Dnes pokračuje trip po Východní části USA resp. Kanady. V Detroitu Oilers vyhráli, kdežto ve Philadelphii to stačilo jen na bod po nájezdech. I když se může zdát, že zápasy byly dost odlišné, není tomu tak, protože oba zápasy byly urputným bojem, akorát s tím rozdílem, že v Detroitu byli Oilers efektivní, což se ve Philadelphii nepodařilo.

Pozitivem tohoto zápasu je výkon brankáře Skinnera, který byl spolehlivý a připsal si 35 úspěšných zásahů. Jediný gól Edmontonu vstřelil Evander Kane, který se po dlouhé absenci způsobené zraněním pomalu dostává do tempa. Kane skóroval ve 3 posledních zápasech a Edmonton s ním v sestavě je lepší a lepší. Z posledních 6 zápasů, ve kterých Kane po zranění nastoupil bylo 5 víztězství a jedna prohra po nájezdech. Celkově pak Oilers letos s Kanem v sestavě mají skóre 13-6-1.

  • Prohra s Philou po nájezdech je smolná, ale vztyčuje také varovný prst, protože Oilers prohráli již popáté za sebou, když jde zápas do prodloužení. To není dobrá vizitka.
  • Connor McDavid má bodovou sérii 15 zápasů. Oproti tomu Leon Draisaitl má neobvyklou mezeru, když z posledních 4 zápasů bodoval pouze v Chicagua třikrát vyšel úplně naprázdno.
  • Connor McDavid vede ligové bodování s 94 body a stovku má na dohled. Druhý Draisaitl má 76 bodů, stejně jako Nikita Kučerov. McDavid trochu nezvykle vede tabulku střelců, ačkoliv je specialista spíše na tu nahrávkovou. McDavid má nyní na kontě 41 gólů, druhý Pastrňák má 48 gólů. Nikita Kučerov je nejlepším ligovým nahrávačem s 56 asistencemi, McDavid jich má 53 stejně jako Erik Karlsson. Draisaitl má 47 asistencí. Letos si tedy McDavid s Draisaitlem své obvyklé role vyměnili.
  • V první šestnáctce máme nyní 4 hráče. 1. McDavid (94 b), 2. Draisaitl (76), 13. Nugent-Hopkins (62), 16. Hyman (60). Tyson Barrie je mezi obránci na 13. místě s 35 body.
  • Jack Campbell má sérii 7 výher v řadě, což je u něj v kariéře druhá nejdelší série. Nejdelší zažil v dresu Toronta a sice 11 zápasů v sezóně 2020/21.
  • Zachu Hymanovi stačí jediný bod k tomu, aby pokořil hranici 300 bodů v NHL.
Pokoří dnes Hyman 300 bodovou hranici?

Oba naši poslední soupeři Detroit i Phila patří spíše do té horší poloviny, co NHL letos nabízí. Co ale nemají v ofenzivních schopnostech, to kompenzují právě bojovností a na Oilers to evidentně platí a to i přesto, že stav 5:2 v Detroitu může vypadat jednoznačně. Dnes i zítra vlastně nemůžeme počítat s ničím jiným, protože i Ottawa s Montrealem to mají podobně hozené. Zajímavé vlastně také je, že týmy, se kterými nyní na tripu bojujeme, tedy Detroit, Phila, Ottawa a Montreal jsou tak jak se postupně proti nám staví úplně ve stejném pořadí takto seřazeny i v tabulce Východní konference od 12. do 15. místa.

Dnešním zápasem oslaví výročí naše trenérské duo Jay Woodcroft – Dave Manson od doby, kdy se poprvé postavili na lavičku po odvolaném duu Dave Tippett – Jim Playfair. Včera to byl přesně rok, zápas se nehrál, ale v Ottawě byli Oilers sešikováni k tréninku, naostro to oslaví až dnes. Woodcroft ale přesto našel ještě jiný důvod k oslavě, i když na dálku: „No tak v první řadě to byly narozeniny mé ženy. Takže mé ženě všechno nejlepší k narozeninám.“ Právě narozeniny ženy Jacclyn Woodcroft loni slavil, když mu zazvonil telefon od Kena Hollanda a Woodcroft spolu se svým asistentem Mansonem museli sehnat nejrychlejší let do new Yorku, aby vedli Edmonton v zápase proti Islanders. Woodcroft na to vzpomíná: „Je jasné, že o tom sní každý profesionál. Když jsem přijal ten hovor, cítil jsem se na to být připraven.“

Manson s Woodcroftem společně s bývalým trenérem Brianem Wisemanem

Woodcroft s Mansonem za své roční působení v Edmontonu sumírují své výsledky na 55-27-8. Za onen rok ve službách Oilers si oba můžou také zapsat nejvyšší průměr gólů na zápas v celé lize (3,76%), nejlepší přesilovky (28,9%) a 4. ligové místo s největším počtem získaných bodů (0,656%). Nyní opět Woodcroft: „Jsem za to vděčný. Chápu zodpovědnost být hlavním trenérem na kanadském trhu a ještě pro tak hrdou franšízu jako jsou Edmonton Oilers. Cítím pokoru a chci se ujišťovat tím, že se mi to povede.“ Své trenéry chválí i kapitán Connor McDavid: „Woody a Mance přišli a byli skvělí. Úplně otočili loď. Je zábavné vidět a být součástí toho, kolik energie a vášně Woody do práce vnáší. A Samozřejmě také Mance.“

Dále pár životopisných dat. Ty samozřejmě každý, nebo alespoň většina fanoušků o obou trenérech ví, ale když už je to výročí, tak se sluší, abych jich pár ve zkratce připomenul. Jay Woodcroft je hlavním trenérem Oilers rok, ale v organizaci působí již osmým rokem od roku 2015, kdy převzal tým jako asistent trenéra Todda McLellana. Oba dva tehdy skončili svoji sedmiletou anabázi v San Jose a jejich společná práce pokračovala i v Edmontonu. Woodcroft byl v Edmontonu McLellanovým asistentem 3 roky a poté byl jmenován hlavním trenérem Bakersfieldu Condors, zatímco McLellan pokračoval v Edmontonu a místo Woodcrofta si jako nového asistenta do Edmontonu přivedl Glena Gulutzana, který byl akorát bez práce, když skončil jako hlavní trenér Calgary Flames. McLellan byl kvůli špatným výsledkům vyhozen teprve po 5 týdnech nové sezóny a nahradil ho trenéreský veterán Ken Hitchcock, který tak poprvé v kariéře trénoval tým ze svého rodného města.

Glen Gulutzan je v Edmontonu dodnes a tak, ačkoliv v minulosti dvakrát působil v NHL coby hlavní trenér – Dallasu a Calgary, dělá asistenta 8Jayi Woodcroftovi poté, co předtím to samé vykonával McLellanovi, Hitchcockovi i Tippettovi. Jay Woodcroft trénoval Bakersfield čtvrtou sezónu, když přišel telefonát od Hollanda a zbytek již znáte… Dave Manson je z jiného těsta. Jestliže Woodcroft NHL nikdy nehrál, tak Manson má v NHL odehráno přes 1100 zápasů a hlavně na přelomu 80 a 90 let býval velmi dobrým obráncem a to i s edmontosnkou minulostí.

Trenér Gulutzan to již v Edmontonu táhne dlouho

Manson přišel do Edmontonu před začátkem sezóny 1991/92, tedy k jeho smůle těsně poté, kdy bylo už po všem a tým začal pomalu ale jistě vyklízet pozice. Manson byl do Edmontonu vyměněn z Chicaga za jiného obránce a člena zlaté edmontonské generace Steva Smithe. Manson hrál v Edmontonu necelé tři sezóny a do play off se s ním podíval jen v té první, kdy se Oilers ještě dostali do finále konference. Tam ale vybouchli právě s bývalým Mansonovým týmem Chicagem 0:4. A ty pak zase vyklepl Pittsburgh tím samým poměrem ve finále Stanley Cupu. Manson byl v roce 1994 součástí velké výměny do Winnipegu. Kariéru končil v roce 2002 v dresu Dallasu. Jeho trenérem tam nebyl nikdo jiný než Ken Hitchcock. Manson pak dlouho trénoval a když se stal Woodcroft trenérem Bakersfieldu, oslovil Mansona a ten to s ním celou dobu táhne a pak se společně přestěhovali i do Edmontonu.

Snad naši trenéři své působení v Edmontonu oslaví výhrou.

Dnes se proti Ottawě určitě nepostaví Kailer Yamamoto, který je již sice v pořádku, ale v Edmontonu se stále žádný pohyb neděje a Holland nemá místo pod platovým stropem, aby mohl Yamamota vrátit na soupisku. Situace se tedy musí vyřešit buď trejdem, nebo waiverem. Co se týče waiveru, tam to vypadá na Devina Shorea. A pak? Těžko říci, jenom Shore ale stačit nebude. Bude to Janmark? Nebo dokonce Kostin? O Foegelem pochybuji a už vůbec si nemyslím, že by se sahalo do obrany. Nejlepší řešení by byl trejd Puljujarviho, byl by klid. Co ale Hollandovi stále tak trvá? Je vůbec o Puljujarviho zájem? Zaznamenal jsem dokonce i názor, že to může dopadnout tak, že Holland z Puljujarviho nic nevytříská a nakonec ho umístí na waiver. To by bylo nemilé, ale bude nějaká jiná možnost? Anebo že by to odnesl samotný Yamamoto?

Tak co bude?!

Jedno je jisté, dnes se soupiska měnit nebude, protože to by se nějaký pohyb musel udělat již včera aby se to stihlo. Další zápas je na programu zítra. Pokud tedy má Yamamoto hrát zítra, pak se musí něco stát dnes. Zatím je ještě brzy, ale třeba se ještě něco stane. A pokud ani dnes ne, pak má Holland další dva dny čas, protože po zítřejším zápasu s Montrealem se Oilers vrací domů do Edmontonu a až ve středu nastoupí v Rogers Place proti Detroitu. Myslím, že Yamamoto si na tripu nezahraje vůbec a Holland si ještě vezme trošku času…

Na marodce je kromě Yamamota dále Ryan Murray a nejnověji i Foegele. Do sestavy se vrací Puljujarvi.

V brance dnes nastoupí Jack Campbell.

Než se přesunemme do Ottawy, tak ještě letmá návštěva v Praze. Včera se v O2 Aréně hrála exhibice k výročí 25 let od Nagana. V zápase nastoupilo mnoho českých i slovenských legend a bylo tam i několik hráčů, kteří hráli v Edmontonu. Na straně Slovenska Miroslav Šatan, který v Edmontonu hrál v letech 1995/97. Dále Lubomír Višňovský – 2008/10 a Andrej Sekera – 2015/19. Na straně Česka pak Petr Nedvěd – 2004 a poté znovu 2007. No a samozřejmě Petr Klíma – 1989/93 a poté znovu 1997. No vidíte, sem Klíma přišel… :o) My ho na interview naháněli několik let v Kadani a jiných zákoutích a když se nám to konečně povedlo a několikrát jsme s ním i mluvili, tak to vždy na poslední chvíli zrušil, až se na to vybodnul úplně. To nic Petře… :o)

A víte co, nám bylo dobře i bez něj. :o)

A ještě novou perličku… Týká se Jakea Virtanena, který byl v Edmontonu před sezónou na zkoušku, na které ale neuspěl. Virtanen se po nevydařeném kempu ze zámoří vytratil a zmizel v evropských kolbištích, konkrétně ve Švýcarsku v týmu EHC Visp. Již předtím ho provázela kontroverzní pověst kvůli jeho obvinění ze sexuálního napadení a poté, co v Edmontonu neuspěl na zkoušce, tak vztekle na celou organizaci Oilers metal oheň a síru. No a nyní je jeho jméno zpět a opět se ukazuje v negativním světle. Virtanen měl během ledna konflikt se spoluhráčem a měl problémy i s ostatními spoluhráči. Ti se pak postavili veřejně proti němu a dali vedení ultimátum, ve kterém stálo – „Buď my, nebo on“. Virtanen byl tak z klubu propuštěn a nyní je opět bez angažmá.

Jake Virtanen

Nyní konečně do Ottawy. Senators nyní jedou na vlně čtyř výher za sebou, když porazili Islanders, Toronto a dvakrát za sebou Montreal. Ve 3 posledních zápasech Sens vždy vstřelili víc než 5 gólů. Výhodou může být to, že poslední zápas Sens hráli 1.2., což je již 10 dní, Edmonton tedy bude více rozehraný. Ottawa před sezónou zajímavě posilovala a vypadala, že by mohla být černým koněm ligy, ale je trochu překvapením, že tomu je spíše naopak a patří jí tak pouze spodní příčky Východní konference. GM Pierre Dorion přitom přivedl ostrostřelce Alexe Debrincata, kterému ale trochu zvlhnul střelný prach – ne špatných, ale na jeho poměry slabých 17 gólů. Dorion přivedl veterána a rodáka z Ottawy Claudea Girouxe, který si splnil sen, že bude hrát doma. Giroux pochází z městečka Hearst, ale k Ottawě měl nejblíže. Do branky pak zkušeného Cama Talbota. Ottawa někdy zahraje zápas, kdy soupeře skoro převálcuje, ale pak přijde naprostý výbuch. Možná trochu paralela s námi, i když v ještě horším podání…

Dnes budou k vidění dvě nejlepší přesilovky v lize. Edmonton lize vévodí s využitím 31,8%, Ottawa je druhá s 27%. Edmonton se trochu zlepšil v oslabení, když nyní už na celkem „pěkném“ 23. místě s procentem 76,1% ubráněných přesilovek. Ottawa je o 10 míst výše s 80,6%.

Ottawa má dva hráče, kteří mají průměr více než bodu na zápas a tím jsou kapitán Brady Tkachuk a Němec Tim Stutzle. Veterán Claude Giroux hraje ale také velmi dobře a v 50 zápasech má krásných 20+28. Trenér D.J.Smith bude postrádat zraněnou jedničku Cama Talbota a dále ještě Joshe Norrise. Chudák Norris zažil opravdu velkou smůlu, když odehrál pouze 5 zápasů na začátku sezóny než se vážně zranil. Teprve nedávno ke konci ledna konečně nastoupil a stihl odehrát 3 zápasy, než si obnovil zranění kolena a sezóna pro něj definitivně skončila.

Giroux moc nestárne, Ottawa mu sedí

V brance Ottawy je potvrzen Anton Forsberg. Jelikož Ottawa jede styl prakticky bez trojky, protože se nechala Seattlem na waiveru obrat o Magnuse Hellberga, tak při Talbotově absenci chytá Forsberg prakticky pořád a to i v back-to-back zápasech.

A to byl Forberg kdysi brankářem Edmontonu, i když za něj vyjma kempu vlastně nikdy nenastoupil. V lednu 2021 totiž Forsberg musel projít waiverem a byl nám hanebně čmajznut Carolinou, která ho o 3 dny později také umístila na waiver. Já už jsem o tom v minulosti psal, ale dodnes na to nemůžu zapomenout, protože mě to tehdy hodně nas…..sýřilo, ano nasýřilo… Proč to tehdy udělali?!!!! A tehdy to nebylo vše, čím si chudák musel projít… Forsberga si po oněch 3 dnech od Caroliny stáhnul Winnipeg, aby i on Forberga nakonec poslal na waiver, odkud si ho konečně vzala Ottawa, kde už zůstal. Během ledna až března 2021 se tedy Forsberg na jakkoliv dlouhou dobu stal členem čtyř týmů! Škoda, tehdy si pamatuji, jak jsme se na něj a na jeho krásnou masku těšili. Takže znovu si trochu vykřiknu – hanba Carolině! :o)

No není to krása? Škoda, že kvůli Carolině se nedostala do hry

Edmonton s Ottawou spolu hráli naposledy více než před rokem dva chvíli po sobě jdoucí zápasy. V obou byli úspěšní Sens a sice 3:2 a 6:4.

Dnešní zápas se hraje v Canadian Tire Centre v Ottawě a začíná prakticky již za chvíli v 18:30 SEČ!!! Přesně v tento čas se utkáme i zítra s Montrealem!

Takže všichni na značkách! Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *