Druhá Chiarelliho sezona, tedy 2016/17. Jen těsně po konci kempu a před prvním ostrým zápasem se Chiarelli zbavil Naila Yakupova, který začínal být pro Edmonton koulí na noze. Yakupov odešel za 3 kolo draftu 2017 a bezvýznamného prospekta. Prosím, jak je libo. Yakupov mohl být megastřelcem a lidé ho v něm viděli, nicméně potenciál nesplnil. A to ani v jiných klubech NHL. Se startem soutěže Chiarelli přivedl i posilu do zadních řad Krise Russella, který je oporou týmu dodnes. Podpis Russella byl výbornou volbou, protože tento srdcař okamžitě zacelil mezery v defenzivě. V jeho případě je ale sporné prodloužení jeho smlouvy do roku 2021 za 4 mil.dolarů, Tato částka se za hráče jeho typu jeví jako poměrně vysoká.

Russell ale rozhodně stále patří k tomu lepšímu co současný kádr nabízí a pokud bude hrát stále obětavě jako teď, asi nebude proti němu výhrad a je dobře, že máme takového hráče pojištěného. Ale jak říkám, trochu se na něm ušetřit asi přecejen dalo. Ještě bych se v této sezoně zastavil u menšího jména, ale pro mě ne-zanedbatelného a sice Taylora Becka. Ten byl totiž v této sezoně nejproduktivnějším hráčem AHL, což není zrovna k zahození. A určitě ne tak, aby po pouhých třech zápasech v Edmontonu (což je zase spíš chyba McLellana) a takových výkonech, které předváděl v Bakersfieldu, byl vytrejdován k Rangers za Justina Fontaina, který si za Edmonton nezahrál ani v jediném zápase. Nu což. Tým šlapal jako hodinky, drtil jednoho soupeře za druhým a po dlouhých deseti letech se dostal do play off, kde Oilers postoupili přes první kolo přes San Jose a poté ztroskotali až v sedmém zápase smolně na Anaheimu.

Každopádně se zdálo, že tým je na správné cestě a i na Chiarelliho přešlapy se v euforii zapomnělo. Sám se pamatuji, jak jsme si tehdy s kolegy z redakce říkali – nejspíš jsou ty jeho hloupé kroky tak hloupé, až jsou geniální a je to nad naše chápání 🙂 Jenže pak následoval zase propad, který pokračuje.

Draft 2017 dopadl asi dobře. Vzhledem k podařené předchozí sezoně jsme vybírali až z 22 místa a tak nebylo moc co řešit. Navíc když vezmu v potaz, že tento ročník byl jeden z těch slabších, není co vyčítat. Brali jsme Kailera Yamamota a z toho by jednou mohl být kvalitní hráč. V létě se pak holohlavý démon zase činil. Jediné play off bylo i posledním pro miláčka publika Jordana Eberleho. 22.června byl rozšiřovací draft, kdy si George McPhee vybíral hráče pro své Vegas. A v onen den Oilers nepřišli jen o již zmiňovaného Griffina Reinharta, ale také o Eberleho. Do Edmontonu za něj putoval jiný útočník, Ryan Strome. Že tento trejd je chyba, to jsem věděl už v ten moment, kdy jsem se to dozvěděl. A nejen já. Chtěl bych vidět, co si asi říkal trenér McLellan když se to dozvěděl. Jenže Chiarelli to evidentně viděl jinak. Jak to dopadlo, víme. Eberle si u Islanders odehraje svůj standard, čili není to sice hráč, který by vyhrával kanadská bodování a ve srovnání s Hallem je určitě v jiné výkonnostní skupině, ale poctivých 50-60bodů dá s přehledem a 20 gólovou hranici atakuje pravidelně. Oproti tomu Strome se stěží vyškrábe na 30 bodů v sezoně. Po hodně nevydařeném startu v probíhající sezoně byl dokonce vyměněn za Ryana Spoonera k Rangers. Strome nezáří ani na Manhattanu a Spooner? Ten byl v úterý po svých slabých výkonech dokonce umístěn na waiver. Ale k tomu se ještě dostanu později.

Další, co se nepovedlo, ale nedá se asi mluvit přímo o přehmatu je angažování veterána Jussiho Jokinena. Tam šlo asi o dobrý úmysl do týmu přivézt zkušenosti a sám musím přiznat, že ohledně Jokinena jsem se ve svém úsudku seknul, protože jsem myslel, že tento Fin ještě něco v NHL ukáže. Bohužel se mu to už nepovedlo. Chybou ale bylo nechat si utéct nadějného Tylera Pitlicka do konkurenčního Dallasu a také nechat odejít veterána Matta Hendrickse do Winnipegu. Asi více než kdy předtím se nyní ukazuje, že právě tmelící prvek jako byl Hendricks v kabině výrazně chybí a i když mu končila smlouva, nad tímhle se mělo více přemýšlet. Hendricks byl navíc velmi platný i na ledě. Stojím si za tím, že od té doby, co Hendy odešel, chybí v týmu srdce a člověk, který by byl spojkou mezi mladými hráči, kterým by pomohl se začátky v NHL, tak i zkušenějšími hráči. Takový prý totiž Hendricks byl a už několik hráčů se vyjádřilo, jak moc jim v týmu chybí. Pověstný byl i svými činnostmi kolem týmu, jako je charita atd. Ono to totiž není jenom o smlouvě pane Chiarelli…

Dále vidím chybu v příchodu brankáře Ala Montoyi, stejně jako předtím Jonase Gustavssona namísto toho, aby se konečně dávala šance mladým brankářům ve farmářských týmech. Dále zbytečný odchod Patricka Maroona, to byl další přešlap, který zdobil sezonu 2017/18. Na to, co Maroon pro tým všechno dělal, odešel do New Jersey za 3 kolo draftu 2019 a nějakého Dudka či co… Z Maroona se určitě dalo vytěžit daleko víc, protože právě o takovéto hráče bývá před play off zájem, to ale asi Chiarelli neví. Po sezoně se čekalo, že o Maroona bychom se mohli znovu pokusit na hráčském trhu, ale chápu, že ho srdce táhlo domů do St.Louis, odkud pochází a kde žije jeho rodina. Tam se mu ale hodně nedaří… No, sezona byla každopádně zpackaná a bylo jasné, kde nás tlačí pata. Absence TOP obránce, kvalitního brankáře a střelce k McDavidovi byly čím dál zřetelnější.

Během další okurkové sezony Peter Chiarelli podepsal Finského čahouna Mikka Koskinena (měří 201 cm), čímž ukázal, že Cam Talbot se bude muset trochu víc snažit, protože jeho výkony i v právě uplynulé sezoně nebyly ideální. Koskinen už kdysi v NHL odchytal za Islanders pár nemastných zápasů, ale pak odehrál 6 fantastických sezon v KHL, kde se stal brankářskou hvězdou ligy a dařilo se mu i na mezinárodní scéně v dresu Finska.. Ale jak já říkám, KHL není NHL, byl jsem na něj hodně zvědavý. Koskinen mi ale zavřel pusu a věřím tomu, že je pro Edmonton dobrou volbou a myslím, že po delší době máme mezi tyčemi opět spolehlivou jedničku. Dále se zastavme na draftu 2018.Tam Edmonton vybíral z 10 místa a Chiarelli sáhnul po Kanadském obránci Evanu Bouchardovi, za což mu uděluji řád šunky zlaté! Bouchard nějakou šanci sice už v této sezoně dostal, ale bylo na něm vidět, že je ještě stále co pilovat a tak byl poslán zpět do juniorské OHL. Bouchard byl ale dobrou volbou a moc se na něj těším co předvede až se trochu vypracuje a bude na NHL připraven a já nepochybuji, že nebude.

Během léta se navíc zdálo, že tým je celkem vhodně posílen. Chiarelli podepsal Kylea Brodziaka a Tobiase Riedera,což se jevilo dobře. Výsledek už tak dobrý není. Těsně před začátkem sezony ještě Chiarelli přivedl čerstvého vítěze Stanley Cupu s Capitals Alexe Chiassona, který je nyní se 17 góly třetím nejlepším střelcem týmu, to byl dobrý tah, ale obávám se, že o Chiassona bude zájem a jelikož má smlouvu jen na tuto sezonu, bude vyměněn. Bylo by fajn, kdyby podepsání nové smlouvy s Chiassonem bylo jednou z věcí, které si vezme nový manažer na paškál. I v této sezoně je jasné, že obrana je na tom prachbídně a potřebuje nutně posílit a to kvalitně a rázně. Jenže Chiarelli na špatné výkony reagoval nejdříve tím, že přivedl Chrise Widemana, aby ho po pár dnech zase poslal pryč. To samé předvedl i v případě útočníka Valentina Zykova, ale tam to šlo přes waiver a chápu, že ho chtěli vyzkoušet. Jenže další příchody obránců Alexe Petrovice a Brandona Manninga měly spasit tápající tým? Oba byli na pokraji sestav svých předešlých týmů Philadelphie a Floridy, ale na pokraji sestavy jsou i nyní. Manning, který v roce 2015 vážně zranil Connora McDavida (který kvůli tomu vynechal velkou část sezony) přišel do Edmontonu z Chicaga. Chiarelli za něj Stanu Bowmanovi poslal Drakea Caggiulu a Jasona Garrisona. Když pominu ještě jednoho prospekta, který přišel s ním, není to hodně za takového hráče? Caggiula před výměnou nastupoval i v naší první formaci a byl platný, ne že ne. Nyní v Chicagu dostává příležitost rovněž v první s Kanem a Toewsem. Opravdu „skvělý“ trejd.

Tím se dostáváme do nejbližších několika uplynulých dní. Chiarelli v pondělí podepsal novou smlouvu s Mikko Koskinenem, což je výborná zpráva. Jenže podpis je na 3 roky s ročním příjmem 4,5 mil.dolarů. To je na brankáře, který je v NHL krátkou dobu trochu hodně. No uvidíme ale. Je to totiž jasný signál pro Cama Talbota, že jeho kroky se budou ubírat z Edmontonu pryč. Talbotovi končí po sezoně smlouva na téměř 4,2 mil.dolarů a když jeho místo zaujme nějaký mladík z farmy, pak by Koskinenův kontrakt neměl být zátěží. Samozřejmě za předpokladu, že Koskinen udrží svoji výkonnost a smlouvu si zaslouží. Talbot by mohl být dokonce vyměněn ještě během následujících týdnů a Chiarelli se o to údajně snažil, jenže Talbot má ve smlouvě dodatek o nevyměnitelnosti do některých klubů a na tom prý už dokonce nějaké jednání zkrachovalo, když Talbot údajně odmítl přestoupit do klubu, s nímž Chiarelli jednal. Dále se musím pozastavit nad úterní komedií, ve které hrál hlavní roli Ryan Spooner. Ten byl spolu s Ty Rattiem umístěn na waiver. Z něj si tyto hráče překvapivě (alespoň co se týče Rattieho) nikdo nestáhl, jenže ve večerním zápase s Detroitem byl Spooner v sestavě Oilers! Musím přiznat, že když jsem se toto dozvěděl, byl jsem si už stoprocentně jistý, že jsme tým bláznů, protože tohle byla i na člověka, který je u Edmontonu zvyklý na ledacos silná káva. Ostatně na internetu se to nejen kvůli tomu hemží srandičkami na náš účet a není se čemu divit.Tato nesmyslná epizoda byla ale naštěstí také tím posledním, co Peter Chiarelli v Edmontonu udělal. Ještě během zápasu s Red Wings totiž ztratil Bob Nicholson trpělivost a Chiarelliho odvolal.

Dodatek – Spooner byl den poté opravdu poslán do Bakersfieldu i se svými 4 miliony dolarů (…) Příběh tedy pokračuje dál.

Novým – dočasným manažerem byl prozatím jmenován Keith Gretzky, mladší bratr 99. Keith Gretzky je v Edmontonu po třetí sezonu asistentem generálního manažera. Bob Nicholson si tak dává čas na to, aby nového generálního manažera vybral pečlivě a v klidu, což je určitě dobré rozhodnutí. Je tak otázka, kolik dostane Gretzky pravomocí. Od Nicholsona určitě dostal instrukce, nakolik může manipulovat se současným kádrem, tudíž nejspíš s kterými hráči může něco dělat a s kterými ne. Nebo jestli se bude čekat na nového manažera a Gretzky má pouze dohlížet na současný tým ve stavu, v jakém je. Je také možné, že místo může obsadit samotný Keith Gretzky, ale na to bych nesázel. Gretzky totiž s Chiarellim pracoval nejen teď v Edmontonu, ale i jako ředitel skautingu v Bostonu. Asi by tudíž stálo za to angažovat někoho úplně nového, který do klubu přinese svěží vítr. Nový manažer bude mít ale práce dost. Bude to určitě vyřešení situace s Jessem Puljujarvim, co s ním, nechat, učit, vzdělávat v angličtině, nebo poslat pryč? Co s Milanem Lucicem. Dát mu důvěru, nebo se ho pokusit vyměnit, ať už třeba s případným podělením se o část jeho platu? Řešit končící smlouvu s Jujharem Khairou. Výrazné posílení děravé obrany bude ale asi největším úkolem. Ještě před koncem této sezony by měl buď Keith Gretzky nebo už nový manažer na starosti vytrejdovat Cama Talbota, Alexe Petrovice a Alexe Chiassona, kteří by se jinak po sezoně stali volnými hráči bez náhrady. Chiassona samozřejmě za předpokladu, že se s ním nepodaří podepsat novou smlouvu, což by vzhledem k jeho výborným výkonům bylo žádoucí.

Ještě dodám, že co se týče druhé pozice, čili místo prezidenta hokejových operací, to zaujme Bob Nicholson sám. Jako viceprezident nadále pokračuje Craig MacTavish. Co se týče jmen, o kterých se spekuluje na uvolněný post po Chiarellim, spekuluje se o hodně jménech a zámořský tisk se nyní jaksepatří vyřádí. Abych zmínil ty nejvýraznější z nich, tak to jsou: Kelly McCrimmon – asistent GM ve Vegas a dlouholetý funkcionář týmu Brandon Wheat Kings ve WHL. O něm se píše, že by mohl být nejžhavější kandidát. Dále to jsou Bill Zito – asistent GM v Columbusu a manažer Clevelandu Monsters v AHL, Bill Guerin – asistent GM v Pittsburghu a bývalý hráč Edmontonu, Mark Hunter – GM London Knights v OHL a bývalý hráč NHL, Jeff Kealty – asistent GM v Nashvillu, Norm Maciver – asistent GM v Chicagu a bývalý hráč Edmontonu, Joe Will – asistent GM u San Jose Sharks a GM San Jose Barracuda v AHL, Steve Yzerman – poradce Tampy Bay. Skloňuje se hodně jmen a jsou to spekulace. Manažerem Oilers se může stát ale také někdo úplně jiný než výše zmínění pánové. Můj názor je ale takový, že by to měl být člověk, který je neokoukaný. Většina z těch o kterých se mluví jsou asistenti GM ve svých klubech a čekají na svou příležitost povýšit a touhle cestou bych šel. Rozhodně vzít někoho zvenku a někoho, kdo bude mít ctižádost dosáhnout úspěchů a kterých ještě nedosáhl. Rozhodně bych (kromě Yzermana) nesahal po nějakém starém lvu, který už v NHL hodně zažil. Náš klub potřebuje čerstvou krev! 🙂

Co se týče zbytku sezony, tak bych hlavně sezonu dohrál v klidu a nezasahoval do jádra, z kterého můžeme budovat nový tým. Myslím tím hlavně Connora McDavida, Ryana Nugenta-Hopkinse, Leona Draisaitla, případně Darnella Nurseho, Zacka Kassiana a Jujhara Khairu. Případná účast v play off by nás totiž mohla stát v případě obětování některého z těchto hráčů hodně draho. Ořezat neužitečné maso se ale může samozřejmě už teď a co já vím, třeba se ještě v této sezoně podaří udělat nějaký povedený trejd, který by nám mohl být prospěšný do budoucna.

A hodnocení Petera Chiarelliho? Abych byl spravedlivý, Chiarelli udělal v Edmontonu i dobrou práci. Špatných rozhodnutí ale výrazně převyšovalo a tenhle klub se z jeho řádění bude vzpamatovávat ještě dlouho. Už nyní se o něm v médiích píše jako o nejhorším manažeru v NHL všech dob. Tam by se dalo asi polemizovat, protože podobných expertů už bylo několik, například Mike Milbury, Garth Snow a další… Ale určitě se zařadí po jejich bok a podle mého názoru bude mít VELKÝ problém sehnat další angažmá, alespoň v NHL rozhodně. Jinak ať si na věc udělá obrázek každý sám, protože vše zmíněné je jen můj názor. Ale snad jsem Vám přiblížením jeho „akcí“ tímto článkem napomohl.

Závěrem bych Vám chtěl říci, že i přes všechno co se v Edmontonu děje, fandit Oilers je čest! Je to naše srdce a doufám, že našemu klubu zůstanete věrní i v těchto špatných časech, kdy nám hoši moc radosti nepřináší. Já vím, že toho je už trochu moc a mladší ročníky zažívají prakticky jenom ty špatné časy, ale pořád to jsou naši Oilers a nesmíme ztrácet hlavu a za svým klubem stát i nadále v dobrém i ve zlém! Začít fandit těm, kterým se daří, to umí totiž kdejaký blbec, my jsme ale Oilers!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *