V letošním play off je po dnešní noci hned v šesti z osmi hraných sérií vyrovnaný stav 2:2 na zápasy a do tohoto mustru spadá také naše měření sil s Los Angeles Kings. Přestože Oilers svému soupeři ve druhém a třetím utkání nedali doslova ani čuchnout a nasázeli marným Králů 14 branek, čtvrtý zápas ukázal, jak tato série popírá veškeré hokejové zákonitosti. Kings se po dvou debaklech vzpamatovali a McDavidovi a spol. nedovolili tentokrát ani jednou rozsvítit červené světlo za vynikajících Jonathanem Quickem.

„Dostali jsme obrovskou facku,“ glosoval nepovedený třetí zápas na domácím ledě útočník Kings Philip Danault. Trenér Kings Todd McLellan byl ještě „sdílnější“ – jeho pozápasová tiskovka se vtěsnala zhruba do dvaceti vteřin. „Víte vy co, dneska to vezmeme vážně rychle. Sesumíruju vám to a můžeme všichni domů. Nebyli jsme dobří, hráli jsme podle jejich not. Žádný hráč nehrál dobře. Má někdo něco, co by dodal? Dobrou noc.“ V šatně Králů se asi děly věci, protože do čtvrtého utkání nastoupilo úplně jiné mužstvo. Defenziva fungovala na jedničku, v brance čaroval veterán Quick, který v jednom momentu doslova vychytal šance Edmontonu i holou rukou, když po jednom ze zákroků přišel o svou lapačku. Quick se stal díky výsledku 4:0 americkým gólmanem s nejvyšším počtem čistých kont v play off. Tohle bylo jeho desáté čisté konto v kariéře a potřeboval k němu 31 úspěšných zákroků. Svým zářezem překonal v historických statistikách legendu Rangers Mika Richtera. Celkem se jednalo o Quickovo 89. vystoupení ve vyřazovacích bojích. „Vytáhne ty nejlepší zákroky přesně v moment, kdy to nejvíce potřebujete,“ vyzdvihl výkon svého brankáře Mikey Anderson. „Není divu, že vyhrál dva Poháry a že na takové úrovni chytá tak dlouho.“ Třemi body za dva góly a asistenci přispěl k úspěchu Kings Carl Grundström. Pro švédského útočníka šlo o teprve druhý vícególový zápas v kariéře (základní část i play off).

Ačkoliv Oilers nehráli vyloženě špatně, dynamika z předchozích utkání byla zejména v útočné fázi pryč. Pokud bychom se měli zaměřit na jednotlivce, tak kromě bezzubého útoku podali tristní výkony zejména obránci BouchardKeithem. U prvně jmenované by to šlo možná ještě pochopit vzhledem k jeho minimálním zkušenostem s takto velkými zápasy. Bývalá hvězda Chicaga a nejzkušenější bek edmontonské sestavy ale při druhé brance tečoval střelu soupeře doslova školácky mezi Smithovy betony.  No nic, i to se stává a já osobně věřím, že právě přítomnost osobnosti jako je Duncan Keith by mohl v letošním play off hrát v případě Oilers velkou roli.

Tahle série jasně dokazuje, jak je každý zápas úplně jiný. Z Kings bylo cítit, jak moc chtějí odčinit dvě vysoké porážky a zkrátka si šli za vítězstvím s o něco větším odhodláním než Oilers. Je potřeba tenhle zápas hodit rychle za hlavu a ukázat Králům, kdo v Rogers Place vládne. Kings ze svých posledních pěti venkovních utkání v play off dokázali zvítězit pouze jednou. Páté utkání by mohlo být pro další vývoj série zcela klíčové, a proto by bylo dobré využít domácího prostředí a uzmout první mečbol pro naše barvy. Důležitost pátého duelu lze vyjádřit také statisticky. Pokud tým zvítězí za stavu série 2:2 v pátém utkání, je poměr postupu pro vítězné družstvo 219:58. Jinými slovy – 79,1 % šance na postup do dalšího kola.

Connor McDavid nedokázal ve čtvrtém utkání série bodovat, čímž přerušil sérii osmi zápasů, v kterých zaznamenal alespoň jeden kanadský bod. V play off pak přerušil svou pětizápasovou bodovou sérii (datovanou od 23. května 2021).

Do dnešního utkání nezasáhnou na straně Oilers dlouhodobě zranění Oscar Klefbom a Kyle Turris, na straně Kings to budou Drew Doughty, Sean Walker a Viktor Arvidsson.

V brankách by se nemělo měnit ani na jedné straně nic, čili opět uvidíme souboj zasloužilých veteránů Mika Smithe a Jonathana Quicka.

Úvodní buly bude v Rogers Place vhozeno ve 4:05 SEČ. Go Oilers Go !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *