No, takže hrůzný zápas se Seattlem máme za sebou. Těžko říci, jakou měrou výsledek zápasu 2:5 přiznat tlaku Kraken. Spíše bych to viděl tak, že Oilers se porazili sami vlastní lehkovážností a nedůsledností. Takové chyby, které Oilers v defenzivě vytvořili, to se prostě nesmí stávat. Ale budu se opakovat, defenziva v tomto složení dle mě nemá parametry týmu play off a nemůže se měřit s těmi nejlepšími týmy.

Oilers zápas přitom měli dlouho pod kontrolou. 24 minuta, vedení 2:0 a ve hře mírná převaha. Ale pak přišlo Bouchardovo vyloučení a Kraken v přesilovce snížili. Prosím, o to jsme si koledovali, ale při vyrovnávacím gólu Brett Kulak asi pózoval fotografovi, protože jinak si nelze vysvětlit jeho nečinnost a naprosté selhání při nebránění Schwartze. Při dalším gólu chyboval pro změnu Bouchard, když netrefil kotouč a následně nepokryl Gourdea. No a o dalších pár minut zvýšení již na 4:2, kdy si McCanna nepohlídal opět velmi špatný Kulak. Na 5:2 pak ještě potvrzoval Wennberg.

Zkušený Jaden Schwartz byl jedním z nejlepších hráčů zápasu

Jedna z mála pozitivních věcí na zápase byl první přesilovkový gól Nugenta-Hopkinse, který z poměrně velkého úhlu zakončoval naprosto suverénně:

Góly těžko házet na Skinnera, protože aby zůstávali hráči takto osamoceni, to se prostě nesmí stávat. A nejen evidentně mým názorem, ale i dle názorů na různých diskuzích je, že by neuškodilo posazení Bouchardovi, který dozadu absolutně nestíhá. Dopředu to není tak zlé a to samé je i u Nurseho, ale tak ať jdou hrát do útoku nebo nevím… Brett Kulak je pak jen stínem toho hráče, který loni zářil v play off a kterého jsme si pak tak přáli do sestavy, dnes Kulak ovlivnil výsledek docela významně. Parametrům NHL zatím neodpovídá zatím ani Broberg, který se tak nějak stále rozehrává. Nurse je Nurse a Ceci také letos není tak suverénní jako loni. Řekl bych, že jemu škodí právě to, že hraje s Nursem. Takže opakuji, musíme sáhnout do Bakersfieldu, vytáhnout buď zkušenosti v podobě Jasona Demerse, nebo mládí v podobě Michaela Kesselringa nebo Vincenta Desharnaise. Nemyslím si, že tito kluci něco zachrání, ale mělo by se prostě trochu vyvětrat. Prostě něco zkusit.

Ken Holland prý obvolává hráče i týmy a snaží se sondovat situaci, ale jak ho známe, nejspíš zůstane jen u toho. Nicméně, stále platí že největší zájem je o obránce Vladislava Gavrikova z Columbusu. Novinář Allan Mitchell uvedl, že Oilers kontaktovali Radka Gudase z Floridy a Jakea McCabea z Chicaga. Elliotte Friedman ale tvrdí, že McCabe údajně nemá zájem hrát v Kanadě. McCabe má navíc ve smlouvě klauzuli, o kterou se v případě takového trejdu může opřít. Škoda, McCabe by byl zajímavá posila, to samé platí i o Gudasovi. V defenzivě se musí přitvrdit, o tom není sporu. Ale to i vepředu.

Mohl by být Radko Gudas novou posilou Edmontonu?

Nechápu třeba, proč si v týmu syslíme tak velké množství hráčů tzv druhého sledu, kteří teoreticky mají na to, hrát v top six, ale v týmu naprosto evidentně schází tzv bouchač. Kass je pryč, Kane je dlouho mimo, není tam nikdo, kdo by ostatním ukázal – tak takhle ne chlapci… Kdo by se pral za největší hvězdy, popřípadě shodil rukavice. Takového hráče jsme ale před sezónou podepisovali a jmenuje se Greg McKegg.

To není žádný střelec ani tvůrce hry, ale splňuje všechna výše zmíněná kritéria. Proč si Minnesota kupuje Ryana Reavese, když už má v týmu Marcuse Foligna a Jakea Middletona? Tak asi to funguje. Ve finále dostává čtvrtá formace minimum času a tvoří ji hráči, kteří úplně v klidu mohou hrát výše jako McLeod, Holloway atd. Woodcroftova strategie z posledních zápasů byla jasná – mít čtyři kvalitní formace. Opět se opakuji – kdo nás pravidelně čtete, tak víte, že po tom, aby Nugeta začal opět hrát na křídle prahnu již dlouho, kór nyní při jeho super formě. Proč tedy mít čtyři průměrné formace? Nebylo by lepší mít dvě super formace, třetí kvalitní a čtvrtou rozbíjecí s McKeggem v sestavě?

Pro dnešní zápas s Islanders něco takového uvidíme, protože na tréninku se formace přeházely velice zajímavě.

Tak za prvé – vycházející edmontonská hvězdička poslední doby, o které se čím dál více mluví, Klim Kostin konečně povyšuje a nahrazuje v první formaci tragického Puljujarviho. Kostin je přitom podobným typem hráče jako Puljujarvi, ale má rozhodně mnohem větší klid na hokejce a hraje rozvážněji, přitom do hry přináší i tvrdost. Kostin je momentálně nejlepším hitařem z Edmontonu, v posledních 10 zápasech rozdal již 43 hitů.

Za druhé – Nugent-Hopkins se konečně přestěhoval na křídlo k Draisaitlovi s Yamamotem a tato trojice si snad vzpomene na staré dobré časy, když spolu hrála skvělý hokej. Foegele není špatný, ale k Draisaitlovi nebyl evidentně nejlepší volbou. Nugent-Hopkins je dobrý jak pro Draisaitla, se kterým hraje na přesilovkách téměř naslepo, tak i Draisaitl je dobrý naopak pro něj. Nugent-Hopkins je hráč do kombinace a ve formaci s Janmarkem a Kostinem byl prostě zbytečně utopený a musel v podstatě čekat až na prostor na přesilovkách. Doufejme, že tato změna pomůže i Yamamotovi, který je letos velmi špatný a zatím zaznamenal pouze 2+7.

Tohle chceme vidět!

Za třetí – McLeod se stěhuje na centra třetí formace, což je naprosto v pořádku. Na křídlech bude mít Foegeleho s Puljujarvim. Ve čtvrté řadě bude na centru Holloway s křídly Janmarkem a Ryanem. Tady bych ještě viděl rezervy. Derek Ryan je ok, ten své místo v týmu má. Holloway by ale měl hrát výše. Takováto čtvrtá formace mi prostě přijde bez efektu. Při minimálním času toho moc nevymyslí. Zde by právě měl být prostor pro McKegga, případně pro Brada Malonea, Jamese Hamblina a další buldočí typy. No ale každopádně, takto už to vypadá mnohem lépe, než v předchozích zápasech, tak uvidíme. Tedy alespoň v útoku, pokud bude obrana hrát stejně, pak vím moc dobře, co uvidíme.

V brance Edmontonu je změna oproti předpokladům. Již včera byl sice potvrzen Stuart Skinner, ale nebude tomu tak, dnes bude chytat Jack Campbell.

Zraněno je i nadále duo Kane, Murray. Evander Kane s týmem trénuje, i když nepravidelně a samozřejmě ne s plnou zátěží. Vypadá to ale, že jeho návrat se uskuteční dříve, než byl původní výhled. Ten byl 3 až 4 měsíce, přičemž zranění se stalo v zápase s Tampou 9.listopadu. Trenér Woodcroft k tomu říká: “Už první den po zranění mi řekl, že se rychle uzdravuje. Když jste se na jeho ruku podívali, stěží byste řekli něco podobného. S týmem ho ale budete vídat stále častěji. Stále to není zranění ze dne na den, stále je to z týdne na týden, ale začne zvyšovat svoji účast na ledě s týmem.“

Jo, tohle chceme vidět!

Dnes můžeme vidět hned dva zajímavé statistické milníky.

  • Leon Draisaitl má na kontě 399 asistencí a pokud dnes bude přihrávat na gól, stane se v 585 zápasech pátým nejrychlejším Olejářem, který dosáhl hranice 400 asistencí. Dále to dokázali Gretzky (290 zápasů), McDavid (426), Coffey (464) a Kurri (523).
  • Connor McDavid má na kontě 498 asistencí, takže tomu k hranici 500 asistencí chybí o jednu více, ale je to v případě McDavida nějaký problém??? Takže, pokud McDavid ony dvě asistence dnes připíše, pak se stane pátým nejrychlejším hráčem NHL v historii!
  • Connor McDavid je nyní na špici kanadského bodování se ziskem 73 bodů s 15 bodovým náskokem!!! Druhý je Draisaitl s 58 body. Dvanáctý je Nugent-Hopkins se 46 body.

Krátce na skok do Bakersfieldu. Ten konečně vyhrál, ale jinak je to letos bída. Z posledních 19 zápasů pouze 5 výher. Včera Condors vyhráli 3:2 nad farmou LA Ontariem Reign 3:2. V brance se po velmi dlouhé době objevil Calvin Pickard, jinak trojka Edmontonu, který dlouho laboroval se zraněním. A Pickard se vrátil vítězně. 2 góly vstřelil Raphael Lavoie, u obou asistoval Brad Malone. V sestavě byla známá jména jako zkušení Demers, Malone, McKegg nebo Griffith a mladíci Bourgault, Philp a Kemp. Zajímavé je, že na LAVIČCE Ontaria seděl něšťastný Cal Petersen, nedávno sem seslaný z Los Angeles. Petersen na lavičce Ontaria s cap hitem 5 milionů dolarů. No nic.

Cal Pickard byl po zápase v kabině za šéfa:

Dnes se střetneme s Islanders. S týmem, který je na tom ve Východní konferenci podobně co do bodů. Oilers jich má 42, Islanders 46. Oba týmy jsou ve svých divizích v Pacifické, respektive Metropolitní na posledních 5. místech postupu do play off. Islanders jsou ale jinde v jedné zásadní věci, a to je defenziva. Zatímco Oilers inkasovali již 132 branek, což je 11 nejhorší umístění v celé lize, čili nic moc. Islanders oproti tomu teprve nedávno překročili stovku a nyní mají na kontě 106 inkasovaných gólů, což je 8 nejlepší místo v NHL. Zásluhu na tom nemá jenom velmi dobře poskládaná obrana, ale výborní brankáři v čele s Iljou Sorokinem, který se pomalu ale jistě vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů ligy.

S úspěšností zásahů .926% je Sorokin mezi pravidelně chytajícími brankáři na 3. místě za Ullmarkem z Bostonu a Hellebuyckem z Winnipegu. Právě tito chlapíci nám názorně ukazují, jak je důležité mít v týmu skvělého brankáře. Pak se i hory dají přenášet. Kupříkladu Connor Helleybuck dává průměrnému Winnipegu velkou naději na play off.

Ale myslím, že my si letos stěžovat nemusíme. Skinner je velmi kvalitní brankář, který ještě v podstatě získává ostruhy, protože stále má odchytáno velmi málo zápasů oproti třeba Hellebuyckovi, Ullmarkovi a spol. Islanders mají dva celkem produktivní hráče, což jsou Barzal (40 bodů) a Nelson (38). To je v Edmontonu tak na úrovni čtvrtého hráče v bodování, což je Hyman s 41 body. Za zmínku stojí 24 bodů pro obránce Dobsona. Islanders vyhráli 4 z posledních 5 zápasů, z toho třikrát vstřelili 5 a více gólů. Naposledy vyhráli převčírem ve Vancouveru 6:2, přičemž pozoruhodným výkonem se prezentoval centr třetí formace Jean-Gabriel Pageau, který vstřelil 2 branky a rozdal 8 hitů!

Dnes půjde o druhý vzájemný zápas Oilers a Islanders v probíhající sezóně, ten první se hrál v New Yorku a skončil 3:0 a Ilja Sorokin si připsal čisté konto, když na něj hráči Oilers vyslali rovných 50 střel! V tomto zápase dvakrát skóroval již zmiňovaný Pageau.

Duo Sorokin – Varlamov je spolu s bostonskými Ullmark – Swayman nejspíše nejlepší dvojicí v lize

Trenér Lane Lambert bude postrádat zraněné Pulocka, Holmstroma a Palmieriho. Cal Clutterbuck by se měl dnes po 8 zápasové absenci vrátit do sestavy. Brankář Semjon Varlamov byl tři týdny na marodce a v pondělí byl opět aktivován a zachytá si zítra v Calgary.

Dnes je v brance Islanders potvrzen Ilja Sorokin.

Dnešní zápas mezi Edmontonem a Islanders bude plný modrožluté barvy, protože před zápasem i během něj bude na programu podpora Ukrajiny ve válce s ruským teroristickým státem. Edmonton Oilers jsou v NHL dobře známi svojí podporou Ukrajiny a v tom pokračují i nadále. Klub se spojil s kanadsko-ukrajinskou nadací a místními edmontonskými nadacemi, aby podpořil Ukrajince, kteří bojují s tragickými následky ve své zemi. Oilers dnes během zápasu NHL projeví svoji podporu Ukrajině tím, že k vidění bude státní hymna v podání ukrajinského mužského sboru z Edmontonu, vhazování za účasti ukrajinských rodin, které se nedávno kvůli válce přestěhovaly do Kanady a merchem, tombolou a dalšími věcmi, jejichž výtěžky půjdou na konto kanadsko-ukrajinské nadace, která na Ukrajinu dodává potraviny, léky a další potřebné věci.

Státní hymna Kanady v podání ukrajinského folkového sboru z Edmontonu před zápasem Edmonton – Washington – 9.3.2022, tedy krátce po vypuknutí války, to byl tehdy velmi silný moment…

Součástí večera je dnes hraný zápas, kdy Oilers pozvali ukrajinský národní tým do 25 let, který se před zápasem Edmontonu s Islanders utká s týmem University of Alberta Golden Bears. Výtěžek ze vstupného na tento zápas jde rovněž na konto nadace. Tim Shipton, viceprezident OEG Sports & entertainment (Oilers Entertainment Group) k tomu řekl: “OEG stojí solidárně po boku lidu Ukrajiny. Lidské utrpení na Ukrajině zasáhlo i náš domov, protože Alberta je domovem více než 345 000 lidí ukrajinského původu. Jsou to naši přátelé a sousedé, jejich kultura a tradice jsou významnou součástí i naší struktury naší komunity zde v ropné zemi.“ Andrij Tovstjuk, člen představenstva UCC-APC (Ukrajinsko-kanadský kongres v Albertě) “UCC-APC je neuvěřitelně vděčná za neochvějnou podporu OEG Ukrajině. Tyto iniciativy nejenže zvýší velmi potřebnou pomoc pro Ukrajinu, ale také budou nadále zvyšovat povědomí o pokračujícím boji Ukrajiny proti ruské agresi.“

Co dodat… Já k tomu dodám za sebe a vím, že i za mého kamaráda Jindru, který je v tomto naladěn na naprosto stejnou notu jako já (jako skoro na všechno ale – budu se muset zeptat mámy, jestli nemám staršího, nepřiznaného bratra z Kralup), že já jsem velmi hrdý na to, že právě náš tým, Edmonton Oilers je největším zastáncem Ukrajiny z celé NHL a nebojí se jít velmi tvrdě za svojí věcí a nebát se naprosto jednoznačně ukázat podporu jedné ze stran, zatímco někteří jsou přinejmenším zdrženlivější nebo naopak na druhé straně barikády, například Capitals se svým ruským PR týmem a kapitánem Ovečkinem, který se dodnes nevzdal podpory válečného zločince Putina. A to neříkám proto, že sám mám v sobě po babičce ukrajinskou krev, ale proto, že doufám, že poctivý člověk – nebo jak by řekl hajnej Straka – správňáckej chlap (dámy prominou – víte určitě, jak to myslím) se v tomto konfliktu postaví jen na jednu stranu a není zde žádné NEBO nebo ALE… Takže všem v Edmontonu díky za to, co děláte a že se toho nebojíte!!!

Jak jistě víte, dnes v noci nebude na programu jen zápas mezi Oilers a Islanders, ale finále dvacítek mezi Českem a Kanadou. Naši kluci dokázali včera porazit Švédsko 2:1 PP po heroickém výkonu, když Švédové prakticky celý zápas vedli a již se určitě viděli ve finále, ale v poslední minutě dokázal vyrovnat David Jiříček a v poslední minutě prodloužení ještě strhnout vítězství na stranu naší reprezentace Jirka Kulich.

Několik z těchto kluků je již v NHL pod smlouvami, tak jako třeba oba střelci Jiříček (Columbus), tak Kulich (Buffalo) nebo teprve nedávno podepsaný Šapovaliv (Vegas). Hodně jich ale hraje o pozornost skautů a tím pádem i o vysoké umístění na draftu 2023, nebo případně o podpis smluv. Například fantastický Connor Bedard, který se naprosto vymyká všem klasickým žebříčkům a evidentně jde o generační talent, který není často k vidění. Poslední takový byl bezpochyby Connor McDavid a to ke vší úctě k Austonu Matthewsovi i Jacku Hughesovi. Dokáže Connor Bedard napodobit svého slavného jmenovce? Bedard už před finále pokořil několik milníků.

Někteří lidé v tom ale mají jasno, například Kevin :o)

Connor Bedard celkově na juniorském Mistrovství získal 32 bodů, z toho 15 gólů, čímž v kanadské reprezentaci překonal Erica Lindrose v počtu bodů (31) a Jordana Eberleho v počtu gólů (14). Na samostatném šampionátu pak od roku 1990 držel rekord v počtu bodů u hráče 17 a méně let Jaromír Jágr s 18 body na kontě. Bedard jich má 23 a to ještě není konec. Mimochodem další pořadí za Jágrem je Gretzky, Lindros a Puljujarvi se 17 body. To je ten prokletý šampionát v Helsinkách, který rozhodl o tom, že jsme tehdy draftovali právě jeho a ne třeba Tkachuka, Kellera a další. V počtech gólů na samostatném šampionátu pak má Bedard 9 gólů, což je osamostatnění před Gretzkym (8 gólů – 1978) a Burem (8 gólů – 1989), před ním je ještě Niklas Sundstrom (10 gólů – 1993).

Kdo bude mít to štěstí a získá Bedarda, rodáka z Vancouveru do svého týmu? Přál bych jemu i celému hokejovému světu, aby to nebyla Arizona, jejíž budoucnost je přinejmenším pochybná, jinak se i z outsidera může stát zase silák a Bedard toho může dokázat opravdu hodně.

Dnes si tedy dáme finále s Kanadou, za kterou nastoupí i Olejář Reid Schaefer. Ten byl vybrán Edmontonem v 1. kole loňského draftu z úplně posledního 32 místa. Schaefer za Kanadu na šampionátu nastoupil ke všem 6 zápasům a připsal si 1 asistenci. Po návratu bude opět hrát ve WHL za tým Seattle Thunderbirds, za který zatím ve 22 zápasech letos získal 15+12.

Takže dnes budeme všichni fandit našim klukům a doufat v to, že Kanadu dokáží porazit i podruhé. Ve skupině to kluci dokázali, ale dnes to bude úplně o něčem jiném a Kanada je Kanada. Já sám budu moc fandit a doufat, že i Kladno se po nějaké době zase dočká nějakého úspěchu, protože tam máme tři kluky – Jirku Ticháčka, Matyáše Šapovaliva a Marka Alschera. Mimochodem Šapovaliv byl vyhlášen nejlepším českým hráčem na turnaji. I když, i kdyby dnes kluci s Kanadou prohráli, i tak je to úspěch už teď a hlavně příslib pro chřadnoucí český hokej, který takovýhle impuls potřeboval jako sůl.

Zápas mezi Českem a Kanadou se hraje dnes v Scotiabank Centre v Halifaxu od 0:30 SEČ a vysílá ho ČT Sport.

Zápas mezi Edmontonem a Islanders se hraje poté v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *