Firma Adidas, která vyrábí a dodává dresy pro všechny kluby NHL, představila světu v minulých dnech zajímavý a ambiciózní projekt s názvem Reverse Retro.

Je to vůbec poprvé, kdy se na zavedení alternativních dresů podílelo všech 31 klubů NHL. Kouzlo celého snažení spočívá v tom, že nové trikoty mužstev NHL vychází z konkrétní historické epochy daného klubu, ovšem zdaleka se nejedná pouze o lakonický pokus o retro dresy. Nová kolekce je totiž kombinací klasiky a moderních trendů. Některé organizace se k historickému odkazu vrací v podobě klubových barev, jiní oprášili před časem odložená loga a symboly a někdo dokonce vdechl život dávno zaniklým franšízám.

Každý dres byl inspirován podobou uniformy, kterou uvedený klub nosil během sezony s nějakým speciálním historickým významem. Celý proces vytváření jednotlivých návrhů trval Adidasu asi dva roky. Týmy by měly dresy z této edice obléknout během nadcházející sezony hned několikrát a to i v určených speciálních zápasech proti svým největším rivalům. Od 1. prosince by měly být dresy postupně distribuovány do obchodní sítě, nejdříve na adidas.com, NHLShop.com a v klubových fanshopech. Od 6. prosince budou k dostání i u dalších prodejců.

Co se týká konkrétně dresů Edmontonu, tak asi nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že s ikonickým logem Oilers se žádný dres zkrátka příliš zkazit nedá. A vedení klubu se přesně této teze zarputile drželo. Podoba dresu odkazuje jednak na doby působení týmu ve WHA v 70. letech a druhak na premiérovou sezonu klubu v NHL. Jako bonus působí skutečnost, že se vlastně jedná také o trikot, který v Edmontonu oblékl v roce 1979 ve své první sezoně v NHL i sám veliký Wayne Gretzky. Návrh působí čistě a klasicky a oranžové nárameníky v kombinaci s hlavní bílou barvou dodávají celku velmi svěží nádech.

Pravdou je, že Oilers během své historie nikdy nepřišli, co se dresů a klubové identity týče, s ničím revolučním. Čestnou výjimku tvoří dresy s futuristickým logem, navrženéToddem McFarlanem, které Oilers používali jako alternativní sadu v letech 2001-2007. A právě po návratu těchto originálních dresů fanoušci Edmontonu už léta marně volají. Osobně si myslím, že bychom se toho mohli v dohledné době opravdu dočkat, protože ne nadarmo se říká hlas lidu, hlas boží. Tyto dresy v sobě mají jistě nesmírný a dosud ne úplně vyčerpaný potenciál a po tolika letech by jistě nebylo od věci vdechnout jim nový život. Podobně se například na Long Islandu neustále v pravidelně se opakujících intervalech spekuluje o návratu kontroverzního Fishermana. Před sezonou 2021/22 bychom se tedy mohli dočkat řady zajímavých návratů.adidas reverse

1 thought on “Oilers představili v rámci edice Adidas Reverse Retro nový dres

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *