S velkým potěšením vám prostřednictvím našich webovek přinášíme obsáhlý rozhovor s HONZOU EICHLEREM na téma – jak jinak – Edmonton Oilers. Expert na NHL v poslední době známý především z oblíbeného podcastu Kuby Koreise a Richarda Tesaře s názvem BOMBY K TYČI. Honza zde má svůj vlastní pořad, který nese jméno BOMBY v NHL, v němž každý týden s Kubou Koreisem rozebírají velmi sofistikovaným a zajímavým způsobem aktuální dění v nejslavnější hokejové lize planety. Pro úplnost dodejme, že v civilním životě se Honza živí jako vysokoškolský učitel anglického jazyka.  

Vše nasvědčuje tomu, že Tyson Barrie po roce opět vyzkouší trh s volnými hráči a Edmontonu dá sbohem. Myslíš si, že jej dokáže Oscar Klefbom plnohodnotně nahradit, tedy za předpokladu, že bude zdravý nebo by se měl Ken Holland poohlédnout v rámci free agency po jiném bekovi do prvního páru k Nursemu? Jak reálně vidíš například možnost zisk Setha Jonese z Columbusu?

Tyson měl velice povedenou sezónu co se týče ofenzivních čísel. Dokonce vyhrál kanadské bodování mezi obránci celé ligy. Podle mě je tam ale velký McDavid – Draisaitl efekt. Skoro polovinu bodů (23 ze 48) nasbíral v přesilovce. Z toho většina přihrávek byla sekundárních. Při tak velké produkci, jakou v letošní sezóně předvedl Connor McDavid, mi to naznačuje, že je potřeba brát Tysonův bodový příspěvek trochu s rezervou. Hlavně ohledně jeho vyjednávání o další smlouvě.  V této sezóně dal přednost roční smlouvě s Oilers třeba před Vancouverem právě z výše zmíněných důvodů – věřil, že mu to pomůže kariéru nahodit zpátky na koleje. Tuším, že tentokrát bude chtít trochu delší smlouvu (3-4 roky?). A je otázka, jakou sumu si představuje. Zájem o Barrieho bude, ale já osobně bych byl z pozice zájemců opatrný, aby ho někdo nepřeplatil. Pořád ještě ale není úplně vyloučeno, že se do Edmontonu vrátí.

Když pominu rozdíl pravák / levák, tak zdravý Oscar Klefbom má určitě potenciál Barrieho nahradit. Sice nejspíš nedosáhne tak velké bodové produkce, ale podle mě je komplexnější obránce. Tady ale visí velký otazník, jestli se do hry vůbec vrátí a případně v jakém stavu.

Jinak jsem přesvědčen, že Ken Holland se určitě bude zajímat o další (volné) obránce, včetně Setha Jonese (bude tam nějakou roli hrát, že je u Oilers brácha Caleb?). Mohlo by proběhnout i oťukávání s Dougiem Hamiltonem. Ze zámoří taky například prosákly informace, že Duncan Keith by chtěl vyměnit ze Chicaga někam na západ Kanady, případně severozápad USA (tj. Seattle). Oilers jsou údajně ve hře. A samozřejmě se ještě sluší zmínit, že se nejspíš pokusí podepsat i dalšího „vlastního“ hráče – Adama Larssona. Nicméně bude komplikované rozklíčovat plány jednotlivých týmů před expansion draftem.

Ožehavé téma – obsazení brankoviště Oilers. Poslední dvě sezony sázel Holland na tandem Smith – Koskinen. V médiích se GM vyjádřil, že by Smitha minimálně na další sezonu rád podepsal, Koskinen má smlouvu ještě na rok. Myslíš si, že by bylo dobrým rozhodnutím na tomto postu nic neměnit a i další sezonu se spoléhat na tyto dva spíše průměrné brankáře (i přesto, že Smith má za sebou téměř životní sezonu)?

Před letošní sezónou pro mě byla pozice brankáře asi největší slabina Oilers. Respektive jsem byl zvědav, jak daleko budou schopni Smith a Koskinen Edmonton dotáhnout.

I když souhlasím, že Mike Smith měl možná nad očekávání dobrou základní část, tak v Playoff ho brankář soupeře (Hellebuyck) přechytal. Podle mě si teď Ken Holland musí položit 2 otázky. Dotáhne Mike Smith Oilers do Playoff? Viděli jsme, že ano. Ale je schopný dotáhnout Oilers k 16 výhrám v Playoff a tudíž ke Stanley Cupu? A tady já jsem skeptický a už před letošní sezónou jsem odpovídal, že ne.

Proto si myslím, že se Holland poohlédne po dalších alternativách. Už delší dobu se spekuluje, že projevil zájem o obnovení spolupráce s Petrem Mrázkem, kterého draftoval do Detroitu. A určitě jsou ve hře i další alternativy.

O Edmontonu se logicky neustále mluví jako o týmu dvou hvězd, kde ovšem schází kvalitní hloubka kádru. Zajímalo by mě, zda opravdu spatřuješ problém tak jako většina fanoušků v nekvalitně poskládaném „zbytku“ ofenzivních řad, kdy ostatní hráči nedokážou přispět bodovou produkcí nebo může být problém i jinde? Například ve způsobu koučinku Davea Tippetta a jeho trenérského štábu –mám tím na mysli například neúměrně vysoké icetimy McDavida s Draisaitlem a s tím spojené „honění bodů a rekordů“, přetahování střídání, absence druhé úderné přesilovkové formace apod.?

Tyhle problémy tam skutečně vyvstávají, ale nemyslím si, že by vznikaly specificky jen koučinkem Davea Tippetta. Ani Todd McLellan tam za víc jak 3+ sezóny v podstatě nebyl schopen vymyslet něco jiného. Například přetahování střídání je z velké časti o disciplinovanosti hráčů a ty největší hvězdy, v čele s C. McDavidem, musí jít příkladem.

Nebudu se ptát na silné stránky a přednosti Connora McDavida a Leona Draisaitla, spíše by mě zajímalo, co považuješ za jejich slabé stránky resp. na čem by každý z nich měl zapracovat, aby dokázali Edmonton dovést k týmovým úspěchům a nesbírali „pouze“ individuální trofeje?

Je samozřejmě hrozně těžké poukazovat na chyby hráčů, kteří patří mezi absolutní světovou špičku. Ale přišlo mi, že se, hloupě řečeno, potřebují naučit vyhrávat v Playoff. Odehrát a vyhrát těžké zápasy v Playoff. Prožít si takový „aha moment“ podobný tomu, jak ho legendárně vypráví Wayne Gretzky po prohře ve finále s Islanders v roce 1983.

Letos to bylo vidět obzvlášť v 3. a 4. zápase proti Winnipegu. Dvě Connorovy ztráty vedly přímo k důležitým gólům Jets, včetně postupového gólu Kylea Connora v prodloužení. Částečně ty ztráty mohly pramenit z únavy a částečně z unikátního tlaku, který přichází v Playoff. I tak světový hráč jako Connor McDavid se ocitnul v nových situacích a pod tlakem, který ho pak donutí k chybám. Jako další příklad se dá zmínit jeho ztráta puku ve 3. zápase, kdy se objevil za bránou ve vlastním obranném pásmu a špatně vyhodil, což pak vedlo ke srovnání skóre.

Takže když to shrnu, tak je otázka, jestli by oběma neprospělo zaměřit se na two-way hru a zodpovědnost dozadu, což jim pak pomůže vyhrávat těsné zápasy v Playoff. Podobně jako se uvádí na příkladu Steva Yzermana.

Když už jsme u McDavida… Objevují se spekulace o tom, že by si mohl postavit hlavu a vynutit si odchod do jiného týmu NHL. Myslíš, že by k něčemu takovému opravdu mohlo v budoucnu dojít?

Momentálně si to nedokážu představit. I když, a to mi jako fanoušci Oilers musíte prominout, by to byl dost fascinující příběh a okamžitě by se stal nejzajímavější storyline celé ligy. Jenom představa toho, že by Spojené Státy podruhé v historii ukradly Kanadě národní hokejový poklad a McDavid by odešel hrát někam do USA – tohle by kousali těžce nejenom v Edmontonu, ale v celé Kanadě.

Nicméně Connorovi zbývá ještě na smlouvě 5 let a já si momentálně myslím, že se pokusí udělat všechno pro to, aby ji dodržel. Pokud by nepřišel vůbec žádný posun do 2-3 let, pak si dokážu představit, že se ty spekulace hodně zintenzivní.

Poslední věc ke kapitánovi Oilers. Ten v klubu odehrál již šest sezon. Když pomineme Draisaitla, tak se k němu nepodařilo najít vhodné křídlo, které by naplno využilo jeho potenciál. Čím si to vysvětluješ? Například vedle Crosbyho vyrostlo hned několik skvělých hráčů.

Zajímavá otázka. Obecně bývá těžší najít vhodné parťáky k takhle světovým hráčům. Jeden důvod může být, že mu nikdo nestíhá rychlostně. Hráči jako Dupuis, Rust, Guentzel jsou výborní bruslaři a Crosbymu v tomhle ohledu stačili / stačí. Zadruhé asi i Connor se učí využívat svoje přednosti k tomu, aby mohl zapojit i spoluhráče a nemusel útok často táhnout jen sám. A zatřetí tam může hrát určitou roli sehranost – nějaká chemie. Protože je pravda, že křídla se mu v lajně střídají každou chvilku a občas to chce trochu víc času, aby to do sebe zaklaplo.

Jak vidíš situaci okolo smlouvy Ryana Nugenta – Hopkinse? Myslíš si, že bude pokračovat v Edmontonu a nebo tento služebně nejstarší Naftař nabere poprvé v kariéře jiný kurz?

Další zajímavé téma. Jak už víme, RNH se na nové smlouvě s Oilers domluvil. Údajně ale byli dohodě blízko už jednou v průběhu sezóny a tam ta jednání ztroskotala. Od té doby se to pak táhlo delší dobu a nejspíš obě strany musely udělat nějaké ústupky. RNH například bude mít o cca milion dolarů menší ‚cap hit‘. Prý pro něj bylo hodně důležité zůstat „celoživotním“ hráčem Oilers. Na druhou stranu tým mu zase ustoupil tím, že dostal ‚no-move clause‘.

Za vyšší cenu by pro mě byl nejspíš neudržitelný. A i tak jsem skeptický vůči osmiletým kontraktům. Jedna taková zajímavost (courtesy of: Capfriendly a Edmonton Journal) – od zavedení maximální délky kontraktů na 8 let při poslední výluce, bylo v NHL podepsané 50 takhle dlouhých smluv. Cap hit RNH s 5,125 je 2. nejnižší.

Je možné, že se nakonec v průběhu těch osmi let podívá i do jiné organizace. Nicméně Oilers nejspíš doufají, že Nuge naplní hodnotu svého kontraktu na minimálně další 3-4 roky. A pokud mezitím vyhrajou Stanley Cup, tak nebude co řešit.

Farma Edmontonu Bakersfield Condors vyhrála v letošní okleštěné sezoně AHL svou Pacifickou divizi a vypadá to, že se pod rukama trenéra Jaye Woodcrofta tvoří poměrně zajímavé jádro mladých hráčů a snad i budoucích členů sestavy Oilers. V letošní sezoně už z této skupiny hráčů ochutnali NHL například gólman Stuart Skinner nebo útočník Ryan McLeod. Jak by si hodnotil stávající „mladou základnu“ Edmontonu a její celkový potenciál do budoucna? Nemusíš pouze hráče z farmy ale i další naděje jako jsou například Dylan Holloway, Philip Broberg nebo Evan Bouchard.

Všichni výše zmínění jsou velkým příslibem do budoucna. V útoku jsem ještě moc zvědav na vývoj Kailera Yamamota. Ale osobně bych se zaměřil na naděje do obrany – Broberg, Bouchard a ještě bych k nim přidal Ethana Beara, případně už zmíněný brácha Setha Jonese, Caleb. Zaujalo mě třeba, že Evan Bouchard si letošní sezónu zahrál i ve Švédsku – aby získal herní praxi. A navíc víme, jak kvalitní obránce poslední roky švédský systém produkuje. Jsem zvědav, jak i tyhle zkušenosti zúročí.

Pokud tihle hráči naplní potenciál a obrana Oilers se zkonsoliduje, tak se na ten tým a jeho šance bude nahlížet o dost pozitivněji.

A samozřejmě už rozebíraná situace v bráně – stane se Stuart Skinner v následujících letech kandidátem na post jedničky v NHL? Parametry na to má. Ale bude důležité, jak je prodá na té nejvyšší úrovni.

V organizaci Oilers jsou také tři čeští hráči. Ostap Safin, Tomáš Mazura a Matěj Blümel. Posledně jmenovaný se dokonce představil i na letošním MS v Rize. Jaké mu dáváš šance na to, že se do kádru Oilers dostane, případně kdy?

Oilers měli práva na Matěje Blümela do 1. června 2021 a jak jsme se dozvěděli nedávno, tak ho nepodepsali. Matěj je tím pádem v podstatě volným hráčem a může podepsat s kýmkoliv. Což mě mrzí z pohledu Oilers, protože já věřím, že není vůbec daleko k tomu, aby se v NHL prosadil. Navíc tím ztratili práva na poměrně nedávnou volbu v draftu (4. kolo 2019). Budu mu teda přát hodně štěstí, ať se to povede někde jinde.

Doufám, že se brzy prosadí někdo z dalších českých hráčů, případně nějakého Čecha podepíšou. Aby, až brzy vyhrajou Stanley Cup, tam bylo i české zastoupení. 😊

DĚKUJEME ZA ROZHOVOR A POKRAČUJ V DOBRÉ PRÁCI!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *