2020 NHL Draft: Midseason Top 300 - The Draft Analyst

V tomto článku bych rád zrekapituloval všechny draftové volby Edmontonu Oilers a na jednotlivé hráče se trochu detailněji podíval. Vycházel jsem z údajů a z textů na serveru Oilersnation.com, kde jejich redaktoři odvedli tradičně vynikající práci. Prospekty si probereme hezky od posledního výběru k edmontonské jedničce. Perličkou je, že Olejáři vůbec poprvé v klubové historii brali na draftu samé útočníky.

Výběr č. 200 –  Jeremias Lindewall

Na pozici číslo 200 draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově šestého výběru levé křídlo Jeremiase Lindewalla.

David Lillieström (@DavidLilliestrm) | Twitter
Jeremias Lindewall

Lindewall je rodák ze švédského Solloftea. Jedná se o velmi slušného bruslaře s průměrným zrychlením, který umí podržet puk v útočném pásmu. Nevyhýbá se místům, kde hokej takzvaně bolí a právě zde dokáže využívat svých dobrých fyzických předpokladů k tvrdé kontaktní hře.

V juniorském týmu MODO v sezoně 2019/20 nasbíral ve 39 utkáních 11 branek a 17 asistencí. V aktuální sezoně zatím Lindewall naskočil do 4 zápasů s bilancí 4 gólů a 4 asistencí. V ligovém bodování mu zatím patří 28. příčka.

KDO JE JEREMIAH LINDEWALL? – charakteristika skautů

Redaktoři Oilersnation.com se snažili o posledním výběru Olejářů na letošním draftu najít podrobnější informace, ale jak uvidíte níže, možnosti byly dle jejich slov velmi omezené.

Lindewall má velmi dobrou kontrolu kotouče, který si dokáže efektivně pokrývat svým tělem. Na hráče svého vzrůstu má solidní zrychlení. Jeho výsostným územím je prostor před soupeřovou brankou. Nebojí se rozdávat i přijímat rány a v jeho stylu nalezneme prvky drsného pojetí hokeje.  

Výběr č. 169 – Filip Engaras

Na pozici číslo 169 draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově pátého výběru centra Filipa Engarase.

College Hockey Inc. on Twitter: "Another @UNHMHOCKEY selection, as junior Filip  Engaras goes to Edmonton at 169… "
Filip Engaras

Rodák ze švédského Stockholmu strávil poslední sezonu v týmu University of New Hampsire Wildcats. Jednalo se o jeho první ročník za oceánem. V soutěži s názvem Hockey East Association zaznamenal ve 25 utkáních 8 branek a 7 asistencí, předchozí dva roky strávil v juniorce švédského klubu Skelleftea AIK. Pravoruký hokejista disponuje nadprůměrným bruslením, které je spojeno s velmi dobrou střelou a s citem pro finální gólovou přihrávku. Rovněž v příští sezoně by měl působit v univerzitní soutěži v týmu Wildcats a bude zajímavé sledovat, jak se vypořádá s nárůstem herního prostoru a s tím související odpovědnosti.

KDO JE FILIP ENGARAS? – charakteristika skautů

Jedná se o chytrého univerzála, který výborně čte hru. Má opravdu vynikající bruslařské schopnosti a dobrou pracovní morálku. V poslední době výborně zapracoval na své střelbě. Herní situace často ovšem řeší také neočekávanou finální přihrávkou spoluhráčům. Je to typ člověka, který opravdu tvrdě pracuje na ledě i mimo něj. Určitě udělá vše pro to, aby měl vynikající hokejovou kariéru.

Výběr č. 138 – Maxim Beryozkin

Na pozici číslo 138 draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově čtvrtého výběru univerzální křídlo Maxima Beryozkina.

Edmonton Oilers select Maxim Beryozkin with the 138th overall pick
Maxim Beryozkin

Poté, co Oilers využili své první tři picky na severoamerické hokejisty, vstoupili na evropský trh volbou ruského křídla Maxima Beryozkina. Ruský mladík prošel systémem Lokomotivu Jaroslavl, v minulé sezoně vyprodukoval v MHL 54 kanadských bodů v 51 utkáních a v jednom zápase okusil dospělou KHL. Letos má Beryozkin v sedmi zápasech za A tým Lokomotivu v KHL prozatím 1 asistenci.

KDO JE MAXIM BERYOZKIN? – charakteristika skautů

Beryozkin je jedním z nejlepších mladých útočníků, kteří v posledních letech mládežnickým systémem Lokomotivu prošli. Má vynikající pohyb v útočném pásmu a disponuje kvalitní a nepředvídatelnou střelou. Rodák z ruského města Chita byl v minulé sezoně jedním z nejlepších forvardů juniorské MHL. Jeho hra 1 na 1 snese ta nejpřísnější měřítka a díky své šikovnosti dokáže pro své spoluhráče připravit spoustu gólových šancí. I přesto, že je jeho střela dost dobrá k tomu, aby často skóroval z větší vzdálenosti, vstřelil spoustu branek z dorážek díky silové hře před brankovištěm soupeře. Beryozkinovou největší slabinou je jeho bruslení, které není vyloženě špatné, ale chybí mu rychlost a vypilované technické detaily. Díky tomuto faktu jsou někteří skauti k jeho budoucímu vstupu do NHL spíše skeptičtí.

Výběr č. 126 – Tyler Tullio

Na pozici číslo 126 (získali výměnou ze San Jose) draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově třetího výběru centra Tylera Tullia.

Tyler Tullio finds unique ways to stay busy during unique off-season –  Oshawa Generals
Ty Tullio

Rodák z Lakeshore v Ontariu strávil poslední dva roky v Ontario Hockey League v týmu Oshawa Generals. K jeho přednostem patří především rychlost a zodpovědná hra na obou stranách kluziště. I když není pochyb o tom, že Tullio je stále daleko od chvíle, kdy bude připraven zařadit se mezi profesionály, další minimálně jedna sezona v juniorské OHL mu poskytne prostor pro jeho vývoj a posun na další úroveň. V 62 zápasech za Oshawu zaznamenal Tullio v poslední sezoně 27 branek a 39 asistencí.

KDO JE TYLER TULLIO? – charakteristika skautů

Jeho výška mu dává určitá omezení, ale vždy pracuje na tom, aby ztracené puky okamžitě získal zpět. Je to vytříbený technik, který dokáže z obránců dělat statické kužely a zároveň věnuje pozornost detailům při své defenzivní činnosti.

Jeho všestrannost mu umožňuje v případě potřeby nastoupit na všech třech útočných pozicích a jeho zodpovědná hra směrem dozadu ho přímo předurčuje k tomu, aby se stal vyhledávaným centrem pro NHL. Potřeboval by být ovšem trochu větší a silnější.

Výběr č. 100 – Carter Savoie

Na pozici číslo 100 (získali výměnou ze San Jose) draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově druhého výběru levé křídlo Cartera Savoie.

RELEASE: Oilers select Carter Savoie 100th overall
Carter Savoie

Rodák ze St. Albertu v Albertě měl skvělou sezonu na levém křídle v klubu Sherwood Park Crusaders  a nyní je připraven naskočit v dresu University of Denver do univerzitní soutěže NCAA. Z pohledu Edmontonu se jistě jedná o dlouhodobý projekt, neboť je nutné počítat s tím, že Savoie stráví alespoň pár let v NCAA, než bude připraven na přechod do profesionálního hokeje. Tato skutečnost ovšem Olejářům dává dostatek času sledovat jeho vývoj před konečným rozhodnutím o případném zařazení do prvního týmu. Jednoznačně bude zajímavé zaměřit se na to, jak zvládne tvrdší vysokoškolskou soutěž a zda bude i na této úrovni pokračovat jeho útočná erupce. V 54 zápasech za Sherwood park Crusaders zaznamenal Savoie 53 gólů a 46 asistencí.

KDO JE CARTER SAVOIE? – charakteristika skautů

Kombinací své rychlosti a síly doslova plenil Albertskou juniorskou ligu. Vynikající práci odvádí především v předbrankovém prostoru, kde je pro gólmany doslova nenáviděným soupeřem. Nepatři mezi nejlepší tvořivé hráče, ale ukazuje schopnost rozdávat přesné nahrávky v celé útočné zóně. Nejviditelnějším znakem jeho hry je vynikající hra s pukem a jeho nezměrná kreativita. U tohoto hráče se původně očekávalo, že půjde na řadu v prvním kole draftu NHL 2021.

Výběr č. 14 – Dylan Holloway

Na pozici číslo 14 draftovali Edmonton Oilers v rámci svého celkově prvního výběru útočníka (centra nebo levé křídlo) Dylana Hollowaye.

V kostce by se dalo konstatovat, že Oilers tímto výběrem získali hokejistu, který se v následujících letech stane pevnou součástí základní sestavy Olejářů. Loni v 18 letech naskočil jako nováček do univerzitní ligy NCAA, kde v dresu University of Wisconsin odehrál 35 utkání se ziskem 17 kanadských bodů za 8 branek a 9 asistencí. Celou tu dobu nastupoval v sestavě Badgers za některými špičkovými prospekty, kteří byli loni draftováni v prvním kole. Jednalo se například o Alexe Turcotta nebo Cole Caufielda (5. a 15. místo loňského draftu). Holloway byl nejmladším hráčem na soupisce týmu a druhým nejmladším hokejistou v NCAA. Jeho trenérem ve Wisconsinu je bývalý vynikající hráč Tony Granato, který má za sebou 13 sezon v NHL, kde v 773 utkáních zaznamenal 492 kanadských bodů.

Dylan Holloway v barvách Wisconsinu

Holloway se k Badgers připojil poté, co jako 17letý nasbíral v 53 zápasech Albertské juniorské ligy 40 branek a 48 asistencí. Poté, co zvítězil v kanadském bodování soutěže, byl jmenován jejím nejužitečnějším hráčem. U takto mladých hráčů je to celkem neobvyklé, protože vesměs nastupují proti hokejistům o dva až tři roky starším. Za posledních 30 let vyhráli MVP v této soutěži pouze dva hráči, kterým bylo jen 17 let – Holloway a Mike Comrie (v roce 1998). Cale Makar ji vyhrál, když mu bylo 18 let.

Přechod na úroveň NCAA není pro hráče vždy jednoduchou záležitostí. Holloway se ve své první sezoně v univerzitní lize měl rozhodně co učit, pokud se chtěl přizpůsobit úplně jinému tempu a stylu hokeje, než na jaký byl doposud zvyklý. Generální manažer Ken Holland o něm prohlásil, že si ho jednou dokáže velmi dobře představit na křídle nebo centru svého mužstva v NHL. Trenér Tony Granato připomněl, že v posledních 15 zápasech loňské sezony patřil Holloway k nejlepším a k nejdůraznějším hráčům Badgers (Holloway nasbíral v posledních 10 utkáních sezony 9 kanadských bodů za 5 gólů a 4 asistence). Granato očekává, že v následující sezoně se už naplno jeho talent a schopnosti v konkurenci univerzitní ligy projeví. Dle jeho slov by se s přehledem mohl stát nejlepším střelcem svého týmu.

Ani skauti nešetří na Dylana Hollowaye chválou. Pokud bychom nahlédli do jejich zápisníků, dočteme se, že Holloway je platný jak v útočném, tak v obranném pásmu. Jeho hra má pro mužstvo zásadní dopad ve všech třech zónách kluziště. Má skvělou kombinační hru, bruslení, postavu a útočné schopnosti. V rodákovi z Calgary získávají Oilers špičkového powerforvarda, který dokáže kolem svých protihráčů projít doslova jako buldozer. Je opodstatněný předpoklad, že Holloway se stane platným hráčem pro NHL, ale bude potřebovat ještě rok nebo dva univerzitního hokeje a další minimálně jednu sezonu v AHL. Odborníci jeho budoucnost nejčastěji vidí ve druhém útoku na centru nebo na křídle. Do hry Edmontonu by měl přinést v budoucnu prvky, které týmu například v předkole play off proti Chicagu citelně scházely – tedy tvrdost, důraz a nebezpečný pohyb před brankovištěm soupeře.

Jeho velikost může být velkým přínosem pro dalšího urostlého útočníka Oilers Leona Draisaitla, ale také  pro některé z dalších šesti nejlepších útočníků Edmontonu jakými jsou Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins nebo Kailer Yamamoto. Bruslařské schopnosti umožní Hollowayovi držet krok se všemi výše uvedenými hráči a pro Oilers může být velmi přínosná jeho obranná prozíravost a schopnost rozbíjet hru soupeře.

„Když jsem vyrůstal, sledoval jsem hráče jako Nugent-Hopkins a nedávno pochopitelně i to, jak Leon Draisaitl a Connor McDavid svými útočnými manévry ovládli celou ligu,“ řekl Holloway pro Wisconsin State Journal. „Myšlenka, že bych s nimi jednou mohl zahrát v jednom mužstvu je docela fajn a určitě je to něco, čeho si budu vážit už navždy.“

V klubové historii je celkem třetím hráčem, kterého Edmonton Oilers draftovali z University of Wisconsin. V roce 1981 brali ze 71. místa Paula Houcka a v roce 2000 z celkového 35. místa Brada Winchestera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *