Člověk se ani nenaděje a za čtyři dny to už bude měsíc, co byl z Edmontonu propuštěn Peter Chiarelli. Dočasně byl funkcí generálního manažera pověřen Chiarelliho asistent a pravá ruka Keith Gretzky, mladší bratr slavné 99. Jaké dostal Gretzky od prezidenta klubu Boba Nicholsona přesné úkoly, to asi ví jen nejužší vedení klubu. Ale těch možností moc není. V klubu je nyní několik hráčů, kterým končí po sezóně smlouva a manažerův úkol je s nimi buď hráče prodloužit nebo zhodnotit. A vzhledem ke špatným výsledkům Edmontonu a celkově špatné náladě v klubu, zatím se nabízí spíše to druhé, protože je potřeba pročistit zkažený vzduch a vzít to z jiného konce.

Dále – a to je neuveřitelné vzhledem k výsledkům Oilers – stále ještě visí ve vzduchu možnost účasti v play off. I ostatní týmy Západní konference pohybující se na hraně postupu totiž neprokazují moc dobrou formu a tak je play off stále na dohled. Nyní na osmé místo, které drží Minnesota ztrácíme 7 bodů. Pak je tu samozřejmě ještě otázka, jestli tam vůbec chceme. Nálada v týmu je podle posledních zpráv totiž špatná. Trenér Ken Hitchcock veřejně zkritizoval hráče za špatný přístup k zápasům a asi právem. Pokud sledujete zápasy Oilers, tak frustrace je cítit ze samotných hráčů více než by jsme chtěli. Člověku je z toho smutno když to vidí. Před Oilers se už dokonce dostali i Arizona s Anaheimem. A to považte, že Anaheim z posledních 20 zápasů vyhrál pouhé 4! Oilers z posledních 20 zápasů udělali výher 6. Los Angeles, kteří jsou otloukánkem soutěže už od samého začátku ročníku, už jsou za námi o pouhý bod. Horším týmem v celé lize pak už je jen Ottawa. Nabízí se samozřejmě ještě jeden důležitý aspekt a to je výhoda postavení na draftu, kde půjde letos o hodně.

Na draftu budou totiž dvě velmi zajímavá jména. Americký supertalent Jack Hughes a pak Fin Kaapo Kakko. Byl bych raději, kdybychom se zrovna my několik let těmto výběrům vyhnuli. Ano, ze sobeckého hlediska by bylo krásné získat nějakou ofenzivní superhvězdu typu Hughese, která by nám jistě velmi pomohla. Jenže těch šancí už jsme dostali v nedávných letech dost. Je jasné, že bych radost měl jako fanoušek Oilers, ale jinak z pohledu fanouška celé NHL bych byl raději, kdyby šanci získat tyto hráče dostali také jiné kluby. Neumím si ani představit co by se v zámoří spustilo, kdybychom si vylosovali právo prvního výběru na draftu 2019. A to se může naprosto lehce stát!  Lavina nenávisti k Edmontonu by pak z jiných stran byla asi obrovská. No uvidíme ale… K oné loterii ještě musím podotknout, že Ottawa má nyní z posledního místa v losu sice největší šanci, jenže vybírat nebude, protože svoji volbu vyměnila Coloradu. Tento pick byl součástí výměny Matta Duchena do Ottawy. A pokud by například Hughes putoval do Colorada, našeho velkého nepřítele, bylo by to ještě hodně zajímavé.

Keith Gretzky kromě případného posílení kádru a redukci končících smluv hraje ještě o jednu věc a to je jeho vlastní angažmá. Pokud totiž dokáže Edmonton vytáhnout z bahna – a není nemožné ještě hodně věcí stihnout v probíhající sezoně – pak by mohl na postu manažera už zůstat a vysloužit si plnohodnotné místo. Zajímavá by byla také klubová hierarchie. Wayne Gretzky – spolumajitel klubu, Keith Gretzky – generální manažer, možná i prezident hokejových operací? A Gretzkymu to zatím docela jde, to se musí nechat. Velmi zajímavý den byla právě uplynulá sobota. Gretzky se zbavil Cama Talbota. Za prvé se zbavil neperspektivního gólmana, který už týmu neměl co dát a který už byl spíše přítěží. Za druhé si uvolnil místo pod platovým stropem, protože protihodnota za Talbota, gólman z Philadeplhie Anthony Stolarz má pouze roční kontrakt na 761 000 dolarů, což je velký skok. Také díky tomu může být aktivován obránce Andrej Sekera, který se po vleklém zranění rozehrával na farmě v Bakersfieldu. To se včera také stalo a Sekera je připraven naskočit do zítřejšího zápasu s Arizonou. Za třetí Gretzky získal Stolarze. Gólmana, který má v sobě určitý potenciál. Ve Philadelphii, kde gólmani rozhodně nemají na růžích ustláno a kde s nimi mají dlouhodobě problémy se ukazoval ve velmi slušném světle. A pokud se s ním nebude počítat do příští sezóny, je to alespoň kvalitní dvojka do doby, než se bude v brankovišti řešit další situace. Do konce sezóny zbývá Edmontonu 24 zápasů a pak Stolarz může zkusit trh s volnými hráči.

V Edmontonu bude před novou sezónou jednou z možností to, že už konečně dostane šanci některý z mladíků na farmě, kterými jsou Shane Starrett, Stuart Skinner a Dylan Wells. Když se mluvilo o očekávaném trejdu Cama Talbota, byla zde také možnost, aby závěr sezony v prvním týmu odchytal některý z našich mladíků, nejpravděpodobněji asi Shane Starrett, jednička Bakersfieldu. Ale Bakersfield je nyní ve skvělé formě a je pochopitelné, že Starrett je nyní asi platnější právě tam, než aby se plácal v týmu, kde je atmosféra na bodu mrazu. Je ale možné, že si Anthony Stolarz vyslouží novou smlouvu. A proč ne také. Je to mladý brankář (před pár dny oslavil 25 let) a je u něj rozhodně daleko větší perspektiva než u Talbota. Kór když Edmonton měl prý ohledně Talbotovy výměny volnou ruku co se týče protihodnoty a tam byli k dispozici ještě Brian Elliott a Michal Neuvirth. Pokud by Gretzky uvažoval jen o dvojce, která do konce sezóny bude krýt záda Koskinenovi, pak by mohl vzít klidně i Elliotta a to s čistým svědomím. Když ale sáhl po Stolarzovi, nabízí se určitě větší šance využít jeho potenciálu a teoreticky si ho podržet i nadále. Jestli se to ukáže jako dobrá volba, to se ještě uvidí. Stolarz navíc nebude mít lehkou situaci, protože Edmonton hraje opravdu bídně a oproti Philadelphii, která nyní hraje ve velkém laufu přichází do zcela jiné atmosféry. Vzhledem k formě týmu a také tomu, že nás nyní čeká dlouhá série zápasů, kdy budeme hrát každý druhý den, myslím že Stolarz dostane šanci velmi brzy a pokud ne zítra s Arizonou, tak pak ve čtvrtek s Islanders. Cam Talbot si rovněž ještě za Philadelphii nezachytal a tak Carter Hart musel být v brance jak v sobotním, tak i nedělním zápase. Carter Hart byl prý hlavním důvodem angažování Cama Talbota do Philadelphie a to z důvodu, že spolu tito dva brankáři strávili celé léto přípravou na sezónu a Talbot by tak měl být pro mladého talenta mentorem i v klubu. Kdo by to ale byl řekl před sezónou, kde byli dva jasní brankáři v osobách Elliotta s Neuvirthem. A Hart s Talbotem se nyní sejdou v jednom klubu jako spoluhráči. Inu, NHL takovéhle příběhy psát umí, to dobře víme. Pro Flyers každopádně a minimálně z tohoto pohledu dobrá volba a nedivil bych se, kdyby Talbot právě kvůli Hartovi s Flyers podepsal i smlouvu přinejmenším na další rok. I když by asi musel jít dolů s platem. Ze strany Oilers, tak ze strany Flyers ale zdá se velmi dobrá výměna pro obě strany.

Ještě týž den Gretzky obchodoval znovu, tentokrát s Vancouverem. A i druhý sobotní trejd byl z pohledu Edmontonu dobrý. Pokud ne příliš z finančního hlediska, pak přinejmenším zahřál u srdce všechny sentimentálně laděné fanoušky Oilers. “Domů“ se vrátil Sam Gagner, kdysi velký oblíbenec davu, který se po trejdu do Tampy v roce 2014 (za Teddyho Purcella) potloukal 5 let kde se dalo a většinou s ne moc valným úspěchem. Gagner byl tehdy hráčem Tampy asi pár minut než se stěhoval do Phoenixu, pak do Philadelphie, kde byl dokonce poprvé poslán i na farmu. Poté do Columbusu, kde se ale zmátořil a odehrál svoji nejlepší sezonu v NHL, když zaznamenal 50 bodů. Poté se zase stěhoval do Vancouveru. Tam dokonce právě probíhající sezonu ani nezačal. Zahrál si jen upachtěných 7 zápasů na přelomu listopadu a prosince, jinak hrál převážně na farmě v AHL za Toronto Marlies. Gagner byl Edmontonem draftován v roce 2007 v 1. kole ze 6. místa. Jedničkou draftu byl tehdy Patrick Kane. Gagner za Edmonton hrál dlouhou dobu, 7 sezon mezi lety 2007 až 2014. Nyní je tedy zpět a má šanci ukázat, že má na to hrát NHL. Gagner má smlouvu navíc ještě na další sezonu s cap hitem 3 150 000 dolarů.

Jako protihodnotu poslal Gretzky do Vancouveru Ryana Spoonera. Ten v Edmontonu strávil přesně 3 měsíce, když byl 16.listopadu k Oilers vyměněn za Ryana Stromea. Spooner ve 25 zápasech za Oilers vstřelil 2 góly a připsal si 1 asistenci. Před měsícem byl dokonce poslán na waiver a nyní až do výměny nastupoval za Bakersfield. Spooner měl smlouvu s cap hitem 4 mil.dolarů, takže i v tomto ohledu pro Edmonton výhodný trejd. Pikantní na těchto dvou hráčích je, že oba ukrajovali z platového stropu svých klubů poměrně velkou částku, ale oba nastupovali jen v AHL. Oba dva ale mají šanci na restart a musím přiznat, že Gagnerovi věřím daleko více než Spoonerovi. Gagner to zkusí ve svém bývalém klubu, Spooner letos po Rangers a Oilers už ve třetím klubu. Spooner byl pouhý den před vyhazovem Chiarelliho, 21.ledna poslán na waiver a bylo to také to poslední, co Chiarelli v klubu udělal. Tím, že si přes waiver Spoonera ale nikdo nestáhl, stále žije strom výměny Marka Messiera, který putuje internetem. I když se zdálo, že už vyschl, náhle ožil a tak konev na jeho zalévání nyní drží Sam Gagner a tento trejd z roku 1991 stále žije dál. Teoreticky se to dá brát také tak, že jsme Gagnera vyměnili za Jordana Eberleho, ale radši se do větších myšlenek už nepouštět, protože je to nervám škodlivé.

To by bylo. Keith Gretzky si podle mne zatím vede velmi dobře a budu mu držet palce ať vydží v nastoleném trendu. Co dál? V týmu už je pouze pět hráčů, kteří budou po sezóně neomezenými volnými agenty a to jsou Alex Chiasson, Brad Malone, Kevin Gravel, Alex Petrovic a Al Montoya. Prakticky u všech je pravděpodobné, že v týmu skončí. Jen u Chiassona je asi šance, že by mohl podepsat s klubem novou smlouvu, protože ukazuje, že je platným hráčem. Otázka ale je, jestli to bude chtít. Navíc to určitě nebude za stávající částku 650 000 dolarů, což je spodní hranice. Chiasson ale dosud za Edmonton vstřelil 17 gólů a přidal ještě 10 asistencí a to je slušné. Mezi střelci je v týmu na čtvrtém místě za Draisaitlem, McDavidem a Nugentem-Hopkinsem. Dále je v týmu několik omezených hráčů a i hráčů, kteří mohou projít arbitráží. Jsou to Rieder (44 zápasů, 0 gólů, 10 asistencí!!!), Rattie, Puljujarvi a Khaira. Zejména u Khairy asi bude mít Gretzky práci. U ostatních si rovněž nejsem jistý jejich pozicí do příští sezony, i když Rattie by za podpis asi stál. Ale alespoň v případě Puljujarviho by bylo žádoucí, aby neodešel za kilo jablek, ale abychom z něj ještě něco vytřískali, i kdyby to byla volba v draftu. Jeho jméno se nyní ostatně v kuloárech nejvíce probírá, takže uvidíme. A závěr sezony také napoví, jestli je Keith Gretzky hoden práce generálního manažera, nebo se budeme poohlížet po někom jiném, nejspíše po člověku úplně z venku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *