No a máme tu další trip, tentokrát na jihu USA a bude třízápasový. Začíná se dnes v Dallasu, zítra hned zápas v Arizoně a na závěr v sobotu ve Vegas. V sobotu jsme se namlsali pohodlnou výhrou s Chicagem, které nekladlo moc velký odpor a Dallas je dalším z týmů, které jsou úplně jinde, než by asi chtěli být.

S Chicagem si Oilers zápas asi užili, protože se vedlo snad všechno. V první třetině jsme asi nebyli lepší, ale dali jsme Chicagu drsnou lekci z efektivity. Nejdřív McDavid dorážel Lankinenem vyraženou střelu Boucharda. Jen minutu poté jsme hráli přesilovku 5 na 3 a trvalo jen 20 vteřin, než byla využita. Ukázkový zámek a trasa McDavid – Draisaitl a zakončující Barrie, který z první pálil v podstatě do odkryté branky. V 16 minutě hrálo přesilovku Chicago, ale předvedlo přesně, jak se to nemá dělat. Seth Jones se nechal znervóznit dorážejícím Sceviourem a zadovkou poslal puk přímo na číhajícího Yamamota, který si s nabídkou poradil velmi zkušeně. No a na 4:0 zvyšoval McLeod po parádní přihrávce skvěle hrajícího Foegeleho. Nakonec Chicago ještě v první třetině snižovalo DeBrincatem, který tečoval střelu Kirbyho Dacha.

Druhá třetina byla přehlídkou edmontonské nadvlády, když Oilers dokázali Černé Jestřáby skřípnout na dobrých 8 minut v útočném pásmu. Až mi jich bylo trochu líto… :o) Nicméně, gól ve druhé třetině nepadl, i když třeba Bouchard trefil tyčku. Třetí třetina byla už trošku odfláklá a tak nějak se dohrávalo. V 49 minutě Bouchard chyboval na modré čáře a Kurašev naskočil do jízdy z trestné lavice, naservíroval puk vedle najíždějícímu DeBrincatovi a ten svým druhým gólem dal Hawks ještě naději, i když se zdálo, že i tak už si to Oilers dnes prostě nemůžou nechat utéct. A také ano, další přesilovka Chicaga a další gól do jejich sítě. Bouchard vyhodil puk z pásma a Draisaitl velkým sprintem dohonil puk a hned suverénně zavěsil. Myslím si, že kdyby v brance Chicaga stál gólman jako Mike Smith, Ed Belfour nebo Patrick Roy, Draisaitl by takto nezakončil a nestihl by to, nicméně Lankinen zůstal přibitý v brance, a to se nevyplatilo. 5:2.

Ryan McLeod pokračuje v dobrých výkonech a říká si o stálé místo v sestavě
  • McDavid i Draisaitl zaznamenali 1+1 a oba stále vedou bodování ligy a stále je Alex Ovečkin tím jediným, kdo je dokáže stíhat.
  • McDavid prodloužil svoji šňůru zápasů, kdy bodoval ve všech 17 zápasech v probíhající sezóně a 25 zápasů celkově i s napojením ještě do loňské sezóny. Pokud dnes bude opět bodovat, vyrovná tím Dionneho a Cowleyho šesté místo v této sérii dosažených bodů od začátku sezóny.
  • Přesilovkoví králové Oilers vstřelili proti Chicagu 2 góly v oslabení.
  • Ryan McLeod vstřelil nádherný gól, když Lankinena doslova vykoupal po “McDavidovsku“.
  • Philip Broberg, který ten večer v NHL debutoval, zaznamenal rovnou i svůj první bod druhou asistencí právě na gól McLeoda.
  • Velmi dobrý výkon předvedly všechny čtyři formace, a to je přesně to, co potřebujeme.
  • Stuart Skinner v brance podal další kvalitní výkon, když byl ledově klidný a zaznamenal 29 úspěšných zásahů, přičemž ani za jeden gól nemohl.

V čele divize i konference se v posledních zápasech neustále přetahujeme s největším rivalem z Calgary. Tam letos doslova čarují oba brankáři, když si jak Markstrom tak Vladař dokázali připsat shutouty ve dvou případech ze tří posledních zápasů. Vladař si čistým kontem z posledního zápasu v Bostonu dokonce připsal druhý shutout za sebou, když před týdnem se mu totéž povedlo v Ottawě.

Zraněný Derek Ryan se již zúčastnil včerejšího tréninku. Sestava by se měla změnit na dvou místech, když Černý Petr by měl zůstat Sceviourovi a Bensonovi, což je trochu divné, protože oba dva hráli v posledních zápasech dobře, ale na druhou stranu, čtvrtou formaci Tippett dost točí a měnit to asi nechce. Derek Ryan by se tak vrátil zpět a spolu s ním i Perlini. Obrana je stejná, William Lagesson zatím trénuje jako sedmý bek a na svůj letošní debut zatím čeká.

V brance Edmontonu dnes bude opět Stuart Skinner, pro nějž to tak bude třetí start od začátku za sebou. Zítra v Arizoně by tak měl chytat Koskinen.

Stuart Skinner byl opět vynikající a dál si žije svojí pohádku. Pomáhá mu v tom i Cody Ceci

Náš dnešní soupeř Dallas je daleko za očekáváními a co jsem četl na jejich fórech, tak fanoušci už začínají být trochu nervózní. Ze 16 zápasů také dokázali pouze třikrát vyhrát v základní hrací době a čtyřikrát po prodloužení. Dallas se tak pohybuje na 12 místě v okolí Chicaga. Jediným týmem, který má méně výher v základní hrací době je poslední Arizona. Ta je za Dallasem nyní o 6 bodů, což už není o moc, i když Coyotes mají o 3 zápasy víc. Ale demonstruji tím, jak hluboko Dallas nyní je. Vezměte si také, že v útoku mají Stars v podstatě hvězdy Seguina, Benna, nebo Radulova, ale produktivitu vede obránce Miro Heiskanen s 13 body. Nejvíce kritizovaný je ale generální manažer Jim Nill.

Nill nastoupil v Dallasu v roce 2013, když nahradil klubovou legendu Joe Nieuwendyka a jedna z prvních věcí, kterou Nill při nástupu do funkce v roce 2013 udělal je, že vykopl z funkce hlavního trenéra Glena Gulutzana, který právě dosloužil svoji druhou sezónu ve funkci hlavního trenéra Stars a nahradil ho mnohem zkušenějším Lindym Ruffem. Gulutzan ani v jedné sezóně nedokázal s týmem postoupit do play off. Nyní už je čtvrtou sezónou asistentem trenéra v Edmontonu, když začínal nejdřív u Todda McLellana, pak pokračoval u Kena Hitchcocka a nyní pokračuje vedle Davea Tippetta.

I když je tým Dallasu plný hvězd – i když stárnoucích – tu káru táhne ofenzivní obránce Heiskanen

Nillovi, stejně jako hlavnímu trenérovi Ricku Bownessovi se vyčítá, že sázejí převážně na staré, vyžilé hráče a mládí si u nich neškrtne. No, možná na tom něco bude. Přes 30 let už je Bennovi, Rafflovi, Holtbymu nebo Glendeningovi a Pavelski, Radulov, Sekera, Suter, Chudobin a Bishop už jsou na prahu nebo dokonce překročili pětatřicítku. A nevypadá to, že by Nill nějak měnil svůj styl, protože toto je v Dallasu už celkem koloritem.

Zajímavá je ještě ta věc, že Nill byl dlouhých 15 let asistentem Kena Hollanda v Detroitu, takže dnes se zase jednou postaví šéf proti svému žákovi. A ještě jedna edmontonská stopa. Již čtvrtým rokem tu pracuje jako asistent trenéra Todd Nelson, čili nejdříve bývalý trenér farmy Oilers když to ještě nebyli Bakersfielsd Condors, nýbrž Oklahoma City Barons. Zde byl necelých 5 let, než se sám stal hlavním trenérem Oilers, když v roce 2014 nahradil odvolavšího Dallase Eakinse. Pro zajímavost, asistenta tehdy nejdřív Eakinsovi a poté Nelsonovi dělal nynější hlavní trenér Slovenska Craig Ramsay. Nelson v Edmontonu tehdy ale jen dokončil sezónu a také odešel, Edmonton tehdy skončil na předposledním místě Západní konference. Hrozné časy.

Jim Nill a Ken Holland jsou staří kolegové

Šestašedesátiletý trenér Dallasu Rick Bowness je nejdéle působícím trenérem v lize. Na lavičku NHL se postavil v roce 1984 (kdy jsem ještě nebyl ani naživu), a bylo to ve Winnipegu jako asistent trenéra. Jako hlavní debutoval v sezóně 1988/89 taktéž ve Winnipegu. Bowness bude postrádat jen dlouhodobě zraněného brankáře Bishopa, který neodehrál ani jeden zápas už loni a pokračuje na marodce. Bishop lavíruje se zraněním kolene. K dispozici není ani další brankář Braden Holtby, ale jeho návrat se blíží a Dallas nyní spoléhá na brankářskou dvojici Oettinger, Chudobin.

Dnes v brance Dallasu dostane přednost Jake Oettinger, který tak letos nastoupí ke čtvrtému zápasu. V brance tak budou dva velmi mladí brankáři, protože Oettingerovi je 22 let, Skinnerovi 23.

S Dallasem se Edmonton naposledy střetnul v březnu roku 2020. Vzájemné zápasy jsou velmi vyrovnané, Edmonton vyhrál v posledních dvou.

Edmonton vstřelil o 25 gólů více (68) než Dallas.

Zápas v American Airlines Center v Dallasu začíná ve 2:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *