Původně měli Oilers v prvním kole vybírat z 29. pozice. Po trejdu s Arizonou, jehož hlavní postavou byl Zack Kassian, se posunuli až na samý chvost pelotonu a převzali od Coyotes volbu, která původně patřila vítězi Stanley Cupu Coloradu Avalanche. Na 32. picku brali Naftaři útočníka Reida Schaefera.

Schaefer je 191 cm vysoké levé křídlo, působící v celku WHL Seattle Thunderbirds. Rodák ze Spruce Grove v Albertě má čich na góly. V uplynulé sezoně jich v 66 utkáních nasázel 32, což činí průměr 0,48 branky na zápas. Podle některých skautů má potenciál stát se v budoucnu plnohodnotným členem prvních dvou útočných formací v NHL. Oilers tak tímto výběrem získali mohutného útočníka, který by měl umět dělat body a především střílet branky. V našem systému máme takových hráčů jako šafránu, tudíž bychom tuto volbu měli hodnotit veskrze kladně. Pokud by jeho vývoj nešel úplně dle představ, i tak to bude stále hráč, který má velikost a bruslařské schopnosti na to, aby se stal solidním hráčem do třetí nebo čtvrté lajny. Jeho hra trochu připomíná Joshe Andersona. Toto je však pouze stylistické srovnání, nikoli srovnání založené na dovednostech a schopnostech.

Reid Schaefer v nejslavnější chvíli svého dosavadního života.

Již nyní je jisté, že Schaefer, kterému bude v září 19 let, zamíří na další sezonu zpět do Seattlu, kde bude další rok pokračovat ve svém vývoji. Schaefer v této sezóně zapracoval především na bruslení. Těmto hráčům se stylem „power forward“ často trvá přechod mezi profesionály trochu déle než ostatním. Výsledkem je, že tým, který Schaefera draftoval, bude muset být trpělivý a připravený na to, že ho ponechá v juniorském/AHL hokeji dva až tři roky, než bude připraven na NHL. Pro úplnost dodejme, že ke zmíněným 32 gólům přidal 26 asistencí a 88 trestných minut, v hodnocení plus mínus pak vykázal hodnotu +29. Ve 25 zápasech play off si na své konto připsal 6 gólů a 15 asistencí. Právě v play-off prokázal určitou schopnost tvořit hru, což dokazuje právě jeho 15 gólových přihrávek. Ukazuje to, že se zlepšuje ve svém hokejovém myšlení a že je také schopen dostat puk tam, kam je potřeba, když nemá vhodný prostor pro zakončení.

Schaefer hájí ve WHL barvy Seattlu Thunderbirds.

Server Oilersnation.com přinesl několik zajímavých referencí na tohoto hráče. Pojďme se na ně nyní podívat:

„Schaefer byl hlavním důvodem postupu Seattlu do finále WHL. Je velký, na svou velikost dobře bruslí a v této sezóně dal 32 gólů v 66 zápasech. Praktikuje silovou hru, ale také má dobré dovednosti s pukem, což ho vedlo k tomu, že se v průběhu sezóny neustále zlepšoval.“ – Chris Peters, DailyFaceoff

„Reid Schaefer ze Seattle Thunderbirds je v letošním draftu zajímavý příběh. Je to urostlý, silový hráč, který má zároveň dostatek dovedností k tomu, aby dal 32 gólů v 66 zápasech WHL. Snadno si získává pozici před brankou a chladnokrevně zakončuje.“ – Lowetide, The Athletic

„Schaefer během své draftové sezóny do NHL určitě prokázal, že projekce jsou někdy poměrně špatné. Sezonu zahájil s hodnocením „C“ od NHL Central Scouting, které je přiděleno hráčům, kteří jsou považováni za kandidáty na čtvrté nebo pozdější kolo draftu. Byl na 85. místě mezisezónního seznamu severoamerických nadějí, ale po vstřelení 32 gólů v 66 zápasech se raketově vyšplhal až na 31. místo v konečném hodnocení.“ –Ředitel scoutingu TSN Craig Button měl Schaefera dokonce na 20. místě na svém konečném seznamu všech draftových vyhlídek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *