Dnes je 7. července, první den draftu NHL 2022. Generální manažer Edmontonu Ken Holland má napilno a dle jeho slov nestačí zvedat telefony. S několika manažery ostatních klubů se setkal i přímo v dějišti draftu, v Montrealu. Za týden se totiž otevírá i trh s volnými hráči a manažeři staví své týmy na příští sezónu nebo sezóny.

Co se tedy vlastně děje? Tak nejdříve v bodech.

Osnova: Za „A“ notová osnova, za „B“ nožičky, za „C“ závěr.

  • Edmonton nebude měnit svoji volbu v 1. kole
  • Holland se po brankářích nebude ohlížet v jiných klubech, ale na trhu s volnými hráči
  • Edmonton řeší situaci ohledně trenérů brankářů
  • Trenér Brian Wiseman se rozhoduje, co dál
  • Duncan Keith se má již v sobotu vyjádřit, zda bude pokračovat, nebo skončí kariéru
  • Situace kolem Evandera Kanea je stále dost nejasná
  • Kassian ani nikdo další nebude vykoupen ze smlouvy
  • Rusové v NHL – čím dál žhavější téma
  • Zemřel Bryan Marchment
  • Do nové sezóny v „nových“ dresech

Ken Holland si nyní užije. Za ta léta je ale již zkušeným matadorem

A teď si to pojďme projít podrobněji…

Tak předně, Edmonton bude v letošním draftu vybírat v 1. kole z 29. místa. Ken Holland řekl, že s touto volbou nebude obchodovat a že si ji Oilers ponechají a že tak zástupce klubu můžeme v 1. kole očekávat na pódiu. Zástupci Oilers prý své konečné rozhodnutí provedou až dnes večer, kdy se sesedne představenstvo klubu se skauty. Víme, v čem je kouzlo draftu, totiž že nikdy nevíte, jak se jednotlivé týmy rozhodnou a všelijaké predikce se tak velmi často (no, skoro pokaždé) během samotného draftu bortí jako domečky z karet. Čili, predikce a představená samotných hráčů vám přinášet nebudeme, protože to bych tady mohl psát o dvaceti hráčích a nakonec by stejně vybrali toho jednadvacátého. Toto nechám na renomovaných novinářích (kterým se odhad stejně sesype…). :o)

Edmonton letos vlastní tyto volby:

1.kolo – 29. místo

5. kolo – 158. místo

6. kolo – 190 místo

7. kolo – 222. místo.

Ostatní volby Ken Holland použil během obchodování za poslední dva roky.

2. kolo Edmontonu vlastní Montreal. Holland volbu použil k získání Bretta Kulaka v průběhu sezóny.

3. kolo Edmontonu vlastní Chicago. Tato volba tam putovala v rámci trejdu Duncana Keitha před sezónou.

4. kolo Edmontonu vlastní New Jersey. Tato volba padla již loni, když Holland na závěr sezóny přivedl Dmitrije Kulikova.

Draft v Montrealu začíná dnes v 19 hodin místního času, časový posun je 6 hodin, takže pro nás to začíná v 1 hodinu ráno. V Česku ho můžete sledovat na placené službě Voyo, na Slovensku na RTVS.

Edmonton si tedy 29. volbu ponechá, tedy pokud nepřijde opravdu lákavá nabídka. Letošní draft je ale nabitý talentem a také je nezvykle vyrovnaný, takže rozhodnutí Edmontonu chápu. Oilers budou velmi pravděpodobně obchodovat s dalšími volbami, ať již svými vlastními, nebo těmi, které by mohly získat za některé ze současných hráčů. Těch vlastních je letos málo a nejsou moc atraktivní, ale stále je to obchodní artikl. Variant je mnoho.

Obchodování s draftovými volbami ale s největší pravděpodobností nebudou hrát roli při získání brankáře. Ken Holland potvrdil, že se bude snažit získat brankáře, ale nestane se tak trejdem, ale hledat bude na trhu s volnými hráči. To je celkem zásadní informace, protože ze hry by pak vypadával třeba John Gibson, který má stále platnou smlouvu a který je u fanoušků Oilers velmi skloňovaným jménem. Pokud ho tedy Anaheim nevyplatí ze smlouvy. I sám Gibson totiž prohlašuje, že chce z Anaheimu pryč a stát se může všechno, protože v Anaheimu mají pod směšnou smlouvou 950 000 dolarů podepsaného ještě Anthonyho Stolarze, který letos chytal skvěle a Gibsona občas i zastiňoval. V NHL je prostě možné vše. Já si ale nemyslím, že by Anaheim Gibsona vykupoval ze smlouvy.

Zpět k Hollandovi. To, že veřejně prohlásil, že se bude shánět po gólmanovi jeho pozici ve vyjednávání již stížit nijak nemůže, protože že Oilers potřebují nového muže brankoviště, ví všichni a v tomto případě je tedy naprosto zbytečné nějak zbytečně mlžit.

Situace je taková, že Koskinen je pryč. Smith je prý natolik pochroumaný, že raději sezónu stráví na listině dlouhodobě zraněných, což Edmontonu uleví na 2,2 mil.dolarech. Stuart Skinner je nyní bez smlouvy, ale Edmonton má na něj práva, a je pravděpodobné, že nová smlouva pro něj bude pouze formalitou. Skinner je navíc edmontonským rodákem a patriotem a není pravděpodobné, že by se za každou cenu hnal někam pryč během rozdělané práce během jeho vývoje. Se Skinnerem bychom ale nejspíš měli počítat jako s dvojkou, alespoň prozatím. Že ale již musí dostat daleko více prostoru, to už je nevyhnutelné. Potřeba gólmana je tedy naprosto jasná, i kdyby se role v průběhu sezóny proměnily a Skinner postupně převzal pozici jedničky. Nikoho jiného ale již nemáme.

čas Stuarta Skinnera přichází, o tom není pochyb

Na trhu je spoustu zajímavých jmen, ale sami dobře víme, jak to dopadlo v minulosti a hlavně loni. Edmonton prostě není pro život moc zajímavou destinací, alespoň co se týká rodinného života. Jinak tomu ale může být z hokejové stránky. Edmonton letos skončil mezi čtyřmi nejlepšími týmy ligy a hrál dobře. Jádro týmu je zdravé, trenér Jay Woodcroft je podepsán a je mezi hráči oblíben. Holland tak může mít teoreticky lepší vyjednávací pozici než loni.

Na trhu bude i jednička vítěze Stanley Cupu Darcy Kuemper. Ten bude ale nejspíše nad finanční možnosti Edmontonu. Svoji kůži bude na trhu prodávat i veterán Marc-André Fleury, který chce ještě pokračovat. O něj má Edmonton údajně zájem, ale Fleury do Edmontonu nebude chtít kvůli rodině. Tento příběh totiž podobně proběhl i loni. Dalším veteránem na trhu bude Němec Thomas Greiss. Ten je jistě kvalitním brankářem, ale loni se mu nepovedlo angažmá v Detroitu a stejně bych touto cestou raději nešel.

Ze zkušených brankářů mi vychází jen jediné jméno a to je Braden Holtby. Tomu je stále jen 32 let. Je vítězem Vezina Trophy, má Stanley Cup a několikrát byl zvolen do All-Star Game. Poslední angažmá se mu moc nepovedly a to i vzhledem k tomu, že vlastně sám bojoval o místo s konkurencí. Já bych se Holtbyho vůbec nebál, ba naopak!

Pokud nevyjde Husso, já bych se vůbec nebál angažovat Bradena Holtbyho, který si za svoji kariéru vydobil pozici brankářské hvězdy, ale v posledních dvou letech paběrkuje

Velmi skloňované jméno v souvislosti s Edmontonem je Ville Husso, který by tak v Edmontonu mohl vystřídat odcházivšího staršího krajana Koskinena. Husso odehrál výborný loňský ročník v dresu St.Louis, ale v play off dostával šance zkušenější kolega Binnington. Husso by mohl mít zájem odejít do klubu, kde by měl silnější pozici, protože Binnington je v St.Louis smluvně vázán ještě na dalších 5 let a jeho smlouva není právě malá. To právě nahrává Hollandovi a Husso by mohl být dobrou volbou.

Co není dobrá volba si dovolím tvrdit o Jacku Campbellovi, ve kterém tedy rozhodně nevidím to, co někteří jiní. Campbell si nikdy nedokázal udržet stabilní výkonnost a na můj vkus během hry často chybuje a nedělá správná rozhodnutí. Bohužel právě on je údajně angažmá v Edmontonu nejblíže. Já doufám, že toto opravdu nedopadne. Na trhu jsou pak dále ještě třeba Martin Jones, David Rittich nebo Jaroslav Halák. Tudy bych ale nešel. No uvidíme, snad už konečně něco smysluplného letos klapne.

Nový brankář bude mít svého nadřízeného v trenérovi Dustinu Schwartzovi, jehož další působení v klubu bylo nově potvrzeno. Schwartz má v klubu na starosti brankáře od roku 2015, kdy v průběhu sezóny nahradil vyhodivšího Fréderica Chabota. Až do roku 2019 Schwartz současně šéfoval brankářům i v juniorce Edmonton Oil Kings ve WHL.

Naopak druhý trenér brankářů Sylvain Rodrigue dostal povolení jednat s ostatními týmy. Není ale jisté, že Rodrigue opravdu odejde. Pokud se tak ale stane, bude se klub ohlížet po druhém trenérovi brankářů.

Dustin Schwartz má coby trenér brankářů v klubu nadále důvěru

Brian Wiseman, donedávna asistent trenéra v Edmontonu jak jsme nedávno informovali na lavičce Oilers skončil. Je to z důvodu, že byl za kolegy Gulutzanem a Mansonem až třetím v pořadí a chce víc prostoru. O Wisemana má zájem několik dalších klubů, ale prý nakonec není vyloučené ani to, že by nakonec přecejen zůstal v organizaci Oilers. Ve hře je varianta, že by se Wiseman stal prvním asistentem nebo přidruženým trenérem v Bakersfieldu. 

Pak jsou tu další věci, které nyní Hollandovi proudí hlavou. Platový strop při tom hraje prim. Hodně vyjasní i rozhodnutí Duncana Keitha, jestli bude pokračovat v kariéře. Rozhodnutí má údajně padnout již pozítří, tedy v sobotu! Zatím se vox populi přiklání spíše k tomu, že Keith si ještě na rok kariéru protáhne a já si to také myslím. Známý novinář Ryan Rishaug ale tvrdí, že Duncan Keith s největší pravděpodobností skončí. Jestli jsou jeho zdroje pravdivé, se ale ukáže v sobotu. Snad.

Největší hádankou je i nadále situace kolem Evandera Kanea. O něj mají v Edmontonu zájem a údajně i on sám je nakloněn tomu, v Edmontonu zůstat a dokonce je prý ve hře i dlouholetý kontrakt! To by asi bylo odvážné, ale že se toho Holland nebojí, již několikrát ukázal, naposledy právě angažováním samotného Kanea. Situaci ale komlikuje to, že Kane podal stížnost na vypovězení smlouvy ze strany San Jose, a tato věc tedy není uzavřená, a neví se, co bude a právě tato věc Hollanda v očích ostatních manažerů staví do obtížnější role při vyjednávání a ostatní manažeři z takového vyjednávání mohou mít obavy.

Vypadá to, že tato ošemetná věc bude asi muset nakonec stát na domluvě a důvěře mezi Kanem, jeho agentem a Kenem Hollandem. Ten si totiž s Kanem i jeho agentem v nebližších dnech plánuje znovu promluvit a vyjasnit si budoucnost. Ale pokud liga nakonec zruší Kaneovu výpověď od San Jose, pak může být veškerá domluva stejně passé. Ale já si nemyslím, že by se tato výpověď zrušila, protože Kane zcela evidentně porušil smlouvu a to hned několikrát, ať už falešnými testy na covid, tak i nedisciplinovaností během jeho suspendace ve farmářském klubu v San Jose Barracuda. Vlastně už to by mohlo na výpověď jako porušení smlouvy stačit a i když jsem smlouvu nečetl, dostavení se na zápasy a tréninky v ní určitě je. :o) O věcech, kvůli kterým se soudí s manželkou jako je domácí násilí nebo nařčení, že sází na vlastní zápasy ani nemluvě, ale Kane za ně odsouzen nebyl, takže to jsou jen domněnky, a možná, že jen vymyšlené jeho ženou.

Pokud nevyjdou námluvy s Kanem, Hollandův zrak by se údajně měl napřít na veterána Clauda Girouxe. Tuto variantu ale spíše považuji za nafouklou novinářskou bublinu, než že by se mohla přetavit v realitu.

Tihla dva teď v hlavě Kena Hollanda asi pěkně šrotují

Ken Holland dále řekl, že nepřemýšlí o tom, že by někoho letos vykoupil ze smlouvy. V této souvislosti se vlastně hovoří jen o jediném jménu a to je Zack Kassian, který má kontrakt ještě na dva roky s cap hitem 3,2 mil.dolarů. Kassianovi se poslední dva roky, tedy od podpisu čtyřletého kontraktu nedaří a jeho ukončení angažmá v Edmontonu je tak namístě. Možností je i jeho trejd, ale velikost smlouvy v jeho případě může být pro kluby odstrašující.

K trejdu zcela jistě dojde možná nejen u Kassiana, ale také u Puljujarviho, jehož odchod je zdá se již hotovou věcí. Dále by to podle různých odhadů mohli být Warren Foegele a Tyson Barrie. Co se týče složení soupisky a případných posil, Holland potvrdil, že o složení nerozhoduje jen on sám: “Při rozhodování sháníte tolik informací, kolik jen můžete. Když se bavíme o volných hráčích, ptám se na názor svého trenéra dost často. V některých momentech se ptám na názor i 2-3-4 našich nejlepších hráčů.“

Trh s volnými hráči se otevře 13. července.

V posledních měsících hýbe světem válka na Ukrajině a v posledních dnech už se to začíná prolínat i do hokejového světa. Brankář Philadelphie Ivan Fedotov byl zatčen ruskými „strážci pořádku“ kvůli vyhýbání se vojenské službě a v budoucnu by měl sloužit na vojenské základně někde na Sibiři. Fedotov se prý bude bránit soudně. Podobná situace je údajně i u dalších hráčů. Největším jménem je jistě Kirill Kaprizov, který si údajně pořídil falešnou vojenskou knížku. I po něm nyní jde ruská armáda. Kaprizov prý již z Ruska zmizel a je v USA. Jeho klub Minnesota Wild ale v této situaci zatím mlží. Je jasné, že těch jmen bude přibývat a NHL bude asi již těžko okolo těchto věcěch našlapovat a držet diplomatické dekórum, viz Ovečkin, jednání Capitals ve věci s ukrajinskými vlajkami na stadionu atd. Také jsem zvědavý, jak se k tomu postaví Putinův padavan Alex Ovečkin, jehož osoba v souvisloti s jeho (ne)vyjádřeními k válce je v této době jak panák na trní.

Stále si někdo myslí, že sport s politikou nesouvisí? Ani teď? Ne neměl by, ale děje se tak a zavírat oči před tím již nelze!

Každopádně ruským hráčům, kteří se proti Putinovu režimu veřejně staví na odpor tleskám za jejich odvahu a je mi jich líto a držím jim palce, ať to zvládnou, protože kdo ví, jak všechno dopadne…

Dmitrij Samorukov nyní stejně jako jeho krajané prožívá nelehké životní období

Edmonton má pod smlouvou dva Rusy. Dmitrije Samorukova, který hraje v Bakersfieldu a loni již debutoval i v NHL v dresu Oilers a Matveje Petrova, který byl Edmontonem draftován loni v 6. kole draftu a donedávna hrál OHL za klub  North Bay Batallion. Ken Holland byl na jejich situaci dotázán: “Samorukov je v Edmontonu. Nejsem si jistý, kde je Petrov. Sammyho jsem viděl minulý týden. Všichni se tím, co se děje na Ukrajině a v rusku zabýváme. Sanžíte se to zvládnout jak nejlépe umíte, ze dne na den. Je to mimo moji kontrolu a určitě jsme znepokojeni tím, jak se věci ve světě vyvíjejí. Nemyslím si ale, že by se Samorukov vracel zpět, protože chápe, že toto může být jeho velká sezóna v kariéře. Chce hrát za Edmonton. Máme jeho, Broberga, Niemelainena, Desharnaise a Boucharda. Plánuji, že jeden nebo dva z nich budou určitě v prvním týmu. Řekl jsem jim to osobně na konci sezóny.“

Na závěr jedna velmi smutná zpráva. Včera v Montrealu přímo v dějišti draftu na hotelovém pokoji zemřel bývalý obránce Edmontonu Bryan Marchment. Příčina jeho smrti není dosud známa, ale vzhledem k tomu, že pracoval jako skaut a zemřel přímo v dějišti draftu, jde o náhlé úmrtí. Bylo mu 53 let. Jeho syn Mason Marchment letos odehrál nejlepší ročník kariéry v dresu Floridy Panthers a nyní bude k dispozici na trhu s volnými hráči.

Bryan Marchment

Bryan Marchment byl draftován Winnipegem v roce 1987 v 1. kole ze 16. místa. Do Edmontonu byl vyměněn v roce 1994 za Stevena Rice a strávil zde 4 neúplné sezóny. Den před Silvestrem 1997 byl vyměněn do Tampy v rámci výměny za Romana Hamrlíka. Marchment v NHL odehrál 926 zápasů a dalších 83 přidal v play off. Kariéru končil v dresu Calgary v roce 2006. Od roku 2007 až do své smrti působil v organizaci San Jose Sharks coby skaut.

ČEST JEHO PAMÁTCE!

Abych nekončil smutně, jak jsme vás již informovali, Oilers budou v příští sezóny hrát ve zcela jiných dresech, než letos. Vrací se klasickým modrým tzv Royal verzi, která je pro Edmonton nejtypičtější. Jako alternativní dresy budou k vidění konečně i McFarlane dresy s ozubeným kolem a kapkou, ve kterých Oilers hráli po přelomu nového tisíciletí. Tato verze by ale měla být modernizována (nebo pro někoho „postaršena“) do světlé verze s oranžovými prvky ze samých začátků klubu. Došlo by tak ke spojení moderní verze loga Oilers s prehistorickými prvky z dob WHL. To bude hodně zajímavé.

Modrá je dobrá. Klasika se vrací a já doufám, že už zůstane navždy, protože tohle je srdcovka!

Zveřejněno bylo rozlosování nového ročníku 2022/23. Předsezónní kemp a první přípravný zápas začíná pro Edmonton 25. září zápasem proti Winnipegu. Dalších 7 přípravných zápasů Oilers sehrají proti Seattlu, Calgary a Vancouveru.

První ostrý zápas sezóny 2022/23 je na programu 12. Října proti Vancouveru. První derby o Albertu přijde mnohem dříve než letos, a sice hned druhým zápasem 15. října.

To už dáme ne, to už je za pár… :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *