To by řekl brněnský Dolfa alias doktor Špína ústy Mirka Donutila…

A i když se NHL ještě nehraje, v Edmontonu se také pořád něco děje.

Tak třeba to, že do Síně slávy Oilers budou letos uvedeni dva další hráči. Budou jimi Charlie Huddy a Doug Weight. Stane se tak 26. října 2023, v rámci týdne Heritage Classic. Ten vyvrcholí zápasem mezi Edmontonem a Calgary na Commonwealth Stadium, kde hraje místní ragbyový tým (nebo chete-li kanadský fotbal) Edmonton Elks.

Charlie Huddy je členem staré zlaté party Oilers, která vyhrála všech 5 Stanley Cupů. Během těchto let hrál nejčastěji ve dvojici s Paulem Coffeym. V roce 1991 byl vyměněn do Los Angeles a kariéru končil v Buffalu v roce 1997. Po skončení hráčské kariéry byl Huddy dlouhých 8 let asistentem trenéra MacTavishe v Edmontonu mezi lety 2000 – 2009. Od roku 2011 až do loňského roku byl Huddy asistentem ve Winnipegu. Nyní je bez práce.

Doug Weight přišel do Edmontonu z Rangers výměnou za jiného zlatého hocha Esu Tikkanena v roce 1993, tedy když bylo takzvaně „po všem“. Weight byl de facto hlavní tváří klubu po většinu devadesátek, tedy v době, kdy jsem začínal NHL vnímat a kdy jsem začal fandit Edmontonu. Také proto je dodnes mým oblíbencem. Ale to jen tak na okraj… Weight byl mezi lety 1998 – 2001 kapitánem týmu. Poté byl v létě vyměněn Do St.Louis kvůli tehdejším finančním problémům klubu. Pamatuji si, jak byl tehdy Weight z trejdu nešťastný, protože on miloval Edmonton a Edmonton miloval jeho, nicméně taková tehdy byla realita. Weight končil kariéru v roce 2011 u NY Islanders, kde byl poté až do roku 2019 funkcionářem. Zde postupně dělal asistenta GM, asistenta a nakonec i hlavního trenéra. Od loňské sezóny je zaměstnán u San Jose jako poradce hokejových operací.

Huddy a Weight se v Síni slávy Oilers zařadí mezi již dříve přijmuté edmontonské legendy. Nyní tam již jsou Al Hamilton, Wayne Gretzky, Grant Fuhr, Jari Kurri, Glenn Anderson, Mark Messier, Kevin Lowe, Paul Coffey, Glen Sather, Rod Phillips (rozhlasový komentátor), Lee Fogolin a Ryan Smyth.

Další novinkou je to, že jako nový klubový ředitel pro data a analytiku byl jmenován Michael Parkatti. Ten je prý velkým specialistou k využívání dat v hokeji a už dosud je v hokejovém světě pro tuto činnost uznáván. Vypadá to, že nový ředitel klubu Jeff Jackson vzal přestavbu týmu opravdu z gruntu a nechce nic ponechat náhodě…

Michael Parkatti

Zajímavostí je, že Parkatti naposledy pracoval jako manažer ve firmě Suncor Energy se sídlem v Calgary. Firma se zabývá výrobou syntetické ropy z ropných písků.

Další, ale naopak negativní zprávou je, že Steve Staios, který dosud v klubu působil coby asistent GM a speciální poradce dosud nenastoupil do práce kvůli rodinným problémům a jeho návrat je dle Kena Holanda zatím v nedohlednu. Nicméně dle Hollandových slov: „Staios nadále zůstává Olejářem“. Mimochodem pokud byl Weight hlavní tváří Oilers v 90 letech, tak Staios byl jednou z těch nejvýraznějších v letech po přelomu milénia, tedy mezi léty 2001 – 2010.

Steve Staios má problémy…

Nyní k jeho „šéfovi“. I když má Ken Holland coby hlavní práci budování týmu a podepisování smluv, ta jeho vlastní letos vstupuje do posledního roku. A co bude dál? Kdo ví. Holland chce ale letošní sezónu dle svých slov zakončit Stanley Cupem. Nic jiného prý pro hráče a pro město letos ani neexistuje.

Jako poslední je tu pak zpráva, která dnes prošla už našimi sociálními sítěmi, ale dávám ji i sem pro čtenáře našich stránek – Návrat Sama Gagnera do Edmontonu se komplikuje čím dál víc a vše bude trochu složitější…

Poslední dny prosakují na povrch zprávy o jeho startu-nestartu. Tak jak to tedy vlastně bude?

PTO neboli zkušební kontrakt platí. Gagner nyní podstoupí dvojitou operaci kyčle. Pokud vše dopadne dobře, zapojí se ještě během kempu do tréninku s Edmontonem, ovšem již nyní je jisté, že neabsolvuje žádný přípravný zápas. Počítá se s tím, že Gagner by se mohl po rekonvalescenci připojit k Bakersfieldu a pak případně k Edmontonu v průběhu sezóny. Každopádně jeho fanoušci, nesmutněte, ono to nějak dopadne…

Připomínám, že sezóna 2023/24 začíná 10. října zápasem Tampy s Nashvillem. Oilers začínají o den později zápasem ve Vancouveru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *