Včera jsem na twitter napsal, jak těžce snáším tu aktuální výsledkovou a především herní mizérii svých Oilers. Už jsem toho byl nějak plný a potřeboval to vypustit do světa. Letošní sezona jako by byla pořád o jednom a tom samém – „Teď, teď konečně už to přijde!“ Jenže ono to nějak nepřichází. Polovina ročníku je za námi a Oilers bojují o holý postup do vyřazovacích bojů. Na naší hru za vyrovnaného počtu hráčů na ledě se nedá koukat a nebýt úchvatného procenta využívání přesilových her, mohli jsme pomalu chystat dres pro Connora Bedarda. Ale co bych opravdu tomuto mladíkovi nepřál, aby ho draftovali právě Oilers. Ne, to už by byla skutečná fraška a opět bychom byli celé lize jenom pro smích.

Stále dokola si kladu jednu jedinou otázku. Ptám se, jak vůbec někdo v tak vážené hokejové organizaci mohl dopustit, aby tým s dvěma skoro nejlepšími hráči planety v sestavě, hrál opakovaně takovou tužku. McDavid a Draisaitl jsou na vrcholu sil, více méně se jim vyhýbají vážná zranění, na individuální úrovni vyhráli téměř vše, co se vyhrát dalo. Nyní touží jen po kolektivním úspěchu, touží vrátit do Edmontonu Stanley Cup. Jsou hladoví, ochotní obětovat pro úspěch všechno. A náš managment není schopen postavit kolem těchto dvou lídrů alespoň průměrné fungující mužstvo. Pro nás fanoušky je to nesmírně frustrující, jak moc frustrující to ale musí být pro obě hvězdy. Představte si, že chodíte do práce, kde každý den patříte k absolutní špičce, chvála se na vás valí ze všech stran, sbíráte ocenění. A stejně vaše firma patří mezi konkurencí k podprůměru a všichni si z ní utahují. Jak dlouho byste v takovém zaměstnání vydrželi?

Je viníkem současné situace „starý lišák“ Ken Holland?

Stávající nelichotivá pozice Oilers už opět zaměstnává širokou hokejovou obec a všichni řeší, jak je to možné, že Oilers po loňské skvělé sezoně, hrají opět tak špatně. Edmontonu se chtějí podrobně věnovat také dva tuzemští experti na NHL Honza Eichler a Matěj Hejda v dalším díle svého podcastu Bomby v NHL. Docela se na tenhle díl těším a moc rád si poslechnu, jaký na to mají kluci pohled. Neustále se zmiňuje problém gólmanů a obrany. Bohužel se tohle opakuje už několik sezon stále dokola. Zde by bylo přísné tvrdit, že se s tím Holland nesnažil nic udělat, bohužel jeho kroky nebyly úplně šťastné. Sázka na Campbella, mamutí kontrakt pro Nurse. Opory, které k oporám rozhodně nepatří. Oba se zatím jeví spíše jako obří závaží, které nás stahuje ke dnu. Jelikož se ovšem jedná o absolutně nevyměnitelné zboží, budeme se v jejich případě opravdu muset pouze modlit, aby v sobě našli ztracenou formu a začali patřit alespoň k lepším hráčům, když ne k těm rozdílovým.

Obraně by mohl velmi pomoci příchod Vincenta Desharnaise, který je přesně tím typem beka, který nám aktuálně žalostně schází. Z několika rozhovorů je cítit, jak je na svou šanci v prvním týmu nažhavený a já věřím tomu, že do hry Oilers vnese mnoho potřebného. Skoro by se chtělo říci, konečně bek, který sem přišel bránit. Myslím, že by si měl Vincent v Edmontonu klidně koupit dům, protože jsme si téměř jistý, že ten kluk se stane důležitou součástí sestavy a nikam jinam už nepůjde. Obrané vozby Edmontonu trápí bezvládí, trůn je volný.

No nic, situace je taková jaká je a vzhledem k tomu, že ze strany Hollanda zatím není ani náznak, že by chtěl tonoucímu týmu pomoci nějakým trejdem, budeme muset znovu doufat, že „teď to přijde“. Dokonce jsem zaregistroval informaci, že minimálně do All Star víkendu se v klubu nic zásadního měnit nebude. V normálním klubu by si řekli, že k nažhavení motorů nemůže být lepšího soupeře, než je trapný Anaheim, ale povídejte o tom v Edmontonu.

Vincent Desharnais může pomoct, ale asi ne zachránit. Co dál?

Oilers v pondělí prohráli bitvu speciálních týmů v prvním zápase svého čtyřzápasového road tripu po Kalifornii a Nevadě na ledě Los Angeles Kings. Zatímco Králové využili čtyři početní převahy, Olejářům se nepodařilo velmi netradičně proměnit ani jednu z šesti nabídnutých přesilovek. Po dvou gólech si na straně vítězů připsali Kempe a Fiala. Edmontonu se touto prohrou ještě více vzdálila přímá postupová místa v Pacifické divizi, které aktuálně velmi pevně drží Vegas, Los Angeles a Seattle. Po třetím gólu nahradil v brance nešťastného Stuarta Skinnera Jack Campbell, který v posledních zápasech chytá konečně alespoň průměrně. Tým se nyní na něj bude muset spolehnout, protože Skinner včera opustil tým a odletěl za svou těhotnou manželkou Chloe, aby mohl být přítomen u narození svého prvního potomka. Připomeňme, že sám Skinner má devět dalších sourozenců. Doufejme, že Stuarta příchod potomka naladí na pozitivní vlnu a nabije energií, kterou většina z nás otců tak moc dobře zná. Nic není na světě důležitější než naše děti. Tedy – naše děti a Oilers. Jako záložní brankář byl z Bakersfieldu narychlo aktivován Calvin Pickard. Dalším nováčkem v sestavě je již zmíněný obránce Vincent Desharnais. Dodejme ještě, že Desharnais vedl v minulé sezoně AHL ligovou statistiku plus/minus s 36 kladnými body. Proti Ducks si tedy odbude svůj debut v nejslavnější hokejové lize planety. Osobně mu budu velmi držet palce a doufat, že tým svou hrou alespoň trochu probudí.

„Je to skvělý příběh o úspěchu naší organizace,“ řekl hlavní trenér Jay Woodcroft, který trénoval Desharnaise v Bakersfieldu dvě a půl sezóny. „Je to zásluha lidí, kteří ho našli, našich skautů. Pak se propracoval přes univerzitní hokej a jako volný hráč podepsal smlouvu v AHL. Přišel k nám do Bakersfieldu. Vlastně ještě před tím strávil nějaký čas ve Wichitě v ECHL. Byl jsem osobně svědkem toho, jak se stále zlepšuje. Je to někdo, kdo se chce neustále posouvat a pracovat na sobě, důvěřuje svému procesu, důvěřuje vývojovému procesu týmu a podniká důležité kroky na své náročné cestě.“

Anaheim si v posledních utkáních vyšlápl na lídra centrální divize Dallas, který Kačerům dokonce nedokázal vstřelit ani jednu branku. Poté Kačeři v prodloužení přetlačili rivaly ze San Jose. V posledním utkání jim ovšem na vlastním ledě uštědřili tvrdý direkt Bostonští Medvědi, kteří i díky hattricku Davida Pastrňáka zdemolovali Kačery 7:1. Ducks si tak na svou první třízápasovou vítěznou šňůru v sezoně budou muset počkat. Trevor Zegras prodloužil svou bodovou sérii na čtyři zápasy jediným gólem Anaheimu proti Briuns a bodoval v pěti z posledních šesti zápasů (2+4). Zegras spolu s Troyem Terrym a Adamem Henriquem vede s 12 góly pořadí střelců Ducks.

Trevor Zegras je budoucností Ducks

Nyní trocha čísel: Oilers mají v posledních 18 zápasech proti Ducks bilanci 11-4-3, ale zatím jediný vzájemný zápas letošní sezony prohráli na domácím ledě 3:4. Všichni jistě máme v živé paměti galapředstavení českého brankáře Lukáše Dostála, který byl hlavním důvodem této anaheimské výhry. Connor McDavid odehrál dosud v kariéře proti Ducks 21 zápasů, v kterých posbíral 34 kanadských bodů (10+24). Leon Draisaitl proti Anaheimu odehrál 26 zápasů s bilancí 33 kanadských bodů (17+16). Ducks mají nejhorší obranu v celé NHL, když v průměru inkasují 4,07 gólů na zápas. Ani směrem dopředu to není žádná sláva, Kačeři dávají v průměru jen 2,27 gólů na zápas, což je druhé nejhorší číslo v NHL. Ducks mají rovněž druhé nejhorší využití přesilových her (15,3%) a třetí nejhorší hru v oslabení.

Za Oilers do utkání nezasáhnou dlouhodobí marodi Oscar Klefbom, Mike Smith, Evander Kane a Ryan Murray. Ducks nemohou do dnešního duelu počítat s Justinem Kirklandem, Maxem Jonesem, Derekem Grantem, Isacem Lundestromem, Jamiem Drysdalem a s Johnem Moorem.

V brance Oilers je potvrzen start Jacka Campbella. Startující brankář Ducks ještě nebyl určen.

Úvodní buly bude vhozeno ve čtvrtek ve 4:00 SEČ a utkání bude vysílat živě stanice NOVA Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *