Jak jsem psal již v minulém článku, tak výsledky ujdou, ale výkony moc dobré nejsou, tak tentokrát už nevyšel ani výsledek a musíme si říct, že to, co naši borci poslední dobou předvádějí, není moc pěkné. Zápas s Caps začal uctěním památky legendárního skauta Barryho Frasera, který zemřel v neděli v Edmontonu ve věku 82 let.

Zápas s Capitals byl podobný předešlému s Habs tím, že prvních 40 minut bylo opravdu zoufalých. Akorát že s Habs jsme měli několik možností přesilovek a těch jsme využili. To tentokrát nebylo, a tak se ukázala realita v plné kráse. Hra prostě není dobrá. Při hře pět na pět absolutně propadáme a soupeři nás celkem jasně přehrávají. Oilers působí sklesle, unaveně, bez elánu. Caps jen za první dvě třetiny vyslali na Stuarta Skinnera 41 střel! Celkem jich pak bylo 50.

Tohle se prostě nesmí stávat. Výsledek 2:3 je pak dán v podstatě jenom tím, že Stuart Skinner nejspíše odchytal ne jeden z nejlepších, ale vůbec nejlepší zápas své kariéry v NHL a nebýt jeho, bylo by to mnohem horší. Skinner byl fantastický. Měl přehled, výborné reflexy, zapojoval se i do hry hokejkou. Za svůj výkon si zaslouží jenom superlativa a uznání. Stu byl pak po zásluze vyhlášen první hvězdou zápasu, a to se moc často nestává u brankáře, jehož tým prohrál. Je fajn, že při nemohoucnosti původně plánované jedničky Jacka Campbella se můžeme spolehnout na tohohle kluka, který bere 750 000 dolarů, což je ta úplně nejnižší hranice v NHL…

Ze zápasu s Caps pak stojí za pozornost McDavidův vyrovnávací gól v oslabení a také první gól v sezóně pro Bretta Kulaka. Zajímavostí je, že Evan Bouchard byl ve třetí třetině na nějakou dobu posazen na lavičku kvůli svým chybám v defenzivě. Že právě tam má Bouchard rezervy, dobře víme. Ale líbí se mi názory ze sociálních sítí, kde se k tomu lidé vyjadřují a Bouchard opravdu není tím, kdo si to podle nich nejvíc zaslouží. Nejčastější věc, co tam padá je, proč není někdy posazen Nurse? Je jasné, že mladý kluk to vždycky spíše odnese než pardál s miliony v zádech. Ona vůbec proti-Nurseovská atmosféra již docela houstne a já se ho nijak zastávat nebudu, protože na něj žádná slova chvály nemám. Jelikož ho tady ale nechci urážet, dál to rozvádět nebudu. Ostatně, vidíte to sami. Ale samozřejmě Bouchard musí také zabrat, to už je ostatně také kolorit této sezóny a není to o tom, že když dá najednou 3 góly, tak se z toho vykoupí.

Dále chci k posledním zápasům ještě říct, že toto už není jen o slabé defenzivě, to už je problém celého týmu a budu se opakovat a toto jsem psal již v Preview s Floridou, ale dle mě jsou prostě špatně seskládané útočné formace. Nevidím žádný přínos v tom, že McDavid s Draisaitlem hrají spolu, spíše naopak. Draisaitl mi v této roli přijde zbrzděný. Navíc to není žádná věda, protože on sám to již několikrát říkal, že se daleko komfortněji cítí na pozici centra vlastní formace. Chápu, že chtěl Woody trochu okysličit hru a toto nouzové řešení se vždycky nabízí, ale podle mě je to z dlouhodobého hlediska prostě špatné řešení. Navíc tím máme v podstatě jen jednu kvalitní formaci a tři, které hrají vatu. Vezměte si třeba druhou řadu. Janmark – Nugeta – Puljujarvi. Co s tím chcete dělat za zázraky?

Nugent-Hopkins by měl hrát na křídle, nejlépe s Draisaitlem, ale může být i s McDavidem. Navíc letos hraje skvěle a je zbytečné ho brzdit ve formaci, kde si to nemá s kým dát. 97 a 29 ať pak hrají každý centra své řady. Samozřejmě máme zraněné hráče a McLeod s Foegelem chybí. Ale tak zapojme více Hollowaye. Velice se mi pak líbí Brad Malone. Jakmile je na ledě, cpe se do branky, hraje dostatečně důrazně a vždycky je na ledě vidět, a to i s malým ice-timem. Ať dostane víc prostoru… Nevím, takhle postavené to prostě nikam nevede… Co se týče obrany, tak pořád to samé. Tam už se do toho prostě musí říznout a udělat trejd a osvěžit to. Sem s Chychrunem! Nebo s někým jiným, ale sakra, dělejme už něco!

Kdy se vrátí tohle duo?

Novinář Darren Dreger tvrdí, že v organizaci Oilers je prý poměrně dost lidí, kteří si přejí, aby do týmu přišel Erik Karlsson. No… Tak v první řadě Karlsson má plat 11,5 mil.dolarů a to ještě na 4 roky, což z něj prakticky dělá nevyměnitelného hráče. Karlsson letos zažívá obrození a zaznamenal již 34 bodů a je nejproduktivnějším obráncem ligy, jako za starých časů. Jenže vydrží mu to? Poslední roky to nic extra nebylo, a navíc se stále pere se zraněními, a i když je v San Jose již pátým rokem, nejvíce za sezónu odehrál 56 zápasů a přes tuto hranici se po odchodu z Ottawy v roce 2018 ještě nepřehoupnul. Takže za mě je to velký risk jak právě ze zdravotního rizika, tak i z důvodu výkonnostního. Jedna vlaštovka jaro nedělá a Karlsson podle mě není schopen dlouhodobě udržet výkonnost. Samozřejmě ho jako hráče obdivuji a kdo by takového hráče mít v týmu nechtěl? Jeho plat je ale až moc velké riziko, a to i kdyby si San Jose nechalo jeho poměrnou část. A i kdyby to byla třeba půlka, tak stále to je téměř 6 milionů, a i to je moc.

Dále několik dalších spekulací. Kevin Weekes pak informoval, že v kontaktu s Oilers je Max Domi z Chicaga. Toto prý již není spekulace, ale fakt. Domi má smlouvu pouze na rok s příjmem 3 mil.dolarů. Proč ne. Moderátor Dany Dubé, který komentuje dění okolo Montrealu zase přišel s tím, že Edmonton se prý určitě bude zajímat o Seana Monahana. Ten byl do Montrealu vyměněn teprve nedávno z Calgary, kde svého času býval hvězdou. Monahanovi letos zbývá poslední rok z jeho sedmileté smlouvy a ze stropu ukrajuje 6 mil.dolarů. Monahanův příchod mi narozdíl od Domiho žádný smysl nedává.

Max Domi by mohl být zajímavým prvkem do sestavy

Frank Seravalli říká, že Ken Holland se prý před pár dny vyptával v Torontu na Waynea Simmondse. Zájem ale prý nyní trochu opadl. Simmonds bere 900 000 dolarů. Všeobecně se pak mluví o tom, že by Edmonton mohl mít zájem o obránce Habs Joela Edmundsona. Ten má smlouvu na dva roky s 3,5 mil.dolarů ročně. Ale opět, spekulací je mnoho, ale Ken Holland stále mlčí, i když by to už něco podniknout chtělo. No uvidíme.

46. narozeniny dnes slaví klubová legenda Georges Laraque, který v Edmontonu působil mezi lety 1997 – 2006 a odehrál zde 490 zápasů. Laraque byl hlavně známým bitkařem a tvrdým hochem a v dresu Oilers zaznamenal 826 trestných minut. Laraque dokonce v roce 2020 vyzval Mikea Tysona, k boxerskému zápasu v rámci charitativní akce. Dohoda prý byla téměř hotová, ale nakonec to nedopadlo. Laraque se charitě za svého působení v Edmontonu vždycky věnoval a byl jedním z nejaktivnějších hráčů v tomto směru. Laraque nyní podniká se zdravou výživou, pracuje jako komentátor zápasů NHL i jako komunální politik. Když jsem hrával NHL 1998 na mém starém Pentium :o) tak Laraque byl nepostradatelnou součástí mého týmu. A za Oilers hrával přesně v těch letech, kdy jsem to nejvíce hltal, takže to byl vždycky můj oblíbenec. Takže co dodat – je to král a vždycky byl! Všechno Nej!

Georges Laraque

Connor McDavid byl vyhlášen první hvězdou minulého týdne, když ve všech 4 zápasech zaznamenal více než bod, dohromady to bylo 11 bodů. Celkově pak bodoval ve 22 z 26 dosud odehraných zápasů. Celkově vedde ligové bodování se 48 body. Tolik ve 26 zápasech. To se dosud v Edmontonu podařilo pouze třem hráčů v celé historii franšízy a to byli Wayne Gretzky, Jari Kurri a Leon Draisaitl. Pokud by McDavid i nadále pokračoval stejně rychlým tempem ve sbírání bodů, apk by na konci sezóny měl 151 bodů.

McDavid převčírem skóroval v 5 zápase za sebou a je to celkově jeho pátá taková série v kariéře, kdy vstřelil gól v 5 zápasech za sebou. Jeho rekord je pak 6 zápasů ze sezóny 2021/22. Prodlouží tuto sérii dnes proti Arizoně?

Zde McDavidův gól v oslabení.

Dnes by si chlapci měli trochu zvednout sebevědomí, protože nic jiného, než výhra se v domácím zápase proti slabé Arizoně prostě nemůže brát v potaz! Navíc je třeba si nahrát nějak body, protože pak nás čeká hned dvojzápas s Minnesotou, se kterou Oilers prohráli už sedmkrát v řadě a jak ukázal zápas z minulého čtvrtka (Min – Edm 5:3), toto minnesotské schizma je stále aktuální.

Trenér Woodcroft bude i dnes nadále postrádat několik zraněných hráčů. Mimo hru jsou stále McLeod, Foegele a Kane. Těsně před zápasem s Caps navíc ze sestavy ještě narychlo vypadl Hyman. Údajně se to týkalo dozvuků jeho zranění ze zápasu s Habs, kdy ho krosčekem do hlavy fauloval Edmundson. Hyman se včera účastnil volitelného tréninku a je v pořádku a dnes se vrací zpět do sestavy opět vedle McDavida s Draisaitlem!

Změn bude více. Místo Puljujarviho bude ve druhé formaci s Nugetou a Janmarkem nově Yamamoto. James Hamblin bude dnes mít konečně víc prostoru na centru třetí formace s křídly Hollowayem a Puljujarvim. Čtvrtá formace bude hrát ve složení Kostin – Shore – Ryan.

V brance Edmontonu je opět potvrzen Stuart Skinner.

Dnes nás tedy čeká Arizona, která prohrála pětkrát za sebou a z posledních 10 zápasů má jen jedinou výhru. Tedy abych nebyl tak krutý, Arizona hraje přecejen o trochu lépe, než se čekalo, a navíc není úplně poslední, protože horší je ještě Anaheim. 18 bodů Arizony sice není nic extra, ale čekalo se asi ještě méně. A z oněch posledních 5 proher to bylo čtyřikrát pouze o gól. Dokážu si představit, jak musí takové prohry bolet.

Poslední dvě byly s našimi asi největšími rivaly Calgary a Vancouverem, shodně 2:3. V obou zápasech za Arizonu skóroval Jakob Chychrun, o kterém se živě diskutuje v souvislosti s Edmontonem. Chychrun po zranění nastoupil teprve do 7 zápasů, ale v nich již dokázal zaznamenat 3+3. Navíc 31 střel, 12 hitů a 10 bloků. Že by se ještě potřeboval rozehrávat? Nejspíš ne… Od doby, co se o jeho trejdu diskutuje, se Chychrun proti Edmontonu postaví poprvé. Jak se předvede? Zraky edmontonských bafuňářů určitě budou nastraženy.

Poprvé by se proti svým bývalým spoluhráčům mohl postavit Zack Kassian, který v Edmontonu strávil dlouhých 7 let a stal se významnou personou v kabině Oilers. Ke konci už ale překážela jeho smlouva, a tak byl po loňské sezóně vyměněn do Arizony spolu s draftovými volbami za jinou volbu. Co je ale zajímavé, to je jejich hodnota. Holland totiž spolu s Kassianem poslal do Arizony volbu v 1. kole draftu 2022 – (29. místo) + 3. volbu 2024 + 2. volbu 2025. Do Edmontonu pak putovala volba v 1. kole, ale až na 32. čili posledním místě prvního kola. Člověk by skoro až řekl, že jsme kvůli tomu, abychom se zbavili Kassiana dali trochu moc…

Je tedy pravda, že Kassian má smlouvu ještě na dva roky s cap hitem 3,2 mil.dolarů a jeho smlouva byla zátěží, ale opravdu až tolik, abychom za něj obětovali tak velkou protihodnotu? Navíc teď se mi zdá, že Kassian by se možná opět hodil, protože nemáme v sestavě naturelem nikoho podobného, jako je on. Navíc že chybí v kabině, o tom jsem přesvědčený a některé věci prostě penězi nevyčíslíš… Ano, uznávám, že jeho smlouva opravdu byla zátěží, ale byl to Holland, kdo s ním v roce 2020 tu smlouvu podepsal a už tehdy se zdála vysoká. A je to také ten samý Holland, který nasypal 9,25 milionu Darnellu Nursemu. No nic. Zack Kassian byl poslední dva zápasy ve Vancouveru a Calgary pouze zdravým náhradníkem a je možné, že si proti Edmontonu si ani nezahraje, ale to by mu snad trenér Tourigny neudělal. Kassian zatím i vinou zranění letos nastoupil pouze do 12 zápasů a v nich vstřelil 1 gól.

UPDATE: A je potvrzeno, že Kass dnes nastoupí!

V brance Yotes je pak potvrzen start druhého brankáře Connora Ingrama.

Chybí vám Kass nebo ne? Mě ano.

Nejproduktivnějším hráčem Yotes je Clayton Keller s 22 body ve 23 zápasech. Naposledy se něco takového v klubu povedlo klubové legendě Shanu Doanovi v sezóně 2008/09.

Že má Arizona problém se stadionem, to je známá věc, ale letos to vygradovalo až v opravdu úsměvné momenty. Tedy jak pro koho. Smlouva v bývalé hale v Glendale nebyla Coyotes prodloužena, a tak zakotvili ve městě Tempe v Mullet Aréně. Ta má kapacitu pouze 5000 lidí a když se zde na přelomu října a prosince hrály v Arizoně 4 domácí zápasy, musely zde být postaveny dočasné šatny.

Možná jste viděli obrázky týmů NHL, které seděly na klasických židlích a zde se převlékali k zápasu NHL. Zajímavé je, že tyto přespolní podmínky jako první okusil tým Winnipeg Jets, který právě Coyotes v roce 1996 jako Phoenix Coyotes v NHL nahradili. Samozřejmě šlo tehdy o staré Jets, ti noví zase nahradili Atlantu, ale tyto formality ve Winnipegu nikoho nezajímají. :o)

šatna v Mullet Aréně

Aby se alespoň trochu zlepšilo zázemí této arizonské „arény“ nebo tělocvičny, jak chcete, tak se nyní pracovalo na menší přestavbě, kvůli které byl upraven ligový harmonogram. Vězte teda, že Coyotes mají odehráno 23 zápasů a z toho jich 19 odehráli na venkovních kluzištích a „doma“ odehráli pouze ty čtyři zmiňované zápasy. Dnes v Edmontonu to ale bude 14 venkovní zápas za sebou, což je franšízový rekord – jak by také ne. Tím tato šňůra ale končí. Příští zápas už se bude hrát opět v Tempe a bude mít švuňk, protože dorazí Boston.

Dnešní zápas se ale hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *