Jak je to pravděpodobné a má to pro Oilers vůbec cenu?

Toto téma se v zahraničních médiích celkem přetřásá a i Oilersnation se tomu věnuje. Já bych si chtěl ale na věc udělat vlastní názor a snad si ho uděláte i vy. Nejdřív se ve zkratce podívejme na pár fakt.

  • Tak předně, Chychrun chce dlouhodobě pryč z Arizony, to není žádné tajemství.
  • Arizona je ochotna jednat, ale vzhledem k její neuspokojivé situaci chce z prodeje Chychruna vydělat co nejvíce.
  • Podle kanadského novináře Darrena Dregera ale údajně v Arizoně s blížícím startem nového ročníku snížili své požadavky a jsou ochotnější se více přizpůsobit protistraně, takže pro týmy je trejd Chychruna nyní dostupnější.
  • Arizona bude chtít jako součást trejdu jistojistě volbu v 1. kole draftu 2023 a přes to nepojede vlak, další položky trejdu jsou podružné.

Oilers jsou údajně jedním z týmů, které i nadále okolo Chychruna sondují a s údajným vstřícnějším přístupem Arizony by se jednání mohla zintenzivnit. Než se ale pustím do nějaké hypotézy, pojďme si představit samotného Chychruna.

Jakob Chychrun je Kanaďan narozený v USA na Floridě v roce 1998. Jeho otec Jeff Chychrun totiž tou dobou působil v týmu Panthers. Chychruna staršího jistě starší ročníky budou znát z 90 let. V sezóně 1993/94 Jeff Chychrun působil na farmě Edmontonu Cape Breton Oilers a v tomto ročníku odehrál také dva zápasy za Oilers. Strýcem Jakoba je nově jmenovaný trenér Blackhawks Luke Richardson, jinak kdysi výborný obránce a mezi lety 1991 – 1997 bek Edmontonu.

Čili za prvé – hokejové geny silné.

A za druhé – předpoklad hraní v Edmontonu tam je už kvůli rodinným vazbám. :o)

Jakob Chychrun byl draftován Arizonou v roce 2016 v 1. kole ze 16 místa. To byl ten draft, kdy GM Jarmo Kekalainen z Columbusu udělal Cimrmanův slavný krok stranou a kvůli tomu jsme tehdy nevzali původně zamýšleného Matta Tkachuka, ale Jesseho Puljujarviho a Tkachuk šel na řadu až jako šestý jako volba Calgary. Kdo ví, třeba právě Puljujarvi bude dalším dílkem skládanky k získání Chychruna? Ale to ještě odbočuji. Takže, s Chychrunem se na nic nečekalo. NHL začal hrát hned na podzim roku 2016 po draftu a de facto se hned stal členem základní sestavy Coyotes.

Jakob Chychrun se svým dědou a otcem

Resumé – 6 sezón v NHL – 337 zápasů, 53+89. Předloni, ve zkrácené  sezóně 2020/21 vyhrál kanadské bodování obránců NHL Tyson Barrie se 48 body (8+40) v 56 zápasech. Jakob Chychrun byl v tomto ročníku mezi obránci nejlepším střelcem – 56 zápasů – 18+23. Těchto 6 sezón má Chychrun za sebou, ale přesto je mu pouze 24 let!

Za těchto 6 sezón v NHL se Chychrun podíval pouze jednou do play off, také čemu se divit, v Arizoně pšenka moc nekvete a i samotný hráč už toho má dost. Mohl by být Edmonton tím správným místem pro Chychrunovu další budoucnost? A hodil by se vůbec do týmu?

Tak já myslím, že ano. V několika předchozích článcích jsem už několikrát jasně psal svůj pohled na věc Barrie / Bouchard a přesilovky všeobecně. Takže jen ve zkratce zopakuji mé základní stanovisko – Evan Bouchard má před sebou sezónu(y), kdy se má konečně ukázat jako lídr na přesilovce a jako elitní bek. Ještě jím ale není a jsem si jistý, že Tyson Barrie ano. Proto není v našem zájmu se zatím Barrieho zbavovat. A pokud by přišel Jakob Chychrun? Ano, to může být alternativa za Barrieho a pokud by přišel Chychrun, pak je to už jiná věc. Chychrun má navíc oproti Barriemu jednu nespornou výhodu, a sice, že je daleko komplexnějším obráncem. Chychrunova devíza totiž – a to navzdory jeho výborné produktivitě – není v ofenzivě, ale právě v defenzivě, kde má výborné čtení hry a také hraje do těla. Stejně jako Barrie má pak výbornou přihrávku a skvělou střelu. Čili si myslím, že Chychrun by byl do týmu prospěšnější nežli Barrie, který má rezervy v defenzivní hře a také proto hraje převážně ve třetím páru, ale pokud by se do týmu přivézt Chychruna nepodařilo, pak není v našem zájmu se Barrieho zbavovat.

Začne Tyson Barrie sezónu v Edmontonu, nebo bude součástí nějakého trejdu

Další věcí je pak Chychrunova smlouva. Ta je ještě na další tři roky s cap-hitem 4,6 mil.dolarů. Což není moc vzhledem k potenciálu tohoto hráče. Barrie má smlouvu ještě na dva na 4,5 mil.dolarů. Chychrun je pak levorukým obráncem, který by se velmi hodil. Na levé straně totiž máme Nurseho, ale dále spíše hádanky. Bretta Kulaka bych viděl spíše ve třetím páru, i když ten může hrát i napravo, u Philipa Broberga se neví, jestli je právě toto ta sezóna, kdy se napevno usadí v týmu, i když šanci na začátku podle mne určitě dostane. No a Ryan Murray přišel spíše na pozici sedmého beka a také to není jistota. Napravo to bude daleko jasnější s trojicí Bouchard, Ceci, Barrie. Prostě, Chychrun by se hodil i z tohoto hlediska.

Tak, ale co dále. I bez těchto úvah jsme stále nad platovým stropem, nyní 7,580 mil.dolarů. Jak víte, nový kontrakt se i přesto podepsal s Ryanem McLeodem (samozřejmě že po právu ale). Je tedy jasné, že Ken Holland ještě musí něco udělat, protože se současnou soupiskou se nový ročník rozjet nedá. A Holland do toho ještě může sáhnout trochu více a nikde není napsáno, že ještě někoho nepřivede, aby tým posílil a co si budeme, Jakob Chychrun by naše šance na slušný výsledek asi hodně navýšil.

Ken Holland se jistě zapotí a blbé na tom je to, že ostatní manažeři to vědí, takže vyjednává ve stížené pozici

Na seznam dlouhodobě zraněných ještě poputuje Oscar Klefbom se svými 4,167 miliony dolarů, Mike Smith (2,2 mil.dol.) již na něm je. Slater Koekkoek má ještě rok smlouvy na 925 000 a jsem si skoro jistý, že za Edmonton hrát již nebude a myslím, že by ani neprošel lékařskými prohlídkami. Nicméně Koekkoek bude z prvního týmu odejit, tím jsem si jistý. Pokud Holland půjde do trejdu s Chychrunem, pak se bude muset zbavit ještě nějakého obránce a nejspíš to bude právě Tyson Barrie, protože pak by příchod Chychruna postrádal smysl. Pokud Chychrunův příchod nevyjde, do obrany se jistě už sahat nebude, protože je tak akorát obsazena – Nurse, Ceci, Bouchard, Kulak, Barrie, Broberg, Murray. Hned v závěsu navíc číhající Niemelainen a na zkoušce ještě čekající Jason Demers, který by ale teoreticky mohl přistoupit i na dvoucestnou smlouvu.

Jak jsem psal, trejd za Chychruna by se určitě skládal z hlavní položky v podobě 1. kola draftu 2023, možná pak ještě nějaké volby v dalším roce, jako třeba 2.-3. kolo? Pak tam bude nějaký hotový hráč nebo hráči a vzhledem k našemu platovému stropu to tak být prostě musí. V úvahu připadají opět již tisíckrát skloňovaní Puljujarvi s Foegelem. Dále by to mohl být i Derek Ryan nebo Devin Shore. To i vzhledem k tomu, že se bude v sestavě dělat místo pro Dylana Hollowaye. Nikdo jiný mě moc z naší sestavy nenapadá. Jistota ale je, že se do sestavy bude muset sáhnout v každém případě, ať už s Chychrunem nebo bez něj.

Dále si pak nemyslím, že Jake Virtanen si na kempu vyslouží kontrakt, protože mě tedy nijak nepřesvědčil a myslím, že týmu nemá moc co nabídnout. Leda, že by přistoupil na dvoucestnou smlouvu a na Bakersfield, to by potom mohla být varianta, ale jinak ne.

No, uvidíme jak to Ken nakonec vymyslí. Jakob Chychrun by mi každopádně do týmu sednul a s ním v sestavě bychom byli daleko silnější a navíc by nešlo jen o krátkodobou posilu na příští sezónu, ale v jeho mládí bychom měli i perspektivu do budoucna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *