Zatím se o tom oficiálně nemluví a nepíše, ale podle zaručených zpráv na Twitteru podepsali Edmonton Oilers roční kontrakt se švédským útočníkem Joakimem Nygårdem. Čeká se, až klub tuto informaci oficiálně potvrdí, ale podle všeho by se mělo jednat už pouze o formální oznámení.

Poté, co 26letý hokejista odehrál svou nejúspěšnější sezonu ve švédské nejvyšší soutěži za tým Färjestad BK, přitáhl údajně zájem až 20 klubů NHL. Ostatně není se příliš co divit. V 52 zápasech jedné z nejnáročnějších a nejkvalitnějších soutěží v Evropě nasbíral 35 kanadských bodů za 21 branek a 14 asistencí. V celkovém pořadí kanadského bodování SHL obsadil Nygård 15. příčku. Mezi ligovými střelci se umístil dokonce na druhé příčce. Renomovaný hokejový novinář Uffe Bodin nedávno o hře rodáka ze Stockholmu napsal: „Klíčovou charakteristikou jeho hry je rychlost. Jedná se o jednoho z nejrychlejších hráčů švédské elitní soutěže, napadá mě srovnání s Carlem Hagelinem. Na začátku kariéry byla rychlost jedinou Nygårdovou devízou. Díky tvrdé práci a herní inteligenci dokázal kolem této své přirozené dovednosti nabalit další hokejové kvality a vypracoval se v hotového komplexního hráče.“

Když se začaly šířit zvěsti o tom, že by Švéd mohl zamířit od příští sezony do NHL, řekl k tomu Darren Dreger z TSN: „Je to 26letý útočník, který má za sebou velmi dobrý rok v nejvyšší domácí soutěži. Jeho agent Matt Keator se již několik měsíců před skončením sezony věnoval zájmu několika klubů z NHL. Největšími adepty na zisk švédského rychlíka měly být údajně kluby z Ottawy a z Calgary, jejichž zástupci se Nygårda do Švédska dokonce několikrát vydali osobně sledovat. Bavil jsem se s jedním nejmenovaným generálním manažerem z NHL a ten mi potvrdil, že Nygård má předpoklady k tomu, aby udělal slušnou kariéru v nejlepší hokejové lize planety. Další výhodou je, že ve 26 letech musí podepsat při vstupu na zámořský trh jednoletou smlouvu, což je pro jeho zaměstnavatele ideální zkušební doba. Ta eliminuje jakékoliv riziko chybného rozhodnutí. Zkrátka mrkněte se, jak mu to v NHL půjde a poté s ním můžete v případě zájmu uzavřít delší kontrakt.“

Proč tedy právě Edmonton? Jak bylo uvedeno výše – pro Oilers se jedná o nízké riziko s potenciálem na slušnou návratnost investic. Pochopitelně za předpokladu, že se dokáže prosadit. Když vezmeme v úvahu, jak slabou konkurenci mají Oilers na postu levých křídel, bude mít Nygård reálnou šanci v předsezonním kempu uspět a vybojovat si pozici v prvním mužstvu. Ať už celá záležitost dopadne jakkoliv, je jisté, že Naftaři potřebují přidat do svého kádru více rychlosti a přímočarosti. A právě proto by mohl být švédský útočník vítaným přírůstkem do týmu, který byl v minulosti tak často kritizován právě za to, že je v rámci současného trendu NHL příliš pomalý. Connor McDavid protentokrát promine.

Dalším zajímavým aspektem zisku Nygårda je skutečnost, že se jej Edmontonu podařilo do svých řad získat i přes značný zájem konkurence. Dalo by se říci, že Ken Holland vyhrál malou švédskou loterii a hned na začátku svého nástupu do ožehavé funkce sbírá kladné body. Tohle se zkrátka protřelému lišákovi povedlo. Na co se můžeme těšit dále?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *