Dlouhá léta pracoval Petr Novotný jako šéfredaktor prestižního magazínu Pro Hockey, který byl svého času největším evropským časopisem o nejlepší hokejové lize planety. Vycházel ve Švédsku, Finsku, České republice a na Slovensku. Po jeho konci nechtěl zanechat tuzemský trh bez specializovaného časopisu o NHL a tak se pustil do vydávání vlastního magazínu s názvem Xhockey. Přes počáteční porodní bolesti si časopis našel mezi fanoušky a čtenáři své místo a zdá se, že by před sebou mohl mít světlou budoucnost. My jsme položili Petru Novotnému, jako již tradičně každý rok touhle dobou několik otázek, týkajících se Edmontonu Oilers.

Jak jste vnímal letošní základní část NHL, během které se díky pandemické situaci setkávaly výhradně týmy z jedné divize? Dokázal byste na tomto provizorním hracím modelu najít nějaká pozitiva nebo spíše naopak?

Na východním pobřeží si Connora McDavida mohli dosyta užít. Myslím, že po návratu k normálnímu rozdělení na to budou kanadští fanoušci s nostalgií vzpomínat. Co se týká evropských fanoušků, tak pro ty podle mě byla tato základní část poněkud fádní. Ale zase netrvala tak dlouho.

Napříč veřejností se ozývaly hlasy, že letošní obdivuhodný výkon Connora McDavida (105 kanadských bodů v 56 zápasech) byl poněkud devalvován tím, že kapitán Edmontonu nastupoval výhradně proti soupeřům z údajně nejslabší Severní divize. Ztotožňujete se s tímto názorem nebo si myslíte, že by k podobně skvělým číslům dospěl i v běžně hraném ročníku?

Já bych to asi takhle nepitval. Tahle sezona byla zkrátka jiná, McDavid nebyl jediný, kdo tuto „výhodu“ měl. Jeho spoluhráč Leon Draisaitl za ním zaostal o 21 bodů, další hráč ze Severní divize Mitch Marner o 38. Dobrá, v příští sezoně se možná neumístí čtyři hráči z kanadských klubů mezi nejproduktivnější pětkou, ale když se podíváte na další pořadí, tak to nevypadá, že by na tom byli hráči ze Severní divize celkově výrazně lépe. McDavidovu výjimečnost bych rozhodně nesnižoval.

Dokázal byste jmenovat jednoho hráče ze soupisky Edmontonu, který vás svými výkony mile překvapil, a naopak jednoho hráče, který hrál podle vašeho názoru výrazně za očekáváním?

Darnell Nurse. Psali jsme o něm i v časopisu xHOCKEY. Z něj roste skutečně elitní bek. Zato pomalu přestávám věřit, že totéž budu moct jednou napsat o Adamu Larssonovi. Dokud Edmonton nebude mít výbornou obranu v čele s opravdu dobrým gólmanem, nikdy neuspěje. Na druhou stranu je pravda, že v moderním hokeji útočí i brání všichni hráči. Přitom jen marně vzpomínám, že by v Edmontonu ofenzivní hvězdy bránily s takovou obětavostí a smyslem pro defenzivní hru jako například Nick Suzuki v Montrealu. I to je jeden (byť samozřejmě ne jediný) z důvodů, proč Canadiens došli až do finále, zato Edmonton skončil už v prvním kole.

Jaké byly podle vás hlavní důvody, že parta okolo McDavida a Draisaitla opět vyhořela v play off a znovu neposunula svůj tým k výraznějším úspěchům ve vyřazovací části?

Částečně jsem na to odpověděl už výše. Oilers hrají líbivý, ofenzivní hokej, o který se starají hlavně McDavid s Draisaitlem. Když si je soupeři pohlídají, mají problém. Podívejte, jak hrála Tampa. Uspěla v divokých přestřelkách, ale zároveň zvládla uhrát klíčové mače se skóre 1:0. To Edmonton neumí. Nechtěl bych svádět vinu na brankáře, ale Mike Smith chytá velmi agresivním stylem, který v současném hokeji už nemá co dělat. Je přežitý, hra tak zrychlila, že jakékoliv vyjetí nejen na vrchol brankoviště, natož před něj je nebezpečné. Na jeho styl se možná dobře kouká, ale myslím, že by fanoušci mnohem víc ocenili výhry než to, že jejich gólman předvádí v brankovišti (nebo mimo něj) psí kusy.

Kdybyste se nyní ocitl v kůži generálního manažera Oilers Kena Hollanda, jaké kroky byste v „offseason“ učinil, aby byl váš tým v příští sezoně úspěšnější? Dokázal byste třeba ukázat na konkrétní hráče, na které by se měl Holland zaměřit v rámci „free agency“?

Tohle mě hrozně bavilo v době před platovými stropy. Nyní bych neustále musel mít v ruce kalkulačku, abych zjišťoval, koho si můžu dovolit a koho ne. Ale možná to řeknu ještě jinak. Podívejte, co dokázali New York Islanders s Barrym Trotzem na střídačce. Kromě Mathewa Barzala nemají žádnou hvězdu, a i on se musel hodně přizpůsobit celému týmu. Takhle svázat McDavida by asi byla škoda, ale opravdu si myslím, že by si fanoušci radši obrazně zakřepčili se Stanley Cupem než s Art Ross Trophy.

Jak vnímáte situaci ohledně Ryana Nugenta-Hopkinse, služebně nejstaršího Olejáře? Myslíte, že je dobře, že s ním klub prodloužil smlouvu, nebo by mu spíše prospěla změna prostředí a vystoupení ze stínu 97 a 29?

„Nuge“ si může zahrát po boku nejlepšího hokejisty na světě. I proto chtěl zůstat. Nikdy mi nepřišel jako hráč, kterému by chyběla záře reflektorů. Naopak si myslím, že je spokojený, když má více klidu. Jen ho v Edmontonu začali využívat i pro defenzivní úkoly. Určitě se v bránění velmi zlepšil, ale přiznejme si, že do kandidáta na Selke Trophy má daleko. Já v něm pořád vidím spíš elitního tvůrčího centra do druhého útoku, ne křídlo, kam ho často posílají.

Myslíte si, že se Oilers někdy mohou dostat do situace, že při přetrvávajících neúspěších v play off požádá McDavid o výměnu do jiného klubu, s kterým by měl větší šanci na zisk poháru?

Může se to stát. Ale i McDavid si dobře uvědomuje, že se svým platem těžko přijde do hvězdného týmu. V době platových stropů mu nezbývá než doufat, že se v Edmontonu pohnou o kus dopředu. Smlouvu má ještě na pět let a je mu teprve 24. Myslím, že pokud k této žádosti jednou dojde (samozřejmě jestli se nestane něco nepředvídatelného), tak to bude v posledním roce jeho smlouvy, kdy by dal jasně najevo, že kontrakt neprodlouží.

Všichni z naší redakce jsme velmi rádi, že jste se chopil vydávání magazínu xHOCKEY, protože s jeho předchůdcem (magazín ProHockey) jsme strávili podstatnou část svých „hokejových“ životů. Časopis zaměřený ryze na NHL má podle našeho názoru na českém trhu stále své nezastupitelné místo a byla by velká škoda o něj přijít. Zanedlouho se na trhu objeví již sedmé číslo magazínu, jaké jsou dosavadní „výsledky“ z této práce? Můžete již trochu bilancovat?

Prodejní čísla rostou, z čehož mám obrovskou radost. Zvýšil se i počet předplatitelů, což je asi největší ukazatel toho, že se čtenářům časopis líbí. Právě předplatné je podle mě cesta, kterou snad i ostatní čtenáři objeví jako tu nejpohodlnější. Časopis se tedy na trhu zabydlel a nyní se ukáže, jestli nastane čas i na vydávání speciálů a vůbec rozšiřování portfolia. Co si budeme povídat, vydávat dva sportovní časopisy není cesta ke zbohatnutí. 🙂 Je to něco, co člověka musí bavit, musí tím žít… Pak to přináší radost mně a snad i čtenářům.

Mohl byste našim čtenářům sdělit bližší informace o distribuci magazínu, kde jej seženou a případně jakým způsobem si jej mohou předplatit?

Časopis u nás distribuuje firma PNS a na Slovensku PressMedia. Čtenáři ho tedy najdou ve větších prodejnách s tiskem. Nebo si ho samozřejmě můžou předplatit ve firmě SEND, případně Magnet Press na Slovensku. Některým čtenářům dříve vadilo, že museli najednou dát vyšší částku. V současnosti už si mohou vybrat i způsob, že se jim částka (stále však výhodnější než při koupi na stánku) strhává každý měsíc. Překážka, že by najednou museli zaplatit celou částku, tedy už padla.

Děkujeme za rozhovor a přejeme vám i magazínu Xhockey pouze samá pozitiva a spoustu dalších vydaných čísel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *