Po malé pauzičce tu máme další zápas. S jedním z nejhorších týmů ligy Ottawou Senators jsme si nechali dát 6 gólů, a ještě k tomu na domácím ledě. Takže dnes si určitě spravíme chuť na jednom z nejlepších týmů ligy :o)

Florida má pěkně našlápnuto. Už celý ročník začali ve velkém stylu, když spolu s Carolinou dlouho zůstávali jedinými neporaženými týmy a prvním, kdo je pokořil byl až Boston v 9 zápase, ale stejně až po prodloužení. První prohra v čistém hracím čase přišla až téměř po měsíci s Rangers. To už ale na lavičce nebyl trenér Joel Quenneville, který na svůj post rezignoval 27. října po schůzce s Garym Bettmanem, týkající se jeho účasti na aféře hráče Kylea Beache, která se týkala sexuálního zneužívání v týmu Chicaga v roce 2010. Quenneville se provinil tím, že o tom všem věděl, ale během play off nechtěl tým rozptylovat a zametl to pod koberec. Legendární trenér, který je trojnásobným vítězem Stanley Cupu s Chicagem a jedním z nějúspěšnějších trenérů v historii ligy tak v NHL neslavně skončil a je pravděpodobné, že asi už nadobro. Smutný příběh. Quennevilla nahradil jeho asistent Andrew Brunette a i když to párkrát i zaskřípalo, stejně dokázal s Floridou držet výkonnost a i když je v roli hlavního trenéra v podstatě nováčkem, byl před pár dny jmenován trenérem Atlantické divize na blížící se All Star Game.

Florida z posledních 10 zápasů vyhrála 8 a v čisté hrací době prohrála až ten poslední s Calgary, který se hrál převčírem. A náš úhlavní rival si na vedoucím týmu ligy pěkně smlsnul, když jim nasázel 5 gólů. Johnny Gaudreau se na tom podílel 4 asistencemi. Trochu se bojím toho, aby to Florida i za Calgary nevrátila nám. Florida je v celé lize nejlépe skórujícím týmem se 159 góly, což je o 42 gólů více než než Edmonton. Jonathan Huberdeau je nyní čtvrtý v kanadském bodování ligy, se stejným počtem bodů jako Connor McDavid a o bod méně, než Leon Draisaitl. Na 1. místě bodování už je někdo jiný, než edmontonské duo, které tam vládne prakticky od začátku ročníku. Alex Ovečkin nyní sedí na trůně s 55 body. Aaron Ekblad je s 35 body mezi obránci na 5. místě.

V brance Floridy je potvrzena jednička Sergej Bobrovskij.

Jonathan Huberdeau je i letos tahounem Panthers, ostatně jako vždy

Edmonton s Floridou se naposledy střetli téměř před dvěma lety v únoru 2020, kdy vyhrál Edmonton bez kapitána McDavida v sestavě na ledě Floridy 4:1. Vzájemná bilance je velmi vyrovnaná a žádný z týmů nemá navrch. V těchto zápasech padá vždy hodně branek, v posledních 9 padlo vždy 5 branek a více.

Edmonton se dává dohromady po covidových problémech a má pohromadě už většinu kádru. Mimo hru je na covidovém protokolu duo Kyle Turris a Stuart Skinner a zranění Nugent-Hopkins, Russell a Smith. Nugeta i nadále zůstává mimo a jeho návrat se protahuje. Stejně tak i Mike Smith, který je v lehkém tréninku, ale nemůže zatěžovat ruku. Kris Russell již trénuje naplno a podle jeho zařazení na pondělním i středečním tréninku by se měl objevit po delší době v sestavě. Na obou trénincích nastupoval ve třetím obranném páru s Evanem Bouchardem. Tippett Russellův návrat okomentoval takto:Je nejlepším blokařem č.1 v historii ligy a je ochoten zblokovat spoustu střel. Tvrdě pracoval, aby se dostal zpět do formy a myslím, že tam již je. Momentálně to vypadá, že bude připravený.“

Kris Russell se vrací

William Lagesson byl poslán do Bakersfieldu a musel projít přes waiver. Tam naštěstí zůstal ostatními týmy nepovšimnut, a tak už putuje ke Kondorům. Trenéři na obou trénincích zkoušeli promíchat sestavou, a tak by se ostrostřelec Brendan Perlini měl objevit ve formaci vedle McDavida. Pokud tedy bude v pořádku, protože během tréninku opustil led s lehkým zraněním. Podle trenéra Tippetta, by ale nemělo jít o nic vážnějšího. Na včerejším tréninku tak Perliniho vedle McDavida nahradil Foegele. Na pravém křídle by s Perlinim a McDavidem měl hrát Yamamoto.

UPDATE: Perlini je v pořádku a dnes nastoupí.

V první formaci nahradil McDavida na centru Draisaitl, na křídle tradičně Hyman a Puljujarvi. Zack Kassian se po krátkém působení v první formaci opět vrací do třetí formace, k McLeodovi, na křídle bude mít Foegeleho.

V brance by měl být Koskinen, jemuž bude krýt záda Konovalov, který stále na svůj debut v NHL čeká. Smith je tedy zraněný a Skinner na covidovém protokolu. Alex Stalock je zpět a včera byl poprvé na lavičce Bakersfieldu a kryl záda Rodriguemu.

V sestavě Bakersfieldu byl včera v zápase proti Tucsonu (farma Arizony) vůbec poprvé Matt McLeod, starší bratr našeho Ryana a Michaela z New Jersey. McLeod dosud nejvýše hrál jen v ECHL. Bakersfield zápas vyhrál 6:3, veterán Adam Cracknell, který bude reprezentovat Kanadu na Olympiádě zaznamenal hattrick a ještě přidal asistenci, Seth Griffith si připsal 5 asistencí. Philip Broberg zaznamenal 2 asistence a nyní má 2+14 ve 22 zápasech. V sestavě Kondorů je i Niemelainen a nyní se k nim připojí tedy i Lagesson.

Alex Stalock je zpět

Oilers během zápasové pauzy změnili styl tréninků a údajně najeli na velmi tvrdý dril a ostré, kontaktní tréninky, aby zlepšili svoji fyzickou hru a ukončili sérii proher. S tímto prý přišlo vedoucí trio v týmu McDavid, Draisaitl a Nurse. Trenér Tippett k tomu řekl: “To není něco, co jsem navrhl já, to navrhli oni, a tak to chtějí.“ Tippett věří, že zvýšení fyzického tempa na trénincích se promítne do zápasů. Tyson Barrie to po tréninku zglosoval: “Není to legrace takto trénovat. Je to těžká práce.“ No tak uvidíme, jestli to přinese ovoce…

Jinak i když se všude psalo, že Evander Kane bude mít během několika málo dnů nové působiště, najednou všechno utichlo a vyčkává se. Ještě se totiž řeší administrativní věci ohledně případné smlouvy, kterou by v novém týmu podepsal a jestli by tím pádem opět nevyfasoval nějaký dodatečný trest za opětovné porušení covidových pravidel. Kane totiž jak víme, zfalšoval test ještě coby hráč Sharks a na základě toho dostal trest 21 zápasů, ale po přeřazení do AHL do týmu San Jose Barracuda, kde udělal to samé a žádný trest za to ještě nepadl. Ano, toto se stalo sice v AHL, ale Kane byl pod smlouvou San Jose Sharks.

Evander Kane na tréninku v AHL mezi ostatními Barakudami

No uvidíme. Každopádně pro nás je nyní lepší, že tyto spekulace utichly a možná, že z toho nakonec „vyvázneme“, i když Ken Holland by moc chtěl. Pokud ale ve vzduchu visí ještě nějaká suspendace, tak si to snad nelajzne ani on.

Vedení NHL včera oznámilo, že během All Star víkendu a olympijské pauzy, kdy se prakticky nemělo nic hrát, naplánovalo pěknou várku odložených zápasů. Edmontonu tak do této pauzy přibylo mezi 8. až 20. únorem hned 8 zápasů! A další, devátý pak ještě na 7. března, kdy dostanu k svátku Battle of Alberta. Tu si ostatně zahrajeme již pozítří na domácím ledě a bude to teprve podruhé v sezóně od druhého zápasu sezóny hraného 16. října. Těšíte se?

Dnešní zápas v Rogers Place v Edmontonu začíná ve 3:00 SEČ.

A na závěr – protože mi z Hollanda a Tippetta už trochu houklo, jako bonus tu máte dvě pohádky, ať se vám líp spí:

  1. Bludný Holanďan se takhle jednou ráno probudí a prozře. Sežene pořádného gólmana, nejlépe Fleuryho. Nepodepíše smlouvu s žádným Kanem, ale přivede Kubalíka nebo nějakého střelce. Za něj se konečně zbaví Koskinena, možná ještě něco přihodí. Tvrdý tréninkový dril naordinovaný svatou trojicí 97+29+25 se evidentně vyplatil a Oilers si zase vzpomenou, jak se vyhrávají zápasy. Nakonec se přecejen probojují do play off, potáhnou za jeden provaz jako začátkem sezóny a budou mít i trochu toho štěstíčka, a nakonec zvednou nad hlavu Stanley Cup, třeba jako St.Louis, které v roce 2019 zvedlo slavný pohár nad hlavu i přesto, že do play off postoupilo z posledního místa a na poslední chvíli! Ostatně něco podobného v minulosti dokázali i Los Angeles. A my budeme další…

2. Holanďan se letos již nezmátoří a sezónu dohrajeme jako nuzáci a do play off se ani nepodíváme. Daryl Katz s Kevinem Lowem po sezóně Hollanda vyhodí, přičemž Tippettovi pouze doběhne jeho tříletá smlouva a prostě tiše skončí. Seženeme nového generálního manažera a nového trenéra, nejlépe Jaye Woodcrafta. Nový trenér dá šanci našim mladým talentům z Bakersfieldu a těm, kteří v Edmontonu paběrkují. Uděláme nějakého solidního a spolehlivého brankáře a toho střelce také seženeme, ať mají Connor s Leonem radost. Uzdraví se konečně Oscar Klefbom. Budeme hrát jako z partesu a do play off postoupíme celkem v klidu a na konci, kdo ví…  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *