Do hokejové síně slávy neboli Hockey Hall of Fame bude letos uvedena šestice Kevin Lowe, Ken Holland, Jarome Iginla, Doug Wilson, Marián Hossa a Kim St.Pierre.

Kevin Lowe, bývalý kapitán Oilers a člen zlaté generace, majitel všech pěti Stanley Cupů s Edmontonem a jednoho s Rangers. V Edmontonu hráčskou kariéru začínal i končil a dodnes je považován za jednoho za nejlepších obránců NHL všech dob. Po skončení kariéry pokračoval v Edmontonu jako asistent, poté hlavní trenér, generální manažer, viceprezident i prezident hokejových operací. Jako gen.manažer byl u zatím posledního největšího úspěchu klubu, když Oilers v roce 2006 dokráčeli až do finále Stanley Cupu, kde až v sedmém zápase nakonec podlehli Carolině. Lowe nyní v Edmontonu zastává post druhého guvernéra ve společnosti Oilers Entertaiment Group po boku majitele klubu Daryla Katze.

Kevin Lowe je jednou z největších legend Edmontonu

Do síně slávy je přijat i nynější generální manažer Oilers Ken Holland. Ten téměř celou svoji kariéru spojil s Detroitem, kde působil ve funkcionářských pozicích od roku 1985 až do roku 2019. S Detroitem coby generální manažer získal tři Stanley Cupy. V roce 2019 ho nahradil Steve Yzerman a Holland měl působit už jen ve vyšším managmentu. Nejspíš i proto tehdy kývl na nabídku Edmontonu a po všech dlouhých letech v Detroitu se přestěhoval do Edmontonu, kde poslední dvě sezony působí coby generální manažer i prezident hokejových operací.

Ken Holland je jednou z největších funkcionářských legend v NHL

A ještě na závěr Jarome Iginla. Ten je samozřejmě legendou našeho největšího rivala Calgary Flames, ale – a to někteří ani nevědí, je rodákem z Edmontonu a v dětství byl velkým obdivovatelem Granta Fuhra, rovněž jednoho z průkopníků hráčů tmavé pleti v NHL. Iginlovi po otci v žilách koluje nigerijská krev.

Grant Fuhr byl pro Iginlu vzorem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *