Trh volných hráčů pomalu řídne, ale stále je z čeho vybírat. A dobře to ví i edmontonský generální manažer Ken Holland, který pokračuje v trpělivém doplňování svého mužstva. V úterý podepsal jednoletý kontrakt za 975 tisíc dolarů s německým útočníkem Dominikem Kahunem. Jako první s touto zprávou přišel v pondělí brzy ráno server časopisu Eishockey News, který čerpal z prohlášení hráčova agenta Jiřího Ponera. Poner mimo jiné zastupuje i hvězdu Oilers a vítěze kanadského bodování NHL z poslední sezony Leona Draisiatla. Stejné informace přinesli v průběhu dne i kanadští hokejoví experti Elliott Friedman a Ryan Rishaug. Oilers zprávu o angažování Kahuna potvrdili tentýž den ve večerních hodinách.

Kahuna pojí s Draisaitlem velké přátelství, hrávali spolu v mládežnických výběrech Adleru Manheim a rodák z Kölnu se údajně zasazoval o Kahunův příchod k Oilers už během olympijských her v Pchjongčchangu v roce 2018.  V tu dobu ještě jeho přání vyslyšeno nebylo. Německé reprezentaci se na tomto turnaji podařilo probít až do finále a ziskem stříbrných medailí napsala jednu z nejzářivějších kapitol historie německého hokeje. Kahun patřil k nejvýraznějším postavám výběru trenéra Marco Sturma. V kanadském bodování týmu tehdy skončil na druhém místě se ziskem 5 bodů za 2 branky a 3 asistence v 7 utkáních. Zisk stříbrných medailí měl ovšem pro hokejistu s českými kořeny více než hořkosladkou příchuť. Jeho tým totiž ještě v 60. minutě vedl senzačně nad souborem Olympijských sportovců z Ruska 3:2, aby nakonec svému sokovi nešťastně podlehl 3:4. „Chvíli jsme byli smutní, ale je to za námi. Jsem teď nejšťastnější člověk na světě,“ svěřil se tenkrát v rozhovoru pro deník Sport. Pyšně k tomu ukazoval stříbrnou medaili a plánoval, že jí aspoň týden nesundá z krku.

Možná vás zajímá, jak se vlastně z českého rodáka stal reprezentant našich západních sousedů. Dominik se narodil v Plané nedaleko Tachova a s hokejem začínal v Mariánských Lázních. Po rozchodu rodičů se s maminkou přestěhoval do Německa a velký hokejový příběh mohl začít. Zbytek už znáte. Trojnásobný majitel titulu z německé nejvyšší hokejové soutěže DEL mluví plynně česky, německy i anglicky. Hodně si věří, ale zároveň působí vstřícně a pokorně. V olympijské sezoně se 180 cm vysokému forvardovi dařilo i v domácí nejvyšší soutěži DEL, kde v dresu Mnichova nasbíral ve 42 utkáních 41 kanadských bodů (12 + 29). Skutečnost, že jeho další kroky budou směřovat i přes velký zájem z KHL do nejslavnější hokejové ligy planety, se zdála jako nevyhnutelná. Nebylo to ovšem do Edmontonu, jak si přál jeho přítel z dětství, ale do Chicaga. Klub z větrného města v posledních letech doplácí na drsná pravidla platového stropu, o to více se ovšem zaměřuje na výběr zajímavých nedraftovaných hráčů ze starého kontinentu a nutno podotknout, že tak činí velmi úspěšně. Ani angažování Dominika Kahuna nebylo pro Blackhawks krokem vedle. Ve své první sezoně odehrál v NHL plnou porci 82 zápasů v základní části a do statistik si připsal velmi slušných 37 kanadských bodů za 13 gólů a 24 asistencí. Po skončení ročníku následoval trochu překvapivý trejd do Pittsburghu. Mezi Tučňáky ovšem ročník nedokončil, neboť se v rámci uzávěrky přestupů stěhoval znovu, tentokrát ke kanadským hranicím do Buffala. Za Sabres stihl odehrát v základní části před covidovou stopkou pouhých 6 utkání se ziskem 4 kanadských bodů a Šavle údajně zpočátku hodně stály o to, aby u nich pětadvacetiletý útočník pokračoval i v následující sezoně. Po změně klubového vedení ovšem zájem ze strany klubu opadl a Buffalo svému chráněnému volnému hráči nepředložilo kvalifikační nabídku. Do hry se tak konečně mohl vložit Edmonton, klub jeho velkého přítele Leona Draisaitla. „Jsem moc rád, že tito dva přátelé mohou hrát společně v Edmontonu“, řekl k tomuto spojení již v úvodu zmíněný agent obou hráčů Jiří Poner.

Zdá se, že generální manažer Oilers Ken Holland vymetl jedním golfákem oba růžky hokejové branky. Příchodem Kahuna znovu více prohloubil kvalitu svých útočných formací a zvýšil jejich potřebnou konkurenci a současně splnil dávné přání jedné ze svých dvou největších hvězd. Příchod Draisaitlova parťáka z mládí a později i spoluhráče z německé reprezentace tak nemusí být pouhým fádním doplněním mužstva, ale tento experiment může v konečném důsledku přinést Edmontonu velmi zajímavé bodové ovoce. Vzkříšení dávné chemie by pro Oilers mohlo znamenat velmi zajímavé možnosti. Dovolte mi, nyní malou vsuvku ve formě vzpomínky na sezonu 2010/2011, kdy spolu oba hokejisté doslova řádili v dresu výběru Adler Manheim U-16. Kahun v tomto ročníku posbíral ve 35 duelech 237 kanadských bodů, Leon Draisaitl sehrál o utkání méně a v jeho statistice kanadského bodování zářilo číslo 223. „To bylo super! Tam jsme si to s Leonem trošku dávali,“ vzpomínal s úsměvem Kahun v rozhovoru pro server hokej.cz. „Tehdy ty mančafty nebyly tak silné, někdy jsme třeba vyhráli i 20:0, ale i když jsme pak hráli s těmi lepšími, tak jsme dominovali,“ pokračoval ve vzpomínání Kahun. „Dodnes ukazujeme, že nám to spolu stále jde. Užíváme si to a hrajeme dobře,“ dodal ke spolupráci se slavnějším spoluhráčem.  

Asi nemá cenu spekulovat o tom, zda Kahun dostane příležitost v útoku vedle Draisaitla. Jen hlupák by to nezkusil a tím hlavní trenér Dave Tippett rozhodně není. Pokud nová akvizice Oilers v této roli uspěje, může to znamenat například stálé převelení Nugenta – Hopkinse do první formace k McDavidovi a s tím už se dá pracovat.  Oilers současně díky krátkému a levnému kontraktu nejdou absolutně do žádného rizika. Osobně se domnívám, že bychom si v případě spojení Kahun x Oilers neměli klást otázku, zda to bude dobře fungovat. Zeptejme se spíše – bude to fungovat dobře nebo skvěle? Ostatně na různých kanadských hokejových serverech se o tomto podpisu hovoří doslova jako o krádeži za bílého dne a většina fanoušků tento krok Kena Hollanda hodnotí velice kladně. Inu starý lišák svůj úkol splnil a nyní už je to na trenérech a hráčích samotných, aby namíchali co nejtřaskavější gólový koktejl.

1 thought on “OILERS ZÍSKALI NĚMECKÉHO ÚTOČNÍKA DOMINIKA KAHUNA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *