Edmonton pokračuje v přestavbě. Zatím tedy v rámci managementu a od toho se pak bude vše další logicky odvíjet. Máme nového generálního manažera Kena Hollanda a ten se uchyluje k prvnímu razantímu kroku, výměně trenéra. Na včerejší tiskové konferenci byl opravdu představen Dave Tippett, o kterém se v souvislosti s angažmá v Edmontonu už nějaký čas spekulovalo. Tippett od Hollanda dostal tříletou smlouvu a ke trénování se vrací po dvouleté pauze, kdy skončil v Arizoně. I když ne pauze od hokeje jako takového, protože od léta 2018 pracoval jako hlavní poradce Seattlu, který se připravuje na svůj vstup do NHL v roce 2021. Tippett tedy opouští Seattle ještě dříve než se tento nový klub vůbec zapojí do kolotoče NHL a místo toho bere práci v klubu, který v NHL nastupuje od roku 1979 a letos bude mít kulatých 40 let na scéně NHL, i když vzhledem k výluce ne na počet sezon.

Jmenování Tippetta je výsledkem toho, že Ken Holland již po svém jmenování avizoval, že ve funkci nebude pokračovat legendární Ken Hitchcock, protože chce někoho nového, se kterým se bude moci koncepčně pracovat. A to už právě Hitchcock nesplňoval, i vzhledem ke svému věku. Hitch sice zájem pokračovat měl, protože je rodákem z Edmontonu a skoro celou sezonu dával najevo, že je mu ctí Oilers trénovat. Šanci trénovat ho ale v celé plnohodnotné sezoně nedostane a nakonec svoji trenérskou kariéru asi opravdu už ukončí. Hitch má v Edmontonu stále ještě smlouvu, kterou převzal Peter Chiarelli od Dallasu, kde Hitchcock pracoval jako poradce. Je potvrzeno, že Ken Hitchcock by měl v roli poradce nyní pracovat i pro Edmonton a myslím, že tím můžeme díky jeho zkušenostem jenom získat. A myslím si také, že Hitchcock v Edmontonu dobrou práci odvedl a je třeba mu poděkovat.

Nyní bude na počátku nové éry stát o deset let mladší, 57 letý Dave Tippett, který už toho také hodně zažil. V Edmontonu se stane šestnáctým trenérem v historii klubu v NHL. Tippett toho v NHL hodně zažil jako trenér, ale i jako hráč. Na rozdíl od bývalých trenérů z nedávné doby, ať už to byl Hitchcock, McLellan, Nelson, Eakins, Krueger nebo Renney, kteří v NHL buď jako hráči vůbec nehráli nebo odehráli velmi málo zápasů, Tippett je v tomto ohledu zkušeným bývalým hráčem a jeho jmenováním se tak vracíme do dob 90 let, kdy nás koučovali bývalí známí hráči, ať už to byli Pat Quinn, Craig MacTavish, Kevin Lowe nebo Ron Low. Dave Tippett jako hráč odehrál v NHL 721 zápasů v základní části a 62 v play off. Nejvíce se prosadil coby hráč Hartfordu Whalers, kde hrál mezi lety 1983 – 1990. Poté ještě nastupoval ve Washingtonu, Pittsburghu a Philadelphii. Týmových úspěchů se v NHL nedočkal, ale v roce 1992 získal stříbro na Olympijských hrách v Albertville ve Francii. První byl tým pod hlavičkou Společenství nezávislých států (Rusko) a třetí Československo. Tippett byl na této olympiádě zástupcem kapitána a na soupisce Kanady jedním z nejzkušenějších hráčů, protože tehdy se Olympijských her hráči z NHL účastnili pouze okrajově a byli to hráči na hraně svých soupisek nebo dokonce hráči z nižších soutěží. Také proto Tippett za Capitals v roce 1992 odehrál pouze 30 zápasů v základní části.

K Albertville ještě jenom takovou perličku. Jde o poslední zimní Olympijské hry, které se konaly souběžně s letními. Takto to bylo od roku 1924 až právě do roku 1992, poté už se cesty těchto her rozdělily a již za dva roky po Albertville se konala opět zimní olympiáda v Lillehammeru v Norsku. Ale to jen pro zajímavost, zpět k Tippettovi. Ten uzavřel svoji hráčskou kariéru v roce 1995 v týmu Houston Aeros. Zde končil jako hráč, ale i začínal svoji trenérskou kariéru. V již zaniklé soutěži IHL (International Hockey League) působil jako trenér Houstonu čtyři sezony, přičemž v té poslední 1998/99 s nimi tuto soutěž vyhrál. Mezi jeho svěřence patřil po celou dobu například současný známý trenér Mike Yeo a také početná grupa bývalých hráčů Edmontonu, kteří de facto již dohrávali své kariéry v nižší soutěži jako např.Norm Maciver, Greg Hawgood, David Oliver, Bill Huard nebo Mark Lamb. V brance bývalý dlouholetý trenér brankářů Oilers Fréderic Chabot.

Mark Lamb, to je ale jak z Tippettova, tak i z našeho pohledu zajímavá postava u které se musím zastavit. Nejen že Lamb má Stanley Cup s Edmontonem z roku 1990 a odehraných skoro pět sezon v dresu Oilers, ale po skončení hráčské kariéry začínal tu trenérskou právě v Edmontonu, kde byl v sezoně 2001/02 asistentem Craiga MacTavishe a od další sezony po celých šest sezon, asistentem Davea Tippetta v Dallasu! A nyní se právě jméno Marka Lamba skloňuje v souvislosti složení Tippettova realizačního týmu v Edmontonu. Zda se Lamb opět vrátí na místo činu, to je zatím jen teorie, ale nejspíš se to ukáže velmi brzy. Lamb poslední sezonu trénoval coby hlavní trenér Tucson Roadrunners v AHL a předtím sedm let Swift Current Broncos ve WHL.

Dave Tippett po konci v Houstonu dostal v roce 1999 laso od trenéra Andyho Murrayho, který právě nastupoval do své první sezony coby hlavní trenér v NHL, konkrétně k Los Angeles Kings. Zde Tippett po jeho boku vydržel po tři sezony a poté sám dostal šanci zkusit štěstí coby hlavní trenér. Zaměstnal ho tehdejší manažer Dallasu Stars (nyní St.Louis) Doug Armstrong. A zajímavé je, že v průběhu předešlé sezony (2001/02) byl právě z Dallasu odvolán Ken Hitchcock! Ten skončil už dříve a sezonu za něj tehdy dokoučoval jeho asistent Rick Wilson a až poté nastoupil na trenérskou židli Tippett, takže nemůžu napsat, že Tippett střídá Hitchcocka již podruhé, ale stejně, je to blízko 😊 Rick Wilson byl asistentem trenéra jak předtím u Hitchcocka, tak i poté u Tippetta, kde s ním i s Markem Lambem zůstal po celých šest let. Mimochodem Rick Wilson naposledy trénoval v předminulé sezoně 2017/18 a bylo to opět v Dallasu a po boku koho? No přeci Kena Hitchcocka. Třeba i Tippett po něm opět sáhne, ale na rozdíl od Lamba o tom pochybuji, protože Wilsonovi je už 68 let. Abych ještě zkompletoval trenérský štáb v Dallasu, tak od roku 2002 do roku 2006 tam měl Tippett jako asistenta ještě Andyho Mooga, legendu Edmontonu.

Dave Tippett v Dallasu strávil šest sezon plus výluku v rozmezí roků 2002 až 2009. V první sezoně 2002/03 v play off Tippett s Dallasem vyřadil koho? Oilers. Ti tehdy trpěli DallasStarsfobií, protože klub z Texasu byl po několik let jejich tradičním katem. Tippettův předchůdce Ken Hitchcock dokázal předtím s Dallasem vyřadit Edmonton čtyři sezony po sobě mezi lety 1997-2001 (v roce 1998 Stanley Cup) a Dave Tippett tak převzal roli „vrchního kata“ od člověka, kterého nyní na lavičce Edmontonu střídá a se kterým bude spolupracovat coby s konzultantem. Dallas do play off jinak pravidelně postupoval a Tippett to dokázal s klubem pětkrát za sebou. Pošesté se to ale nepodařilo a to byl také jeho konec v Dallasu. To už ho ale neodvolával Armstrong, nýbrž Brett Hull, který tehdy tvořil manažerské duo s Lesem Jacksonem. Tippett byl záhy pro novou sezonu 2009/10 manažerem Donem Maloneym (nyní viceprezident hokejových operací v Calgary) najat coby nový trenér Phoenixu Coyotes. A víte koho Dave Tippett na lavičce Coyotes nahradil? Wayna Gretzkyho! Gretzky neskončil tehdy ve Phoenixu nejen jako trenér, který vedl po čtyři sezony, ale také jako spolumajitel klubu. Tippett a Gretzky se nyní v Edmontonu ale sejdou, protože „The Great One“ je jak víme jedním ze spoluvlastníků Edmontonu Oilers. To jsou osudy co? 😊 S Waynem se Tippett ve Phoenixu minul, ne tak ale s jeho mladším bratrem Keithem Gretzkym, protože ten po první dvě Tippettovy sezony u Coyotes pracoval jako ředitel skautingu Coyotes a nyní se poté, co dokončil sezonu po vyhozeném Peteru Chiarellim jako dočasný hlavní generální manažer vrací zpět na místo asistenta generálního manažera a bude sbírat cenné zkušenosti po boku Kena Hollanda.

Tippett ve Phoenixu, potažmo poté Arizoně strávil osm sezon. A hned v první sezoně ve Phoenixu 2009/10 získal prestižní ocenění Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra NHL. Do play off Coyotes postoupili za Tippetta v prvních třech sezonách, poté již ne. Jak je ale známo, v Arizoně měli dlouhodobé problémy s financemi i zázemím klubu, blízko údajně bylo i stěhování a je trochu i s podivem, že tam Tippett vydržel tak dlouho. Ještě před svoji poslední sezonou v roli kouče v NHL, tedy 2016/17 se Tippett představil v roli asistenta trenéra týmu Severní Ameriky na světovém poháru. Zde získal s Kanadou zlato. Pro fanouška Edmontonu je jistě zajímavé, že Tippett zde byl jedním z asistentů Todda McLellana, tehdy trenéra Edmontonu. Jeden z dalších asistentů byl také třeba Jay Woodcroft, který byl mezi roky 2015 až 2018 asistentem McLellana v Edmontonu a nyní je hlavním trenérem naší farmy Bakersfield Condors. Tippett s Woodcroftem tak obnoví spolupráci z reprezentace Kanady na úrovni trenérů prvního týmu a farmy. Woodcroft také figuroval mezi potenciálními adepty na post trenéra Oilers, i když spíše jen mezi fanoušky. Ale někdy do budoucna, kdo ví? Ještě dodám, že manažerem tohoto zlatého týmu byl Peter Chiarelli a z hráčů Oilers se ho zúčastnili Ryan Nugent-Hopkins a Connor McDavid.

Tippett je tedy v Edmontonu. V týmu, kde v NHL netrénoval v minulosti ani jednoho hráče. Tobias Rieder, kterého Tippett vedl v Arizoně je tomu sice nejblíž, ale pochybuji, že v Edmontonu dostane novou smlouvu, takže vlastně nikdo. Na světovém poháru pak Tippett z pozice asistenta vedl již zmíněné McDavidaNugentem-Hopkinsem, jinak jde do neznámého prostředí.

Co se týče složení trenérského štábu Edmontonu Oilers na novou sezonu, tam je to zatím nejisté. Smlouvy mají zatím všichni asistenti Glen Gulutzan, Trent Yawney i Emmanuel Viveiros. O Yawneym se spekuluje, že by možná mohl doplnit trenérský tým Todda McLellana v Los Angeles, jehož členy jsou zatím Marco Sturm a Bill Ranford. Dave Tippett na úterní tiskové konferenci řekl, že všechny tři trenéry zná již z minulosti a oni budou první, se kterými si nejdříve promluví. Takže uvidíme. Ještě se také neví, co bude s trenéry brankářů Dustinem Schwartzem a Sylvainem Rodriguem. O Schwartzově odvolání ale volá podle diskuzí ze sociálních sítí stále více fanoušků. Sylvain Rodrigue je otec mladého brankáře Oliviera Rodrigua, který je prvním hráčem, se kterým podepsal smlouvu Ken Holland. Jistota je naopak prý to, že v Edmontonu by již neměl pokračovat trenér dovedností obránců Paul Coffey.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *