V rámci kolekce Reverse Retro 2022 představili nové uniformy také Oilers. Jak se již dlouhou dobu spekulovalo, byl oprášen ikonický dres z roku 2001, který tehdy navrhl renomovaný komiksový výtvarník Todd McFarlane. Oilers je jako třetí alternativní sadu používali až do roku 2007, poté zmizely v propadlišti klubových dějin. Až nyní se vrací na scénu! Celkový vzhled nového dresu je poměrně loajální k původnímu designu, kdy hlavní změnou je především přítomnost oranžové barvy v logu, jež nahradila původní stříbrnou, lemování čísel a některé pruhy. Tyto dílčí úpravy dodávají dresu svěží a moderní vzhled.

V době představení původních „McFarlane jersey“ v roce 2001 napsala novinářka Jean Fraser na stránkách deníku Edmonton Journal: Jak dlouho bude zarytým sportovním fanouškům trvat, než si zvyknou na nový vzhled dresů Edmontonu Oilers, se dá pouze odhadovat. Ale šněrovací retro detaily, kombinace stříbrných doplňků s námořnickou modrou a téměř hip – hopová citlivost dělají z módního hlediska z těchto dresů jednoznačného vítěze. Tento alternativní dres, navržený superhvězdným kreativním týmem Todda McFarlanea a Brenta Ashe velkoryse odkazuje na skateboardovou módní linku, má přitažlivost rapových hvězd, půvab generace X a bude fungovat stejně dobře v ulicích města i na hokejovém ledě. „Což je přesně ta pointa, které jsme chtěli docílit,“ řekl ve zmíněném článku ke svému dílu McFarlane, mimochodem rodák z Calgary. „Chtěli jsme, aby to byl hokejový dres, ale také aby to byl sakra dobrý kus oblečení, které si rádi vezmete na sebe, když si chcete vyrazit jen tak do města.“ 

Ostré čepelovité tvary alternativního loga měly evokovat čepele hokejových bruslí, pět nýtů kolem ropné kapky naproti tomu představovaly pět Stanley cupů, které Oilers ve své historii vyhráli. Vnější a vnitřní tvary ozubených kol znamenaly sílu a měly nadále posilovat koncept týmové práce a pracovitosti v tehdy skromných klubových podmínkách. Dres ve své době překonal rekordy NHL v prodeji třetího dresu v počtu prodaných kusů a utržených dolarů.

NHL se rozhodla v návaznosti na úspěch programu Reverse Retro 2020 pokračovat v tomto projektu také v letošní sezoně. Znovu se tedy zapojilo všech 32 klubů NHL a každý z nich představil návrh Reverse Retro dresu, který má připomínat jedinečné okamžiky v historii každého týmu. „První sada Reverse Retro byla jedním z nejpopulárnějších představení dresů všech dob. Fanoušci se nemohli nabažit nejen dresy svého oblíbeného týmu, ale bavila je i nostalgie a vyprávění příběhů v rámci celé ligy,“ řekl Dan Near, senior ředitel Adidas Hockey. „V roce 2022 tak chceme znovu přinést kouzlo tohoto sportu fanouškům po celém světě.“ Zajímavostí je, že dresy Reverse Retro 2022 jsou vyrobené pomocí inovace Adidas Primegreen. Jedná se sérii vysoce výkonných materiálů obsahujících minimálně 50 % recyklovaného obsahu.

Uvedené dresy budou jednotlivé kluby oblékat pouze tuto jednu sezónu, přičemž první ze série zápasů se odehraje již 2. listopadu, kdy si Reverse Retro dresy obléknou ve vzájemném souboji Buffalo Sabres a Pittsburgh Penguins.

Oilers obléknou Reverse Retro dresy v těchto utkáních:

Středa 16. listopadu vs. Los Angeles Kings

Čtvrtek 15. prosince vs. St. Louis Blues

Sobota 31. prosince vs. Winnipeg Jets

Středa 25. ledna vs. Columbus Blue Jackets

Sobota 28. ledna vs. Chicago Blackhawks

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *