Po vybojovaném výhře proti Winnipegu včera Olejáři doslova excelovali v Nashvillu, kde domácí Preds „roznesli na kopytech“ 8:3, když jim vyšla zejména třetí třetina, v níž překlopili misky vah utkání na svoji stranu v poměru 5:0. Poslední dvě výhry pomohly týmu i v tabulce, když je čtyřbodový přísun vystřelil na páté místo tabulky konference s odstupem tří bodů na svého dnešního soupeře a dva body za lídra Pacifické divize Vegas Golden Knights.

V zápase proti Preds doslova excelovali dva borci a asi není žádné překvapení, že jimi byli Connor McDavid (1+4) a Leon Draisaitl (4+1), když oba prožili pětibodový večer. Na piedestalu nejlepších hráčů zápasu je pak doplnil ještě do sestavy se navrátivší Kailer Yamamoto (1+1). Opět se tak naplno mohla rozjet spolupráce německého bombarďáka s americkým mladíkem a Ryanem Nugentem-Hopkinsem (0+3), a úžasné pro tým je, že to stále funguje. Další rébus byl, kam s Kassianem v plné sestavě. Dave Tippett se rozhodl pro variantu ve třetí řadě s Sheahanem a sem přeřazenou novou posilou týmu Andreas Athanasiou. V první formaci s Connorem McDavidem a Tylerem Ennisem se pak představil Josh Archibald. A pozor, právě třetí útočná vozba příliš neladila, a všichni tři útočníci zápas končili v minusových číslech. Příliš se taktéž nedařilo obranné dvojici Ethan Bear a Darnell Nurse. A nechme se mást třemi gólovými přihrávkami druhého jmenovaného. V obranném pásmu jim to dohromady příliš nejde a zdá se, že je to trvalejší stav, možná by stálo za pokus změnit oběma herní parťáky, a to obzvlášť, když se rovněž uzdravil Kris Russell.

A za import bodů z města country je potřeba ještě poděkovat Miku Smithovi v bráně. Ač se to při pětigólové výhře nemusí na první pohled úplně zdát, i jeho výkon výrazně přispěl k výhře, když zejména ve druhé třetině své spoluhráče výrazně podržel. Samo o sobě byl pak jeho skvělý výkon proti Jets. I tak je naprosto jasné, že dnes dostane v brankovišti přednost jeho finský parťák Mikko Koskinen. Ve svém poslední vystoupení proti Vegas chytal spolehlivě, na body to však nestačilo, neškodilo by, kdyby dnes opět přidal ke svým vyhraným zápasům další vítězný korálek.

V celkové tabulce produktivity ligy se Leon Draisaitl vylepšil už na vynikající 107 bodů (43+64). Na druhém místě v dostizích za Art Ross Trophy je pak již Connor McDavid, který ztrácí na svého spoluhráče plných 13 bodů. Nejlepší střelec ligy (47) a třetí v pořadí David Pastrňák pak již vcelku propastných bodů 16. Ovšem pozor, není úplně vše zlato, co se třpytí, neboť oba dva edmontonští parťáci jsou stále v záporných číslech při účasti na ledě v plném počtu hráčů. I když si v poslední době oba své osobní statistiky v tomto směru notně vylepšili, stále je to -6 resp. -4. V první dvacítce produktivity ligy už je pak v záporu pouze Alex Ovečkin (-12), ale to asi opravdu nikoho nepřekvapí. Když si uvědomíme, že Pastrňák je na +23, Kučerov na +25, Marchand na +27 a Artěmij Panarin dokonce na +34, oba Naftaře může tato negativní statistika notně limitovat při úvahách o Hart Trophy. Oilers totiž stále notně pomáhají přesilovky, proti Jets byli 100%, když hráli dvě přesilové hry, jež využili, proti Preds pak z jediné přesilovky vytěžili rovněž gól. Celkově jsou již na neuvěřitelných 33,14% úspěšnosti, což zní opravdu až neuvěřitelně. Každá třetí přesilovka v podání Oilers končí gólem! Jsou tak suverénní v tomto ohledu v celé NHL, druhý v pořadí Boston je na 27,84%. Jestli tedy něco opravdu katapultovali Naftaře tam, kde jsou, tak je to kromě vynikajícího vstupu do ligy právě úspěšnost v nestandardních situacích na ledě, která bohatě vyvažuje problémy ve hře pěti proti pěti, byť i v tomto ohledu nastal jistý posun, neboť takový Kailer Yamamoto je na skvělých +17!

Leon Draisaitl již teď překonal své osobní bodové sezónní maximu z loňského roku a skutečně má možnost zařadit se do ligy výjimečných. Pokud se podíváme na jeho bodový průměr, mohl by se dostat na plných 131 kanadských bodů v sezoně, což naposledy dokázal v roce 1996 božský Mario Lemieux, kterému v tomto ohledu pomohl neméně slavný Jaromír Jágr. Své bodové maximum 116 bodů ale může ohrozit i McDavid, jehož gólová rána z posledního zápasu byla jubilejní 160 v NHL. Ryana Nugenta-Hopkinse čeká proti Dallasu jubilejní 600 zápas v lize, což je v 26 letech slušná porce, obzvlášť, když k tomu připočteme jeho častá zranění.

Dallas je přesně tam, kde potřeboval být. Jistí si postupové pozice do play off, které už má takřka jisté. Musel by přijít opravdu velký kolaps, aby se tomu tak nestalo, neboť si hřeje pohodový 9 bodový náskok na třetím místě Centrální divize na Nashville a Winnipeg. Ale rozhodně má o co hrát. O pohodu, klid a vyladění formy před vyřazovacími boji a také, stejně jako Olejáři o individuální trofeje. Nedávný devíti brankový kolaps Bruins s Calgary totiž na chvilku posunul brankářskou dvojici Stars Ben BishopAnton Chudobin v souboji o William M. Jennings Trophy. Dnes již je opět na čele těchto statistik bostonská finsko-slovenská dvojice Rask – Halák, ale rozhodnuto zdaleka ještě není. Vždyť momentálně je stav mezi bojujícími páry 167:168! Tento fakt samosebou nese i individuální postavení dallaských gólmanů. Ruský gólman Stars je s úspěšností 92,95% vůbec nejlepší v lize, jeho americký parťák za 92,05% osmý. V průměru obdržených branek je pak jejich skóre třetí (2,22), resp. devátý (2,48). Lepší čísla tak má 33 letý Rus, ovšem klubovou jedničkou je neotřesitelně stejně starý americký reprezentant.

A excelentní brankářské dvojici je tak přizpůsobena hra celého týmu, která stojí zejména na pevné defenzivě v celoplošném pojetí a vyrovnanosti jednotlivých řad, byť mají Hvězdy ve svém středy takové borce, kteří nedávno bombardovali 100 bodovou hranici jako Tyler Seguin (17+33), či kapitán týmu Jamie Benn (18+19). Skvěle si vedou zatím v sezoně dva finští mladíci, obránce Miro Heiskanen (8+26) a Roope Hintz (18+15). Další dobrou sezonu zažívá rovněž v poslední době nezvykle „klidný“ Alexander Radulov, jehož angažmá se managementu Dallasu jednoznačně vyplácí. A že to letos v texaské poušti myslí na příčky nejvyšší opravdu vážně svědčí fakt, že do svých řad zapracovali velmi zkušené a otřískané veterány, Joe Pavelskiho a Corey Perryho. Výborný dojem rovněž zanechává švédský bek John Klinberg, pevné místo v sestavě rovněž drží dvojice Čechů s ryze defenzivními úkoly Radek Faksa a zkušený bek Roman Polák. Možná svoji poslední šanci v nejlepší lize světa se snaží udržet i nedávný klíčový Olejář a kapitán slovenské hokejové reprezentace Andrej Sekera. Ten zatím odehrál 54 zápasů (2+6, +9). Svá nejlepší léta má jistě dávno za sebou, ovšem zkušeností na rozdávání a zejména ty se mohou Dallasu v play off jistě ještě hodně hodit. Organizace cítí, že by to mohlo letos „cinknout“, a tomu se podřizuje vše, včetně složení týmu. A tomuto týmu se věří uvnitř organizace hodně, tudíž generální manažer Jim Nill nechal nedávnou uzávěrku přestupů de facto prošumět.

Oilers se vrací do sestavy James Neal, zranění tak zůstává již „jen“ trojice Klefbom, Nygard a Green. Dallas hraje kompletní, na listině zraněných jsou jen dva borci na hraně sestavy a Čech Martin Hanzal, který však již patrně na hokejová kluziště nevyjede nikdy, a to nejen v NHL. Oba týmy se již střetli 16. 11. v Rogers Place, kde Dallas šťastně zvítězil 5:4 v prodloužení. Skvěle si tehdy v barvách domácího týmu vedl Jujhar Khaira, který tehdy zaznamenal celou třetinu (2) svých dosavadních gólů v sezoně (6). V odvetě v Dallasu jim pak Oilers oplatili 17. 12. stejnou mincí a zvítězili rovněž v nastaveném čase v poměru 2:1. Skvělou práci tehdy odvedl Mikko Koskinen, který chytil 34 z 35 střel domácích a úspěšnost udržel nad hranicí 97%. Dnes se oba týmy na ledě American Airlines Center utkají tedy v sezoně již potřetí a naposledy. Utkání startuje ve 2:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *