S trochou nadsázky se dá říct, že ve čtvrtek si Naftaři připsali dva body v zápase s Columbusem „B“ a dnes je čeká v pro nás ideálním čase od 20:00 SEČ zápas proti Columbus Blue Jackets „A“. Buď jak buď, dva body z Ottawy jsou jistě cenné, byť proti Senators, kteří vypadají doslova v rozkladu, takřka povinné. Zdánlivě Edmontonu uchovaly jakési zdání možnosti přeci jen nakonec do play off proklouznout, ovšem tyto úvahy bude nutné potvrdit dnes v Nationwide Arena v testu jistě mnohem ostřejším, než byl ten v noci ze čtvrtka na pátek.

Jelikož se jedná v případě Naftařů a velmi rychlý sled zápasů, třetí ve čtyřech dnech, nic moc se nemění. Do sestavy se vrátil Connor McDavid a tým tak nějak šlape, sice jako trochu zadřenější hodinky, ale v poslední době alespoň tak. Bohužel na osmé postupové místo chybí v tuto chvíli sedm bodů. Není to moc, ale ani málo. Byť i ostatní týmy na hraně postupu kupředu spíše klopýtají, bez delší série vyhraných zápasů prostě šanci dohnat bodovou ztrátu nemají. Bohužel je v této chvíli rovněž více než pravděpodobné, že po dvou letech kralování McJesuse“ bude mít kanadské bodování základní části nového panovníka. Kapitán Edmontonu totiž v této chvíli ztrácí na Nikitu Kučerova plných 17 bodů a při jeho formě a vůbec formě celého týmu Bolts se nedá očekávat, že je reálné, aby letos ruský reprezentant o vedení do konce sezóny přišel. Každopádně i tak je na tabulku produktivity pohled příjemný, neboť na devátém místě je v tuto chvíli Leon Draisaitl se 78 body, navíc s 39 brankami je třetím nejlepším střelcem soutěže. Inu jestli někdo pochyboval o výši jeho gáže, tak německý sympaťák letos dokazuje, že si smlouvu, již si vyjednal, zaslouží a prokázal to i ve chvílích, kdy musel táhnout tým sám při absenci McDavida.

Dá se očekávat, že by dnes mohl konečně dostat svoji první herní příležitost v novém dresu Anthony Stolarz. Možná trochu překvapivě jej Ken Hitchcock nenasadil již do kanadského derby proti Senators, kdy tým hrál dva zápasy ve dvou dnech. Možná bude tedy pětadvacetiletý americký gólman vhozen do jámy lvové dnes večer, anebo se snad i Hitchcock vydává v ne příliš šťastných stopách McLellena a bude tvrdošíjně sázet jen na jednoho brankáře? Oproti Talbotovi (mimochodem ve Philadelphii se zatím na led ještě nedostal) má alespoň Mikko Koskinen poměrně slušnou formu.

Určitě se dnes na ledě nepředstaví Jesse Puljujärvi. Ten se bude muset podrobit operaci kyčle a sezóna pro něj skončila. Generální manažer Oilers, Keith Gretzky, prohlásil: „Toto zranění už Jesseho sužovalo dlouhou dobu a po pečlivém zvážení jeho samého, jeho agenta a našeho zdravotnického personálu bylo nejlepší učinit rozhodnutí o operaci a vynechat tak zbytek sezóny. Očekávám, že Jesse bude v létě rehabilitovat a pilně trénovat a bude v září na 100% připraven zapojit se do přípravného kempu.“ Ale jak to nakonec bude s tímto jistě velmi talentovaným chlapíkem dál, se dozvíme až v letní pauze. Jen pro představu, v letošním ročníku zapsal ve 46 zápasech 4 góly a 5 asistencí celkem tedy velmi tristních 9 kanadských bodů, a hrozivých -14, čímž je mezi všemi útočníky v klubu nejhorší.

Na ledě tak neuvidíme dva aktéry nejzamotanější situace z draftu roku 2016, kdy třetí v pořadí vybíral náš dnešní soupeř Columbus a k údivu všech nesáhl po Puljujärvim, nýbrž vybral Pierre-Luc Duboise. Tehdy tento krok chápal málokdo a dnes….?

Domácí tým v poslední době velmi výrazně posílil v útoku s jedinou vidinou, dostat se do play-off a zde udělat nějaký velký výsledek, neboť se dá předpokládat, že v nejbližší době mohou přijít o dva ruské tahouny, Arťemije Panarina a zkušeného gólmana Sergeje Bobrovského. Svěřenci „tvrďáka“ Johna Tortorelly mají z posledních 5 utkáních stejnou bilanci a tedy i optickou formu jako Oilers, a to 2-2-1. V tabulce se nyní nachází díky nočnímu zaváhání Pittsburghu na ledě Sabres na posledním postupovém 8. místě Východní konference se 75 body. Penguins mají bodů stejně, o bod více Carolina a další jeden navíc pak ještě Montreal. Navíc úplně ze hry není ještě ani mocně finišující Philadelphia (70), a patrně ani dnešní důležitou výhrou povzbuzené Buffalo (68) a na zdrcující finiš jistě myslí možná ještě i na Floridě (66). Každopádně stejně jako na západě, tak i na východě náš čeká obrovské drama v boji o play off až do posledního hracího dne základní části.

Nejlepším Modrokabátníkem v kanadském bodování je rusky útočník Artěmij Panarin 71 bodů (25+46). Na druhém místě je pak první nová výrazná akvizice do útočných řad přišedší z Ottawy Matt Duchene (60 bodů). Třetí je Cam Atkinson (59) a čtvrtý pak již výše zmiňovaný dvacetiletý Kanaďan Pierre-Luc Duboise (slušných 54 bodů) a pátý pak další bývalý Senátor Ryan Dzingel. Tým šlapal slušně po celou dobu a po výrazném posílení před uzávěrkou přestupů jeho akcie jistě ještě výrazně stouply. Snad jen v případě zkušeného amerického útočníka Brandona Dubinskyho můžeme mluvit o tom, že stojí výrazně za svými možnostmi a očekáváním. Bohužel posílení útočné vozby vytlačilo ze sestavy jediného možného českého hráče, jenž se mohl večer na ledové ploše objevit, Lukáše Sedláka. Je ale pravdou, že tento mladík se do úplně ideální formy po návratu z listiny zraněných hráčů dostat nedokázal.

V brance vládne už dlouhé roky Sergej Bobrovskij, byť jeho čísla nejsou nějak úplně taková, aby si z nich člověk „musel sednout na zadek“, v posledních 4 zápasech však měl dvě nuly, proti Pens se mu však třeba nedařilo vůbec. Záda mu kryje finský mladík Joonas Korpisalo, který je na tom ještě o malinko hůře, s úspěšností zákroků dokonce pod 90%.

Každopádně karty jsou rozloženy tak, že Oilers mohou, Columbus musí… využijí Naftaři tohoto rozpoložení a zaskočí favorizované Blue Jackets v jejich hájemství? Věřme, že ano a že třeba onen vysněný postup do play off není takové sci-fi, jak se nyní zdá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *