Nyní nás čekají dva těžké zápasy, které prověří, jestli forma z nedávno skončeného tripu nebyla pouze chvilková. Dnes se v Edmontonu představí Seattle, pozítří Tampa. Edmonton má nyní sérii tří výher za sebou a skóre 17:6, což je velmi dobré.

  • Brankář Jack Campbell si trochu napravil renomé, když byl u všech tří výher a i když je u něj stále co dohánět, měl v zápasech i několik velmi dobrých zákroků a celkově tým podržel, takže jen tak dál!
  • Naši tahouni si pak opět polepšili ve svých osobních statistikách a Connor McDavid a Leon Draisaitl si z oněch tří zápasů přivezli do Edmontonu shodně po 6 bodech, Ryan Nugent-Hopkins pak 5 bodů.
  • Connor McDavid má 83 bodů ve 45 zápasech a 15 bodový náskok před druhým Draisaitlem. Ten má pak šestibodový náskok na Kučerova s Pastrňákem. Nugent-Hopkins je na 12. místě s 53 body.

Klim Kostin ve všech třech zápasech skóroval a nyní má na kontě 7 gólů z 9 posledních zápasů a mnozí v něm vidí střelce. Nad tímto bych se pozastavil… Já si spíše myslím, že nejde počítat s tím, že Kostin bude v této produktivitě pokračovat. Jeho deviza je hlavně silová hra a napadání. To, že je i velmi dobrý v práci s hokejkou a má výborný přehled a instinkt, to z něj dělá velmi zajímavého hráče a nejspíš již pevnou součást naší sestavy. Nemyslím si ale, že v jeho případě můžeme do budoucna počítat s bodovými hody a měli bychom se na to dívat trochu střízlivěji, protože euforie kolem něj je podle mě až moc nafouknutá. Určitě si hlavně nemyslím, že je to střelec, jen mu to tam momentálně padá. Že je ale pro naši sestavu dobrým dílkem do skládanky, tím jsem si jistý, i když třeba nebude sázet jeden gól za druhým.

Klim Kostin si každopádně získal srdce hodně fanoušků.

Ken Holland má každopádně velmi o čem přemýšlet, protože Kostin má smlouvu pouze do konce tohoto ročníku a to na základní hranici 750 000 dolarů a to v případě podpisu na další sezónu či sezóny těžko projde, protože Kostin bude na hráčském trhu horkým zbožím. Otázkou je, jestli mu Holland nabídne smlouvu dřív. Pokud věc dojde až k otevření trhu, obávám se, že někdo jiný by Kostina přeplatil. Kostin vypadá, že je v Edmontonu šťastný a tak nejspíš bude nyní záležet hlavně na starém lišákovi.

Všechny tři poslední zápasy odehrál nováček v sestavě, ale rozhodně nikoliv ne v organizaci Oilers Vincent Desharnais. Na ledě dostával na nováčka nezvykle hodně prostoru a to zaslouženě. Desharnais totiž působil naprosto klidně, hrál bez bázně a velmi důrazně. Rozhodně velmi zajímavý hráč a do naší proděravěné defenzivy jako stavěný. Desharnais je v organizaci Oilers již od roku 2016, ale šanci dostal až nyní a velmi si to užívá: “V sobotu večer jsem si v letadle dal sklenku červeného vína, nasadil jsem si sluchátka a pustil si hudbu, kterou mám rád. Zavřel jsem oči a říkal jsem si – Uvědomuješ si, co se právě stalo?“ Tohle je přesně hráč dle mého giústa a moc mu fandím.

Stuart Skinner se od týmu odpojil hned po prvním zápase v Los Angeles, aby byl přítomen narození svého prvního dítěte. Beau Stuart Skinner se narodil v sobotu 14. ledna a my Stueymu gratulujeme!

Stu byl přítomen porodu a je šťastný otec: “Jsem na oba tak hrdý. Jeden z nejúžasnějších zážitků, u kterých jsem byl.“ Stu je velmi vděčný za to, že dostal od týmu příležitost vzít si volno a být u porodu. Včera se ale již opět zapojil do tréninku a prý byla několikadenní absence znát: “Poprvé na ledě za šest dní a normálně, i když si vezmeš dva nebo tři dny volna, máš pocit, jakoby to byl měsíc, co jsi zase bruslil.“ Stu je v poslední době šťastný, že se mu vše daří: “Právě teď se cítím jako nejšťastnější člověk na světě. Myslím, že se našemu týmu opravdu dobře dařilo, zvláště v poslední době. Pak získání nové smlouvy, to byl okamžik, na který nezapomenete, a pak vidět svého prvorozeného, to je samozřejmě také okamžik, na který nikdy nezapomenete. Prožil jsem v životě spoustu okamžiků, kdy do mého života přišlo hodně vděčnosti, hodně lásky a prostě úžasné věci.“

Stu si toto životní období užívá plnými doušky

Návrat Evandera Kanea je na spadnutí! Kane již s týmem trénuje naplno. Pokud by nastoupil až pozítří proti Tampě, bylo by to symbolické, protože právě proti nim se 9. listopadu zranil, když mu Patrick Maroon přejel bruslí ruku. Ale vypadá to na dnešek! Kane včera trénoval na křídle třetí formace s McLeodem a Foegelem.

Výhled Kaneovy absence byl původně 3-4 měsíce, ale vrací se nakonec po 10 týdnech, i když kožná to ještě bude s lehkým omezením. Kane ke svému zranění říká: “Nevím, jestli to vůbec někdy bude v plné síle, alespoň v této sezóně, ale cítím, že to je dobré. Myslím, že moje střelba je tam, kde by měla být, aby byla úspěšná, nemohu vám to ale říct přesně. Je to 100 procent? Ne, ale až se vrátím zpět, bude to bez výmluv.“

Kane na včerejším tréninku

Další stránkou jeho návratu je pak i administrativní stránka věci. Kane je totiž na listině pro dlouhodobě zraněné hráče – LTIR a tak si Oilers budou muset udělat místo na soupisce. K tomu se vyjadřuje trenér Woodcroft: “Když vrátíte hráče takového kalibru, je to obrovské pozitivum. Na druhou stranu ale tým v poslední době předváděl dobré výkony, a když vrátíte do hry hráče takového kalibru jako je on, znamená to přeskupení sestavy.“ V posledních dnech se tedy manažeři s trenéry zabývají tím, jak situaci vyřešit. K tomu znovu Woodcroft: “Poslední asi tři týdny jsme tady mluvili o těžkých rozhodnutích. Nakonec musíme udělat ta nejlepší možná rozhodnutí.“

Aniž by Oilers museli v případě Kaneova aktivování udělat rychlé trejdy, musí udělat několik kroků, které nejspíš nastanou:

  • První z nich se stal již včera, když byl do Bakersfieldu poslán Markus Niemelainen. Ten hrál zápas naposledy 8. ledna proti Coloradu a nyní byl v pozici až osmého beka. Vincent Desharnais tedy dostal před Niemelainenem přednost, stejně tak i Philip Broberg. Ten nyní údajně dostává hodně prostoru hlavně proto, aby si vedení Oilers urovnalo myšlenky – je Broberg na prodej, nebo ne? A pokud ano, za kolik stojí?
  • Na LTIR byl umístěn nejen Ryan Murray, ale i Kailer Yamamoto.

Na farmu pak nejspíš pošleme ještě jednoho útočníka, který je navíc.

V podstatě to může být jenom Devin Shore, nikdo jiný nejspíš nepřichází v úvahu. Ještě nedávno to mohl být ještě například Janmark, ale ten hraje poslední dobou slušně, takže tato možnost padá. Jedině Shore. Ten od 21. prosince odehrál pouze jediný zápas a to s Winnipegem 1. ledna, jinak nehraje. Shore je dobrý hráč a to nejen na ledě, kde je velmi platný např. v oslabeních, ale je prý i skvělý parťák do kabiny. Shore ale bude muset projít přes waiver a tady si právě nejspíš ve vedení všichni plně uvědomují, že to je v jeho případě velké riziko. Shore má totiž smlouvu jen do konce sezóny na 850 000 dolarů, čili pro ostatní týmy může být žádaným zbožím.

V jiném týmu by takový hráč navíc určitě hrál, protože Shore je opravdu solidním defenzivním útočníkem do třetí formace, ale v Edmontonu má smůlu na přetlak v útoku a na to, že na rozdíl od bývalého trenéra Tipetta, který dával prostor více defenzivním hráčům, Woodcroft má raději technické hráče a to i ve čtvrté formaci. Pokud k tomu dojde, Shore a i lidé v týmu se budou hodně modlit, aby waiverem prošel, protože Shore a jeho rodina si prý Edmonton velmi oblíbili a rádi by zde zůstali co nejdéle. Chápu nicméně kritiku od některých fanoušků Oilers, když Shore hraje, protože edmontonští fans vždycky byli hodně nároční, bez pardonu!

Shore se neúčastnil včerejšího tréninku, takže to vypadá, že je to blíž, než se mohlo zdát. Tréninku se kromě Shorea neúčastnil ani Kailer Yamamoto, který vynechal dva poslední zápasy z důvodu nemoci a ne proto, že by byl zdravým náhradníkem, jak říkal odborník Jozef Havrilla z Nova Sportu. Woodcroft i včera potvrdil, že Yamamoto se necítí dobře již od zápasu se San Jose a stále to pokračuje.

Devon Shore s rodinou

Na včerejším tréninku se trénovalo v těchto formacích:

Draisaitl – McDavid – Hyman

Kostin – Nugent-Hopkins – Janmark

Kane – McLeod – Foegele

Holloway – Ryan – Puljujarvi

Obrana je stejná. Dnes budeme hrát opět na 7 obránců jako v posledních zápasech a Černého Petra si dnes vytáhl Jesse Puljujarvi.

Zraněni jsou tedy již zmiňovaní Murray a Yamamoto.

A Kane by podle všeho dnes opravdu měl již nastoupit!

V brance proti Seattlu byl původně avizován bude Skinner, nicméně změna, potvrzen je Campbell.

Trocha spekulací… Bob Stauffer informoval, že dalším z obránců, o kterého mají Oilers zájem, je Ivan Provorov z Philadelphie. Ten byl se svým agentem údajně již kontaktován. Provorov ale není levné zboží. Má ještě smlouvu na 3 roky s cap hitem 6,750 mil.dolarů a to je dost. Nicméně je to vynikající oboustranný obránce se skvělým přehledem i střelou a neméně důrazný v defenzivě.

Zajímavou úvahou pak je, že by v Edmontonu mohl podepsat kapitán Vancouveru Bo Horvat, který odmítl podepsat novou smlouvu ve Vancouveru. Ta mu končí letos po sezóně a Horvat jistojistě zkusí trh s volnými hráči. Horvat se údajně měl zmínit o tom, že by o angažmá v Edmontonu měl zájem. Proč ne, ale to je zatím pouze výhled do budoucna, to nebude asi zatím aktuální, i když Vancouver se jistě bude snažit ho před uzávěrkou přestupů vyměnit, aby Horvat neskončil bez náhrady. Horvat jistojistě půjde do nějakého týmu se šancí na zisk Stanley Cupu, aby pomohl, ale že by šel do Edmontonu již v této sezóně, tím si ale vůbec nejsem jistý, spíš si myslím, že ne.

Zajímavý je příběh finského útočníka Eeliho Tolvanena. Toho si vybral Nashville v roce 2017 v 1. kole ze 30 místa a vkládal do něj velké naděje. V prosinci jim ale došla trpělivost s Tolvanenovými výkony a umístili ho na waiver, odkud si ho rychle stáhnul Seattle. Zde Tolvanen výrazně pookřál a důvěru splácí opravdu vrchovatě. Z dosud 9 odehraných zápasů zaznamenal 5+2. Když byl s tímto konfrontován gen.manažer Nashvillu David Poile, tak řekl, že prý neočekával, že si to Tolvanena někdo stáhne z waiveru. No, tak to je vskutku dosti naivní názor. Waiver je prostě hop nebo trop, ale aby si byl jistý, že si hráče nikdo nestáhne…

Do Tolvanenovy situace v Nashvillu se vložil i sám legendární Teemu Selanne, který nejdřív kontaktoval trenéra Anaheimu Eakinse, aby projevil o Tolvanena zájem. Selanne k tomu říká: „Poslal jsem zprávu trenérovi Ducks, aby vzal Eeliho. Může dobře hrát, pokud dostane v týmu správnou roli.“ Po Tolvanenovi nakonec sáhl ale Seattle a tam se mu daří. „Jsem opravdu šťastný za Eeliho, že věci začaly jít dobře. Někdy je potřeba, aby hráč měl nový začátek. Sebevědomí získáte, když cítíte, že jste důležití“ pokračuje Selanne. Ten v Tolvanenovi vidí paralelu jako u Puljujarviho. Nyní opět Selanne: „Pulju by se měl rozhodně dostat pryč z Edmontonu.“ Selanne vidí, že Puljujarvi se určitě hodně snaží, ale jeho hra je už jaksi zablokovaná: „Je vidět, že nemá žádné sebevědomí. Jesse úplně dobře nečte hru. Zoufale se chce předvést, ale není to přirozené.“

Dvě generace. Selanne by raději svého krajana Puljuarviho viděl v jiném týmu

Puljujarvi letos dostal hodně prostoru i vedle McDavida, ale stejně to k ničemu nevedlo, jejich společná hra nefungovala. K tomu opět Teemu Selanne: „Toto je sport o sebevědomí. Hráč se musí cítit důležitý. Pulju by měl rozhodně začít znovu načisto.“ Já k tomu jenom dodám to, že jeden z mých nejoblíbenějších hráčů všech dob, legendární Teemu Selanne má stoprocentní pravdu. Puljujarvi už Edmontonu nemá prostě co dát a Edmonton nemá co dát jemu. Když odejde, pomůže to všem.

  • Edmonton je stále nejlepším týmem ligy na využití přesilovek s 31,3%, druhá Tampa má 28,8%. Náš dnešní soupeř Seattle je až na 18. místě s 20,6%.
  • Co se týče oslabení, tam je na tom Edmonton stále špatně. 74.0% v ubránění oslabení stačí jen na 24. místo v lize. Seattle je na tom ale ještě o poznání hůře. S 69,2% je až na předposledním ligovém místě, horší už je jen Vancouver.

Nyní nás tedy čekají Seattle a hned poté Tampa a právě tyto dva týmy se spolu střetly včera večer ve státě Washington. Tampa vyhrála 4:1, ale dva góly byly do prázdné branky. Seattle měl až do včerejška šňůru 8 vítězství za sebou. V Pacifické divizi je na 2. místě, jen o 2 body za vedoucími Vegas a o 5 bodů před Edmontonem. Čili, půjde opět o divizní body, já nechci úplně natvrdo říkat, že je pro nás důležitější vyhrát dnes než pozítří proti Tampě, protože důležité jsou všechny body, ale soupeři ze Západu, se kterými budeme nejspíše soupeřit o místa postupu do play off, jsou prostě hodně důležité, protože se nehraje o 2 body jako proti Tampě, ale o 4.

V prvním letošním vzájemném zápase Kraken pochopili, že s McDavidem není radno si zahrávat:

Vzájemné zápasy se Seattlem jsou docela výživné a padá vždy hodně gólů. Dnes půjde o třetí ze čtyř letošních zápasů. V prvních dvou vyhrál vždy hostující tým, tak doufejme, že tato „tradice“ nebude dnes pokračovat. V tom prvním vyhrál Edmonton 7:2. McDavid v něm zaznamenal 5 bod, Nugeta 4, Hyman a Kostin vstřelili po 2 gólech. Philip Grubauer v brance Seattlu tehdy v brance vydržel pouze necelé 4 minuty a byl po 3 rychlých gólech vyhnán. Ve druhém zápase vyhrál Seattle 5:2 a tehdy byl po čtyřech rychlých gólech během druhé třetiny z branky pro změnu vyhnán Skinner.

Štědře placený Grubauer (5,9 mil.dolarů do roku 2027) přišel o místo jedničky překvapivě s již de facto odepsaným Martinem Jonesem, který si několik posledních sezón v NHL velmi pošramotil pověst a spíše se s ním již nepočítalo. Seattle ho také podepisoval původně jako dvojku za Grubauerem s tím, že až se vrátí Chris Driedger z rekonvalescence po operaci, pak bude Jones nejspíš až trojka. Jenže veterán Jones s roční smlouvou je lepší, než jeho německý kolega, dokonce má z osmizápasové vítězné série prsty hned v 7 zápasech.

Martin Jones, nečekaná jednička Kraken

Včera s Tampou chytal Grubauer, dnes v Edmontonu bude chytat Martin Jones a půjde si tak pro SVOJI osmou výhru v řadě.

Trenér Dave Hakstol bude postrádat zraněného Joonase Donskoie. Zkušený Jaden Schwartz vynechal zápas s Tampou a teoreticky by jeho absence měla být pouze jednozápasová, ale více se dozvíme večer.

Oilers dnes nastoupí v tmavých „navy“ dresech. Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu od 3:00 SEČ, vysílá ho Nova Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *