I v těchto sportovně velmi smutných a prázdných dnech bychom našim čtenářům chtěli přinášet nové články. NHL je v současné době přerušena a nikdo vlastně neví, co bude s rozehraným ročníkem dál. V médiích koluje spousta verzí, jak by šlo aktuální sezonu dokončit, ale bohužel jedinou složkou, na které vše závisí, je Covid-19. Hokej, NHL ani Oilers ovšem nepřestávají existovat a tak se pojďme podívat na jednu zajímavou aktualitu, která před nedávnem proťala stojaté edmontonské vody.

Podle všech dostupných indicií to vypadá, že Edmonton Oilers by v příští sezoně (pokud začne) rádi představili novou sadu v pořadí již čtvrtých dresů. Podle populárního webu icethetics.com by se vedení klubu mělo opět inspirovat v historii Oilers, i když se nebude jednat o koncept, vycházející z královsky modrých dresů nejslavnější edmontonské éry. Bude to zkrátka více oranžové.

Dobře informovaný zdroj zmíněného serveru uvedl, že primární barvou čtvrté sady edmontonských dresů bude bílá. Trikoty by neměly svým pojetím vybočovat ze současné řady dresů, ale měly by mít převrácené hlavní klubové barvy, tedy modrou a oranžovou. Zdroj dále uvádí, že vzhledem by měly dresy odkazovat na původní bílou variantu, jež Oilers oblékali ještě v dobách svého působení v zaniklé WHA. Když klub v této soutěži vystupoval (v úplných začátcích dokonce ještě pod názvem Alberta Oilers), měly jeho dresy právě oranžová ramena a oranžové ústřední logo. Pro pořádek dodejme, že Oilers zmíněné dresy používali mezi lety 1974 – 1979. Jak je vidět na přiložených fotografiích, logo mělo oranžový podklad s modrým nápisem a s bílou ropnou kapkou.

Pokud by se v Edmontonu skutečně vydali při návrhu svých čtvrtých dresů touto cestou, vlastně by to zapadalo do aktuálně nastaveného vizuálu celé značky. Na současných domácích dresech Olejářů totiž oranžová zaujímá pozici hlavní barvy a a organizace tehdy tuto změnu komentovala mimo jiné právě odkazem na doby působení klubu ve WHA. Na tento trend navázaly i letošní třetí alternativní dresy, kdy se dokonce samotné logo klubu transformovalo do oranžové podoby. Další prohloubení vazeb na éru WHA by tudíž dávalo smysl. Osobně se domnívám, že je pouze otázkou času, kdy základní logo Oilers získá primárně právě oranžový odstín.

Nové třetí dresy Edmontonu

Mám-li se na celou záležitost podívat svým subjektivním pohledem, tak mě alternativní dresy napříč celou NHL velmi baví. Třetí sada dresů Oilers, která je (byla) používána v aktuálním ročníku se mi hodně zamlouvá. Ostatně netajil jsem se tím už ve svých předchozích článcích a jeden tento dres dokonce zdobí i mou pracovnu. Spousta fanoušků i odborníku se po jejich zveřejnění ušklíbala, ovšem většina z nich poté uznala, že na ledě „v akci“ temné dresy vypadají prostě parádně. Co se týká samotného odkazu k nejstaršímu období klubu spojeného s WHA, nemám s tím nejmenší problém. V posledních letech se v Edmontonu žilo až nezdravě právě z tradice týmů okolo Gretzkyho, Kurriho, Messiera a dalších, což výsledně z pohledu Oilers v některých případech vyznívalo spíše až jako parodie sebe sama. Zejména v kontextu posledních neúspěšných sezon a také díky působení několika klubových ikon ve strukturách managmentu klubu. S nejslavnější epochou edmontonské historie by se naopak mělo zacházet velmi citlivě, možná až s jistou dávkou posvátnosti. Jinými slovy, v posledních letech nám aureola Gretzkyho legendární party možná až příliš zevšedněla. Právě odkazy na nejstarší období klubových dějin může k jakémusi pročištění historické atmosféry jedině pomoci. Navíc je dobré si připomínat, že košaté dějiny našeho klubu jsou přece jen něco víc, než Stanley Cupy ověnčená osmdesátá léta.

Pro úplnost se ještě podívejme na několik faktů o World Hockey Association. I přesto, že této lize nebyl dán do vínku příliš dlouhý hokejový život, byla důležitou součástí dějin ledového sportu a díky jednomu klubu NHL si svůj odkaz nese až do současnosti. V letech 1972 – 1979 se WHA snažila konkurovat NHL, a to tak vehementně a neuváženě, že na konci sedmdesátých let díky finančnímu kolapsu přestala existovat. A jak již bylo uvedeno, kvarteto klubů se jakožto pohrobci WHA připojilo okamžitě do rodiny NHL. Jmenovitě šlo o Edmonton Oilers, Hartford Whalers, Quebec Nordiques a Winnipeg Jets. A právě Oilers jsou fakticky jediným dosud existujícím klubem z této čtveřice. Pochopitelně dnes hrají NHL i Winnipeg jets, ovšem nejedná se o původní Tryskáče (ti se momentálně jmenují Arizona Coyotes), ale o pokračovatele Atlanty Trashers. Dost možná i z tohoto důvodu se nyní Oilers k tradici WHA tak hrdě hlásí, neboť získali v tomto směru jistou dávku originality a jedinečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *