Dnes se měl hrát jediný zápas vklíněný mezi 14 denní volno. Včera byl ale zrušen kvůli velkému počtu nakažených hráčů v týmu Edmontonu a přeložen o 5 dní později na sobotu 15. ledna. Původně měla být po dnešním zápase 9 dní pauza a pak až zápas s Floridou naplánovaný na 20. ledna. Takže místo toho bude pokračovat nynější pauza, která už probíhá od středečního zápasu s Torontem a bude trvat stejnou dobu. Poté sehrajeme původně dnešní zápas s Ottawou a pak za dalších 5 dní tedy Florida.

Toto už se dá samozřejmě pochopit když je většina týmu mimo, ale jinak ty odklady moc smyslu nedávají. Například Calgary má nyní v horizontu týdne naplánovány 4 zápasy a zápasy s Islanders a Vegas mají odloženy, kdežto ty s Ottawou a Floridou se mají sehrát. A všechny tyto týmy přitom nyní hrají a nemají covidovou přestávku. Co se týče Edmontonu, tak kdyby se covidová listina nerozšířila, tak stejně bychom měli odloženy domácí zápasy s Minnesotou, Vegas a Chicagem a venkovní ve Winnipegu kvůli tomu, aby se neprodělávalo na návštěvnosti, ale ten s Ottawou se měl normálně odehrát. A zrovna Ottawě byly přitom také předevčírem odloženy zápasy s Vancouverem a Winnipegem. Nevím, nerozumím tomu. Takže nejbližší zápas je tedy v sobotu. Jestli se dá tým natolik dohromady, že dokážeme postavit sestavu, to je ale otázka, protože to je pořád dost krátká doba. Navíc jsem nepochopil ještě jednu věc a sice, proč když je do All Star pauzy, která proběhne na začátku února povolen taxi squad se šesti hráči a my na něm dosud měli pouze Broberga a třetího brankáře Konovalova. Jak jsem to včera počítal, tak pokud bychom měli plný taxi squad, tak sestavu bychom na dnešek dohromady dali, stejně tak jako jsme to slepili v zápase se Seattlem. Ale dejme tomu, „marodka“ je opravdu velká. Ale proč nevyužíváme taxi squad, tomu prostě nerozumím.

Poté tedy 20. ledna s Floridou. A o dva dny ještě poté „Battle of Alberta“. A věřte tomu nebo ne, ale s naším úhlavním sokem se letos střetneme teprve podruhé od 16. října, kdy jsme s nimi hráli druhý zápas ročníku 2021/22.

Na covidovém protokolu máme momentálně docela dost hráčů. K triu McDavid, Ryan, Barrie plus trenér Gulutzan se převčírem přidala další pětice Yamamoto, Perlini, Bouchard, Koekkoek a Konovalov a včera ještě Benson a Foegele a dále několik členů kabiny jako maséři atd. Dále jsou ještě zranění Nugent-Hopkins, Russell, Niemelainen a Lagesson.

Poslední dva jmenovaní by ale do zápasu s Ottawou mohli být již v pořádku. Lagesson si zranil nohu v zápase s Torontem při blokování střely. Niemelainen si zase zlomil ruku během prvního zápasu s Torontem, hraného 15. prosince a od té doby nehrál. Oba dva ale již opět naplno trénují. Co se týče „coviďáků“, tam se neodvažuji hádat, kdy budou jednotlivě k dispozici.

Na hokej si teď spousta hráčů musí nechat zajít chuť a trénuje jen hrstka hráčů

Pojďme se ohlédnout ještě trochu zpět k posledímmu zápasu. Ten se hrál ve středu v Torontu a byl po dlouhé době prvním, kdy jsme se museli obejít bez kapitána McDavida, který odpadl kvůli covidu. Paradoxně jsme ale předvedli nejlepší výkon v poslední době a za tuto prohru se podle mne stydět rozhodně nemusíme, protože stejně tak jsme mohli vyhrát i my a Toronto ostrouhat. V tomto zápase se o úspěch prali hráči širšího sledu a bylo vidět, že když si uvědomují větší zodpovědnost, i výkon šel nahoru. Nebo tak si to alespoň zdůvodňuji, protože hra proti Torontu byla opravdu o něčem úplně jiném než v předešlých zápasech, kdy jsme působili odevzdaným dojmem. Dobře to tedy nezačalo, hlavně pro brankáře Smithe, který překvapivě nastoupil, ačkoliv předtím se na chvíli opět ocitl mezi zraněnými hráči. Ale po slovní přestřelce přes média mezi Mikkem Koskinenem a trenérem Tippettem bylo jasné, že Koskinen nenastoupí a Skinner to z Bakersfieldu nestihne. A že by dal Tippett konečně šanci Konovalovovi, to asi ne, to mi k Tippettovi nesedí, na to se vždycky moc bál.

Tak tedy, Mike Smith si v 5 minutě srazil střelu Tavarese odraženou od mantinelu a Toronto šlo prakticky zadarmo do vedení. Takovéto situace nás prostě srážejí do kolen a chápu frustraci některých hráčů, protože tohle by se opravdu stávat nemělo a už vůbec pro to nemám pochopení u brankáře, kterému bude zanedlouho 40 let a chytá 16 let v NHL. K dobru naopak musím Smithovi přičíst, že po celý zbytek zápasu tým podržel a chytal velmi dobře a pokud bude chytat takto, nemám s ním problém, a to asi nikdo. Ryan McLeod dostal příležitost na centru na McDavidově pozici a mohl i vstřelit gól po pěkné akci, ale kdo ví proč, před prázdnou brankou naprosto nepochopitelně ještě přihrával. To bylo za stavu 2:2 a zápas by se tak vyvíjel úplně jinak. Místo toho šli do vedení Leafs a na tuto branku již Edmonton odpovědět nedokázal.

Brendan Perlini v Torontu vstřelil svoji druhou branku a mohl přidat ještě jednu, ale tu mu doslova ukradl Jack Campbell fantastickým zákrokem. Perlini vůbec vypadal hladově a už po několikáté říkám, že by měl dostat větší šanci, protože on čich na góly má a umí je střílet, ale při ice-timu 5 minut na zápas ve čtvrté formaci toho moc neukáže. Také Tyler Benson opět ukázal, že si zaslouží více času. Velice dobrý zápas odehrál po covidu vrátivší se Zack Kassian. Dobře hrál Colton Sceviour. Prostě tihle kluci, kteří jsou až hráči druhého sledu, alespoň u Tippetta. Zkrátka by se síly měly rozprostřít, a ne to hrát pořád na dva hráče. Že jsme tým jen dvou hráčů, takhle se o nás ostatně mluví stále a všude. Po kritice Evana Boucharda jsme od něj nyní také viděli výborný výkon, jaký od něj chceme.

Píšu o výkonu hráčů druhého sledu, ale Tippett to stejně vidí pořád jinak. Ice-time – Benson 10:10, Kassian 12:30, Perlini 9:22, McLeod 13:32!!! Na McDavidově místě mezi Hymanem a Puljujarvim něco přes 13 minut i přes výkony, jaké tento talentovaný útočník poslední dobou předvádí?! Co to má být?!! No, nedělám si o Tippettovi již absolutně žádné iluze a nevěřím mu už vůbec nic a jsem si jistý, že s ním na lavičce se budeme stále topit v bažině a doufám, že Ken Holland k potvrzení o odvolání Tippetta nepotřebuje výsledek zápasu s Ottawou, protože tento zápas neukáže absolutně nic, Ottawa je i přes zlepšenou formu stále jedním z outsiderů ligy. Tippett se tak zápasem s Torontem dostal na číslo 11 prohraných zápasů v řadě. Dva vyhrané zápasy mezi tím odkoučoval v jeho nepřítomnosti asistent Gulutzan. Poslední zápas, kdy Edmonton s Tippettem na lavičce vyhrál, byl zápas s Pittsburghem hraný 1. prosince. Nyní máme 10. ledna!

Zach Hyman si poprvé v kariéře zahrál proti svému bývalému chlebodárci, kde strivl celou svoji předchozí kariéru v NHL. Hyman byl také velmi blízko vstřelení gólu, ale Campbella nakonec nepřekonal.

Ještě se vraťme zpět k Mikeu Smithovi.  U něj je stále otázkou jeho chatrné zdraví, a jak to s ním vlastně do budoucna bude, to je prostě nejisté. Připomínám, že Smith má kontrakt ještě na další sezónu s cap hitem 2,2 mil.dolarů. Pokud bychom se na něj spoléhali i nadále po zbytek sezóny a Smith se zranil krátce před play off, tak by byl zase konec a takový risk si prostě už nemůžeme dovolit. Smith se teprve nedávno dal dohromady po dlouhé době po rekonvalescenci se zraněním a nyní opět vypadl po zápase s New Jersey, resp. před Islanders. Sám Mike Smith na toto téma převčírem poskytl rozhovor: “Upřímně, řeknu vám, co to bylo. Vymkl jsem si palec. Stala se mi podivná věc, kdy se mi palec ohnul dozadu. Tím pádem jsem spadl. Hraji profesionální hokej více než 20 let a nikdy se mi něco takového nestalo, až teď.“ Dále se vyjádřil i k nešťastné brance proti Torontu: “Musíte hrát tak, abyste si zvykli na hledání puku přes clonění a odrazy. Poslední zápas byl příkladem toho, kdy puk podivně skočí a pak skončí v síti. Zbývá spousta zápasů a já se teď, když už je po všem nebudu zatěžovat tím, co se stalo v minulosti. Snažím se posouvat kupředu a nyní se na ledě cítím každým dnem lépe a lépe a chci se vrátit do branky a získat pro naši hru určitou konzistenci.“

Já nemám důvod Smithovi nevěřit a přeju mu, aby se dal dohromady a aby se dostal do formy, protože ho jako brankáře i člověka mám rád a Smith je jedním z tmelů kabiny. Přesto si ale trvám na tom, že by to chtělo sehnat novou jedničku a pokud bude Smith v pořádku, tak jako dvojka, proč ne. Pokud se ale opět ozve jeho zdraví, musí prostě dostat šanci Skinner. A ten by měl být dle mého z Bakersfieldu povolán již nyní místo Koskinena, pro něhož už u nás opravdu místo nevidím. A jen tak mimochodem, Skinner v noci na dnešek vychytal čisté konto v zápase s Abbotsfordem Canucks, který je farmou Vancouveru. Skinner letos v Bakersfieldu ještě neokusil pachuť porážky v čisté hrací době, pouze 2 v prodloužení a 6 výher. Průměr má 1.96 a úspěšnost zásahů .925%, což jsou super čísla a za mě by tenhle chlapík měl prostě být v Edmontonu.

Mike Smith v Torontu až na první obdržený gól tým několikrát podržel

Copak Edmonton, ale jmelí… všimli jste si co se letos urodilo jmelí…

Copak jmelí, ale Ottawa… Ať už se mělo hrát dnes nebo to bude až v sobotu, stále je to náš nejbližší soupeř. Ottawa si v poslední době moc nezahrála. Zápas s Torontem 1. ledna a předtím až 18. prosince hraný zápas s Philadelphií. Ottawa do letošního ročníku vstoupila katastrofálně a dosud má na kontě pouhých 20 bodů, a to je tedy opravdu velká slabota a horší, než oni jsou jen Montreal (18 bodů) a Arizona (17). Ottawa zažila také pěknou sérii. Od 21. října až do 1. prosince dokázala vyhrát pouhé 2 zápasy (s Dallasem a Pittsburghem), jinak prohráli 15 zápasů! Poté Sens ale dokázali vyhrát pětkrát ze 6 zápasů a trochu si začali napravovat reputaci.

V posledních 3 zápasech ale opět prohráli, naposledy se stejným soupeřem, se kterým prohrál i Edmonton, s Torontem. O tomto zápasu jsem psal již v minulém zápasu, Matt Murray nastoupil v brance Ottawy po delší době a hned schytal 6 gólů. Do té doby se v brance Sens střídalo švédské duo Forsberg, Gustavsson. Anton Forsberg je nejúspěšnějším z této trojice s úspěšností .908% a 6 vychytanými výhrami. Matt Murray ještě nevychytal ani jedno vítězství, to vše za 6,25 mil.dolarů ročně a to ještě na další 2 roky.

Ottawa to má tedy také těžké, ale je tu jeden velký rozdíl. Podívejte se na kádry obou týmů. Ottawa má opravdu slabý tým a trenér D.J.Smith toho asi moc neudělá. Generální manažer Pierre Dorion totiž má strategii asi takovou, že žádnou nemá. Nebo nevím, jak mohl takto rozfofrovat ještě nedávno dobře složený tým a nemít z toho prakticky nic. Tim Stuetzle, kterého si Dorion vybral ze třetího místa během draftu 2020 je možná tím jediným, co mě napadá. I když, také to není žádný extra super hráč, ale možná je to jen tím, že hraje ve špatném týmu.

Talentovaný Tim Stuetzle je jedním ze světlých bodů posledních dvou hrůzných sezón

Ottawě se z covidového protokolu vrátilo několik hráčů jako Norris, Paul nebo Ennis a už jsou na tom celkem dobře. Nyní tam mají pouze Tierneyho a Forsberga a se zraněním jsou mimo ještě Zaitsev, Brown, Brannstrom, White a Pinto. V produktivitě Sens se celkem činí trojice Batherson (28 bodů), Norris (22) a Tkachuk (22).

Stejně jako s Torontem, i s Ottawou si loni Edmonton vzájemných soubojů užil v plné míře. Mezi únorem a dubnem 2021 jsme s nimi poměřili síly devětkrát. A věřte tomu nebo ne, ve všech devíti případech byl úspěšný Edmonton a to v základní hrací době!!! V zápase číslo 1. zaznamenal Draisaitl 0+6! McDavid 1+4. V tomto zápase, který skončil 8:5 v NHL debutoval Stuart Skinner. Vzápase číslo 6. zaznamenal Draisaitl 3+2, v zápase číslo 8. opět Draisaitl 3+1. Čili Leon si proti nim vždycky otevře střelnici… Proti Ottawě se daří i obránci Nursemu, který z těchto 9 zápasů dokázal skórovat ve 4 z nich.

Nyní si tedy užívejte zápasů ostatních týmů. Další novinky budeme v tomto mrtvém období přinášet ve formě krátkých zpráv tradičně na našem Twitteru – Edmonton Oilers / Olejáři a Facebooku – Edmonton Oilers – Olejáři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *