Dnes je na programu pátý zápas, a aniž bych chtěl cokoliv zakřiknout, tak holá fakta jsou, že Oilers budou mít dnes první mečbol a můžou Flames poslat na dovolenou. Dnes se ale bude hrát na žhavé půdě v Calgary a asi to nebude legrace, ale proč by jsme to nemohli zvládnout?

Převčírem Edmonton zběsile vlétl do čtvrtého zápasu, když Nugent-Hopkins využil Markstromovy katastrofální rozehrávky a již ve 21 sekundě to bylo 1:0. V první přesilovce zápasu pak důrazný Hyman číhající u tyčky dokázal, proč je právě on pátým do přesilovkového komanda. No, a ještě v první třetině se přesně trefil pěknou střelou z mezikruží Kane. To vypadalo najednou až moc snadně, ale tahle série dokazuje, že nikdy není nic hotové ať je stav absolutně jakýkoliv a že ani třeba rozdíl 4 gólů nic neznamená.

Calgary se dvěma slepenými góly ve druhé třetině dokázalo vrátit do zápasu a začít zase zlobit. A co víc, 9 minut před koncem, když Edmonton hrál už celkem zodpovědně do defenzivy, a ještě hrál přesilovku, utekl Kaneovi puk a Zadorov ho napálil nazdařbůh na Smithovu branku a ten ho bohužel nechytil. Nevím, po bitvě je sice každý chytrý jak rádio, ale dle mého stačilo, kdyby si Smith puku jen stoupl do cesty a nemusel ani nic dělat, ale ten jeho pohyb byl takový prapodivný. No, pokud by o výhře Calgary rozhodl právě tento gól, pak by to nebylo asi moc dobré, ale naštěstí tu byl opět Nugent-Hopkins, který 3 a půl minuty před koncem vrátil vedení opět Edmontonu a Kane poté ještě pečetil výhru 5:3 gólem do prázdné branky.

Těžký zápas, i když na začátku vypadal snadně. Mike Smith má evidentně nervy ze železa, protože z obdrženého gólu si nic moc nedělal. Mike Smith: “Teď už se tomu můžu smát. Nemyslím si, že někdy v mé kariéře byl nějaký takový moment, kdy bych ztratil puk z dohledu a neměl ponětí, kam šel.“ No, vem to už čert. Vyhráli jsme a Smith kromě tohoto momentu chytal výborně a chytil tam několik opravdu velkých šancí Calgary, takže si musíme spíše říct, kolik toho chytil, než pustil. I když pravda je, že Smith tyhle momenty občas mívá a musí si na to prostě dát pozor, protože někdy se nám to může krutě vymstít.

Mike Smith měl i přes svoji chybu nakonec důvod k úsměvu, stejně jako jeho spoluhráč Evander Kane

 Nugeta byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu a dnes to byl jeho zápas a musím říct, že zaslouženě, protože svými výkony v play off si poplácání zaslouží, i když bodově to táhnou jiní.   

  • Evander Kane vstřelil v posledních 2 zápasech 5 gólů a také zaznamenal 15 hitů. Kane v letošním play off vstřelil již 12 gólů v 11 zápasech. Posledním hráčem, který v play off vstřelil v prvních 11 zápasech víc gólů, než zápasů byl Brett Hull v roce 1990 se 13 góly. Kane je také první hráč v historii NHL, když měl v prvních 11 zápasech play off 5 vícególových zápasů.
  • Zajímavý zápis do historických análů má na svědomí i Leon Draisaitl, který je vůbec prvním hráčem historie NHL, který zaznamenal 3 a více bodů po 4 po sobě jdoucích zápasech play off.
  • Connor McDavid zase drží sérii 7 vícebodových zápasů a dostal se tím na druhou příčku historie. První je Wayne Gretzky s 8 zápasy. Pokud dnes McDavid získá alespoň 2 body, může Gretzkyho dorovnat, atakdále. McDavid má z dosud odehraných 11 zápasů play off proti Los Angeles a Calgary ve všech zápasech zisk alespoň 2 bodů až na zápas číslo 4 v Los Angeles, kde vyšel bodově naprázdno, tak jako i všichni ostatní hráči Edmontonu.
  • Jevgenij Malkin v sezóně 1996/97 získal celkem za základní část i play off 149 bodů a od té doby ho nikdo nepřekonal. McDavid má nyní 148 bodů, takže i překročení tohoto milníku má na dosah.   
  • Edmonton úterní výhrou vyhrál již 5 domácí zápas proti Calgary za sebou, a to je nový rekord v historii organizace Oilers.

Edmonton má tedy postup na dosah. Derek Ryan je v tomto ohledu s Calgary nesmlouvavý: “Nechceme se vrátit do naší arény. Chceme jejich sezónu ukončit zítra!“ Nejsem proti no…

Ze zápasu ještě takovou perličku, kdy chtělo duo Archibald – Kassian z každé strany sešrotovat Zadorova, ale nakonec sundali sami sebe 😀

Vedení NHL bude v dnešním zápase pozorně sledovat chování hráčů Calgary. Bude tak poté, co se několik hráčů Flames mělo pokusit úmyslně zranit Leona Draisaitla, který nyní hraje s výronem kotníku. Podle záběrů níže je jasné, že hráči Flames dostali příkaz shora, aby Draisaitlovi šli po kotníku a vyřadili ho ze hry. To je tedy hodně přes čáru a jestli to jde přímo od trenérského veterána Suttera, tak to jsme to tedy dopracovali… Oddělení bezpečnosti hráčů dnes bude mít prý každopádně oči na šťopkách.

Evander Kane se opět stal otcem. Jeho přítelkyně mu porodila malého synka Iversona Franka Kanea. Evander Kane proto necestoval s týmem do Calgary a byl u své rodiny. Údajně ještě není ani vyloučeno, že by kvůli tomu Kane dnes mohl týmu chybět, ale nemyslím si, že by Kane dnešní zápas vynechal. Zatím ale není nic potvrzeno ani vyvráceno.

Mimo play off. Prezident Oilers Bob Nicholson potvrdil, že tým Bakersfield Condors i nadále zůstane hlavní farmou Edmontonu. O farmě se hodně spekulovalo, protože nová Rogers Aréna je schopna udržet víc týmů. Takže farma mohla být přímo v Edmontonu a další variantou bylo, že by se farma přestěhovala někam výrazně blíž, tak jako tomu je u ostatních kanadských týmů. Pět ostatních týmů z Kanady má totiž farmy velmi blízko. Montreal – Laval, Vancouver – Abbotsford, Ottawa – Belleville. Winnipeg má Manitobu Moose, kteří hrají rovněž ve Winnipegu a Toronto má Toronto Marlies – taktéž.

Kondoři zůstávají farmou Oilers i nadále!

Pouze Edmonton a Calgary mají své farmy daleko v Kalifornii. Nyní už ale zůstane pouze Edmonton, protože Calgary oznámilo, že spolupráci se Stocktonem Heat končí a svoji franšízu v AHL přesouvá domů do Calgary. V Edmontonu si ale podle všeho nikdo stěhování Bakersfieldu nepřeje, protože jsou s tímto modelem jak hráči, tak ostatní lidé z organizace Oilers velmi spokojeni a tříhodinový let z Edmontonu do Bakersfieldu není překážkou. Zřejmě si všichni rádi občas nahřejou ploténky v teple…

A ještě jedna zpráva. Ostap Safin, který se několik let marně snažil v organizaci Oilers prosadit, své snažení vzdává a vrací se domů do Prahy, kde se narodil a kde bude oblékat dres sparty, jejíž je ochovancem. Safin byl Edmontonem draftován ve 4. kole v roce 2017. Nastupoval za obě farmy jak v Bakersfieldu, tak ve Wichitě, ale nikde se neprosadil.

Dnešní zápas se hraje v Scotiabank Saddledome v Calgary a začíná ve 3:30 SEČ.

Pojďte hoši, ukončíme to!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *