Hokejisté Edmontonu pokračují ve svém venkovním tripu a dnes je na ledě ottawských Senátorů čeká druhé utkání ve dvou dnech. Mezi oběma soupeři se jedná o první konfrontaci letošní sezony, odveta je v Albertě na programu 23. března. V ontarijském ovzduší se svěřencům Kena Hitchcocka zatím nedýchá vůbec dobře. Pokud by se hrál hokej pouze 50 minut čistého času, odvezli by si Naftaři ze Scotiabank Areny minimálně bod za remízu 2:2 v normální hrací době. Takhle z toho byl ovšem po 60 minutách debakl 2:6. Nepochopitelně nezvládnutý úvod prostřední části hry stál McDavida a spol. jakoukoliv naději na bodový zisk nebo alespoň na slušný výsledek. Naftaři tak přerušili svou čtyřzápasovou sérii, během které dokázali bodovat v každém z těchto utkání.

Jelikož přímí konkurenti v boji o poslední postupové příčky v Západní konferenci znovu bodově nezaháleli, zvětšil se pro Edmonton odstup na poslední divokou kartu již na propastných 9 bodů. Malou útěchou může být fakt, že Oilers mají oproti většině svých soupeřů odehráno o jedno utkání méně. Duel v Ottawě by se dal tedy klidně charakterizovat jako zápas o zachování poslední naděje. Utkání, která zbývá odehrát do konce základní části, rychle ubývá. Pokud Naftaři nepostoupí do play off, mají před sebou posledních 19 zápasů letošní sezony. Dovolím si ještě se letmo vrátit k zápasu v Torontu. V něm se v plné nahotě ukázalo, jak na tom oba kluby ve skutečnosti jsou. Jak trefně poznamenal server oilersnation.com: Connor McDavid je lepší než Auston Matthews, Leon Draisaitl je lepší než Mitch Marner, ovšem zbylá ofenzivní síla je bezpochyby mnohem kvalitnější na straně Maple Leafs. Stejně tak jako mají Leafs momentálně lepšího brankáře a takový obránce, jakým je v modrobílém dresu Morgan Reilly, bohužel na soupisce současných Oilers rovněž nefiguruje. Zkrátka nestačí mít v týmu dvě superhvězdy. Resp. stačí, ovšem tým kolem nich musí být vybudován úplně jinak, než je tomu nyní v Edmontonu. To je neoddiskutovatelný fakt. Leafs také před časem udělali velký průvan ve svém managmentu a to je přesně směr, kterým by se v létě měli chtě nechtě vydat i Oilers. Nemůžete prostě změnit jednu osobu, rozuměj generálního manažera a čekat, že se v organizaci změní vše od základů. Klubová kultura je mnohem hlubší a silnější proces, který se nedá vybudovat za týden, ale hodně rychle jej lze zadupat do země. Znovu si neodpustím citovat server oilersnation.com: Když přišel Brendan Shanahan do Toronta, dostal od vlastníka klubu zelenou k celkovému pročištění organizace. Stálo to peníze, stálo to čas, ale porážky jsou nakažlivé a Leafs jimi byli tenkrát doslova prolezlí, stejně jako současní Oilers. Není to jen o hlavním trenérovi a generálním manažerovi. Zapomeňme na Stanley Cup a pojďme se nejdříve pokusit vybudovat konzistentní tým, který bude alespoň pravidelně hrát play off. Pokud nebudou v Edmontonu opatrní a budou brát aktuální stav organizace na lehkou váhu, můžeme se brzy dostat do stejně apatického bodu, jako náš dnešní soupeř z Ottawy.

Senátoři jsou totiž jedním z mála týmů, proti kterým by měli být Oilers pasováni do role poměrně jasného favorita. Ono se není čemu divit, protože aktuální ročník je z pohledu Ottawy skutečným výsledkovým i výkonnostním martyriem. Nefungující vztahy ve vedení, zmar mezi rychle ubývajícími fanoušky a absence jakékoliv týmové chemie decimují poslední dva roky klub, který byl nedávno krůček od postupu do finále Stanley Cupu. Dokladem rozkladu posledních sezon je skutečnost, že z oné úspěšné soupisky z roku 2017 figuruje v současném kádru Senators již pouze šestice hokejistů. Totální výprodej v rámci nedávno uplynulé uzávěrky přestupů jen podtrhl fakt, že v Ottawě jsou nuceni myslet především na budoucnost a letošní sezonu již odpískali. Během šestiměsíčního období od září 2018 do února 2019 byli Senators nuceni zbavit se Erika Karlssona, Matta Duchena Ryana Dzingela a Marka Stonea. Všichni se měli stát volnými hráči a žádný z nich neměl chuť spojit svou další budoucnost s klubem z hlavního města Kanady. Skutečnost doslova alarmující! V Ottawě tak budou muset znovu od základů budovat de facto celý tým, který by v budoucnosti mohl být úspěšný. Slůvko „mohl“ je ovšem jaksepatří na místě. Nikde není totiž psáno, že mladíci a výběry v draftu, které Senators za zmiňované hráče obdrželi, budou jednou novými Karlssony a Stoney. A znovu oilersnation.com: Ryan Nugent-Hopkins bude UFA za dva roky, stejně jako obránce Adam Larsson. O pár let později to bude Oscar Klefbom, po něm bude následovat Leon Draisaitl a nakonec i Connor McDavid. Nedopusťme se v Edmontonu stejné chyby a změňme směr a klubovou kulturu dokud je čas. Aby všichni tito hráči jednou chtěli v Edmontonu pokračovat a spojit své další kroky s Oilers. Nejedná se o strach a o malování pověstných čertů na zeď, tohle je zkrátka velmi reálná hrozba. Na příkladu Ottawy je vidět, že to nemusí trvat ani příliš dlouho.

Ottawa má v celé NHL nejhorší průměr inkasovaných branek na zápas (3,77) a průměrně obrana Senátorů nechá soupeře vypálit na ottawské gólmany 36 střel za jedno utkání. Edmonton naopak velmi trápí špatná hra ve vlastním oslabení. V této dovednosti patří Naftařům až 29. ligová příčka s děsivým procentuálním vyjádřením ubráněných početních výhod soupeře (75,1%). Průměr této hodnoty je za poslední tři sezony v případě Oilers 77,6%, což dokazuje, že se jedná o dlouhodobý herní neduh, který se navíc konstantně zhoršuje.

V loňském ročníku byly zápasy obou soupeřů na branky poměrně bohaté. A nejen na góly, ale i na překvapivé výsledky. Oilers totiž nejprve se svým sokem doma prohráli vysoko 1:6, aby se na hostující půdě dokonale pomstili a zvítězili 6:2. Connor McDavid si v těchto dvou utkáních připsal do svých statistik 5 kanadských bodů za 2 branky a 3 asistence.

Ottawa byla ve svém posledním zápase nucena skousnout podobně jako Oilers vysokou prohru, když si z Washingtonu odvezla příděl 2:7 a protáhla aktuální sérii porážek na pět utkání. Z posledních 8 zápasů dokázali Senators zvítězit pouze jednou, ale překvapivě ve Winnipegu nad favorizovanými Jets. Zajímavostí je, že pokud Senátoři inkasovali v utkání jako první, dokázali z 31 takových případů dovést zápas k vítězství pouze v 7 z nich. Možná jednoduchý recept k vítězné cestě pro Oilers.

V dresu Edmontonu do dnešního zápasu nezasáhnou kvůli zranění útočníci Jesse Puljujärvi a Jujhar Khaira, Ottawa má na marodce Marian Gáboríka a Clarka MacArthura. V brance domácích se dnes objeví veterán Craig Anderson, startující brankář Edmontonu zatím nebyl určen. Dle původních plánů měl včerejší duel v Torontu odchytat Mikko Koskinen a dnes měl poprvé dostat příležitost „homo novus“ Anthony Stolarz. Ten se ovšem díky brankovému apetitu Maple Leafs objevil v akci již včera. Osobně si i tak myslím, že Ken Hitchcock pošle dnes do akce znovu mladého Američana.

Úvodní buly bude v ottawském Canadian Tire Centre vhozeno v pátek v 1:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *