I přes vodopády řeky plynou dál, svět se točí… A Oilers si k Niagarským vodopádům přijeli pro body, když už to nevyšlo v Ohiu. Vítězstvím v Bostonu začal trip dobře, ale pak se stalo přesně to, na co jsme už zvyklí. Prohra s týmem, který bychom měli jasně přejet. Poslední Columbus prostě neměl být problémem, přesto vyhrál zaslouženě. Ne že by Oilers byli horším týmem, ale narozdíl od Columbusu dělali individuální chyby, které soupeř trestal.

Nedávno, když v Edmontonu sáhli k prostřídání obranných dvojic, byla z toho pohroma. Tehdy to vydrželo jediný zápas a trenéři raději vše vrátili zpět. V Columbusu k prostřídání dvojic opět sáhli a dopadlo to prakticky stejně jako minule. První dvojice Ekholm – Bouchard zůstala pohromadě. Prohodili se Desharnais s Cecim. První gól jde jasně za v zápase tragickým Nursem. Ten tam byl zrovna asi jen na projížďce, protože to, jak i při Desharnaisově signalizaci nechal hrát Danfortha bylo naprosto trestuhodné a Desharnais na to sám již nestačil. Při druhém se zase nedohodli Ceci s Kulakem. Zde zakončoval rozjetý Alex Nylander, který pokračuje v dobrých výkonech. Třetí chyba pak byla úplně největší, když Foegele namazal Voronkovovi přímo na hokejku. Ani s jedním gólem nemohl Pickard nic dělat. Pak už jenom korigovali Hyman a Perry.

Zach Hyman vstřelil první gól Oilers

Ryan McLeod o určitém polevení: „Myslím, že v době výměn, kdy sbíráte novém hráče, tak trochu sundáte nohu z plynu a myslíte si, že když přijdou noví kluci, tak hned posunou tým výše. Musíme se prostě vrátit k tomu, co jsme dělali předtím. náš tým tvrdě pracuje, takže se stačí k tomu vrátit, zlepšit detaily a myslím, že budeme dobří.“

Evander Kane dostal od oddělení pro bezpečnost hráčů pokutu 2500 dolarů za nesportovní chování proti týmu Blue Jackets. Šlo údajně o to, že během hádky mezi oběma lavicemi ve druhé třetině Kane zabodl hůl do lavice soupeře. Tato pokuta je pro Kanea jeho čtvrtou v kariéře. Mimoto pak má na kontě ještě dalších 7 různých suspendací.

Zlobivý chlapec opět udeřil :o)

Connor McDavid asistencí na Hymanův gól zaznamenal 100 bod. Tím se stal teprve třetím hráčem v historii NHL, který dokázal mít 7 sezón 100+ před 28. narozeninami. Před ním to dokázali ještě Wayne Gretzky (10x) a Mario Lemieux (8x).

  • Za zmínku stojí Draisaitlových 13 vyhraných vhazování a úspěšnost 62%.
  • Mattias Ekholm v Columbusu odehrál 800 zápas v NHL.
  • Leon Draisaitl dnes v Buffalu odehraje 700 zápas.
  • Corey Perry má na kontě 899 bodů.

Po Adamu Henriquemu a Samu Carrickovi, které jsme získali ve středu, pak do týmu přibyl ještě Troy Stecher, kterému se nyní podíváme na zoubek. Troy Stecher byl do Edmontonu vyměněn společně se 7. kolem draftu 2024 za 7. kolo draftu 2027.

Troy Stecher

29 letý Kanaďan z Britské Kolumbie. 487 zápasů, 19+89. Nikdy nebyl draftován a začínal prakticky „doma“ ve Vancouveru. Od roku 2020 je Edmonton již jeho šestým týmem, přičemž loni touto dobou byl vyměněn z Arizony do Calgary, aby pak od nové sezóny opět podepsal v Arizoně, kde tedy opět nedohraje sezónu. Stecher má smlouvu jen do konce této sezóny na 1,1 mil.dol. Stecher je oboustranný obránce, kvalitní v defenzivě, ale dokáže podporovat i útok. V letech 2019 a 2021 reprezentoval Kanadu na MS. V roce 2021 v Lotyšsku zlatá medaile. Je celkem zajímavé, že Holland sáhl právě tímto směrem, ale tuto volbu kvituji, protože jde o kvalitního hráče. Stecher bude zpočátku nejspíš na hraně sestavy, místo mít jisté nebude. Mohl by se ale ukázat a přápadně si vysloužit místo pro příští sezónu.

Troy Stecher ještě v dresu Vancouveru

Dnes v Buffalu se bude opět měnit sestava. Obranné páry zůstanou ale stejné, jako v Columbusu, tak doufejme, že si to sedne.

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

McLeod – Draisaitl – Foegele

Kane – Henrique – Perry

Janmark – Carrick – Brown

Ekholm – Bouchard

Nurse – Desharnais

Kulak – Ceci

V brance je potvrzen Stuart Skinner. Pouze na tribuně dnes zůstane Derek Ryan. Do sestavy se vrací Connor Brown.

Tyto kroky úplně nechápu. V minulém zápase byli noví hráči vůbec poprvé zařazeni do sestavy a hned po jediném zápase se zase všechno mění. Adam Henrique hned po prvním zápase putuje z křídla na centra. Evander Kane je pro mě pak zcela nepochopitelně přeřazen do třetí formace, společně s Henriquem. Henrique je hráč do top-six, stejně jako Kane. Navíc mi nepřijde ideální, aby spolu v jedné formaci hráli Kane s Perrym, kteří jsou docela „úsporní“ bruslaři.

Sam Carrick a Adam Henrique na tréninku

Trenér Knoblauch k tomu ale říká: „Myslím, že z dlouhodobého hlediska je pro nás nejlepší to udělat tak, jak jsou lajny postavené právě teď.“ Tak pokud říká toto, jsem zvědavý, jestli to dodrží, a jestli takto formace vydrží delší dobu.

Nyní do Bakersfieldu. Ten odehrál zápas v Hendersonu, kde se Silver Knights vyhrál 4:0. Jack Campbell zaznamenal shutout a Raphael Lavoie 2 góly. Druhý zápas proti Coloradu Eagles se hrál v noci na dnešek a Condors opět vyhráli, 3:1. Za Condors poprvé nastoupil Dylan Holloway a hned skóroval. Za hosty skóroval Čech Ondřej Pavel. Sam Gagner dosud za Condors nenastoupil.

Trade deadline je za námi. Podíváme se za několika bývalými Olejáři (jednou Oilers, vždycky Oiler, pozn.) a hráči, kteří měli do Edmontonu nakročeno.

Klim Kostin v Detroitu dlouho nevydržel. Z týmu na pozicích play off se stěhuje na ligové dno do San Jose, výměnou za českého obránce Radima Šimka a 7. kolo draftu 2024. I když jde Kostin „o štok“ níže, pak mu může změna pomoct, protože v Detroitu byl velmi často jen na tribuně. Změna může pomoct i Šimkovi, který už má v NHL něco odehráno, ale i v hodně slabém San Jose letos nenašel místo a letos se dokonce do NHL ještě nepodíval ani jednou. Do Bostonu se stěhuje Patrick Maroon za podmíněnou volbu v 6. kole draftu 2026.

Jake Guentzel, o kterého jsme měli zájem, nakonec zakotvil v Carolině společně s Ty Smithem, výměnou za Michaela Buntinga, Ville Koivunena, Vasili Ponomareva a podmíněné volby v 1. a 5. kole draftu 2024. Pavel Bučněvič nakonec zůstává v St.Louis a nyní se jedná o jeho znovupodepsání.

Jde Patty Maroon vstříc dalšímu, jeho již třetímu Stanley Cupu?

Věci se děly i na waiveru. Tam byli dva obránci, kteří byli dlouhou dobu členy organizace Oilers – Jordan Oesterle a William Lagesson. Oesterleho na waiver umístilo Calgary a jejich obránce se bez povšimnutí stěhuje na farmu k Wranglers. Lagesson byl na waiver umístěn Torontem, ale toho si stáhl Anaheim, takže Lagesson se stěhuje ze zimy do tepla. Na waiveru bylo i několik známých a velkých jmen, jako třeba Ryan Johansen, Tony DeAngelo, Antti Raanta nebo Brendan Lemieux.

Uvažovalo se i o tom, že by se Do Edmontonu vrátil Jordan Eberle, o kterého prý Holland projevoval zájem. Eberle nakonec v Seattlu podepsal nový kontrakt na další dva roky s ročním příjmem 4,75 mil.dol.

Pozitivní je, že i přesto, že nyní je na soupisce 13 útočníků, 7 obránců a 2 brankáři, stále je místo pod platovým stropem cca 1 mil.dol. Myslím, že tým pro play off je celkem dobře nachystán a Ken Holland na trhu odvedl dobrou práci… Jack Campbell a Philip Broberg ovšem zůstávají v organizaci, což už tak pozitivní není, tedy hlavně v případě Campbella. Chápu ale, že udat ho musí být nadlidský úkon.

Tato dvojice zatím zůstává. Uvidíme, co se s nimi bude dít v létě

No a pak je tu GM Kelly McCrimmon a jeho Vegas Golden Knights. Já se u nich prostě musím zastavit… Golden Knights nás loni vyřadili a pak si dokráčeli pro Stanley Cup. I s kapitánem Markem Stonem, který se na play off vrátil z marodky. Stejně jako i předtím. A stejně tak se děje i letos. Na listině dlouhodobě zraněných hráčů je kromě Robina Lehnera, kterého se to tentokrát nijak netýká, i Mark Stone. Opět. McCrimmon tak mohl přivést posily na play off. Opět. Z Washingtonu přišel Anthony Mantha, z Calgary Noah Hanifin a ze San Jose Tomáš Hertl. V jeho případě se Vegas plácli přes kapsu. Hertl bude z platového stropu Vegas ukrajovat 6,75 mil.dol., zbytek – 1,387 500 mil.dol. si ponechává San Jose. Smlouva je ale až do roku 2030!

Hertl je dlouhodobě zraněný a byl ihned umístěn na marodku Vegas. Tam je i bek Alec Martinez (5,25 mil.dol.) také důležitá část týmu. Vegas nyní pod platovým stropem už nemají místo, takže Hertl i Martinez do základní části nastoupí pouze v případě, že se Vegas někoho zbaví, nebo se někdo zraní. Nebo až do play off, stejně jako v případě kapitána Stonea. Ano, McCrimmon vše dělá oficiálně v rámci mezí a vlastně jen využívá skuliny v ligových pravidlech, ale je to natolik okaté, že pokud s tím liga po letošku nic neudělá, pak to bude hodně špatně.

A vzhledem k tomu, že Golden Knights jsou jedni z našich největších soupeřů, musím říct, že mě to pěkně s…

A myslím, že nejen mě… Viz pár příspěvků z Twitteru.

Jdeme ale dál. Dnes se utkáme s Buffalem Sabres. Ti se během letošní trade deadline zbavili svého kapitána Kylea Okposa, který kapitánoval poslední dva roky. Předpokládám, že příští rok dostane na dres céčko Rasmus Dahlin. Okposo odchází na Floridu. V Buffalu končí i Casey Mittelstadt, za kterého Sabres ale z Colorada získali Bowena Byrama, který je talentovaným oboustranným obráncem a pro Sabres bude rozhodně posilou. Že ho Avs pustili je pro mě překvapením. Z Buffala do Philadelphie dále odešla jednička draftu 2006, obránce Erik Johnson.

Byram je ale ojedinělým příchodem a tyto kroky spíše vypadají na to, že Sabres již letos hází flintu do žita. Nevo to ještě zkusí? Je pravda, že Sabres jsou nyní 9 bodů za hranicemi play off a to je dost, ale poslední dobou nehráli špatně. Tedy až na poslední 3 zápasy, které prohráli, ale předtím vyhráli z 10 zápasů sedmkrát. Sabres by play off potřebovali jako sůl, už kvůli fanouškům. Jsou totiž na play off nejdéle čekajícím týmem. Naposledy do bojů o Stanley Cup postoupili v sezóně 2010/11. To je 12 sezóny bez play off!!! Vezměte si, kde jste v té době byli vy, a co jste dělali. Šílenost.

Don Granato je v pozici hlavního kouče čtvrtou sezónu. Přežije i tuto? Říká se o něm, že je špičkový odborník a dobrý chlap, ale když na to nemáte tým…

Vedoucím mužem týmového bodování je Rasmus Dahlin se 47 body. Pokud všechny ostatní předčí obránce, je to nic moc, co si budeme povídat. Poslední zápas v Nashvillu si zahrál i český útočník Lukáš Rousek. Poté byl během dneška poslán zpět na farmu do Rochesteru a za pár hodin zase zpět do Buffala. Dnes tedy nakonec nastoupí. Rousek letos odehrál za Buffalo pouze 6 zápasů, které přidal ke dvěma loňským. Druhý Čech ve službách Sabres Jiří Kulich v NHL dosud odehrál jediný zápas, jinak hraje v Rochesteru.

Lukáš Rousek si na stálé místo v sestavě ještě bude muset počkat, stejně jako jeho krajan Kulich

Zraněn je obránce Mattias Samuelsson a útočníci Jack Quinn a Tage Thompson. Ten ale dnes proti Edmontonu nastoupí. Když už jsem ale u něj. Thompson je velkým zklamáním této sezóny, protože zatímco předloni měl 68 bodů a loni dokonce 94, leto má v 54 zápasech „pouze“ 35 bodů. Samozřejmě je to pro slušné číslo, ale u něj jde o značný pokles.

Edmontonský rodák Eric Comrie chytal poslední zápas v Nashvillu. Dnes proti Edmontonu nastoupí jednička Ukko-Pekka Luukkonen, který má na kontě již 19 výher a úspěšnost .914%. Zdá se, že Sabres konečně našli brankářem kterého potřebovali, když to (zatím) nevyšlo s původně plánovanou jedničkou, ake možná přeceněným telentem Devonem Levim, který na NHL zatím evidentně nestačí.

Luukkonen letos chytá výborně

Edmonton a Buffalo se letos střetnou poprvé. Loni se oba týmy o výhry podělili, přičemž v obou případech zvítězili hosté.

Dnešní zápas se hraje v KeyBank Center v Buffalu a POZOR, začíná již v 18:30 SEČ!!!

Pro našince krásný čas, pro fanouška F1 šibeniční, protože v ten čas se jede i GP Saúdské Arábie. No, co se dá dělat, televize vzadu, počítač vpředu… :o)

Příští zápas se hraje hned zítra v Pittsburghu a opět v pěkný čas 18:00 SEČ. Tento už ale bude narozdíl od toho dnešního i na obrazovkách Nova Sportu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *