Jak v prvním zápase, tak po celý rok, to by byla paráda. Jelikož jde o první zápas, musíme Vám přinést nejen krátký zápis, ale rovnou se do toho trošku obujeme, ať Vy, co jste ho neviděli, máte trochu přehled. Takže, v prvním přípravném zápase vítězíme nad Winnipegem hladce 4:0 brankami Niemelainena, Hamblina, McLeoda a Hollowaye.

Všechny branky padly do sítě Davida Ritticha, který za Jets nastoupil poprvé po příchodu z Nashvillu. Trenér Rick Bowness vedl původní Jets již v 80 letech (ano, čtete správně) a nyní se na lavičku Winnipegu vrátil po 33 letech! Myslím, že příznivci Jets musí být celkem slušně v laufu právě z toho faktu, že nynější hvězdy Scheifeleho, Connora nebo Wheelera a spol bude trénovat ten samý chlap, který v minulosti vedl klubové legendy Hawerchuka nebo Carlylea. No ale každopádně první zápas se mu nevyvedl úplně dle představ, ALE je to pouze příprava, a ještě k tomu první zápas, takže z toho nikdo nebude jistě dělat vědu.

David Rittich neměl příjemný vstup do nového angažmá, ale stále je to jen příprava. Co myslíte, jak se mu povede v sezóně vedle jasné jedničky Hellebuycka?

První přípravný zápas mezi Edmontonem a Winnipegem byl celkem vyrovnaný, ale alfou a omegou byli brankáři a také efektní střelci. O čisté konto Oilers se podělili brankáři Stuart Skinner a Calvin Pickard. Druhý jmenovaný nastoupil za Oilers vůbec poprvé. Stuart Skinner se v zápase předvedl několika efektními a jistými zákroky a v brance vypadal pevný jako skála a trenér Woodcroft ho po zápase chválil: „Vidím velmi profesionálního mladého muže. Je to stále mladý muž, ale na své cestě prošel všemi nezbytnými vývojovými fázemi. V každé fázi vynikal a v létě udělal spoustu práce, aby využil příležitosti. To, co jsem dnes večer viděl, byl brankář, který šel na led a předváděl skvělé zákroky.“

V zápase hráli oba zkoušení hráči Demers a Virtanen. Jason Demers si připsal asistenci u Hablinova gólu a trenér Woodcroft, který ho velmi dobře zná ze společného působení v San Jose o Demersovi po zápase řekl: „JD byl dnes velmi profesionální. Dobře přesouvá puky a u modré čáry má ofenzivní instinkt. Udělal pro nád pár dobrých přihrávek do úniků. Myslím, že tahle dvojice Demers – Niemelainen byli dnes jedni z nejlepších hráčů a když byli na ledě, tak jsem měl dobrý pocit.“ Jay Woodcroft také mluví o tom, jak se stalo, že právě Demers je na zkoušce v Edmontonu: „Pro mě a naši organizaci to dávalo smysl. Neudělal jsem nic víc, než že jsem zanalyzoval situaci a dal jsem doporučení. Když byl k dispozici, přijel na kemp na zkoušku.“ No, myslím si, že Demers by mohl v klidu zastoupit pozici, kterou v klubu zastával jiný veterán Kris Russell a mohl by být nakonec slušnou variantou, pokud chceme mít v obraně širší možnosti, kam sáhnout. Obvzlášť v případě, když se trenéři rozhodnou pro variantu 11 / 7, kterou už jsme viděli mnohokrát v akci v loňské sezóně.

Jason Demers na pozápasovém rozhovoru

U Hamblinova gólu vybojoval a následně krásně přihrával Demersovi ke střele akci talentovaný Noah Philp, který kdysi zazářil ve WHL a loni si ho na univerzitě v Albertě všiml Ken Holland a v dubnu s ním podepsal s jako nedraftovaným hráčem smlouvu. Philp v závěru loňské sezóny dostal pár příležitostí i v Bakersfieldu. A vidět byl i samotný střelec gólu James Hamblin, o kterém se mezi zámořskými novináři i na sociálních médiích také hovoří jako o tom, kdo by už také mohl konečně nakouknout i do prvního týmu. Tento rodák z Edmontonu si také vysloužil první kontrakt teprve nedávno, v březnu tohoto roku. mohly za to jeho výborné výkony v dresu Bakersfieldu.

Philp, Demers a Hamblin. Šup!

V zápase byl plný led Ryana McLeoda, který si evidentně užíval novou smlouvu v kapse. McLeod vstřelil třetí gól, když svým důrazem překvapil brankáře Ritticha. Všemi vzývaný a momentálně asi nejsledovanější mladík organizace Oilers Dylan Holloway vstřelil čtvrtý gól, i když šlo o tečovanou střelu bránícím hráčem Jets. Také Holloway byl trenérem Woodcroftem pochválen za výborný výkon. Oilers dlouhou dobu vedli pouze 1:0 po gólu obránce Markuse Niemelainena, který byl z defenzivy asi nejvíce vidět a ani nemusím brát v potaz tento přípravný zápas, abych si nemyslel, že Niemelainen bude sestavě v prvním týmu ze záložních obránců Bakersfieldu nejblíž.

Edmonton hrál po nějaké době zase jednou v klasických modrých dresech a řeknu Vám, byla to krása a srdce plesalo. Doufám, že tyhle dresy už nikdy nesundáme, protože tohle jsme my, tohle je naše identita!

Jak se Vám líbí návrat ke klasickým dresům? Tady to v něm sekne Jamesi Hamblinovi

Tolik zápas s Winnipegem. Dnes je na programu hned druhý v pořadí, tentokrát na ledě Seattlu. Začíná se ve 4:00 SEČ a na led vyjede zase jiná parta.

A nyní se vrátím pár dní zpět. Nejdřív vlastně na začátek měsíce, kdy Oilers oznámili, že organizace zřizuje klubovou síň slávy. Do té nebudou přijati pouze hráči, ale vůbec kdokoliv, kdo se od založení klubu v roce 1972 velkou měrou zasloužil o klub. Inaugurace do nově vzniklé síně slávy se primárně dočkají všichni, jejichž dres visí pod stropem Rogers Place. To jsou hráči Al Hamilton, Wayne Gretzky, Grant Fuhr, Glenn Anderson, Jari Kurri, Paul Coffey a Kevin Lowe a dále trenér a generální manažer Glen Sather a komentátor z Edmontonu Rod Phillips.

Kromě těchto legend, kteří již byli oceněni v minulosti klub oznámil, že se pocty dočká i nová dvojice. Těmi jsou bývalý kapitán klubu a člen týmu z rané éry klubu i člen zlaté party, Lee Fogolin a dále miláček davu, všemi zbožňovaný „Captain Canada“, Ryan Smyth. Ten za Oilers odehrál 971 zápasů a v počtech startů je v klubové historii druhý za Kevinem Lowem.

Ryan Smyth se zařadí po bok již oceněných legend organizace

A závěrem ještě jednu jednohubku. Stále neutichají spekulace o možném trejdu Patricka Kanea. Novinář Kevin Weekes řekl, že tři top týmy, kam by Kane teoreticky mohl být vyměněn jsou Edmonton, Washington a Rangers. Tak to vidíte, nedají si s tím pokoj a nedaj :o) Ale tak, pouze ta představa mít Patricka Kanea v týmu je docela hezká, co říkáte…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *