Souboj trapných, i tak by se dal charakterizovat dnešní zápas. Rozdíl mezi Edmontonem a San Jose je (nebo byl) hlavně v ambicích. Zatímco Edmonton byl pasován do role favorita na zisk Stanley Cupu, tak San Jose bylo i vzhledem k přestavbě týmu do role outsidera odsouzeno předem. Ale záleží teď na tom? Výsledek je téměř stejný. Teď.

Oilers se Stanley Cup vzdaluje. Chtěl bych ale poukázat na to, že možné je všechno a je ještě brzy házet flintu do žita. Pár příkladů – LA Kings vyhráli svůj první Stanley Cup v sezoně 2011/12, kdy se do play off kvalifikovali až z posledního 8. místa. St.Louis Blues v sezoně 2018/19 na konci listopadu vyhazovali trenéra Mikea Yea, když byli na posledním místě NHL a sbírali jednu porážku za druhou. Na konci sezóny i oni nad hlavu zvedli svůj první Stanley Cup! Chci tím jen říct, že sezona je dlouhá a dnes se bude z pohledu Edmontonu hrát teprve 12 zápas. To je ještě 71 zápasů před námi!

Nic samozřejmě ještě není ztraceno a pokud se včas zmátoříme, můžeme se do play off podívat ještě relativně v klidu. Na poslední postupové místo momentálně ztrácíme 8 bodů, což jsou 4 výhry. To není nic. Jenže musí se to včas zarazit a nastartovat. V týmu totiž evidentně není vše v pořádku a i když je trenér Woodcroft stále poměrně optimistický a po každé prohře říká, že tam vidí pozitivní věci, tak zase tak růžové to není. Například v posledním zápase s Vancouverem byli Oilers v první třetině velmi aktivní, soupeře přestříleli docela markantně, do šaten se ale stejně šlo za stavu 1:3. Prostě nepochopitelné…

McDavidův výraz ze zápasu ve Vancouveru mluví za vše

Kromě opětně laxní defenzivy, nepodržel ani brankář Skinner, v útoku pak místo šancí byly k vidění hlavně výbuchy frustrace.

7 menších trestů, 10 minut pro Draisaitla za nesportovní chování, trest pro trenéra Woodcrofta, který byl vykázán do šaten za nevhodné chování k rozhodčímu po faulu na Hollowaye. Frustrovaný McDavid, který hrál celý zápas vysloveně „jako prase“. Viděli jste ho někdy takhle?

Tohle není hezký pohled

Samozřejmě je lepší toto, než aby to s ním nic nedělalo, ale takhle to přece dál nejde! McDavid hrál celý zápas zákeřně, naprosto bez respektu k soupeři, tohle přece není on. V bodování je pak momentálně na 79. místě, i když stále je na tom oproti zbytku ligy nadprůměrně. Jak dlouho ale myslíte, že ho to takto bude bavit? Draisaitla zrovna tak. Oba mají 2, resp. 3 roky do konce svých smluv.

Evan Bouchard, ten si pak vysloveně říká o posazení na tribunu, ale stále je hájený. Podívejte se třeba na jeho laxní přístup u čtvrtého gólu Canucks:

To, co předvedl nedávno s Dallasem jsem do článku už jednou dával, ale připomínám znovu, to je totiž úplný vrchol a těžko se mi to dostává z hlavy:

Z Bouchardovy strany prostě naprostá ignorace – on se někdo vrátí za mě… Toto dělá primadona typu Ovečkin, ale nemůže to dělat 24 letý hráč, který ještě nic nedokázal.

Holland s Woodcroftem převčírem na situaci konečně zareagovali, když poslali na waiver Jacka Campbella. Toho si samozřejmě nikdo nestáhl – takový blázen nikdo není, když přihlédneme k jeho výkonnosti i 5 miliony dolarů na hrbu. Campbell se tak bude hlásit v Bakersfieldu, kde si může trochu zvednout sebevědomí. Otázkou ale je, co s ním dál. Zlepšení se asi do budoucna očekávat nedá.

Campbella je mi líto. Ale něco se stát muselo…

Opačným směrem byl povolán Calvin Pickard, který poslední tři roky ve farmářských klubech v AHL chytal solidně a měl slušná čísla.

Pickard už v NHL něco zažil a má v lize odchytáno 116 zápasů za Colorado, Toronto, Philadelphii, Arizonu a Detroit. V Coloradu byl Pickard v sezoně 2016/17 jedničkou týmu, když odchytal 50 zápasů a i předtím měl slušná čísla. Poté byl ale v NHL rozšiřovací draft, při kterém po něm sáhl nováček z Vegas, za které ale nikdy nenastoupil. A poté prakticky už jen paběrkoval a vesměs v ostatních klubech působil v roli trojky, kde už podobná čísla jako v Coloradu nezopakoval a i proto z kolotoče NHL vypadl. Jako trojka podepsal i v Edmontonu, kde je již od léta 2022, ale přesto za Oilers do ostrého zápasu NHL ještě nenastoupil. Calvin Pickard je stejný ročník jako Jack Campbell – 1992.

Trenér Woodcroft k této výměně brankářů říká: „Pro Pickse je to skvělá příležitost. Má zkušenosti z NHL. Ale řekl bych, že je to příležitost i pro Jacka Campbella. Včera jsme s ním o tom mluvili. Je to pro příležitost hodně hrát a vylepšit některé aspekty své hry, získat zpět pocit sebevědomí a pak uvidíme, jak to dopadne. Ale vidíme to jako pozitivum jak pro Jacka, tak i pro Pickse. Je to dobré i pro něj.“

Pickard už si tentokrát za Oilers velmi pravděpodobně zachytá

Co se týče finančního hlediska Campbellovy „degradace na králíka“, tak po jeho přesunu na farmu se pod stropem uvolní 1,15 mil.dolarů, takže Campbell bude po přesunu do AHL místo 5 mil.dolarů ze stropu ukrajovat „pouze“ 3,85 mil.dolarů. Nyní se uvolnilo místo na 12 útočníka, kterým je momentálně James Hamblin, který hrál minulý zápas pod nouzovou výjimkou, nyní už je tedy zapsán jako regulérní člen soupisky.

Připomínám, že na marodce je duo Connor Brown a Mattias Janmark. Ani jeden z nich není na LTIR (zatím), takže ani jejich absence prostor pod platovým stropem neuvolňuje.

Jinak je téměř jisté jedno – Pickard současnou situaci nemůže zachránit, a Skinner je na tom podobně jako Campbell.

Samozřejmě v tom pěkně lítá i Stuey

Tahle změna je pravděpodobně – alespoň doufám – tedy jen dočasným řešením před nějakým větším krokem, kterým nemůže být nic jiného, než přivedení nějakého kvalitního gólmana. O čem se mluví už dlouho, ale nyní by to mohlo nabýt na intenzitě, tak trade Cartera Harta z Philadelphie do Edmontonu. Ve Philadelphii údajně pracují na přestavbě a Hart už údajně v jejich plánech úplně nefiguruje. Navíc mu letos končí jeho smlouva na 3,979 mil.dolarů ročně. Ve Philadelphii by údajně možná mohli přijmout i nějaký nevýhodný kontrakt z jiného klubu (například Campbell?), kdyby za to na oplátku dostali nějakou výhodnou protihodnotu v podobě prospekta nebo draftové volby.

O Hartovi se mluví dlouho nejen proto, že je to mladý a talentovaný gólman, ale je prakticky místním, protože Hart pochází z Sherwood Park, což je předměstí Edmontonu. Kdyby udělal dvojici se Skinnerem, který je také rodákem z Edmontonu, to by bylo opravdu zajímavé.

Co by ale vše mohlo zbrzdit, to je jistá kontroverze, která ještě není úplně dořešena. Ta se týká obvinění z hromadného sexuálního napadení po galavečeru na Hockey Canada ve městě London v Ontariu. Do něj byli zapleteni hráči z týmu World Junior. Není přímo jasné, jak moc je do toho zapleten právě Hart, ale i on je v této kauze vyšetřován. Událost se stala v roce 2018 a stále není dořešena a je možné, že do budoucna to může negativně ovlivnit Hartovu kariéru. Ale možná, že také vůbec. To jen tak na okraj ale.

Hart by byl každopádně velmi dobrou posilou a mohl by to být skvělý obchod a ve finále by se mohl v Edmontonu usadit na delší dobu. V jeho případě jde totiž něco úplně jiného než v minulosti u málo prověřených gólmanů a různých experimentů. Hart by mohl být tutovkou. A navíc, je mu teprve 25 let. Tak uvidíme, nakolik jsou tyto úvahy reálné.

Kromě Harta prý Oilers krouží ještě kolem Jordana Binningtona ze St.Louis, Juuse Sarose z Nashvillu a Jakea Allena z Montrealu. Saros má smlouvu na 2 roky ve výši 5 mil.dol.. Kromě Harta by i on mohl být velmi dobrou volbou, ale otázkou je, proč by se ho Preds zbavovali, protože Saros má našlápnuto stát se druhým Pekkou Rinnem. Binnington má smlouvu ještě na 4 roky na 6 mil.dol., což je špatné a navíc se často potýká s poklesy formy a navíc je psychicky labilní, což už jsme u něj viděli mnohokrát. Jeho příchod by byl dle mě ještě horší, než kdyby se vrátil Campbell do sestavy. Allen má ještě 2 roky na 3,85 mil.dol. a co se týče jeho výkonnosti, tak tam je to ještě horší než u Binningtona.

U brankářů zůstaneme. Špatný totiž není jen Campbell, ale samozřejmě také i Skinner. To, kde se necházíme ale z mého pohledu není prostě primárně jeho, ani Campbellova chyba. Je to hlavně chyba týmu hrajícího před nimi a v neposlední řadě managmentu, který dělá zase jiné chyby. Na Skinnerovi teď bude, aby ukázal, že je dobrým gólmanem, což věřím, že je. Pokud se ale nezmátoří celý tým, i Skinner se poveze dál v marastu.

Ze všech stran se již léta ozývá a teď je to zase aktuální, kritika na trenéra brankářů Dustina Schwartze. Ten je v této funkci již od sezony 2014/15, kdy v jejím průběhu nahradil tehdy také velmi kritizovaného předchůdce Frédérica Chabota.

Nakolik za dlouhodobě neutěšenou brankářskou situací může Dustin Schwartz?

Schwartzovýma rukama prošli brankáři jako Cam Talbot, Laurent Brossoit, Anders Nilsson, Jonas Gustavsson, Mikko Koskinen, Mike Smith a Stuart Skinner. Stala se z někoho z nich opora? Mike Smith byl dobrý brankář, ale přišel do týmu už ve veteránském věku, kdy jiní už pomalu končí kariéry. A pak nakonec stejně vyhořel v play off. Skinner byl loni také dobrý, ale v play off také vyhořel. Něco na tom možná bude.

Kdo byl vlastně poslední brankář, který byl v Edmontonu oporou, ale opravdovou oporou? Dubnyk to také nebyl, ten se stal de facto hvězdou ligy, ale až později v Minnesotě. Chabibulin už měl v Edmontonu nejlepší léta za sebou. Poslední byl asi Dwayne Roloson, který v Edmontonu končil v roce 2009. Takže už nějakých 13 let jsme neměli gólmana, který by nás držel, kterého bychom si zasloužili…

Jo, tohle byl borec. Jsem si jistý, že kdyby se v roce 2006 před finále nezranil, tak bychom tehdy vyhráli Stanley Cup

A ještě jedna gólmanská. HC Lugano už prý do budoucna nepočítá s Mikko Koskinenem, který si tak bude hledat nové angažmá. Koskinen dosud za Lugano ve dvou sezonách odehrál 44 zápasů a nemá v nich úspěšnost ani .90%.

Co se týče změn, Oilers se ÚDAJNĚ zajímají o trio obránců od konkurenta z Calgary, kde naopak nechtějí prodlužovat nebo nabízet dlouholeté a výnosné smlouvy (viz zkušenosti s Huberdeauem, Kadrim, atd.). Ve hře by ted mohl být pohyb obránců Noaha Hanifina, Nikity Zadorova a Christophera Taneva. Brali byste některého z nich?

To jsou ale všechno kosmetické změny, pokud nějaké. Za mě, řez by měl přijít mnohem radikálnější! Tak si to rovnou shrňme:

1. Ředitel klubu Jeff Jackson by měl konečně vyhodit Hollanda. Hlavním viníkem současné situace jsou hráči, ale Holland postavil tým tak, že trenéři mají mnohdy svázané ruce kvůli napnutému platovému stropu a již několikrát jsme hráli oslabeni o jednoho hráče. Na Hollandově přístupu právě nyní pyká Philip Broberg na farmě, protože na něj není kvůli (ne)prostoru pod platovým stropem prostě na soupisce místo. Loni to bylo to samé v bleděmodrém, Dylan Holloway by o tom mohl vyprávět. Holland podepsal nesmyslené kontrakty s Nursem a Campbellem, které nás nyní musí držet při zemi a není prostor na pořádný pohyb v kádru. Obvzláště Nurseho smlouva má na současném stavu mužstva velký podíl, a to nemluvím o jeho hře.

2. Vyhodit trenéra Woodcrofta, včetně asistenta Mansona a zkusit to s někým jiným. Ač mě to mrzí, protože mám oba v oblibě, nyní musí jít sympatie stranou. Woody přicházel do Edmontonu jako progresivní trenér, který vyžene ze skříní kostlivce po konzervativním Daveu Tippettovi. Bude pracovat s mladými hráči a přinese prostě něco jiného. Musíme si přiznat, že Woody toho do týmu přinesl hodně. Poslední dvě sezóny byly výborné a i když nevedly k zisku Stanley Cupu, tak byly úspěšné. Woodcroft ale nyní spadl do mainstreamu (nebo prokletí) svých předchůdců. Tak například zcela nesmyslně stále lpí na společné formaci Draisaitla s McDavidem, ačkoliv Draisaitl dává veřejně najevo, že mu tento stav nevyhovuje a raději by hrál na centru vlastní formace. Toto se ale ještě dá skousnout.

Práce s obránci mi pak přijde naprosto katastrofální. Už jen to faux pas, kdy se začínala sezona s dvojicí Bouchard – Nurse, která byla nesmyslná od samého počátku, na to ani nemusí být člověk trenér aby věděl, že toto nikdy nemůže fungovat. Ale pokud to vymysleli a stáli by si za svým… Jenže hned po prvním zápase je zase roztrhli a pak postavili dvojice opět jinak. Prostě zvláštní kroky. Další věcí je pak neustálé protěžování naprosto tragického Nurseho, který má ještě největší ice-time. Dále pak Boucharda, který bránil naposledy asi ještě v žáčkách, bůhví jestli vůbec.

Další věcí a ta je nejhorší – Woodcroftova práce s mladými hráči. Přesně na toto jsme u Woodyho sázeli, že bude s mladými pracovat a zapracovávat je do sestavy. Zprvu se tak také dělo, jenže to skončilo. Woodcroft je tam, kde byli jeho poslední předchůdci, a to je špatně. Dylan Holloway dostává na ledě minimální prostor, ačkoliv potenciál rozhodně má. Raphael Lavoie už měl být nahoře dávno a byl povolán až nyní při problémech s platovým stropem. A stejně se ani v jednom ze zápasů nedostal přes 10 minut, ačkoliv myslím ukázal, že může být velice platným hráčem. Broberg to odnesl za celou obranu, i když toto je spíše práce Hollanda.

Na farmě je přitom několik šikovných kluků, kteří by měli hrát na úkor jiných, kteří hrají z nějakých pro mě nepochopitelných důvodů. Například obránce Ben Gleason, který měl dá se říci až fantastický kemp a stejně skončil na farmě a k jeho povolání nedochází ani nyní, když v obraně naprosto hoříme. V jiných klubech si na tribunu sedli už jiná jména, ale u nás bude hrát Nurse ještě s největším ice-timem (nejspíš za odměnu) a Boucharda ještě budeme plácat po ramenou za jeho ofenzivní hru. Prostě, Woodcroft to nezvládá.

Proč se musel po kempu pakovat nejlepší hráč?

Pokud by na lavičce byl někdo jako je například John Tortorella, to by se děly věci… Já osobně bych pak momentálně viděl možnost v Joelu Quennevillovi nebo Gérardu Gallantovi. Nevím… Jsou to starší trenéři, ale v současné době to asi jinak nepůjde, pokud potřebujeme kvůli 97 a 29 úspěch teď, a ne za 5 let, kdy už možná oba budou pryč.

3. Vyměnit Codyho Ceciho. Pokusit se vyměnit Nurseho, i když je to asi utopie, ale možná by nějaký tým mohl slyšet na to, pokud bychom k němu přihodili nějakého prospekta nebo vysokou draftovou volbu. Bez spoluúčasti na smlouvě to asi také nepůjde, ale i kdyby se ušetřila polovina jeho platu, tak i tak by to byla výhra! Sice by nebylo příjemné léta platit část kontraktu, ale dá se s tím žít lépe, než s 9,25 miliony dolarů na hrbu za hráče, který je jedním z nejhorších hráčů sestavy a kolem kterého se soupeři prohánějí jako kolem strašáka v poli.

4. O tom už jsem psal – pokusit se přivést kvalitního brankáře za každou cenu! Draisaitl má před sebou už jen dva roky smlouvy, McDavid tři. Nyní máme možná poslední rok, dva na to, abychom vzali Stanley Cup ztečí. Není na co čekat a musí se prostě sáhnout někam, kde to zabolí, ale není jiného východiska! Někdo prostě musí padnout za oběť tak, jako loni Tyson Barrie. Evidentně to nestačilo. Gólman je prostě základ. A pokud to nebude Hart, musí to být někdo jiný, ale tento post se vyřešit musí.

5. Kromě brankáře zkusit přivézt i 1-2 defenzivního obránce, nebo dát šanci klukům z farmy, kde je dle mého názoru hned několik velmi talentovaných obránců. Obrana v tomto složení prostě nefuguje!

Například Philip Kemp

Ke dnešnímu zápasu nebude připraveno duo Brown a Janmark.

Včera na tréninku se opět měnily formace a to celkem radikálně. Konečně od sebe byli rozděleni McDavid s Draisaitlem. Ze druhé formace se stala třetí a první dvě jsou úplně nové. Posun McLeoda a Hollowaye hodně kvituji, ale pochybuji, že to vydrží delší dobu.

Sestava:

McLeod – McDavid – Hyman

Holloway – Draisaitl – Foegele

Kane – Nugent-Hopkins – Gagner

Lavoie – Hamblin – Ryan

Obrana je beze změn.

V brance je potvrzen Stuart Skinner.

Dnes se střetneme s týmem, který je na tom ještě hůře, což je vzhledem k našim dvěma výhrám co říct. Sharks mají na kontě 3 body. Ve dvou zápasech v minulém týdnu Sharks inkasovali po 10 gólech, takže není překvapením, že jsou nejvíce inkasujícím týmem ligy s 56 góly. Zároveň jsou i nejhůře skórujícím týmem, když vstřelili pouhých 14 gólů ve 12 zápasech. Mimochodem nejlepší střelec NHL Auston Matthews vstřelil již 13 gólů, takže jen o jeden gól méně než celé mužstvo Sharks dohromady!

Ale Sharks dopředu avizovali přestavbu. Tedy takhle, pokud svému současnému stavu říkají přestavba, pak já jsem Mickey Mouse. Loni byl coby generální manažer Sharks angažován Mike Grier, tedy bývalý Olejář, který hrál v Edmontonu mezi lety 1996 – 2002. I za Sharks Grier poté hrával a sice mezi lety 2006 – 2009.

Je to zvláštní. Grier byl totiž do své pozice angažován prakticky bez žádných zkušeností podobného druhu, když předtím pracoval jako skaut a asistent trenéra. Nechci úplně Griera shazovat, ale možná právě toto je příčinou současného stavu Sharks?

A je to vůbec špatně? Třeba to tak má být. Akorát Grier prostě nepočítal s tím, že tento tým bude až tak špatný, že si zadělá na ostudu, protože jiným slovem se výkony Sharks nazvat nedají. Grier udělal určitě nějaké dobré kroky, třeba když se zbavil předražených obránců Brenta Burnse a Erika Karlssona. U obou si ponechal spoluúčast, což bylo logické, že to tak dopadne, ale hodně si tím uvolnil ruce. Ze smlouvy pak vykoupil brankáře Martina Jonese a dále Rudolfse Balcerse. Obří více než 8 milionový kontrakt do roku 2030 pro Tomáše Hertla podepisoval ještě Grierův předchůdce Doug Wilson. Že Hertl pod tímto kontraktem v San Jose nedohraje, tím jsem si ale jistý a možná se ze San Jose bude pakovat již brzy. 8 milionů je ale také docela hodně. Smlouvy kolem 5 milionů dolarů pro dva vyhořelé hráče Mikaela Granlunda a Mikea Hoffmana už má na svědomí Grier.

Otázkou je, co dál. Pokud to Grier cílí na vysoké volby v draftu a pozvolnou přestavbu, něco jako to dělá například Anaheim, pak by to mohlo vyjít, nicméně několik dalších pár let asi bude pro fanoušky Sharks asi utrpením.

Zajímavé je, že v „nabité“ sestavě se letos nenašlo místo pro Radima Šimka, který už má za Sharks přecejen něco odehráno. Ale když to tak člověk vidí, možná si on sám říká, že je to tak momentálně pro něj lepší a hraje si (zatím) v klidu na farmě za San Jose Barracuda. Hraje ovšem jiný český obránce Jan Rutta, který to dostává pod plnou palbou. Jeho -11 je toho důkazem, i když to není nejhroší číslo v týmu. To má další Čech, Filip Zadina s -14.

Dlouhodobě zraněn je kapitán týmu Logan Couture, který do letošní sezóny ještě nezasáhl. Dalším dlouhodobým marodem je útočník Alexander Barabanov a také obránce, bývalý Olejář Matt Benning. Na marodku byl včera umístěn i obránce Jacob MacDonald. Z farmy byl povolán útočník Oscar Lindblom.

Logan Couture se těch hrůz zatím neúčastnil. Změní se něco s jeho návratem?

Sharks včera obchodovali. Z Minnesoty přivedli obránce Calena Addisona, na oplátku do hokejového státu poslali českého útočníka Adama Rašku a 5. volbu v draft 2026. Addison je velmi talentovaný hráč a jeho trejd mě překvapuje, ale Minnesota se ho údajně zbavila proto, že potřebovala vyztužit své obranné řady v defenzivě a Addison je ryze ofenzivní obránce. Wild také hned vzápětí měnili i s Tampou, odkud přivedli defenzivního tvrďáka, obránce Zacha Bogosiana, výměnou za 7. volbu v dratu 2025, takže proto musel Addison odejít. Wild letos také dostávají slušné příděly, takže logický krok. Od Billa Guerina by se měl Holland co učit, i když by měl být mnohem zkušenější.

Calen Addison by měl do zápasu nastoupit již dnes, takže díra po zraněném MacDonaldovi by měla být tímto zacelena. Trejd Addisona je zajímavý tím, že Sharks, kteří jsou tragičtí do defenzivy ještě přivedou obránce, který moc nebrání, ale pokud měli problém i na modrém čáře, budiž.

Addison je šikovný hráč. Co se týče ofenzivy, tak Sharks určitě pomůže. Dozadu už to ale bude horší

Edmonton vyhrál 8 posledních vzájemných zápasů, takže by pro ně San Jose nemělo být problémem ani v „normální“ situaci, ale v současné době, kdy jsou oba týmy zralé na ručník je možné všechno a netroufám si tvrdit, že Edmonton je momentálně lepším týmem, i když se to nabízí. V posledních 5 vzájemných zápasech Edmonton vstřelil vždy 5 gólů a více, to je také fakt. V loňské sezóně proti Sharks chytali po dvou zápasech Campbell i Skinner.

Mimochodem, San Jose převčírem poprvé vyhrálo, nad Philou. A stejně tak podobně tragické Calgary. Snad tedy nebudeme za trubky jen my…

Dnešní zápas se hraje v SAP Center v San Jose a začíná ve 4:30 SEČ.

Masochisti, pěknou podívanou, vy ostatní, předem přeji DOBROU NOC! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *