Po dvojzápase ze série Global Series hraný v Praze a několika dalších dní volna se dnes konečně „rozbíhá kolotoč NHL i na ostatních stadionech, přičemž Edmonton k prvnímu zápasu naskočí zítra na domácím ledě proti Vancouveru.

Soupiska pro start soutěže ale již musela být hotová včera a také ano. Překvapením je hlavně to, že obránce Jason Demers neproměnil zkušební kontrakt v plnohodnotný. Demers si v přípravě nevedl špatně, ale vypadá to, že nepřistoupil na dvoucestný kontrakt a také si myslím, že vším zahýbaly věci okolo Philipa Broberga.

A také si myslím jednu věc. Kemp i loňská sezóna ukázaly, že máme v záloze velmi slušný potenciál mezi mladý obránci a trenéři nejspíše nechtějí, aby jim místo zabíral veterán, kterému se nemohlo slíbit jisté místo v NHL. Demers to možná chce zkusit ještě jinde, než defintitivně spadně do AHL, ze které by se možná už těžko vyhrabával, tím spíše v Edmontonu v konkurenci Niemelainena, Broberga, Desharnaise a dalších.

Jason Demers neuspěl

Včera byl ještě do Bakersfieldu jako poslední hráč poslán James Hamblin, u nějž už to vypadalo v setrvání, ale ono to bude všechno nakonec trošku složitější a pohyby v kádru ještě nejspíše proběhnou, ale o tom níže.

Ken Holland to zvládnul. Do sezóny 2022/23 totiž vcházíme s platovým stropem na nule, aniž by musel někdo odejít a to zásluhou tahů ve vlatním kádru. Zůstává tedy jak Puljujarvi, tak Foegele, tak i ostatní, o nichž se spekulovalo. Holland také potvrdil, že je stará konzerva a vlastně jediný trejd, který proběhl je ten, kterrý se týká Dmitrije Samorukova do St.Louis výměnou za Klima Kostina. Tedy takhle – to je spíš trejd pro Bakerfield a Kostin je hráč pro AHL, i když třeba ho v sezóně v Áčku uvidíme. Ale tento trejd mi hlavně postrádá jakýkoliv smysl, naopak si myslím, že jsme v Samorukovovi ztratili cenného obránce.

James Hamblin se Stuartem Skinnerem na nedělním tréninku

Ale jak říkám, tohle se nedá počítat, jako regulérní trejd pro Edmonton, který by něco řešil. Holland tedy – pokud nakonec přecejen nedotáhne trejd Jakoba Chychruna, o čemž už pochybuji – za celou dobu od minulé sezóny pouze podepisoval a s nikým neměnil. Podpisy byly ale dobré – Evander Kane, Brett Kulak, Calvin Pickard a také Ryan Murray. U něj dodám, že si v kempu vydobil své místo na slunci a evidentně začne v základu, ale jeho smlouva je pouze na 750 000 dolarů a to prostě nikoho nepálí.

Pak je tu podpis s otazníkem jako je Jack Campbell – s vysokou smlouvou 5×5, která je ale hádankou pro gólmana, který se nikdy na 100% v NHL neprosadil jako jasná jednička bez výkonnostních výkyvů. To se ale v Edmontonu ostatně brzy ukáže. Holland navíc neměl v případě Campbella již na vybranou, protože on jako jediný na trhu z potenciálních jedniček zbyl a tak to v podstatě bylo už jediné řešení. Ale jak říkám, dejme mu čas. Já doufám, že to nebyl špatný krok a že Campbell bude pro Edmonton dobrým brankářem. Ale pochyby tam prostě jsou, uvidíme.

No a pak Holland ještě podepsal Mattiase Janmarka, který ale nepřesvědčil a tak začne na farmě.

Takže – oficiální soupiska pro start sezóny vypadá takto:

Campbell, Skinner

Nurse, Ceci, Kulak, Bouchard, Murray, Barrie, Broberg

McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins, Kane, Hyman, Puljujarvi, Yamamoto, Holloway, McLeod, Foegele, Ryan, Malone

S tím, že – na listině dlouhodobě zraněných je trio Mike Smith, Oscar Klefbom, Tyler Benson. Tito tři dohromady pokryjí 7,117 mil.dolarů.

Dále se počítá s tím, že Broberg a Malone jsou na soupisce pouze provizorně kvůli splnění platového stropu pro start sezóny (Malone již prošel waiverem) a vzápětí je vystřídá duo Devin Shore (který rovnež prošel waiverem) a Markus Niemelainen, kteří byli do Bakersfieldu tak posláni pouze „virtuálně“. S Brobergem se původně počítalo do základní sestavy Edmontonu, ale v kempu prý trenéry nepřesvědčil a ti po něm nyní budopu chtít, aby v Bakersfieldu nabral ještě víc zkušeností a aby byl na ledě co nejvíce minut. Je pravděpodobné, že během sezóny v prvním týmu šanci ale dostane. To samé James Hamblin.

Devin Shore, který prošel waiverem bez povšimnutí prý na tréninku vtipkoval se svým kamarádem Leonem Draisaitlem, prý se objali a Shore jásal: „Nikdo mě nechce!“. :o)

Shore zůstává v Edmontonu, kde to má rád a údajně i on je mezi spoluhráči velmi oblíbený

Devin Shore k tomu poté novinářům řekl, že posledních 24 hodin bylo hodně stresujících, protože se mu v Edmontonu hodně líbí a on i jeho rodina opravdu chtěli zůstat. To je co? Kde jsou ty řeči, že v Edmontonu nikdo nechce hrát a tady jsou lidi, kteří se naopak děsí toho, že by odešli někam jinam, třeba za teplem. V současném Edmontonu to prostě vypadá dobře, prý je dobrá parta a hlavně – konkurenceschopná!

A Kenu Hollandovi, starému lišákovi to nakonec evidentně vyšlo.

(Připomínka – naše původní stránky na Facebooku byly zablokovány, přejděte prosím na naše rezervní stránky – https://www.facebook.com/czechoilers )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *