Edmonton Oilers forwards Connor McDavid (97) and Zack Kassian (44) celebrate a goal during the second period of an NHL hockey game against the Buffalo Sabres, Monday, March. 4, 2019, in Buffalo N.Y. (AP Photo/Jeffrey T. Barnes)


Jméno Zacka Kassiana se poslední dobou v médiích skloňuje velmi často ať už z důvodů podpisu nové smlouvy nebo třeba teď už v podstatě slavné nakládačky, kterou tento Kanaďan uštědřil drzému floutkovi Mattu Tkachukovi. Pojďme se na Zacka podívat trochu blíže.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je AP_19064067955784-1024x638-1.jpg.

Zack Kassian je rodákem z Windsoru, města v Ontariu. Jen kousek na druhém břehu přes řeku Detroit leží stejnojmenné město aut a samozřejmě také hokeje a tak to malý Zack neměl k hokeji daleko. Jen pro zajímavost – ve Windsoru, potažmo v provincii Ontario je dnes političkou jistá Lisa Gretzky, která si vzala za muže bratrance slavné 99. Ale to jen tak na okraj. Zack Kassian začínal s hokejem ve svém rodném městě a do většího hokeje nakoukl v roce 2007, kdy jako šestnáctiletý hrál Ontario Hockey League za tým Peterborough Petes. A zde také poprvé nakoukl i do juniorské reprezentace Kanady a také neunikl očím skautů. Na draftu roku 2009 byl vybrán již v prvním kole a sice z 13. místa. Sáhl po něm generální manažer Buffala Sabres Darcy Regier. Pro zajímavost, první trojka tohoto draftu byli John Tavares, Victor Hedman a Matt Duchene. Z 10. místa si edmontonský manažer Steve Tambellini vybral Magnuse Paajarviho-Svenssona.

V roce 2010 hrál opět OHL, tentokrát už v rodném městě Windsor Spitfires, se kterými také soutež vyhrál. Zde ale začaly také jeho problémy. Po tomto vítězství byl Kassian totiž zatčen po hádce v baru. Nakonec se vše urovnalo, když Kassian zaplatil zubní péči své oběti a s tím spojené problémy a další peníze věnoval charitě.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 2947748.jpg.
Zack Kassian ve Windsoru Spitfires

Poté opět hrál ve Windsoru a také absolvoval malou anabázi v AHL v Portlandu. Na přelomu let 2010 a 2011 si Kassian zahrál za kanadskou reprezentaci na světovém šampionátu dvacítek, který se konal v USA. Zde s Kanadou získal stříbrnou medaili, když javorové listy ve finále podlehli Rusku (Česko se do vyřazovacích bojů neprobojovalo). Ani šampionát Kassianovi nepomohl k tomu, aby se ještě probojoval do týmu Sabres, ale již to bylo blízko. Kassian se nakonec debutu v NHL v dresu Buffala dočkal až na konci roku 2011. Nebyl nijak produktivní, ale u tohoto hráče bylo asi hned jasné, že jeho deviza jsou někde jinde. Kassian v Buffalu ale nakonec ani nedohrál sezónu, protože již v únoru byl vyměněn do Vancouveru za Codyho Hodgsona. Hráče, který v pouhých 26 letech skončil s hokejem kvůli boji se zákeřnou nemocí.

Ve Vancouveru se Kassian ale konečně v NHL celkem usadil. Občas si sice ještě zahrál na farmě, ale většinou již to bylo v prvním týmu Canucks. Během tohoto angažmá o sobě dal Kassian celkem znatelně veřejnosti vědět, kým je. Tedy silovým hráčem, power-forvardem. Hráč jeho typu je v NHL hodně ceněn, protože Kassian má nejen obrovskou sílu a houževnatost a také schopnost kdykoliv se komukoliv postavit tváří v tvář a dělat tak tzv. psa ochranáře. On je ale také vynikající bruslař a je velmi šikovný s hokejkou. Navíc zraje jako víno a dá se říci, že tyto jeho vlastnosti se nejvíce doceňují až při jeho posledním angažmá, v Edmontonu. Ale to bych ještě předbíhal. Tak tedy, Kassian ve Vancouveru odehrál necelé 4 sezóny, během nichž se s týmem podíval jen jednou do play off. Během otevření hráčského trhu v létě 2015 byl vyměněn do Montrealu za Brandona Prusta, dnes rovněž již nehrajícího útočníka. Prust si navíc nakonec za Vancouver ani nezahrál a to hlavně kvůli zranění.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 16ab7865f3628461d190ffd639abd652.jpg.
štace ve Vancouveru byla pro Kassiana celkem úspěšná

Ale to nakonec ani Kassian v Montrealu. Jen těsně před začátkem nové sezóny se Kassian stal účastníkem automobilové nehody, během které si zlomil nos a také nohu. To ho vyřadilo z provozu fyzicky, horší to ale bylo z pohledu mravnostního. Kassian měl totiž během nehody v sobě alkohol. Sice auto neřídil, ale pravidla NHL jsou přísná a je v podstatě jedno, jestli řídíte, nebo ne. Kassian to tedy odskákal i z disciplinárního hlediska a také byl poslán do programu, který se zabývá hráči, kteří mají problémy s užíváním návykových látek. I když se poté vrátil “zpět do procesu“, generální manažer Habs Marc Bergevin, ani trenéři již o něj nejevili zájem a to dokonce ani v souvislosti s farmou. Laso mu ale velmi brzy hodil prozíravý manažer Edmontonu Peter Chiarelli. Ten v Edmontonu jak víme udělal spíše více škody, než pořádku, ale toto se mu tedy sakra povedlo a určitě to byla nejlepší věc, jakou v Edmontonu vykonal. 🙂 Navíc tehdy za něj obětoval brankáře Bena Scrivense, který se měl stát spolehlivou jedničkou Oilers, ale to se nepovedlo. Scrivens tou dobou ani nebyl v prvním týmu, ale na farmě a tak byli předmětem výměny vlastně dva nechtění hráči a na první pohled se zdálo, že tato výměna je jen jakýmsi plácnutím do vody. Jenže chyba lávky!

V případě Scrivense se v dresu Habs opravdu již jednalo jen o jeho labutí píseň v nejslavnější lize světa, než se přesunul na dvě sezóny do KHL, aby pak skončil s hokejem úplně. Kassian našel naopak v Edmontonu svůj nový domov a důvěru v něj vloženou vrací zpět všemi doušky a to i když se v Edmontonu mezitím vyměnilo prakticky celé vedení klubu. Kassian si ve druhé sezóně v klubu, tedy 2016/17 také konečně zahrál opět play off a tentokrát ne pouze 4 zápasy, ale 13 zápasů, než Oilers vypadli v 7 zápase s Anaheimem. Zack Kassian i zde začínal jako tradiční brusič ze čtvrté lajny, ale vypracoval se v hráče, který hraje v top-six, právě proto, že dokáže velice dobře skloubit jak svoji pozici jakéhosi ochránce hvězd, v jeho případě primárně Connora McDavida, tak i schopnost velmi dobře zacházet s pukem. To by ostatně v prvních dvou elitních formacích bez toho ani nešlo. Kassian je již několikátým rokem také vrchním hráčem na oslabení. Zde exceluje zejména ve dvojici s Ryanem Nugentem-Hopkinsem.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je gettyimages-1131932211-1024x1024-1.jpg.
Kassianova spolupráce s McDavidem funguje dobře

Kassianův ice-time tedy již není pod 10 minut, což mají tradiční hráči ze čtvrté řady. Nyní má v průměru 16:10, což je 10 místo v týmu a mezi útočníky 5 místo za čtveřicí Draisaitl, McDavid, Nugent-Hopkins a Neal. Kassian je nyní také jedním ze tří současného týmu, který je plusových hodnotách – Benning +8, Yamamoto +6, Kassian +5. Jediný Kassian má ale odehrány téměř všechny zápasy, narozdíl od ostatních dvou zmiňovaných. Nejen z čísel, ale kdo Edmonton také pravidelně sleduje, ví, že Kassian je pro Edmonton nepostradatelným hráčem a jedním z nejdůležitějších hráčů. Je navíc také již otcem od rodiny a to také dělá hodně. Mimo občasných rvaček se ho nějaké skandály již dávno vyhýbají. I když na ledě je stále tam, kde by měl být.

To ostatně ukázal i nedávno, kdy si drzý floutek Matt Tkachuk myslel, že Kassian má krátkou paměť. Již v minulosti totiž Tkachuk během bitvy o Albertu na Kassiana vystrčil rohy a napadl ho, tehdy se ještě nic moc nestalo, ale Kassian si vše pamatoval. A když nedávno – 11. ledna Tkachuk zkusil na Kassiana další ze svých chuťovek, tentokrát za to schytal tvrdý direkt. Co se stalo? Kassian hrál puk za bránou a byl zády ke hřišti, když se na něj naprosto úmyslně jako tank Tkachuk rozjel a sundal ho dost nevybíravým způsobem. Poté ale opět odjel, jakoby se nic nestalo. To už ale Kassianovi celkem pochopitelně bouchly saze a Tkachuka srovnal takovým způsobem, že nestačil ani zareagovat. Poté se na internetu vyrojily desítky vtípků na téma Kassian – Tkachuk, které je vlastně dodnes stále ještě žhavým tématem. V Edmontonu jsou dokonce k vidění billboardy s tímto námětem a na Tkachukovu zbabělou hru se už vyjádřilo i njěkolik hráčů, v čele s Draisaitlem a McDavidem.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je nhl.jpg.
Věční nepřátelé Tkachuk s Kassianem

Když se spekulovalo o tom, že během All Star Game bude Matt Tkachuk nastupovat vedle Leona Draisaitla, ten se do médií rázně vyjádřil, že radši nebude hrát vůbec, než s Tkachukem v jedné formaci. Poté přišlo několik dalších ohnivých vyjádření ohledně pomsty a tak vůbec, než zasáhlo samotné vedení NHL s tím, že kluby Calgary Flames a Edmonton Oilers by měly okamžitě uklidnit své hráče a nevyvolávat mezi oběma městy válku ještě větší, než doteď panuje. A to někdy stačí. 🙂

Včera se po dlouhé přestávce způsobené All Star weekendem a také nucenou pauzou opět hrála NHL a opět na sebe narazili rivalové z provincie Alberta. Zápas skončil po základní hrací době 3:3 a v nájezdech pak díky Monahanově proměněnému nájezdu brali o bod navíc Flames. Varování a také osobní přítomnost příslušných orgánů z vedení nebyly vůbec nic platné a zápas byl opět plný staré dobré poctivé nenávisti mezi oběma rivaly. Dokonce ho okořenily dvě rvačky a sice jedna dvou jindy slušných hošíků a vrchních klubových klaďasů Seana Monahana a Ryana Nugenta-Hopkinse a druhá ta, která se očekávala. Matta Tkachuka a Zacka Kassiana. Ti se tentokrát neporvali kvůli faulu nebo nějaké tvrdší akci, ale smluvili se ještě během první třetiny a během buly. To proběhlo a oba kohouti na sebe naběhli jak se patří. V bitce měl opět navrch Kassian, ale tentokrát se mu Tkachuk poctivě postavil.

No a na samý závěr se zastavím u úplné novinky a sice dlouho očekávaného nového Kassianova kontraktu.  Jeho dosavadní, tříletá smlouva na 1,950 mil.dolarů, kterou s ním podepisoval Peter Chiarelii vyprší letos po sezóně a bylo jasné, že vzhledem ke Kassianovým výkonům se bude muset trochu přitvrdit. Podle zpráv ze zámořských médií Kassianův agent s generálním manažerem Oilers Kenem Hollandem o nové smlouvě jednal dlouho, ale nakonec vše dopadlo tak, jak všichni chtěli a fanoušci Oilers si budou moci opravdu mocně oddechnout, protože takoví hráči opravdu nerostou na stromech. Kassian je totiž jednou z duší současných Oilers a je vidět, že ve vedení klubu si to moc dobře uvědomují. Kassian podepsal s Edmontonem včera novou smlouvu, která je na 4 roky, přičemž ročně si vydělá 3,2 mil.dolarů. Vzhledem k jeho důležitosti  pro tým jde myslím pro Edmonton o velmi slušnou smlouvu, která nebude ani moc zatěžovat rozpočet. A i Kassian určitě zná své místo a spokojené jsou myslím všechny strany.

Zacku Kassiane, přeji ti úspěšnou budoucnost bez malérů!


1 thought on “Zack Kassian: padouch nebo hrdina?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *