5 zápasů, 4 prohry, 20 inkasovaných branek, to je úvod jak ze špatného snu.

Ani zápas se stejně se trápícím Winnipegem nepřinesl uklidnění a zlepšení situace a to ani když jsme velmi rychle vedli již 2:0. Pak ale přišlo jakési ukolébání a už to nebylo ono. Bylo to nemastné, neslané, spousta vyloučení. Prostě nebyl to dobrý zápas. Ačkoliv měli Oilers 40 střel, v zápase to tak nevypadalo. Větší šance měli spíše Jets, ale Stuart Skinner v brance byl výborný a chytil nejméně dva góly. O to více mrzí jeho hrubá chyba na konci druhé třetiny, která vedla k vyrovnávacímu gólu Jets při vlastním oslabení! Hlavní příčinou byla (ne)komunikace Skinnera s Nursem, kteří se evidentně nedomluvili, ale to už je jedno..

Tohle bylo prostě špatné, nicméně i takové veci se stávají

Jakoby tento gól domácí Oilers paralyzoval. Ve třetí třetině se toho už moc nedělo. Oilers ještě zkoušeli dobývat Hellebuyckovu branku, ale málo důrazně. V následném prodloužení pak rozhodl Scheifele po laxním přebrání hráčů. Takže i když to již v 7. minutě vypadalo skvěle, opět přišla prohra.

Co mi vůbec hlava nebere, pak je to opět rotace sestavy, ale to jsem psal už v minulém Preview. Kromě protočení sestavy realita opět ukázala i nepochopitelné štěpení sestavy. Třeba Dylan Holloway, který jako jeden z mála snese v této sezóně nějaké přísnější měřítko, měl nejmenší ice-time z celého týmu a to pouze 10:08. Trenér žehrá na malé příspěvky bottom-six, ale jak to mají dělat, když nedostávají adekvátní prostor? A já se ptám – proč?

Zápas okořenila zajímavá bitka dvou bývalých spoluhráčů Brendena Dillona a Evandera Kanea, kteří spolu hráli 3 sezóny za San Jose a evidentně si vyřizovali nějaké staré účty.

Jinak, i když tomu 20 inkasovaných branek z 5 zápasů moc nenapovídá, oba brankáři se prý cítí dobře a vyhovuje jim současný model, kdy se pravidelně střídají. Stuart Skinner k tomu říká: “ „Soup“ (Jack Campbell, pozn.) a já jsme o tom spolu mluvili. Zejména v posledních dnech cestování, a je to dlouhé cestování, je to dobré. Výsledky to možná moc neukazují, ale cítím se mnohem svěžejší. Ve skutečnosti úplně nezáleží na tom, jak to Woody naplánuje, jsem připraven hrát každý zápas a Jack také. Myslím si, že máme dobrý brankářský tandem.“ Toto říkal před zápasem s Winnipegem. Když si odmyslím tu jeho nesmyslnou chybu, tak co se týče jeho hry v brance, pak je určitě na co navazovat a doufejme, že mu to vydrží. A stále si trvám na tom, že z dosud špatných výsledcích Oilers bych nevinil brankáře, a to ani jednoho z nich. Chyba je jinde.

Aby veškeré bídy nebylo málo, tak na konci třetí třetiny ze zápasu s Winnipegem odstoupil Connor McDavid. Oficiálně je to zranění v horní části těla, ale vypadá to na nějaké svalové zranění. McDavid má být odhadem mimo hru jeden až dva týdny!!! Možná to bude ještě horší, nicméně MOŽNÁ to tým může nahecovat.

Co je ale smutný příběh, tak to, že McDavid možná přijde o nedělní megaakci, totiž Heritage Classic a Battle of Alberta v jednom. Prostě neopakovatelná akce, kterou hráč zažije možná jednou za život. A po všem, co McDavid pro Edmonton udělal, bylo mi to za něj opravdu moc líto, i když existuje šance, že by vynechal pouze zápasy s Wild a Rangers a v Heritage Classic by nastoupil. Otázkou ale je, jestli by to nebylo uspěchané a zbytečné. Chápu, že je to akce, která zamrzí, ale svalové zranění je svalové zranění. Ale uvidíme.

Realitou pak při McDavidově zranění je, že je umístěn na listinu zraněných hráčů (IR), ne mezi dlouhodobé (LTIR) a pod platovým stropem je jen nějakých 400 000 dolarů. Holland tedy nemůže místo McDavida nikoho povolat a Woodcroft si musí vystačit s tím, co je k dispozici. To je momentálně pouze 20 hráčů, přičemž na soupisce jich může být až 23, ale Oilers vzhledem k problémům s platovým stropem mají pouze 21. Bez McDavida tedy 20, takže 2 brankáře a 18 hráčů v poli, z nichž je 7 obránců.

Nyní už tedy nemusíme hádat, jakým systémem budeme hrát, protože to bude 11/7. McDavidovo místo v první přesilovkové formaci zaujme Evander Kane.

Sestava bude vypadat takto:

V brance dnes bude Jack Campbell.

Kdyby bylo víc prostoru, možná by se poprvé do akce dostal Sam Gagner, který s týmem již několik dní trénuje na pozici 13 útočníka. Prostor pod platovým stropem ale momentálně není. I tak se ale právě Sama Gagnera týká nejnovější zpráva z Edmontonu, protože Gagner podepsal kontrakt s Keithem Gretzkym, tedy GM Bakersfieldu, poté co byl od 28.8. pod zkušebním kontraktem. Chápu Hollanda, protože Gagner po operaci kyčle zatím neodehrál ani jeden zápas a Holland bude vyčkávat, jak na tom Gagner bude a uvidí se dle několika zápasů za Bakerasfield. Pak už nebude problém podepsat nový kontrakt, nebo chcete-li „povýšení“, tak jako to proběhlo třeba loni s veteránem Jasonem Demersem.

Každopádně Gagner je zpět a začíná tak svůj třetí stint v organizaci Oilers po předchozích 2007 – 2014 a 2019 – 2020. Taktéž v Bakersfieldu si už zahrál a sice 4 zápasy v sezóně 2019/20. Takže nezbývá než dodat – Same, vítej zpět ty kluku jeden!!!

Bakersfield po týdnu čekání odehrál druhý zápas sezóny a ani tady to nevyšlo, když Condors prohráli 2:3. Góly vstřelili McKegg a Bourgault. Dnes Condors nastoupí ke třetímu zápasu, jen půl hodinky po „Áčku“ v NHL a bude to doma v Kalifornii proti farmě Vegas, Hendersonu Silver Knights.

Dnes se Oilers postaví Minnesotě, která rovněž tápe a má jen o 2 body více. Zajímavé ale je, že zatímco loni byla Minnesota jedním s nejméně inkasujících týmů (225 gólů), tak nyní už v pohých 5 zápasech inkasovali již 21 gólů. Ve dvou zápasech proti Los Angeles a Torontu inkasovali Wild dokonce po 7 gólech, přičemž si to „vyžrali“ oba brankáři, tedy jak Filip Gustavsson, tak Marc-André Fleury.

Švéd Filip Gustavsson měl v NHL pomalý start, kdy nějakou dobu pouze paběrkoval v Ottawě, ale loni podával v Minnesotě výborné výkony a předčil původní jedničku Fleuryho. Gustavsson nakonec v ligovém měřítku zaostal pouze za vítězem Vezina Trophy Linusem Ullmarkem z Bostonu a měl druhý nejlepší průměr (2,10), tak i úspěšnost zásahů (.938%). Gustavsson přesto nebyl mezi finalisty Veziny, kde byli mimo Ullmarka ještě Ilja Sorokin a Connor Hellebuyck. Že by Gustavsson pomalu přebral pozici jedničky, o tom zatím není řeč, protože také Minnesota se drží trendu současné NHL, kdy většina týmů nemá jasnou jedničku a gólmany spíše střídá.

Nicméně Filip Gustavsson je již potvrzen jako startujíci proti Edmontonu a tak nastoupí do 4 zápasu v sezóně. Fleury by měl chytat pozítří ve Philadelphii.

Generální manažer Wild Bill Guerin odehrál za Oilers mezi lety 1998 -2000 neúplné 4 sezóny (v první i v poslední hrál jen část) a zanechal v Edmontonu poměrně výraznou stopu.

Jo, to byly časy… Tohle bylo mé dětství a doba, kdy jsem to hltal. A Bill Guerin s Dougem Weightem byli mí hrdinové. V Edmontonu byl Weight kapitánem týmu a Guerin jeho asistentem, později v Islanders si role prohodili

Od sezóny 2019/20 se Bill Guerin ujal funkce GM Minnesoty a od letošního ročníku si k tomu přibalil i funkci prezidenta hokejových operací. Guerin to nemá úplně nejlehčí a musí při skládání týmu utahovat opasek, protože musí žít s odkazem svého pološíleného předchůdce Chucka Fletchera, který nadělal víc škody, než užitku. Fletcher v Minnesotě působil mezi lety 2009 – 18 a udělal několik opravdu šílených tahů, které určitě budou mít své místo v nejhorších podpisech historie NHL.

Dva z nich budí Billa Guerina ze spaní ještě dnes, protože jsou stále aktivní. V roce 2012 Fletcher nabídl 13 leté (ano, čtete správně, 13 let…) kontrakty Zachu Parisemu a Ryanu Suterovi. Oběma se stejným cap hitem 7,538 mil.dolarů. Oba kontrakty doběhnou až v roce 2025 a to si vezměte, že již nyní je Suterovi 38 let, Parisemu ještě o rok víc. Ani jeden z nich již v Minnesotě navíc nehraje, protože oba byli (jak jinak) prozíravým Guerinem vykoupeni ze smlouvy již v roce 2021. Oba nicméně až do roku 2025 budou z platového stropu ukrajovat dohromady téměř 15 mil.dolarů, což je neuvěřitelných 18% z platového stropu Wild. Až od sezóny 2025/26 to klesne na přijatelných necelých 1,7 mil.dolarů.

Jo, to bylo klukům hej, když podepsali tučné megakontrakty

Suter nyní hraje v Dallasu, kde ještě podepsal za polovinu, než v Minnesotě, tedy stále slušné peníze. Parise hrál ještě loni za Islanders, ale zatím ho nikdo neangažoval a je tak stále ještě volným agentem. Vzhledem k tomu, že je Parisemu již 39 let, možná, že to tak již zůstane, ačkoliv ještě loni dokázal překročit hranici 20 gólů.

Chuck Fletcher na posledních 5 let zakotvil ve Philadelphii a i zde udělal několik pěkných kousků, jako například 8 letá smlouva pro obránce Travise Sanheima s cap hitem 6,25 mil.dolarů, která navíc platí až od této sezóny! Sanheimovi je nyní 27 let. Dali byste mu takové peníze? No, každopádně Phila se za 5 let pod Fletcherem probojovala do play off pouze jednou a Fletcher byl nakonec ne až po konci, ale ještě v průběhu minulé sezóny v březnu vyhozen a nahrazen Dannym Brierem. Ve Philadelphii se s tím už nějak poperou, ale Fletcherovy skutky v Minnesotě ještě nějakou dobu budou Billa Guerina strašit.

I Guerin se ale v létě činil. V létě prodloužil kontrakty několika oporám jako jsou Mats Zuccarello, Marcud Foligno, Ryan Hartman, Calen Addison a hlavně Filip Gustavsson. Tyto kroky už ale nenechaly pod platovým stropem moc peněz a tak museli někteří hráči odejít a co se týče pohybu hráčů do klubu a z něj, tak Minnesota přes léto spíše oslabila.

38 letému Fleurymu letos skončí smlouva a nejspíš mu již nová nabídnuta nebude. Filip Gustavsson je budoucností Wild. Potvrdí ale loňské výkony?

John Klingberg přišel na pomoc na play off a pak také zase v tichosti odešel. Odešla ale dlouholetá defenzivní opora, obránce Matt Dumba, na kterého již prostě nezbyly peníze a tak se „uklidil“ do Arizony, kde s tím nemají absolutně žádný problém a tak mohl Dumba podepsat za celkem vysokých 3,9 mil.dolarů. Kolem Dumby prý v létě kroužil i Ken Holland, ale právě peníze byly největším problémem. Za Dumbu do Minnesoty nepřišla žádná adekvátní náhrada a to ani z vlastních mladých prospektů.

V útoku skončil vyhlášený bitkař Ryan Reaves a pak ještě Sam Steel. Reavese na pozici týmového ranaře nahradil Patrick Maroon.

Zajímavostí je, že přišel také Jujhar Khaira, jehož kariéra pomalu ale jistě pohasíná. Khaira hrál poslední dvě sezóny v Chicagu, ale moc toho neodehrál, dohromady 78 zápasů. Letos nastupuje zatím pouze na farmě za Iowu Wild.

Khaira hrál za Edmonton dlouhých 6 let a odvedl zde dobré služby. Po odchodu se ale hokejově trápí.

Zraněný je kapitán týmu a edmontonský rodák Jared Spurgeon, který do letošní sezóny ještě nezasáhl a také veterán, již 38 letý Alex Goligoski. Když k tomu přičteme odchod Dumby, tak nejspíš proto asi také defenzivní práce nyní vypadá tak, jak vypadá. Kromě obou obránců je mimo hru i útočník Matt Boldy.

Dalším pohybem v kádru je poslání útočníka Sammyho Walkera po 2 odehraných zápasech na farmu do Iowy, opačným směrem byli naopak povoláni Vinny Lettieri a Daemon Hunt. Je potvrzeno, že Lettieri dnes nastoupí, takže zažije letošní debut a rovněž i debut v dresu Wild po přestupu z Bostonu, resp. jejich farmy Providence. Hunt ještě v NHL nikdy nenastoupil, ale zřejmě dnes bude jen jako záloha.

Minnesota pro Edmonton není oblíbeným soupeřem. Z posledních 9 zápasů Wild vyhráli osmkrát prosím pěkně… To není pěkná vizitka. V loňské sezóně se oba týmy potkali třikrát a všechny zápasy se hrály pěkně v jednom měsíci, během prosince. Ve všech třech zápasech byl v brance Wild Marc-André Fleury, na druhé straně dvakrát Skinner a jednou Campbell.

Dnešní zápas mezi Oilers a Wild se odehraje v Xcel Energy Center ve městě Saint Paul a začíná ve 3:00 SEČ.

Pozítří přijedou do Edmontonu Rangers. Zápasy s nimi jsou vždy skvelou podívanou, takže se máme na co těšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *