9 dní. Až tak jsme si odpočinuli od zápasů NHL a kdo chtěl, mohl si volno zpestřit All-Star Game. Tento víkend je zaplaťpánbůh za námi a zase bude trocha adrenalinu. Na All-Star ho totiž moc vidět nebylo.

Zúčastnění hráči si jistě užívají, že se sejdou s kolegy z ostatních týmů, pokecají si, potkají se s nepřeberným množstvím bývalých hráčů a osobností, kteří se okolo toho motají, všichni rozdávají rozhovory a úsměvy na všechny stany. Hráči, kteří se neúčastní si zase trochu odpočinou od nabitého ligového programu, zranění si poléčí šrámy. My si odpočineme od psaní… :o)

Jinak ale jako by každým rokem prestiž tohoto víkendu uvadala. Zápasy se hrají v pomalém exhibičním tempu. Ano, nikdy se nehrálo úplně naostro, ale tyto zápasy jistou úroveň měly a hráči „hráli“. Nyní už je to opravdu jen plážové tempo, navíc téměř na pláži. Ale třeba hráči ze studených pásem si zase hezky prohřáli kosti a vůbec si to užili. Jako třeba Stuey Skinner: “Jo, bylo to skvělé. Zrovna včera jsem se sem dostal (na pláž) a užíval jsem si krásný výhled na oceán. Poflakoval jsem se tady a potkal jsem pár kluků, což bylo skvělé a ano, zamiloval jsem si floridské počasí.“ Skinner zažívá parádní životní období, kdy nejdříve podepsal smlouvu s Edmontonem, pak se mu narodil syn a poté byl ještě fanoušky vybrán na All-Star Game.

Ze svého spoluhráče má velkou radost Leon Draisaitl: “Je to úžasné. Jsem velmi šťastný a velmi hrdý na Stueyho. Odpracoval si to za spoustu let. Myslím, že pro něj i jeho rodinu je to hodně vzrušující. Evidentně to byl speciální týden nebo měsíc, kdy se mu narodilo dítě. Je za něj velmi šťastný.“

Draisaitl si užívá, že byl na akci i se svým blízkým kamarádem a nerozlučným dvojčetem Connorem McDavidem, se kterým to táhne již řadu let: “Je to samozřejmě zvláštní. Prošli jsme si tak nějak stejnou cestou a už téměř osm let si procházím stejnými věcmi, takže je to skvělé mít vedle sebe někoho, kdo si prochází stejnými věcmi. Hodně jsem se od něj naučil a ano, je to zvláštní, ale mám velké štěstí, že ho mám po svém boku.“

Connor McDavid byl právě v Sunrise, kde proběhl letošní All-Star víkend v roce 2015 draftován, takže má na toto místo zvláštní vzpomínky. Jo, to byly tehdy časy. Pamatuji si jako včera ty týdny extra silného ročníku, kdy spolu o pomyslné vítězství bojovali McDavid s Jackem Eichelem, o kterém se mluvilo, že je také potenciální jedničkou draftu. Ale třeba nám, edmontonským fans to bylo jedno, my jsme věděli, koho vybereme jako prvního. Pro McDavida si tehdy došla delegace, ve které byli kromě majitele Daryla Katze a seniora i juniora také viceprezident hokejových operací Craig MacTavish, generální manažer Peter Chiarelli nebo trenér Todd McLellan. Toto trio už je pryč. První dva pracují pro St.Louis a ten třetí v Los Angeles.

Pamatujete?

McDavid ale zůstává a kde bychom bez něj byli. Možná si říkáte – a kde vlastně jsme? Ale bylo by bez něj v Edmontonu vůbec play off? A my, co fandíme již delší dobu pamatujeme daleko horší časy, než jsou teď. A vůbec – vyhráli Kings někdy s Gretzkym v sestavě Stanley Cup? Ale to už jsem odbočil. Prostě, díky za McDavida a za draft v Sunrise, tečka. :o)

Když McDavid s Draisaitlem dávali rozhovory, byli dotázáni na své účesy, kdy oba mají kratší sestřihy po stranách hlavy a McDavida ještě i nahoře. Na to odpovídá Leon Draisaitl: “Byla to sázka s Dylanem Hollowayem. Connor se vsadil s Dylanem, že když vyhrajeme šest nebo sedm zápasů v řadě, tak si udělá mullet a tak to udělal. Ten můj je tak trochu nehoda. Vlastně jsem to tak nechtěl, ale jo, myslím, že to vypadá dobře.“ Já k tomu dodám, že těch vyhraných zápasů bylo 6, než jsme paradoxně prohráli s nejhorším týmem ligy Columbusem.  

Ještě k samotné All-Star Game. Já jsem si nenechal ujít skills – neboli dovednostní soutěže, které byly na programu v sobotu, ale víte co? Už ani ty skills nebyly ono. Například rychlostní soutěže se neúčastnil Connor McDavid, což jsem nepochopil. Asi chtěli dát šanci také někomu jinému. Nechápu pak ale, k čemu to je, když vlastně nevyhrál ten nejrychlejší (Andrej Svečnikov za Caroliny), protože ten pravý se ani neúčastnil. McDavid se účastnil třeba soutěže v přesnosti střelby, ale tam ačkoliv trefil 4 z 4, tak jeho vyzyvatel Nazem Kadri z Calgary trefil totéž, a ještě byl o chvilku rychlejší. Stuart Skinner se stejně jako ostatní brankáři trefoval přes celé kluziště do díry uprostřed branky a opravdu se trefil! Jinak, na ledě byl i syn Alexe Ovečkina, rozevlátý Pasta, atd. Pro lidi na místě i hráče zábava, ale že bych se u toho bavil u televize… No nic.

V samotných utkáních Pacifická divize padla s Centrální poměrem 4:6. McDavid vstřelil gól, Draisaitl měl 1 asistenci a Skinner pustil 3 góly, stejně jako jeho kolega Logan Thompson z Vegas. Druhý zápas mezi Atlantickou a Metropolitní divizí skončil 10:6, finále mezi Atlantickou a Centrální divizí pak 7:5.

Převčírem a včera a se pak konala AHL All-Star Game a to ve městě Laval v kanadské provincii Québec. Organizaci Oilers, Bakersfield a Pacifickou divizi zde zastupoval Seth Griffith, již tradičně nejproduktivnější hráč Condors. Ačkoliv – letos je i Griffith trochu přibržděný, ale to celý Bakersfield, kterému se nedaří. Griffith má letos 34 bodů ve 43 zápasech, druhý Raphael Lavoie 23 bodů. Griffith se na AHL skills účastnil tří dovednostních soutěží. Griffithovi v týmu Pacifické divize kryl záda český brankář Lukáš Dostál ze San Diego Gulls, čili farmy Anaheimu. Tým Cleveland Monsters (farma Columbusu) v Severní divizi zastupoval bek David Jiříček.

Pacifická divize nakonec ovládla celé All-Star, které mělo úplně jiné parametry než v NHL, když ve finále vyhrála 1:0 nad Atlantickou divizí. Seth Griffith během všech zápasů vstřelil 5 gólů, včetně toho rozhodujícího ve finále.

Nyní se přesouváme do Edmontonu. Tam odpočinek skončil a v neděli se sice nedělá, ale v Roger Place byl na programu trénink. Nyní už trenér Woodcroft: “Dnes jsme si stanovili cíl, že to bude pracovní den a řekli jsme klukům, že je dostaneme nahoru a dolů po kluzišti.“ Trio borců, které se účastnilo All-Star víkendu McDavid, Draisaitl a Skinner jsou již s týmem. Cílem bylo pro Woodcrofta rozproudit nohy hráčů po týdenní pauze. Dylan Holloway komentuje trénink: “Upřímně řečeno, je to dobrý pocit. Pro tělo je to troch tvrdé, ale je to dobré. Psychická přestávka je dobrá, ale už se těšíte, že se zase vrátíte zpět. A myslím, že to je to hlavní – připravit se na poslední tlak před play off.“

K týmu se po dvoutýdenní anabázi v Bakersfieldu, která byla klasifikována jako „kondiční stint“ vrátil Devin Shore. Ten v Bakersfieldu odehrál 5 zápasů a zaznamenal v nich 2+3. Na Twitteru jsem zaznamenal komentář od jednoho místního zapáleného fanouška, který Shorea hodně chválil a psal, že Shore spolu s veteránem Jasonem Demersem hodně pozvedli mladíky v Bakersfieldu, podporovali je a až otcovsky je vedli. Ale že Shore je skvělý parťák, to se ví.  

Zdravý je Kailer Yamamoto, ale stále na listině dlouhodobě zraněných. Co z toho plyne? Že nemáme místo pod platovým stropem. Někdo bude muset z kola ven. Pauza byla dlouhá a Kenny Holland měl spoustu času na to si vše pořádně rozmyslet. Možná to bude nějaký přesun na farmu, ale to by musel být někdo s poněkud větší smlouvou, než obvyklí hráči, kteří mezi prvním týmem a farmou pendlují, protože ti mají většinou ty nejnižší smlouvy. Trejd Jesseho Puljujarviho je údajně na spadnutí. Oilers údajně nabídli služeb Foegeleho a Ceciho a hovoří se dokonce i o Kulakovi. O Puljujarviho prý projevilo zájem St.Louis, které se naopak snaží vyměnit svého kapitána Ryana O´Reillyho. O jeho služby prý nejvíce stojí Vegas. Edmonton má svůj zájem upnutý jinde a měla by to být stále Arizona, kam směřuje největší pozornost. V hledáčku by měl být opět Jakob Chychrun a dále ještě Max Domi. Bude polovina února, tedy období, kdy už posilování na závěr sezóny a play off bude pomalu začínat a Ken Holland je ještě k tomu limitován platovým stropem, který musí vyřešit již nyní. Uvidíme nějaký zajímavý trejd již v následujících dnech?

Max Domi je prý také v hledáčku Kena Hollanda

Na následující ročníky Ken Holland stále disponuje zajímavými draftovými volbami, které můžou případnými trejdy také zahýbat. Musíme si totiž říci také další věc – Leon Draisaitl má smlouvu už jen na dvě další sezóny, Connor McDavid na tři. Jejich prodloužení nebude snadné a pokud Oilers nebudou konkurenceschopným týmem s aspirací na zisk Stanley Cupu, pak oba hráči můžou – nedejbože – odejít za štěstím jinam. Holland tedy nesmí otálet a opravdu není na místě nyní syslit draftové volby a hordu prospektů, protože nyní je čas McDavida s Draisaitlem – jedny z nejlepších hráčů všech dob zúročit a to v jejich nejlepších letech.

Edmonton má letos na draftu k dispozici všechny draftové pozici kromě 4.kola. Napřesrok pak ještě držíme všechny kromě 3. a 7. kola. Toto všechno se musí proměnit v zisk top hráče/hráčů na doplnění sestavy. Chychrun? Sem s ním! Na farmě nyní disponujeme opravdu velkým množstvím talentu. Xavier Bourgault, Reid Schaefer, Michael Kesselring, James Hamblin, Noah Philp, v poslední době velice dobrý Raphael Lavoie,… Talentu je mnoho. Tito hráči se dají použít do budoucna jak zapracováním do kádru, tak i jako obchodní artikly. Ken Holland ale již nemá na co čekat!

Nyní trošku odlehčit téma. Na internetu jsem zaznamenal úvahu, jestli má Stuey jeden z pěti nejlepších knírů v historii Oilers. To je zajímavá úvaha…

Padají jména jako Mike Brown, bitkař z období cca 10 let zpět. Ten měl knír opravdu vyšperkovaný.

Jasný je samozřejmě legendární Glenn Anderson, jehož vydatný knír byl nezbytným doplňkem jeho osobnosti na přelomu 80 a 90 let. Během zlaté éry v osmdesátkách pak často nosil i plnovous a při jeho návratu do Edmontonu v roce 1996 už vousy neměl vůbec, stejně jako nyní v důchodovém věku.

Pak je tu Andersonův spoluhráč z osmdesátek Charlie Huddy, něco mezi Dannym Gloverem a O.J.Simpsonem. :o)

Napadá mě také Zack Kassian, který zkoušel různé střihy, i když většinou šlo jen o módní výstřelek nebo Movember a většinou byl holobrádek. Tak co myslíte, který z nich je nejlepší? A napadá vás ještě někdo další???

Za mě je vítěz Stuey se svým poctivým mrožákem…

  • Od vánoční přestávky jsou Oilers nejlepším týmem Západu, když mají bilanci 10-3-2.
  • McDavidovi chybí jediný vítězný gól k tomu, aby vyrovnal Wayna Gretzkyho na 2. místě historických tabulek organizace.
  • Edmonton je prvním týmem od sezóny 1995/96, který má čtyři 60 bodové hráče v prvních 50 zápasech – McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins, Hyman. Tehdy to dokázali hráči Pittsburghu.

Na marodce je Murray a Yamamoto. U něj uvidíme, jak se věci ještě vyvrbí.

V brance Edmontonu nastoupí Jack Campbell.

Dnes se utkáme s Detroitem, a to vůbec poprvé v této sezóně a téměř po roce od posledního střetnutí. Red Wings to mají zvláštně hozené. Na postup z divize již můžou zapomenout, protože vedoucí trio Bosto, Toronto, Tampa je nad jejich možnosti. Na Tampu Wings ztrácejí 15 bodů. Navíc tam jsou ještě Buffalo a Florida, čili dvojice, která je kvalitativně určitě také nad Detroitem. Stále ale není vyloučeno, že by Wings nemohli postoupit přes divokou kartu, která je na dohled 7 bodů. Před sezónou to ale s Detroitem vypadalo ještě lépe, než jak v reálu opravdu hraje. GM Steve Yzerman přivedl nového trenéra Dereka Lalondeho, kterého poznal během posledního ročníku svého působení v Tampě, kde Lalonde poslední čtyři roky dělal asistenta zkušenému kouči Cooperovi. Pro Lalondeho je letos první ročník v NHL v pozici hlavního trenéra.

Yzerman dále přivedl do branky objev loňské sezóny Villeho Hussa, na kterého si brousil zuby i Ken Holland. Dále přišli osvědčení střelci David Perron a Dominik Kubalík, obrana byla vyztužena Ollim Maattou, Benem Chiarotem a Robertem Haggem, prostě posily jak víno… Z tohoto pohledu by výsledky mohly být lepší, ale jak říkám, úplně tak zlé to také není a Detroit má po delší době play off na dohled. V Detroitu by to ostatně potřebovali jako sůl, protože se do bojů o Stanley Cup nepodívali již šestkrát za sebou! Naposledy to bylo v sezóně 2015/16, kdy byl u manažerského kormidla Detroitu ještě Ken Holland.

Ten se zase jednou na bafuňářském válečném poli postaví Stevu Yzermanovi, se kterým krátce hrál v jednom týmu a poté stál nad ním coby jeho dlouholetý šéf. Pro Hollanda tyto souboje musí mít opravdu obrovský náboj, protože v Detroitu v různých pozicích od hráče až po viceprezidenta hokejových operací působil od roku 1983 do roku 2019. Čili 36 let, to je prostě neuvěřitelný časový úsek!

Yzerman a Holland. Ken Holland je detroitskou legendou, o tom není sebemenšího sporu. Dnes ale zase jednou bude na druhé straně barikády

Podobné pocity má asi i Shawn Horcoff, pro změnu edmontonská legenda a jeden z oblíbenců fanoušků, nyní ale působící na druhé straně barikády coby asistent GM Steva Yzermana a GM farmářského celku v AHL Grand Rapids Griffins. Horcoff pracuje pro Detroit již od roku 2016, kdy coby hráč Anaheimu skončil hráčskou kariéru. Shawn Horcoff působil v Edmontonu dlouhá léta mezi 2000 – 2013, poslední tři roky byl kapitánem týmu.

V Detroitu je slušná česká enkláva ve složení Filip Hronek, Dominik Kubalík, Filip Zadina a Jakub Vrána. Zadina byl většinu sezóny na marodce se zlomenou nohou a naposledy hrál na začátku listopadu. Letos odehrál pouze 9 zápasů, ale v nich vůbec nebodoval. A právě nyní se vrací do akce. Zadina v nedávných dnech odehrál 2 zápasy na farmě v Grand Rapids a vstřelil 1 gól a v neděli byl povolán do prvního týmu a již s Detroitem trénoval. Během nedělního tréninku se ale zranil jiný Čech, Filip Hronek a není jisté, jestli dnes do zápasu s Edmontonem vůbec nastoupí. Příběh Jakuba Vrány asi znáte. Vrána bojuje se svými démony a nyní je na farmě. Podle posledních zpráv s ním ale Detroit prý přestal již počítat a pokusí se ho vyměnit, případně vyplatit ze smlouvy. Ta je dost vysoká – 5,25 mil.dolarů ještě na další rok, to může být společně s jeho problémy velkou překážkou pro ostatní týmy. Můj tip je, že bude vyplacen ze smlouvy a vrátí se do Evropy.

Filip Zadina se vrací. Bude jeho prvním zápasem po zranění již ten dnešní proti Edmontonu?

Nejproduktivnějším hráčem Detroitu je kapitán Dylan Larkin se 43 body. Larkin se před pár dny účastnil All-Star Game a byl u obou výher své hodně nahecované Atlantické divize. V prvním zápase Larkin zaznamenal 2+1 a ve finále proti Centrální divizi vstřelil hattrick. Larkinovi končí po této sezóně kontrakt a padají zvěsti, že by už s Detroitem nemusel chtít podepsat a že si zkusí trh s volnými hráči. Larkin by tak mohl být v nejbližší době jedním z potenciálních adeptů na posílení týmů před play off. Pokud se s ním totiž Yzerman brzy nedohodne, určitě ho nebude chtít pustit jen tak bez náhrady. Larkin má cap hit 6,1 mil.dolarů, což není ani málo, ale ani moc. S nějakou spoluúčastí o něj asi bude zájem.  

Kromě možné neúčasti Hronka pak kouč Lalonde bude postrádat ještě Marka Pysyka.

V brance Detroitu je potvrzena jednička Ville Husso.

Edmonton s Detroitem se tedy naposledy setkali již před dlouhou dobou, v březnu 2022, kdy Edmonton v divoké přestřelce vyhrál 7:5. Předtím se hrálo dvakrát v Detroitu a oba zápasy vyhráli domácí.

Zápas se hraje v Little Caesars Aréně v Detroitu a začíná v 1:30 SEČ. Poté se Oilers přesouvají do Philadelphie a trip pak bude ještě pokračovat v Ottawě a Montrealu, vždy s jednám dnem pauzy mezi zápasy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *