokejisté Flames se díky tomu mohli propracovat k celkem pohodovému vedení 4:2 a k následnému vítězství v poměru 5:2. A upřímně by mě zajímalo, zda se hráči s ohnivým céčkem na prsou alespoň trochu při této výhře zapotili. Prohry ke sportu patří, v soutěži, jejíž základní část čítá obdivuhodných 82 zápasů, to platí o to více. Ovšem prohrát se musí se ctí a nikoliv v rámci veřejného bruslení, které jsme mohli v neděli nad ránem ze strany našich borců sledovat.

Nedávno vyšel v deníku Sport obsáhlý rozhovor se sportovním manažer hokejové Sparty Michalem Brošem. Klub z hlavního města trápí v aktuální sezoně rovněž obrovské výsledkové a herní problémy, Broš se nebál v rozhovoru neduhy pojmenovat, neschovával se za nicneříkající fráze a dokonce se nezdráhal ukázat jmenovitě na borce, kteří ho svými výkony v dosavadním průběhu sezony nejvíce zklamali. A vida, od zveřejnění článku, který jistě v kabině Sparty nezůstal bez povšimnutí, svěřenci Uweho Kruppa vyhráli dva zápasy v řadě a oba na hřištích soupeřů. Možná by i v Oil Country prospělo, kdyby si odpovědní lidé přestali lhát do kapsy a dali problémům, které současné Oilers sužují, pravá jména. Problém lze totiž řešit pouze tehdy, pokud jej identifikujeme. Kam vlastně současný klub směřuje, zdá se nikdo netuší. Těžko říct, jestli aktuálně Edmonton bojuje o pozice zajišťující účast v play off, nebo zda se managment chce zaměřit na budoucnost, zbavit se přeplácených hráčů a stavět tým s výhledem na několik let dopředu. Bývá dobrým zvykem fanoušky seznámit s klubovou strategií. Bohužel se domnívám, že stejný chaos jako na ledě, panuje momentálně i v kancelářích edmontonských činovníků. Jediná, v současné době identifikovatelná strategie, je zřejmě ta s názvem „Zachraň si krk pane Chiarelli“.

Dnešní zápas je první z celkových dvou, ve kterých se v letošní sezoně Carolina a Edmonton střetnou. Odveta v Raleighu je na programu 15. února. V loňské sezoně dokázali Oilers v Carolině zvítězit vysoko 7:3, doma ovšem stejnému protivníkovi podlehli 3:5. Utkání s Hurikány je pro Oilers vždy tak trochu speciální, protože právě Canes jsou klubem, s kterým Naftaři válčili ve své poslední účasti ve finále Stanley Cupu v roce 2006. Posledním pamětníkem těchto zápasů je z obou mužstev už jen útočník Justin Williams z Caroliny.

V brance hostů by se měl objevit český reprezentační gólman Petr Mrázek, svatyni domácích by pak měl hájit Kanaďan Cam Talbot. Na soupisce Oilers pro zranění nefigurují Andrej Sekera, Oscar Klefbom a Alex Petrovic, Hurracanes nemohou počítat s nasazením Jordana Staala a gólmana Curtise McElhyineyho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *