Oilers to měli až nad očekávání rozjeté a všechno vypadalo, že je v nejlepším pořádku a bude to pokračovat. V zápas s Devils jsme vedli již 3:1, a zápas měli celkem pod kontrolou, i když Devils docela kousali a byli nepříjemní. Ještě v 57 minutě jsme vedli 3:2, ale zápas nakonec prohráli. K tomu řeknu jenom to, že to je prostě hokej a stalo se. V minulém zápase se Stars to ale ne, že začalo drhnout, ale úplně se zaseklo.

Ani tady ale dle mého není žádný důvod k panice. Nebyl to špatný zápas, ale Hvězdy prostě byly lepší. Jako tradičně jsme vypustili druhou třetinu. To je něco, na co se prostě musíme zaměřit, protože se to stává až příliš často! Ale i celkově jsme hráli hůř než soupeř, který byl důrazný a hlavně efektivní. Takovým týmům jako jsou Dallas Stars ostatně ani nic jiného nezbývá, než proti kvalitnějším týmům hrát tvrdě. Stars to ostatně ukazují již od samého začátku tohoto ročníku, že budou tímto stylem hrát. Hrají dobře do těla a daleko defenzivněji a z toho vlastně vycházejí. Oilers dá se říct hrají úplný opak a ze zajištěné obrany se jim hrát moc nedaří a vlastně to ani moc nejde, protože na to nemáme ani hráče, co si budeme namlouvat.  

V zápase se zaznamenal hattrick kapitán Dallasu a padlá hvězda Jamie Benn, který přitom na ledě strávil pouze 12:55 čistého času. Benn je společně se svým kumpánem Tylerem Seguinem již dlouhou dobu pod palbou kritiky za své mdlé výkony, které neodpovídají jejich vysokým smlouvám.

Benn má až do roku 2025 smlouvu s cap-hitem 9,5 mil.dolarů, což je opravdu hodně přemrštěné, ale od letoška bude z platového stropu ukrajovat „pouze“ 6,5 milionu, protože tu největší sumu pobíral na začátku kontraktu. Což už je pro Stars sice trochu lepší, ale pořád moc velká zátěž na hráče, který místo aby byl tahounem týmu s bídou nastupuje ve třetí formaci, každý zápas je na ledě okolo 14 minut a bodově moc nepřispívá. Mxslím si, že Benn bude příští rok vykoupen ze smlouvy. V Edmontonu si ale každopádně zase jednou zařádil a střihnul si rovnou hattrick, který mu sice Oilers spíše darovali, ale na to se historie ptát nebude.

Jinak je Benn ale stále jedním z nejnesympatičtějších hráčů v lize a o jeho vytříbeném chování se přesvědčil i Zach Hyman:

Takových soubojů s horším týmem, který na to jde jiným stylem, ale už bylo a většinou jsme na ně našli recept. Tentokrát to zkrátka nevyšlo a bohužel na tom kromě toho co jsem psal, měl i velký podíl velmi špatný výkon brankáře Jacka Campbella, který měl podíl hned na několika gólech Stars a ve chvílích, kdy tým potřeboval podržet, tak se tak se tak nestalo. Campbell si po zápase sypal popel na hlavu a postavil se k tomu jako chlap, což oceňuji: “Pro mě osobně to bylo, jako kdyby uběhl celý rok. Nepřinesl jsem to nejlepší. Upřímně řečeno, to jak jsem hrál, bylo ubohé. Dlužím tomuto týmu, že mě přivedl na A-game a oni to ode mě ještě neviděli.“ Tohle od něj beru.

Faktem ale je, že Campbell nechytá přesvědčivě již od začátku sezóny a Skinner s nejnižším možným kontraktem 750 000 dolarů ho naprosto zastiňuje. Zároveň doufám, že Campbellovy výkony půjdou nahoru, protože nám nic jiného než mu fandit nezbývá, má totiž neuvěřitelný kontrakt 5×5, což není úplně legrace. Kór když si vezmete, jak moc jsme nadávali na Koskinena, který měl kontrakt s ročním příjmem 4,5 mil. dolarů.

Campbell neprožil šťastný večer

Kdo nás pravidelně čtete, tak naše stanoviska vlastně znáte. V podstatě jsme se na tom s kolegou Jindrou dohadovali už od léta. :o) Takže zatímco on byl Cambellovým zastáncem, já odpůrcem. Bylo to už od doby, když jsme ještě byli bez brankáře a celá fanouškovská základna Oilers spekulovala o tom, kdo by mohl novým strážcem svatyně být. Již od samého začátku jsem tvrdil, ať to hlavně není Campbell, o němž se tehdy mluvilo velmi často právě v souvislosti s Edmontonem. Mé důvody také znáte, psal jsem je už tolikrát… Ale stejně připomenu –  Campbell nikdy nebyl jedničkou celou sezónu, jen loni odchytal 49 zápasů v dresu Toronta, kde měl jedno velmi dobré období, ale formu si udržet nedokázal. Předtím nejvíc odchytal 31 zápasů v sezóně 2018/19 v dresu Los Angeles, jako dvojka vedle Jonathana Quicka. Ačkoliv tedy mnozí říkali, že Campbell je jedna z volných jedniček na hráčském trhu, pak jsem říkal, že tomu tak není, 49 zápasů v jedné jediné sezóně přeci nemůže znamenat, že je to prověřená jednička.

Dále se mi nelíbil jeho brankářský styl a prostě jsem mu nevěřil. Co mě pak namíchlo úplně, je smlouva 5×5, která mi od samého začátku připadá přehnaná. Jen o něco málo více dostal například Darcy Kuemper, o kterého jsme také měli zájem a ten je přitom v NHL již daleko prověřenějším gólmanem a několikaletou jedničkou hned v několika klubech. Já na druhou stranu chápu, že Ken Holland měl svázané ruce, protože Campbell zbyl už na trhu jako úplně poslední brankář, který je potenciální jedničkou a možná mu nic jiného nezbývalo, protože kdyby Campbell by možná podepsal jinde.

Ano, z tohoto hlediska se to dá pochopit, ale já to stejně nechápu. Takováto smlouva se prostě dává jiným hráčům. Když si navíc vezmeme v potaz, že trenér Woodcroft z farmy velice dobře zná Stuarta Skinnera a již loni jsme mohli vidět, čeho je tento chlapec schopen, pak nevím, proč jsme nevzali nějakého brankáře na daleko kratší dobu, třeba jen na dva roky. A dle mého to mohl být klidně nějaký slušný veterán jako třeba Thomas Greiss atd. Ale říkám, Holland to měl v tomto směru těžké, ale také je třeba si říct, že Holland takto nedokázal přivést kvalitního brankáře již několik let a není tedy hlavní chyba právě v něm?

Jak se bude nadále vyvíjet situace s Campbellem a Skinnerem?

Stuart Skinner roste v budoucí jedničku, o tom není pochyb. Co se ale může velmi rychle stát, totiž že bude svými výkony výrazně převyšovat Campbella – což se teď děje, ale ještě je brzy, sezóna je dlouhá – a nakonec bude sám jedničkou již v tomto roce a co dál? Campbell se svojí smlouvou bude čtyři roky poslouchat řeči na svojí osobu, že je na své výkony příliš drahý, což mu určitě nepřispěje a dopadne nakonec jako Koskinen nebo Talbot, kteří byli nakonec takto uštváni? Ano, já ho tady také dehonestuji, ale ode mě si to aspoň nepřečte, to za prvé :o) a hlavně přináším fakta a takto se věci prostě mají. A já hlavně doufám, že teď si to tady vyjasníme a on mě i ostatním jeho odpůrcům on sám zavře pusu a ukáže nám, že si tu smlouvu opravdu zaslouží! Lidsky je mi sympatický a přál bych mu to a hlavně nám všem, protože dalšího Talbota nebo Koskinena už si v době, kdy McDavid s Draisaitlem jsou v nejlepší formě, prostě nemůžeme dovolit… Takže Jacku, pojď na věc!!!

No nic, jdeme dál. Od Dallasu jsme tedy dostali lekci, z ní se musíme ale rychle oklepat. V zápase to ostatně mohlo skončit jakkoliv, protože Stars sice měli navrch co do soubojů, ale my jsme měli větší šance, které kdyby skončily góly, pak by se zápas také vyvíjel jinak. To ví i trenér Woodcroft: “Myslím, že když se podíváte na první třetinu, tak jste tam viděli šance, které jsme prostě museli dát. Měli jsme pár úniků tří proti dvěma a několik i na samotného brankáře. Bylo to poprvé, co jsem letos viděl, že jsme byli horší ve všech aspektech hry. Máme před sebou dlouhou cestu letadlem, abychom strávili to, jsme dnes prožili a přišli s herním plánem, jak se zlepšit.“ Woodcroft  také podporuje Jacka Campbella: “Myslím, že někteří jednotlivci nejsou tam, kde chtěli být, ale musíte na tom, kde chcete být zapracovat, a jsem si jistý, že Jack na tom zapracuje. Máme v něj důvěru a i on bude na své pozici pokračovat, stejně jako jakýkoliv jiný hráč, který má problémy. Myslím, že i on na tom zapracuje a nakonec uvidíme výsledky.“

Woodcroft Campbellovi věří
  • K vidění jsme opět viděli a také uvidíme několik milníků, jako třeba u Darnella Nurseho, který v zápase se Stars vstřelil náš druhý gól a tím zapsal svůj 200 bod v NHL. Ve 489 zápasech pro obránce jistě slušný počin. Nurse v Edmontonu letos začal svoji devátou sezónu v Edmontonu.
  • Další milník byl pro Jesseho Puljujarviho, který právě Nursemu na gól přihrával a zaznamenal tak svůj 100 bod v NHL. Pro Puljujarviho jde o druhý letošní bod.
  • Connor McDavid dnes nastoupí k 500 zápasu v NHL.

Puljujarvi nyní dostane zase více prostoru, protože po dvou prohrách se trenéři rozhodli pro změny v sestavě a právě Puljujarvi je jejím výrazným hybatelem, protože dnes dostane šanci v první formaci vedle McDavida a Nugenta-Hopkinse. Hyman se posouvá do druhé k Draisaitlovi a Kaneovi. Tady bych měl osobní připomínku – Hyman vedle 97 a 93 hraje výborně a tento krok mi připadá jako chyba.

Kailer Yamamoto dosud zaznamenal pouze 3 asistence. Já bych jeho výkony tak zle neviděl, protože je na ledě vidět a i když neboduje, přijde mi velmi platným hráčem. Leč každému to asi nestačí a také jde nejspíš i o to, aby Yamo dostal nějaký signál, že se musí zlepšit. Yamo se tedy stěhuje až do čtvrté formace k Hollowayovi a Shoremu, kdežto Derek Ryan do třetí k McLeodovi a Foegelemu.

V brance dnes potvrzen Stuart Skinner, který proti Washingtonu ještě nikdy nechytal.

Dnes chytá Disco Stu

Dobrou zprávou je, že po zranění začal s týmem už trénovat Tyler Benson, který měl velmi sobrý kemp a počítalo se s ním do sestavy. Benson je na tripu s týmem.

Jake Virtanen, který v Edmontonu absolvoval celý kemp, ale smlouvu si přesto nevybojoval, podepsal včera dvouletou smlouvu s týmem EHC Visp, hrající druhou švýcarskou ligu. Zajímavé…

Oilers vyrazili na venkovní čtyřzápasový trip, který bude velmi těžký, protože nás čeká čtveřice silných soupeřů v podobě Washingtonu, Tampy, Caroliny a Floridy. Tady na chyby prostě nebude prostor, protože asi kromě Caps jsou všichni de facto aspiranty na Stanley Cup. Prostor určitě dostanou oba brankáři a nejspíše se o zápasy podělí rovným dílem.

První venkovní trip Oilers jeli na konci října a byly z toho tři výhry ze tří. Delší venkovní výlety si hráči evidentně užívají, protože stmelují partu. To ví i Stuast Skinner: “Vždy je příjemné být na cestách, protože můžete strávit čas se svými spoluhráči. Můžete s kluky jíst a jste si celou dobu blízko. Nevrátíte se po zápase domů, ale společně do hotelu, takže to je fajn.“

Dnes začínáme na ledě Washingtonu. Tomu se nyní úplně nedaří podle představ a tak toho musíme využít a udělat si trochu fóra, kdybychom v dalších zápasech klopýtli. Capitals před sezónou nakoupili několik hotových hráčů a žádné omlazení se u nich nekoná. Předně nechali jít oba brankáře Samsonova s Vaněčkem, kteří se v brance střídali a vsadili na jasnou jedničku, když Edmontonu doslova před nosem vyfoukli čerstvého vítěze Stanley Cupu s Coloradem Darcyho Kuempera. Ten podepsal v klubu smlouvu na 5 let. Odešel i bývalý Olejář, ofenzivní bek Justin Schultz, jehož místo má zacelit jiný ofenzivní specialista na modré čáře Erik Gustafsson.

Darcy Kuemper je letos jasnou jedničkou Caps

Kuemper nebyl jediným hráčem, kterého generální manažer MacLellan Edmontonu doslova vyfoukl. Ken Holland měl totiž zájem ještě o dva útočníky Dylana Strome a Connora Browna. Oba dva jsme si do týmu hodně přáli, protože oba by mohli obnovit spolupráci s Connorem McDavidem. Toto trio totiž spolu nastupovalo v OHL v týmu Erie Otters. Connor Brown stihl v dresu Caps pouze 4 zápasy než se zranil a mimo hru bude celou základní část a pokud se vrátí, tak až na play off. Dylan Strome loni prožil dobrou sezónu, když v dresu Chicaga zaznamenal slušných 48 bodů v 69 zápasech. Letos má ve 13 zápasech rovněž slušných 9 bodů. Teprve nedávno – 16.října podepsal MacLellan stále volného Sonnyho Milana, který překvapivě nedostal novou smlouvu ani v domovském Anaheimu, ani v Calgary, kde byl na zkoušce. Milano se byl nejdříve rozehrát na farmě v Hershey a do prvního zápasu nastoupil v minulém utkání s Arizonou a to hned ve druhé formaci se Stromem a Johanssonem.

Apropos poslední zápas. Coyotes dokázali převčírem ve Washingtonu vyhrát 3:2, to je co. Když to dokáže Arizona, která své zápasy hraje v plastovém Stiga hokeji, tak bychom měli Caps porazit také, co říkáte? Jinak jak jsem již psal, poslední 4 zápasy Caps = 4 prohry, to by chtělo zaokrouhlit na 5 a my bychom neměli být týmem, na kterém se Caps chytí.

V brance Caps je potvrzen start náhradníka Charlieho Lindgrena.

Trenérský bard Peter Laviolette, který je u týmu již třetí sezónu bude kromě Browna postrádat několik důležitých opor, jako jsou Carl Hagelin, T.J. Oshie, dlouhodobě zranění playmaker Nicklas Backstrom a rváč Tom Wilson a nově také obránce Dmitrij Orlov, který se zranil v zápase s Arizonou a na včerejším tréninku chyběl. A i John Carlson, který je mimo hru již 4 zápasy, ale je prý možnost, že by dnes teoreticky mohl nastoupit. O jeho stavu se rozhodne ještě dnes před zápasem. Carlson každopádně ještě včera bruslil v bezkontaktním dresu, takže si myslím, že hrát nebude. Zajímavé ale je, že bez něj to Caps nejde. Jeho návrat může pro Caps ve finále znamenat hodně, přecejen Carlson je v měřítku NHL stále hvězdným nadprůměrným obráncem, který je ve svém živlu hlavně na přesilovce.

john Carlson zřejmě Caps chybí více, než si dokáží připustit

Dnes již hrající legenda klubu Nicklas Backstrom do letošní sezóny ještě nezasáhl a hned tak ještě nezasáhne. Ovečkinův dvorní nahrávač je po operaci kyčle a jeho návrat bude pozvolný. To ví i Backstrom: “Byla to pro mě životní změna v mém každodenním životě. Jen si vzít ponožky, zavázat si boty a podobné věci – a hrát si se svými dětmi. Ani to jsem nedokázal.“ Veterán Backstrom se ale se zraněním pere již tři roky, kdy ani jednou nedokázal odehrát kompletní sezónu a vždy vynechal více než 20 zápasů. Backstromovi je 34 let a má kontrakt ještě na 3 roky. Až se vrátí, MacLellan bude muset řešit platový strop, protože má prostor pouze cca 3 miliony dolarů a Backstrom má smlouvu na 9,2 miliony.

Kapitán týmu Alexander Ovečkin je ve svých 37 letech nejproduktivnějším hráčem týmu s 11 body. Na jeho adresu pěje chválu trenér Oilers Jay Woodcroft: “Žasnete nad tím, co dělá ve svém věku a na jaké úrovni hraje, jak je soutěživý a jaký je to speciální hráč. Máme štěstí, že máme také takové speciální hráče a vím, že každý se zítra postaví této výzvě, protože tento zápas je pro nás důležitý, protože jsme nebyli spokojeni s tím, jak jsme hráli včera.“

Dnešní zápas se hraje Capital One Aréně ve Washingtonu a začíná ve 2:00 SEČ a přímým přenosem ho vysílá i Nova Sport 2.

P.S.: Nyní Vás snažně prosím o to, aby dále přestali číst za prvé rusofilové, za druhé ti, kteří si myslí, že Ukrajina není oběť, ale strůjce války a za třetí ti, kteří se nechtějí rýpat v politice.

Tak, nyní píšu pro ty, kteří mi budou rozumět. Já sám si to v zápase s Washintonem totiž neodpustím, protože to ve mně hodně rezonuje a doufám, že v každém slušném člověku… Ovečkin i nadále čelí narážkám na svoji osobu proto, že se dodnes nedokázal distancovat od Vladimira Putina, jehož je dlouholetým zastáncem. Proč o tom píšu. Tento faktor byl totiž velmi silně znát právě v posledním zápase Oilers a Caps, který se hrál v Edmontonu v březnu a kdy světem už otřásala válka na Ukrajině, kterou rozpoutal právě Ovečkinův přítel.

V Edmontonu totiž žije velmi silná ukrajinská komunita a město i klub dalo jasně najevo, na jaké straně stojí, ať už samotným úvodem zápasu, kdy hymnu zpívala ukrajinský pěvecký sbor, který je usídlen přímo v Edmontonu, tak i vlajkami Ukrajiny na helmách, se kterými Oilers odehráli celou sezónu.

Tohle byl silný moment

Naopak ve Washingtonu je jak víme, silná ruská komunita, a to nejen v týmu. I manažer Komunikace Sergej Kočarov je Rus a vedení Caps spolu s Kočarovem jen týden před zápasem s Edmontonem během zápasu s Carolinou nařídilo, aby do arény nebylo vpuštěno několik fanoušků s ukrajinskou vlajkou, kdežto po záběrech během zápasu se pak ukázalo, že ti s ruskými vlajkami vpuštěni. Tenkrát to byla aféra, kdy Washington byl asi nejméně oblíbeným týmem ligy a já musím říct, že ten pocit u mě přetrvává dodnes.

Aniž bych se v tom chtěl nadále patlat, tak právě Caps jsou týmem, kdy si při sledování NHL vždycky vybavím válku a to by být nemělo a Ovečkin je toho sám velkou příčinou, i když by měl jít příkladem, místo aby provokoval tím, že má stále na svém Instagramu fotku s „vůdcem“, místo aby byl neutrální. Tohle mě prostě štve a tak to je a co mě také štve je to, když někdo stále říká, že sport a politika by se neměly míchat. Ano, to je pravda, ale právě to ve Washingtonu a u Ovečkinů dělají. Dnešní souboj tak bude samozřejmě soubojem dvou hokejových týmů, ale kdybyste v NHL hledali dva týmy s naprosto vyhraněným postojem k válce, pak jsou to právě Edmonton a Washington. Každý to má ale hozené poněkud jinak.

Vřele Vám děkuji za pozornost a za podporu.

Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *