První zápas je za námi, jak to dopadlo, víte všichni. Bylo to takové, divné…

V první třetině to začalo špatně. První gól z hole Moorea byl takový z ničeho. Moore byl i u druhého gólu, kdy servíroval puk před branku na Iafalla, který vůbec nebyl pokrytý a celkem v klidu prostřelil Smithe. Tady byla evidentně špatná domluva mezi Barriem a Russellem. Oba góly byly ale podobné, špatné rozebrání soupeře, který měl jak na přihrávku, tak zakončení spoustu času.

Kdyby se Connor McDavid nenaštval a v poslední minutě první třetině nesnížil, do kabin by se šlo za ještě horších podmínek, 1:2 to ještě šlo. A jakým způsobem to bylo provedené… McDavid ukázal zase jednu ze svých lahůdek, kdy projel celé kluziště a ještě zavěsil.

Gól McDavida se jevil jako velmi důležitý, ve druhé třetině jsme na LA totiž vlétli ve velkém stylu a většinu prostřední části LA doslova drtili. Tak nejdříve vyrovnal Yamamoto, když tečoval Keithovu střelu. Trestuhodně jsme ovšem brzy zase prohrávali, když se McDavidovi nepovedla útočná akce a zadovkou v domnění přihrávky na spoluhráče namazal do jízdy Kempemu, který si udělal okružní jízdu, přihrál Lemieuxovi a ten v klidu prostřelil Smithe přes bránícího Nurseho. Zase takový podivný gól, kdy mělo LA až příliš prostoru. Ale toto bylo ve druhé části opravdu vše. Naopak při vyloučení Iafalla Barrie svojí střelou „zlomil“ hokejku Danaultovi a McDavid přes tyto trosky poté procedil puk na úplně volného Draisaitla, který měl spoustu prostoru, aby si mohl vybrat kam Quickovi pošle puk. Takhle to vypadalo dobře, stav byl 3:3, Edmonton byl lepším týmem a vyhlídky dobré.

Jenže provedení nebylo dobré. Dvě zbytečná vyloučení za sebou, ztráta tempa, Los Angeles se vrátilo do zápasu a střel bylo také pomálu. Vše vyvrcholilo naprosto nesmyslnou rozehrávkou Smithe, který puk za brankou odpálil nepochopitelně přímo na hůl Iafalla. Ten pálil prakticky do prázdné branky, ale Smith tygřím skokem svoji chybu napravil. Nestačil se ale již zkoncentrovat na další průběh. Durzi pálil od kruhů a Danault střelu těsně před Smithem tečoval. 4:3 pro Los Angeles. Závěrečný tlak Edmontonu již byl jen labutí písní.

Jak zápas zhodnotit. Zápas to byl spíše vyrovnaný s menší převahou Edmontonu, který byl viditelně daleko lépe technicky vybaveným týmem, ale bohužel již ne disciplinovaným. Na můj vkus jsme příliš pomalu dostupovali hráče Kings a hráli lehkovážně do defenzivy. Dále jsme předvedli několik zbytečných vyloučení, která sice Kings nepotrestali, ale příště potrestat mohou. Oslabení se mi totiž také vůbec nelíbily. Hráli jsme je pomalu, nenapadali jsme, hráči Kings měli na svých přesilovkách až moc času.

Nejnebezpečnější byla druhá formace Kings Grundstrom – Danault – Moore a dost zlobil i Iafallo. Toto rozhodně nejsou hráči, kteří by se výkonnostně mohli rovnat naší špičce, ale jak vidíte, je to úplně jedno a ve finále nemusíte mít v útoku Draisaitla, když vám Trevor Moore zahraje jako Bůh.

Vyzdvihl bych kvalitní výkony některých hráčů jako třeba Duncana Keitha, který toho v play off zažil už spoustu a jeho zkušenosti jsou znát. Musím pochválit čtvrtou formaci, kterou tvořilo duo McLeod – Kassian. Oba na ledě byli znát. Velmi dobře hrál i Yamamoto, jehož forma ze základní části evidentně pokračuje. Yamamota ostatně po zápase chválili všichni včetně trenéra Woodcrofta i kapitána McDavida. Zápas se nepovedl hlavně Smithovi. Je samozřejmě jednoduché na něj hodit celý zpackaný zápas a to nechci, ale Smith samozřejmě 5 minut před koncem nemůže takto riskantně rozehrávat. Takže za stavu 3:3 zpackal zápas on, do té doby ne, ale chci podotknout, že i když 3 inkasované góly nebyly úplně na jeho vrub, někdo jiný by to třeba chytit mohl. No, ale to je jen můj pohled.

Yamamoto odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů, bohužel na výhru to nestačilo

Smithe to každopádně po zápase hodně mrzelo a byl hodně přepadlý a podle zpráv „místních“ co jsem našel na internetu, tak měl Smith i v očích slzy. Na tiskovce se ale snažil být optimistický: “Já jsem se jenom snažil, aby se něco stalo. Snažil jsem se ale udělat příliš mnoho věcí v tomto těsném zápase, a nakonec nás to stálo zápas. Samozřejmě jsem z toho zklamaný, ale je to jen jeden zápas a jedeme dál na druhý zápas. Teď s tím nic nenaděláme a je to pryč. Neprobíhalo to tak, jak jsme chtěli, ale je to dlouhá série a dlouhé play off.“

Zápas komentuje i kapitán McDavid: “S fanoušky v budově je tu i spousta emocí a vzrušení. My jsme to nezvládli moc dobře. Kings na nás skočili. Myslím, že jsme odvedli skvělou práci, když jsme se vrátili do hry a dali jsme si opět šanci, ale nakonec to skončilo jedním špatným odrazem. Líbily se mi naše speciální týmy, naše přesilovka nás udržela ve hře. Líbilo se mi, jak jsme bojovali a dostali se zpět do hry. Jsou věci, které se nám líbí a samozřejmě také věci, které ne. Poučíme se z toho ale a vezeme si to, co jsme se v prvním zápase naučili a uplatníme to ve druhém zápase.“

Jay Woodcroft oznámil, že o tom, kdo nastoupí v brance ve druhém zápase je již rozhodnutý, ale rozhodnutí si nechá pro sebe.

Herní mód na dnešek – všichni na Kassiana!

Já tipuji ale opět nasazení Mikea Smithe, který má přecejen daleko více zkušeností než Koskinen. Nicméně víme, že když Koskinen není pod tlakem a nahecuje se, dokáže být fantastický, takže i on je určitě variantou. Nicméně co jsem pročítal různá fóra a sociální sítě, i když je Mike Smith pod velkou palbou kritiky, Koskinena se lidé bojí daleko více a stejně většina drží spíše při Smithovi.

I tohle byl jeden z hlavních faktorů zápasu. Ani Jonathan Quick už rozhodně není žádný mladíček a má něco za sebou, mimo jiné dva získané Stanley Cupy. Quick startem v letošním play off vyrovnal legendárního Mikea Richtera a společně nyní mají 9 ročníků v play off jakožto američtí brankáři. Quick je prostě chodící zkušenost a také to v zápase zúročil, protože byl výborný.

Hráči Oilers měli včera jen volitelný trénink, kterého se zúčastnila jen hrstka hráčů.

Dneska musíme zabrat!!!

Zajímavostí je, že před tréninkem Los Angeles byl jeden člen ze štábu Oilers požádán jiným z týmu Kings, aby opustil tribunu, než Kings začnou trénovat, a to se také stalo. Spekuluje se, že mezi oběma dlouholetými přáteli McLellanem a Woodcroftem je džentlmenská dohoda, že se navzájem nebudou špízovat.

Dnes to ale mezi oběma pány trochu zajiskřilo, protože JayWoodcroft na tiskovce komentoval taktické záměry svého protějšku a vytěžování hráčů Kings, což se údajně McLellanovi ne úplně zamlouvalo.

Philip Broberg, který byl k prvnímu zápasu k dispozici jako osmý bek byl poslán zpět do Bakersfieldu, kterému včera také začalo play off, Broberg také hned nastoupil do prvního zápasu.

Bakersfield hrál ráno a kdo sledoval mega dlouhý zápas mezi Rangers a Pittsburghem a podíval se na výsledky AHL, tak viděl, že i tam to bylo infarktové. Zápas s Abbotsford Canucks byl dlouho bezgólový, až do 51 minuty, kdy se Canucks ujali vedení a drželi ho téměř do konce. Jenže neudrželi. Seth Griffith jako správný lídr prostřelil brankáře Spencera Martina 30 vteřin před koncem třetí třetiny! V následném prodloužení pak zařídil výhru Bakersfieldu letos velmi agilní James Hamblin. Doufám, že Edmonton si z Bakersfieldu vezme příklad.

Dnes by mohla proběhnout změna v sestavě, protože na křídle třetí formace byl na dnešním tréninku Josh Archibald. Foegele byl ve čtvrté s McLeodem a Kassianem. Jeden bek zůstane nejspíš mimo a pravděpodobně to bude Russell, který byl v pozici sedmého beka.

Mike Smith je dnes opravdu opět potvrzen.

Změna je i u soupeře, kde z osobních důvodů bude chybět Viktor Arvidsson.

Druhý zápas musíme každopádně vyhrát, tady není o čem. Jet do Kalifornie se ztrátou dvou her, to by už vůbec nebylo dobré.

Dnešní zápas mezi Edmontonem a Los Angeles se hraje v Rogers Place a stejně jako minule, i dnes začíná ve 4:00 SEČ. Oilers jedeme!!!!!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *