Druhý venkovní trip se zatím nedaří dle představ a to nejen výsledkově, ale oproti předchozím zápasům i herně. Ve Washingtonu jsme prohráli jen těsně 4:5, ale i když jsou Caps oslabeni o celou řadu svých opor a oc se jim tak logicky nedaří, na Oilers to stačilo a co víc, Caps byli v zápase lepším týmem. Oilers jim to ale velmi usnadnili svojí velkou nedisciplinovaností a to je problém, protože jsme jedním z nejhorších týmů ligy v oslabení.

V Tampě už to bylo lepší. Zlepšila se defenziva a i když i Tampa byla lepším týmem, podařilo se nakonec vyhrát 3:2. Byla to šťastná výhra, obvzláště po katastrofální první třetině, kdy jsme téměř v její půlce neměli ani střelu na branku. V minulém zápase v Carolině jsme opět začali špatně, ale hra se pak vyrovnala a teoreticky se tady něco uhrát dalo, protože herně to zase tak zlé nebylo a šancí bylo dost. Výsledek tak vypadá daleko hrozivěji, než to vypadalo na ledě. Dostali jsme totiž několik laciných gólů, které se daly chytat a nebyly po nijak závratných akcích. Brankář Jack Campbell „měl“ totiž opět svůj den a pod prohru se výrazně podepsal svými chybami.

Andrej Svečnikov si v tomto zápase připsal hattrick.

Campbell je zatím velkým zklamáním nové sezóny a teď je otázkou, co bude dál. Zlepší se, nebo takto bude nadále pokračovat? Detaily už popisovat nebudu, protože bych se opakoval, ale z mého pohledu to dobře nevypadá. Vezměte si třeba, že včera byl na waiveru náš bývalý brankář Laurent Brossoit, který se vrací po zranění a který nyní doplácí ne velmi dobrou formu brankářů ve Vegas Thompsona s Hillem. Vezměte si, kdybychom teď měli v brance duo Skinner – Brossoit. Chybělo by nám něco? No, nám zbývá jediné – doufat, že Campbell ještě začne něco chytat, jinak máme o čem přemýšlet dalších 5 let.

Ještě bych se pozastavil nad Dylanem Hollowayem. Když hrál výborně v kempu a připsal si dokonce i hattrick, možná jsme byli až moc nažhavení na jeho první ostré starty v NHL, ale jeho růst zatím jde trochu pomaleji. A za sebe musím říct, že Holloway je bohužel nejvíce vidět, když udělá nějakou chybu, než aby člověk viděl nějakou pěknou akci. V Carolině například opět ztratil puk a akce Canes pak vedla ke gólu. A nebylo to poprvé. Holloway zatím v 11 zápasech zaznamenal 2 asistence a má také 6 minusových bodů. Nejsem si tedy jist, jestli nadešel jeho čas, spíše ne. Ale také nevím, co by to s ním udělalo, kdyby byl opět přesunut na farmu. V tomto zase chápu Jaye Woodcrofta, který chce, aby Holloway hrál a to i navzdory svému nadřízenému Kenu Hollandovi, který před sezónou jasně avizoval, že pokud by měl Holloway hrát až ve čtvrté formaci, pak by ho raději viděl na farmě. Woodcroft si ale evidentně svůj tým vede po svém a to je vlastně dobře.

U Hollowaye zatím progres celkem trvá, ale snad se chytí

Holloway má nyní navíc štěstí tam, kde má smůlu Evander Kane. Ten totiž po vyšetření bude týmu chybět 3-4 měsíce a to je velmi dlouhá doba a co si budeme povídat, to bude velká ztráta. Napadá mě při tom příměr, který říkal už Švejk, tedy že on se arcivévoda nedá nahradit nějakým pitomou… Kanea asi těžko nahradíme, nebo spíš vůbec. Ale musíme to brát tak, jak to je a poprat se s tím. Kaneovou absencí se tak uvolnilo místo v top six a toho právě může využít Holloway, který tam nyní dostane nějaký prostor. Tedy alespoň tak dlouho, než trenéři ztratí trpělivost. Holloway tam hrál už v Carolině a vedle Draisaitla s Hymanem nastoupí i dnes na Floridě.

Tam je s týmem už i marod Evander Kane se zabandážovanou rukou a zápas bude pozorovat z tribuny. Kane se ráno připojil k týmu a navštívil ho i na ledě a prý tím velmi potěšil své spoluhráče, protože dorazil se širokým úsměvem na tváři. Dále trenér Woodcroft: „Naprosto skvělé. Dorazil se širokým úsměvem. Chlapi byli nadšení, že ho vidí a že je v pořádku a když byl kolem svých spoluhráčů, tak jim všem vykouzlil úsměv na tváři.“ Woodcroft také říká, že by se Kaneovy absence mělo využít i k regeneraci dalších menších zranění: „Vzal jsem ho do trenérské místnosti a řekli jsme si plán jeho práce mimo led. Musí se vyléčit, ale musí se toho také využít k tomu, aby se uzdravil i zbytek jeho těla. Je to pro něj příležitost toho využít, zatímco se bude ruka uzdravovat.“ No a po tomto zápase Kane konečně odcestuje s týmem domů do Edmontonu, kde začne klidový a rehabilitační proces.

Kane měl na tiskovce s novináři dobrou náladu, ale 4 měsíce jsou dlouhá doba…

Kaneovým zapsáním na listinu dlouhodobě zraněných se Hollandovi najednou na poměrně dlouhou dobu uvolnil prostor pod platovým stropem, ale vzhledem k tomu, jak známe Kennyho, nemůžeme předpokládat, že sáhne k nějakému neočekávanému trejdu a spíše se sáhne do vlastních řad. To se vlastně již stalo, když bylo z Bakersfieldu povoláno duo Janmark – Kostin. Mattias Janmark měl asi jiné představy, když do Edmontonu před sezónou přicházel, ale tým je v útoku nabitý a po kempu na něj nezbylo místo. V Carolině nastoupil k prvnímu zápasu v dresu Oilers a do statistik se zapsal dvěma trestnými minutami a jedním hitem.

Dnes si premiéru v našem dresu připíše i druhý jmenovaný, Rus Klim Kostin, který nastoupí ve třetí formaci s McLeodem a Foegelem. Kostin hrál dosud v Bakersfieldu a v 9 zápasech zaznamenal 2+2. Jeho povolání chápu spíš z důvodu přitvrzení, protože bez Kanea nám už tvrdých chlapů moc nezbylo. Kostin je obrovský, téměř dvoumetrový chlapík a do hry by měl tento prvek přinést.

Klim Kostin hrál v NHL dosud pouze za Blues

Podle tréninku to vypadá, že dnes budeme hrát klasicky na 12 útočníků a 6 obránců a měnit se bude tedy akorát třetí formace, kde nastoupí již zmiňovaný Kostin a čtvrtá by měla hrát ve složení Janmark – Shore – Ryan. Trenér Woodcroft ke změnám v sestavě říká: „Hledáme konzistenci v obraně a i v předních liniích. Když jsme nedosáhli výsledků, které jsme chtěli vidět, a když říkám výsledky, tak tím nemyslím jen výhru nebo prohru, ale úroveň naší hry není tam, kde bychom ji chtěli mít, tak jako trenéři hledáme odpovědi a jeden z nástrojů, které máme k dispozici je umět pohybovat šachovými figurkami na šachovnici. A dnes jsme na tréninku třeba spolu opět měli Nurseho a Ceciho pohromadě a myslíme si, že je to opravdu dobrý pár. Historicky to už ukázali, tak uvidíme zítra.“

V brance dnes bude po dvou zápasech na lavičce Stuart Skinner.

Mimo hru je Kailer Yamamoto s blíže nespecifikovaným zraněním.

Tyler Benson je stále na marodce, ale je s týmem na Floridě a trénoval v bezkontaktním dresu. Letos ještě do zápasu nezasáhl. Jinak jsou mimo jen dlouhodobí marodi Mike Smith, Oscar Klefbom a nově i tedy Evander Kane.

Benson už se pomalu dává do kupy. K návratu do sestavy mu může pomoci i zranění Kanea

V posledních 11 zápasech Oilers a Panthers vždy padlo 5 gólů a více, takže se dají očekávat brankové hody. Kór když i současní Panthers jsou velmi ofenzivním týmem a o Oilers ani nemluvě. Bilance je jinak celkem vyrovnaná a tato střetnutí nemají jasného favorita, kdy by se jednomu z týmů výrazně dařilo. V letošním roce, ale v minulé sezóně jsme se s Panthers střetli dvakrát. Poprvé jsme dostali na domácím ledě výprask 0:6, ve druhém jsme zase triumfovali my na ledě Floridy 4:3. Tento zápas si jistě pamatujete, protože v něm vstřelil hattrick sváteční střelec Derek Ryan. V obou zápasech chytal Mikko Koskinen.

Apropos, kde je mu konec? Koskinen chytá v Luganu a se svým týmem je až na 12. místě švýcarské ligy z celkových 14. Statistiky má ale slušné – .915% v úspěšnosti zásahů je dobré číslo. Zajímavostí také je, Koskinen se v kabině potkal se dvěma dalšími bývalými Olejáři Markusem Granlundem – v Edmontonu 2019 – 20 a Marcem Arcobellem – 2012 – 14.

Zápas s Floridou bude zajímavý také tím, že se zase jednou střetneme s naším oblíbencem Mattem Tkachukem, který sem byl před sezónou vyměněn z Calgary. Tato mega výměna zatím lépe vyznívá právě pro Panthers, protože Tkachuk zde se 17 body v 15 zápasech vede klubové bodování, zatímco Jonathan Huberdeau v Calgary má pouhých 6 bodů a nyní se dokonce zranil.

Tkachuk se na dnešní zápas určitě už moc těší. Ale Tampu prý už nenávidí víc, než nás :o)

V brance Panthers je potvrzen start mladého Spencera Knighta, který má nyní lepší formu než přeplacený Sergej Bobrovskij, který v angažmá na Floridě dostává obrovské přívaly branek a moc se mu zde nedaří. Boborovskij se do branky nedostane již potřetí za sebou, protože oba předchozí zápasy odchytal právě Knight a ten minulý s Carolinou dokonce zaznamenal 40 úspěšných zásahů a ještě si připsal shutout.

Trenérský veterán Paul Maurice bude podstrádat zraněného Anthonyho Duclaira.

Po tomto zápase se Oilers vracejí do Edmontonu a dají si poměrně dlouhou třídenní pauzičku a další zápas je na programu až ve středu proti LA Kings.

Doufejme, že Kaneova přítomnost a dobré zprávy o jeho stavu tým nabudily a že nám dnes zase ukáží staré dobré Oilers.

Dnešní zápas se hraje ve městě Sunrise ve FLA Live Areně a začíná již ve 22:00 SEČ a vysílá ho Nova Sport 1 a Voyo.

Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *