Tým Edmontonu vyrazil na třízápasový trip, kde se postupně střetnou s týmy Tampy, Floridy a Caroliny. Pro Edmontoňáky to bude také příležitost pořádně prohřát kosti, protože zatímco v chladné Albertě se denní teploty pohybují okolo minus deseti stupňů, tak na Floridě je atakována třicítka a to už je tedy pěkný skok. No a hned na začátek Oilers čeká konfrontace s týmem, který má vynikající formu. Tampa Bay Lightning totiž drží sérii 8 výher za sebou!

Že si v Tampě opět kráčí za vítězstvím v základní části, o tom není pochyb, i když letos to není až tak suverénní jako v minulých sezónách, stejně tým šlape. Dnes si tedy Lightning budou chtít prodloužit vítěznou sérii na 9 zápasů. Úctu ale vzbouzí i dlouhodobý pohled zpět. Z posledních 23 zápasů totiž Lightning prohráli pouze třikrát a to ještě jednou až v prodloužení s Dallasem a dále s New Jersey a Minnesotou. Ve všech třech zápasech obdrželi po 3 brankách. Za celých 23 zápasů obdrželi pouze dvakrát více než 3 branky a to v zápasech s Montrealem (výhra 5:4) a s Buffalem (výhra 6:4). To jsou prostě neuvěřitelná čísla!

To se samozřejmě odráží i na číslech obou brankářů, když jednička týmu Andrei Vasilevskiy drží průměr úspěšnosti zásahů 0.920% a 10. místo v lize. Z týmových jedniček je před ním pouze Ben Bishop z Dallasu (0.924%). Zbytek jsou náhradníci nebo brankáři z týmů, kde brankáře pravidelně točí. Dvojka Tampy, veterán Curtis McElhinney má úspěšnost zásahů 0.913%. Jelikož McElhinney chytal ob jeden zápas zpět v Columbusu a do branky se dostává jednou za 4 až 5 zápasů, je jasné, že dnes bude Edmontonu čelit jednička týmu Vasilevskiy. Co se týče srovnání obou brankářských dvojic, tak až 29. místo v tabulce úspěšnosti zásahů zaujímá Mikko Koskinen, který má v 31 zápasech úspěšnost 0.903%. Mike Smith je na 39. místě s úspěšností 0.902%. Nicméně Smith si čísla zkazil hlavně začátkem sezóny, kdy spíše jen dělal dvojku Koskinenovi. Nyní si role vyměnili, a zatímco Koskinenova forma skomírá, Smith z posledních 11 odchytaných zápasů pouze jednou pustil více než 4 góly (výhra s Torontem 6:4), jinak si drží poměrně stabilní výkonnost. Dnes je potvrzen start Mikea Smithe, takže myslím, že nasazení na tento trip bude následující: Tampa – Smith, Florida – Koskinen, Carolina – Smith. Sestava Edmontonu je jinak totožná, jako převčírem v zápase proti Chicagu.

Andrei Vasilevskiy

Co může nepříznivě ovlivnit hru Tampy, to je určitě zranění dvou klíčových útočníků, kapitána týmu Stevena Stamkose a lídra klubového bodování Nikity Kucherova. Steven Stamkos se zranil v domácím zápase s Islanders a nenastoupil již do 2 zápasů. Diagnóza – zranění v dolní části těla. Nikita Kucherov ke zranění přišel v minulém zápase v Pittsburghu, kde se zranil při srážce se spoluhráčem z formace Tylerem Johnsonem. Info o jeho zranění je totožné jako v případě Stamkose. A je již potvrzeno, že ani jeden z těchto borců nenastoupí, přičemž Stamkos bude jako spolukomentátor moderovat dnešní přenos na stanici Sportsnet. Každopádně absence nejlepších dvou hráčů týmu znamená pro Tampu citelné oslabení.

Ještě před Kucherovem se v tom samém zápase proti Pens zranil centr Anthony Cirelli. Diagnóza pro veřejnost – stejná jako předešlí dva pánové. Cirelli si zranění přivodil blokováním střely Evgeniho Malkina. Trenéru Cooperovi bude mimoto chybět ještě dvojice obránců Ryan McDonagh a jediný český zástupce v klubu Jan Rutta. Ti budou ale chybět delší dobu.

Zmínil jsem trenéra Tampy Jona Coopera. To je zvláštní postava… Myslím, že Cooper bude mít letos poslední šanci na to s Tampou něco uhrát. Proč… Protože Tampa je – pominu-li ročník 2016/17 v posledních letech vždycky suverénní v základní čísti a každý rok pravidelně pasována na vítěze Stanley Cupu. Jenže pak vždy přijde play off a na ledě je úplně jiný tým. A někdy, když se zdá, že mají i sérii dobře rozjetou, přijde zase nějaký zkrat a je konec. Cooper je v Tampě od sezóny 2012/13, kdy během rozehraného ročníku nahradil odvolaného Guye Bouchera (dnes trenéra Ottawy). Cooperův resultát od té doby je prohra ve finále SC (2:4 s Chicagem), dvakrát 3. kolo, dvakrát 1. kolo, dvakrát základní část. Myslím, že jestli Cooper letos nedovede Tampu daleko, manažeru BriseBoisovi a vedení klubu již dojde trpělivost.

Nikita Kucherov a Steven Stamkos

Co nového v Edmontonu? I zde se řeší zdravotní patálie a tady je to o něco horší než v Tampě. Mimo hru je totiž náš kapitán Connor McDavid a to bohužel na delší dobu. McDavid se zranil v zápase proti Nashvillu. Jde o svalové zranění a generální manažer Ken Holland typ takového zranění zatím odhaduje na 2 až 3 týdny. Holland také zatím nepotvrdil, zda je sval utržený nebo jenom natažený. McDavid ale prý již odletěl do Toronta (McDavid je rodákem z nedalekého města Richmond Hill), kde bude pracovat se svým zotavovacím týmem. Takže uvidíme a držme palce, ať to není vážné a náš kapitán se vrátí co nejdříve. V této fázi sezóny, kdy se takzvaně láme chleba a kdy je soutěž nesmírně vyrovnaná, přišlo jeho zranění v ten nejnevhodnější okamžik. Nedá se ale prostě nic dělat a my budeme jen čekat na další zprávy.

Oproti původním předpokladům se dobře nevyvíjí ani situace okolo Jamese Neala. Ten absentuje již 6 zápasů. Neal se měl původně vrátit již v minulém zápase, ale léčba jeho zraněné nohy údajně nepostupuje tak, jak by měla. Neal byl tak zapsán na listinu zraněných hráčů a místo něho byl opět povolán Tyler Benson. Ten po svém debutu v NHL 7. února odehrál v dresu Oilers 2 zápasy. V nich se do statistik zapsal 1 střelou, 1 hitem a 1 minusovým bodem. Nutno ale říci, že na ledě mnoho času nestrávil – 9:25 a 5:19. Benson má letos coby hráč Bakersfieldu Condors bilanci 9+27 ve 43 zápasech a spolu s Joshem Curriem je vedoucím mužem kanadského bodování v Bakersfieldu. Mimo hru je stále Kris Russell s otřesem mozku a dlouhodobě zranění Joakim Nygard a Kyle Brodziak. Ti už nejspíš do probíhající sezóny nezasáhnou.

Connor McDavid bude týmu citelně scházet

Co se ale týče Nygarda, ten převčírem od Kena Hollanda obdržel nový roční kontrakt. Nygard dosud pobírá 875 000 mil. dolarů a příští sezónu bude brát 875 000 mil. dolarů a šanci, jak si vydobýt místo v NHL bude mít hlavně příští rok. Letos stihl naskočit do 33 zápasů a připsal si 3+6.

Jinak, zápas s Chicagem byl první bez Connora McDavida, pro Oilers ale úspěšný. Vyhráli jsme 5:3. O 4 z 5 gólů se postarala trojice Yamamoto, Draisaitl a Nugent-Hopkins. Yamamoto zaznamenal 2+0, Draisaitl 1+3, Nugent-Hopkins 1+1. V tomto pořadí byli tito pánové také oceněni jako nejlepší tři hráči utkání. Nyní po zranění McDavida je nad slunce jasné, kdo hlavně tu káru bude táhnout. I když, oni už to dělají nějakou dobu, protože si sedli opravdu neskutečně. Nyní s absencí McDavida to ale bude ještě znatelnější. Leon Draisaitl v posledních 2 zápasech získal 6 bodů. S 89 body je vedoucím mužem bodování ligy před Davidem Pastrňákem a Connorem McDavidem. O další 3 body zpět je Nathan MacKinnon a o další 4 body Artemi Panarin. McDavid si na další zápis bude muset počkat. David Pastrňák je se 41 zásahy nejlepším střelcem ligy o gól před Alexem Ovechkinem a Austonem Matthewsem, pak už je velká mezera. Zajímavé je, že v první třicítce lídrů kanadského bodování je pouze trojice hráčů, která má výrazný počet minusových bodů. Úplně nejhorší z této špičky je Alex Ovechkin s minus 12 body, pak Draisaitl s minus 11 body a pak McDavid s minus 8 body. Pak má čtveřice Kyle Connor, Mark Scheifele, David Perron a Tomáš Tatar minus 1 bod, zbytek hráčů je v plusových hodnotách.

Leon draisaitl s Connorem McDavidem jsou nejvytěžovanější útočníci v NHL

Zároveň je ale třeba si říci, že Draisaitl s McDavidem tráví na ledě spoustu času. Pojďme se po nějaké době zase podívat na tuto statistiku. Nejlepší trio v celé NHL jsou Thomas Chabot (26:05 minut), Roman Josi (26:02) a Drew Doughty (25:56). V první padesátce této statistiky figuruje i čtveřice z Edmontonu. Nejlepší je Oscar Klefbom na 5. místě (25:31), Darnell Nurse na 37. místě (22:49), Leon Draisaitl na 44. místě (22:28) a Connor McDavid na 49. místě (22:04). V první padesátce je 47 obránců a 3 útočníci. Draisaitl, Jack Eichel a McDavid. Alex Ovechkin, který je ze špičky ligy umístěný mezi nejhoršími hráči s minusovými body je až na 88. místě s průměrným časem 20:45. Čili i tady jsou rozdíly a není minus jako minus 😊

A co se týče minusové statistiky, tak se podíváme ještě do domácího rybníčku… Ze všech hráčů, kteří naskočili do probíhající sezóny je pouze trojice hráčů v plusových hodnotách a sice Kailer Yamamoto (15 zápasů, +12 bodů), Matt Benning (31 zápasů, +9 bodů), Tomáš Jurčo (12 zápasů, +1 bod). Na nule je dvojice Ryan Nugent-Hopkins a Zack Kassian. Nejhorší trojice je James Neal (minus 21 bod), Jujhar Khaira (minus 18 bodů) a Oscar Klefbom (minus 15 bodů). Takže nic moc.

Kailer Yamamoto v Edmontonu podává skvělé výkony

Jak je na to Tampa se svými sériemi jsem psal. Edmonton na tom také není úplně špatně. Z posledních 15 zápasů Oilers pouze třikrát vyšli bodově naprázdno (se San Jose, Arizonou a Calgary) a dvakrát s prohrou v prodloužení (Buffalo a opět Calgary). Takže to je také celkem slušná bilance. Ve vzájemných zápasech je na tom z posledních 10 střetnutí výrazně lépe Tampa, která vyhrála sedmkrát. V letošním ročníku se oba týmy nestřetly. Poslední vzájemný zápas se hrál 23.12.2018, což už je dost dlouhá doba! Poznáte to také podle sestavy. Vezměte si, že v sestavě Edmontonu bylo v tomto zápase 9 hráčů, kteří již v Edmontonu nejsou! Jsou to Puljujarvi, Gravel, Rieder, Garrison, Caggiula, Zykov, Spooner a Lucic a jako druhý brankář Talbot. Na lavičce Ken Hitchcock. To už si pomalu ani nepamatujeme. 😊

Ještě takovou perličku mimo NHL. V KHL se daří bývalému hráči Edmontonu Antonu Slepyshevovi. Ten má ve 48 zápasech bilanci 16+19 a s plus 22 body je nejlepším hráčem CSKA Moskva v této statistice. Slepyshev také v posledním zápase s Nižnij Novgorodem vyrovnal dosavadní rekord v CSKA Moskva v nejdelší sérii bodů, což v tomto případě činí 14 bodů. CSKA vyhráli tento zápas 4:1 a Slepyshev vstřelil první branku. Nyní tak vyrovnal Alexandera Radulova a pokud příští zápas bude bodovat, odtrhne se od něj na první místo. Jen pro zajímavost – jedinou branku Novgorodu vstřelil Ty Rattie. Co se týče Slepysheva, tak ještě dodám, že Edmonton má něj v případě jeho návratu do NHL zajištěna práva a Slepyshev nemůže podepsat nikde jinde. A Slepyshevovi končí po této sezóně v KHL smlouva. Nebylo by od věci ho zkusit?  

Anton Slepyshev má v KHL výbornou formu

Dnešní zápas Tampy s Edmontonem v Amalie Aréně v Tampě začíná v 1:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *