Po bláznivém dvouzápasovém tripu přijde konečně trocha klidu před domácím publikem. I když, soupeři nás asi v klidu moc nenechají, na to se ale právě těším, protože už mě nebaví, že silné týmy dokážeme přejíždět a pak body zbytečně odevzdáváme outsiderům, kteří si na nás chladí žáhu.

Tak jako třeba v minulém zápase hraným v Ohiu v Columbusu. Chvíli předtím nasypeme Pittsburghu šestku a pak se sesypeme jako pyramida z karet. A to ve finále výsledek 5:6 nevypadá tak hrozivě. Jenže jsme prohrávali již 0:4 a byla to prostě hrůza co se na ledě dělo. Opět, nechci to házet primárně na brankáře Campbella, protože zlepšit se prostě musí celá defenziva. To už ale podle mne nejde v současném složení, které prostě nefunguje. K tomu se ale ještě dostanu.

To byl zase zápas…

Jack Campbell tedy nebyl rozhodně viníkem tohoto stavu, ačkoliv jistý také nebyl. Po jeho vystřídání Skinnerem byl v brance ale najednou klid. I když se Campbell oproti začátku sezóny zlepšil, stále neoplývá klidem a občas v brance dělá pro mne zvláštní rozhodnutí. Daleko méně nervózní Skinner na mě pak působí lepším dojmem a jsem klidnější, když je v brance on.

Edmonton se tedy za stavu 0:4 nevzdal a dokázal zápas vyrovnat! Ve druhé třetině padly nejdříve 3 góly na straně domácích a pak hned za sebou 4 na straně hostů – bláznivé. Musím to ale ocenit. Už jsme to dokázali několikrát v sezóně otočit zdánlivě ztracený zápas a tento tým má prostě obrovskou sílu, že se nikdy nevzdává. Proto je škoda, že po tom všem to nakonec stejně pustíte. Rodák z města Royal Crown Coly Jack Roslovic totiž dvěma brankami Edmonton vrátil zpět na zem. Edmonton si totiž mohl v klidu zápas uzmout pro sebe, šancí bylo dost, ale je neuvěřitelné, co všechno dokážeme zahodit.

McDavid v zápase zaznamenal 2+2 a byl výborný, jeho gól v oslabení byl třeba opět jako z říše snů.

Connor McDavid si 4 body upevnil vedení v ligovém bodování, kde nyní trůní se 113 body a s 25 bodovým náskokem před Draisaitlem. McDavidovo kariérní maximum bylo loni, kdy skončil sezónu se 123 body, přičemž vynechal 2 zápasy kvůli zranění. Teď má jen o 10 bodů méně a odehráno je zatím pouze 60 zápasů! Pokud se tedy nedejbože nezraní, zaznamená právě letos svůj nejlepší ročník vůbec. Své gólové maximum (loňských 44 gólů) ostatně již překonal, nyní má 48 gólů. A to je McDavid stále vnímán hlavně jako geniální tvůrce hry, letos se ale ze řetězu utrhl úplně.

V posledních 3 zápasech třeba McDavid zaznamenal 11 bodů! Co chcete víc… Ještě bych k tomu dodal nadstavbu jako třeba v Columbusu, kde měl kromě 7 střel také 5 hitů. Kulak s Yamamotem měli po 3 hitech, Barrie s Nursem po 2, Bouchard a McLeod po 1. Ostatní nic. Tohle je prostě také špatně. To ostatně vidí i trenér Woodcroft: „Myslím, že Connor hrál velmi tvrdě a snažil se dělat věci, aby tým povzbudil. Ale je to NHL. Potřebujete všech 20 lidí v sestavě abyste našli způsoby, jak přispět k vítězství. Neznamená to, že musíte mít svou A nebo A-plus hru každý den, ale máme určitý standard a pokud jde o detaily naše dodržování struktury, dnes večer jsem to moc neviděl.“

McDavid dává góly zblízka, zdálky, po kombinaci, nebo třeba takhle:

Ale už bych měl přestat McDavida opěvovat, nebo zase dostanu od našeho fanouška Františka pokáráno, že na „pana Dokonalého“ se nesmí sáhnout a že nikdo nevidí chyby, které dělá… 😀 Ne nic ve zlém Františku. :o)

Obrana potřebuje nutně zpevnit. Není žádné ale. A tak zatímco trade deadline se blíží – 3. března se brány zavřou… tak Ken Holland stále hibernuje. V NHL je přitom rušno. Jen za poslední dny se událo několik zajímavých trejdů. Rangers přivedli Tarasenka, ale údajně touží i po Patricku Kaneovi, což je vlastně velmi tvrdá hra o Stanley Cup. Devils včera získali Timo Meiera, který se po několika hubených letech loni nečekaně vyšvihl mezi elitu ligy. Tento trejd nebyl zrovna troškařením, ale nejspíš byl pro obě strany pochopitelným a ne moc kontroverzním. Nejzajímavější je ale trejd Tannera Jeannota z Nashvillu do Tampy, který vyvolal asi hodně emocí. U toho bych se chtěl zastavit, protože ten mě zaujal.

Generální manažer Preds David Poile je nejdéle působícím GM v lize. Je v klubu na této pozici od samého začátku v NHL od roku 1998. Poile včera oznámil, že po sezóně odchází do důchodu a své místo přenechá trenérské superstar Barrymu Trotzovi, který byl trenérem Nashvillu mezi lety 1998/2014. Trotz si tedy najde trochu jinou obživu, než na jakou byl zvyklý, ale proč ne, je o něm ostatně známo, že nyní netrénuje, protože chtěl mít klid a třeba právě v této pozici ho najde. Každopádně je to zajímavé. Poile ale Trotzovi přenechává místečko s pěknou budoucností. To, co dokázal včera vyjednat s Tampou, čili získat rovnou 5 vysokých draftových pozic v příštích 3 letech za jediného hráče a ještě k tomu obdržel beka z prvního kola draftu, to vypadá jako velmi dobrá práce na rozloučenou.

Ten trejd vypadá sice zběsile a šíleně, ale nemusí tomu být tak, jak to působí. Mě se to třeba moc líbí a to oboustranně. Že udelal Poile dobrý tah jsem psal a to je asi bez diskuze. Jako dobrý tah se mi to ale jeví i z druhé strany, čili GM Tampy Juliena BriseBoise. Tanner Jeannot je velmi zajímavý hráč a v Tampě by se z něj mohl stát ještě lepší hráč. Podívejte se třeba na Brandona Hagela. Když takto loni měnily Tampa s Chicagem, také si všichni ťukali na čelo, že Tampa prodělala kalhoty, ale není to právě naopak? Hagel je nyní člen elitní formace a hraje i přesilovky a hraje skvěle. Není to víc, než si syslit 1. volbu v draftu?

Tampa je zvyklá mít v týmu tvrdé chlapíky a má jich už nyní požehnaně. Tanner Jeannot mezi ně nejspíš zapadne jako ryba ve vodě. Navíc je velmi šikovný, loni měl skvělou sezónu. Ano, BriseBois obětoval Nashvillu hodně, ale vypadá to, že Jeannot má být jedním ze základních kamenů budoucnosti a vzhledem k tak vysoké ceně je jasné, že ho čeká v Tampě nová dlouhodobá smlouva. Líbí se mi prostě, že BriseBois se toho nebál. Vezměte si, kolik talentovaných mladíků získáte na své farmy každý rok. Do toho jsou tu hráči z Evropy, kteří neprošli draftem. Vždycky prostě máte kam sáhnout… A tak když vás někdo opravdu, ale opravdu zaujme, proč nepopustit uzdu a prostě si ho zkusit nevzít, i za cenu ZDÁNLIVĚ velké protihodnoty? 5 draftových kol je pryč, včetně jednoho 1. kola, no bože… No a co? Na farmě je talentu dost, tak to prostě chvíli oželíme. Ale budeme mít daleko silnější první tým!

A kolik hráčů, kteří prošli draftem se asi tak dostane do NHL? Ta rotace není kdovíjak velká a na farmě je spousta nevyužitého talentu, který se do NHL třeba ani nikdy nepodívá. Sama Tampa tam takových hráčů má dost, tak proč by BriseBois nemohl udělat takový odvážný krok? Já mu za něj tleskám! A stejně tak i Poilemu, který se na to zase dívá z jiného pohledu. Každý tým zkrátka potřebuje něco jiného. Ale kdo se bojí… Proč to ale píšu. Já bych také chtěl, aby Ken Holland udělal něco takového. Když podepisoval Evandera Kanea, tak něco z tohoto soudku přecejen vytáhl, ale je to málo. V otázce brankáře byl ale málo agresivní a to nyní pociťujeme na vlastní kůži. Teď je doba, kdy do konce ZČ zbývá nějakých 20 zápasů a Západní konference je neuvěřitelně nabitá a vyrovnaná. Edmonton hraje parádně do ofenzivy, ale dozadu to je velká bída a není už na co čekat.

Hlavně nyní máme na obou farmách spoustu zajímavých hráčů. Někteří z nich mohou z fleku hrát v prvním týmu místo některých zbytečných hráčů druhého sledu. Máme navíc skvělé trenéry, kteří s mladými hráči umí pracovat. Jay Woodcroft s Davem Mansonem většinu z nich na farmě ostatně sami vedli. Stačí připomenout hráče, které si vytáhli a kteří se chopili šance, viz Desharnais, Holloway, Broberg, Skinner,… A pak je tu ještě to, že McDavid s Draisaitlem v Edmontonu třeba nebudou věčně a pokud tu přecejen podepíšou nové smlouvy, tak roky ubíhají. S volbami v draftu si pak Holland bude moct akorát vytapetovat a k ničemu to nebude. Jsem zvědavý, kolik mladých prospektů se do NHL v příštích letech opravdu podívá…

A co vůbec Ken Holland dělá? Prý má všude rozjednáno, ale pořád se nic neděje… Ať mi promine, ale mě to připomíná tu scénku z Policejní Akademie – jsem na záchodě, sraz je tam! 😀 – doporučuju od času 1:20 dále… Tohle je Hollandův syn a asistent GM Brad Holland pokaždé, když zaklepe na otcovy dveře…

V NHL už je několik hráčů, kteří musí hodně trpět, protože jen kvůli tomu, že se blíží trade deadline, už nekolik zápasů nehrají, například Chychrun s Gavrikovem již nehráli shodně 7 zápasů, Luke Schenn 3 zápasy. Být v kůži těch hráčů, už bych byl asi naštvaný.

Poslední zprávy hovoří o tom, že Holland má své „oči jak ostříž“ zaměřeny na Mattiase Ekholma, Coltona Parayka, Erika Karlssona nebo Maxe Domiho. Možná ještě Chychruna, když je stále volný? Ale tak, vstávat už!!! Stand up Ken!!! Tohle je o nervy fandit Edmontonu…

No nic, než se Kenny vzbudí, ještě si střihneme pár zápasů na „rozehřátí“. Boston a Toronto, to asi bude hračka když si můžeme dovolit rozhazovat body s Columbusem nebo Montrealem…

Boston je letos jasný kandidát číslo jedna na zisk Stanley Cupu. Bez diskuze. Tipli byste si to ale před sezónou? Patrice Bergeron se rozmýšlel, zda vůbec hrát, Brad Marchand měl vynechat velkou část sezóny, Pasta bez smlouvy,… A vidíte, vše dopadlo jak dopadlo. Všichni hrají jak z partesu, vrátil se David Krejčí. Česká formace Zacha – Krejčí – Pastrňák hraje skvěle a dělá Česku čest, oba brankáři jsou výborní, navíc už začali také střílet góly, aby se vyrovnali těm vepředu… :o)

Linus Ullmark se stal 16. brankářem NHL, který za celou historii ligy dokázal vstřelit gól. V organizaci Bruins ovšem úplně prvním. Ullmark se také stal druhým nejrychlejším brankářem historie ligy, který dokázal získat 30 výher a to v pouhých 37 zápasech.

Vypadá to, že v Bostonu navíc mají skvělou partu a tenhle tým nevypadá, že by měl vypadnout v prvním kole. Ale, člověk míní, play off mění. Uvidíme. Co je v Bostonu jinak než v Edmontonu? Parta je v Edmontonu také skvělá, o tom nemám sebemenších pochyb. Co se týče útoku, tak bych řekl, že Edmonton má útok přecejen lepší, i když Boston moc nezaostává. Obranu ale rozhodně Boston a tam Edmonton zaostává opravdu hodně. Charlie McAvoy není megasuperstar, přesto je bekem no. 1. A Bostonu to stačí. Já říkám, vezměme si příklad třeba právě v Bostonu. K čertu s Karlssonem, proč si nevystačit s Barriem a posílit obranný val? Podívejte se, Boston má do ofenzivy McAvoye, Lindholma a dejme tomu Grzelcyka. Ale pak tam má obrovité chlapy a brousky Brandona Carla a Dereka Forborta. Minulý týden manažer Sweeney přivedl ještě Dmitrije Orlova z Washingtonu. Tohle je rozhodně cesta k tomu, jak v play off soupeřovi postavit zeď. V play off to prostě musíte hrát hlavně odzadu, to je prostě fakt. Kdyby se tyhle dva týmy potkaly v play off, myslím, že v současném složení nemáme šanci na několik zápasů postoupit.

Když se podíváme k nám, tak jediný progres k přitvrzení stylu trenéři ukázali pouze nasazením Vinnyho Desharnaise, který jako jediný dokáže hrát do těla. Barrie je ten útočný bek a tam hraje výborně, vůbec bych ho neřešil, protože si své odehraje. Kulak do toho také dokáže říznout, navíc je oboustranně kvalitní. Broberg se zlepšuje pomalu a zatím to tam úplně není. Ale když hraje vedle někoho schopného, pak v pořádku, on ještě doroste. No ale dále? Nurse je tam úplně k ničemu, nehraje ani tvrdě, ani rychle, jezdí tam jako baletka. Občas dobře přihraje, ale to může hrát ve čtvrtém útoku a bude to lepší. Jeho defenzivní práce je ale tristní. Bouchard ani po takové době nedokázal progres a není dobrý ani dopředu, ani dozadu, má jen dobrou střelu. Možná nejlepší z týmu, ale to je málo. Navíc ani tu hru do těla od něj nečekejte. Ceci dejme tomu, ale letos je postradatelný.

Když to sečtu, potřebujeme alespoň dva řízné beky! Nejlépe mi ze všech vychází Chychrun, který hraje tvrdě, je rychlý, skvělý při práci s pukem, je skvělý oboustranně. Navíc velmi perpspektivní. Nevím, co Arizona za něj požaduje, že se stále nedokáže s nikým dohodnout, ale on prostě musí být pro tým jako jsme my naprostou prioritou. Další velmi schopný obránce je Gavrikov. Já už jsem o něm psal, je to tvrdý bek, ideální do obranného valu, ideální do páru k někomu jako je třeba Barrie. Ideální na oslabení. Mattias Ekholm by také nebyl marný. Jen ale říkám, že pokud opravdu přivedeme Erika Karlssona, změní se tím jenom to, že budeme dávat ještě víc gólů než teď – což se sice hodí vždy, ale nutně to nepotřebujeme. S jeho příchodem jich ale také budeme více i inkasovat, protože tenhle chlap se nenarodil k tomu, aby v NHL bránil. Ačkoliv je obránce. 😀

Chychrun nyní musí mít nervy ze železa

Zpět k Bostonu. Ten má prostě nyní našlápnuto ke Stanley Cupu více, než kdy předtím. Možná je to i poslední sezóna kapitána Patrice Bergerona. Možná, že Pasta podepíše nakonec jinde? Tohle se nejspíš nevyplní, ale člověk nikdy neví. Prostě pro Boston je to teď anebo nikdy. Dmitrij Orlov je jasným vzkazem NHL – zalepíme pár děr, co nám ještě prosvítá a jdeme do toho! Edmonton musí zalepit díru velikosti menhiru, ale to také není nic, co by nešlo uskutečnit.

Oilers nyní kromě Bostonu a Toronta nastoupí ve dvou dnech za sebou proti nevyzpytatelnému Winnipegu, pak v Buffalu, které hraje podobným stylem hlavou proti zdi jako v Edmontonu a pak znovu proti dvojici Boston – Toronto, tentokrát ale na jejich kluzištích. Čili samé těžké zápasy. To si uvědomuje Leon Draisaitl: „Bude to pro nás dobrý test. Tři opravdu dobré týmy. Budou od nás vyžadovat jen to nejlepší.“ Kabina Edmontonu zná své úkoly a rozhodli se tomu postavit čelem. Pokračuje Draisaitl: „Jak jsem již řekl, bude to velká výzva. Není se ale čeho bát. (Bruins) Jsou opravdu dobrý tým. Hrají opravdu dobřem ale když my hrajeme nejlépe jak umíme, tak je také těžké to zvládnout. Takže to asi bude zábavný zápas.“

Leon Draisaitl má sedmizápasovou sérii, kdy vstřelil gól. Draisaitl loni až téměř do konce bojoval o Maurice Richard Trophy s Ovečkinem, nakonec na to nestačilo ani 55 gólů. Letos si Draisaitl s McDavidem nezvykle vyměnili role, kdy Draisaitl mnohem více přihrává, zatímco McDavid zase zakončuje. Dnešní soupeř má v týmu Davida Pastrňáka, který je nejbližším vyzyvatelem McDavida o Richarda. McDavid má na Pastu zatím náskok 6 gólů – 48 – 42.

Pasta sice nemá smlouvu, ale hraje nejlepší hokej v kariéře, spolu s celým týmem

Také dnes nebude k dispozici Evander Kane. Trenér Woodcroft k němu řekl, že se mu hojí naražená žebra. Dále řekl ke Klimu Kostinovi, že nemoc, kterou prodělal, byla trochu horší než vypadala a Kostina trochu sebrala, takže nyní se čeká, až se dá do pořádku. Kostin přitom s týmem na tripu byl a trénoval naplno, do zápasového tempa to ale nestačilo.

Tentokrát by snad nastoupit měl, protože asi nadarmo na tréninku nenastupoval ve druhé formaci vedle Draisaitla s Hymanem. Do první se k McDavidovi a Nugentu-Hopkinsovi posunul Yamamoto a ve třetí bude Foegele, McLeod a Janmark. Kailer Yamamoto v Columbusu skóroval poprvé od 10. ledna, mezitím ale měsíc marodil. Pokud Kostin nastoupí, pak Černého Petra podle ne dostane Puljujarvi, protože i v Columbusu hrál jen něco málo přes 7 minut. A pak vám ještě chci říct, že Devin Shore by nejen že měl pravidelně hrát, ale také by měl dostávat více prostoru, protože kdykoliv tenhle chlap nastoupí, tak vždycky na ledě nechá duši! A nelze si nevšimnout jeho až abnormální oblíbenosti v týmu.

V brance Edmontonu dnes bude Stuart Skinner.

Počkejte, jenom si zkontrolujeme, jestli nejlepším brankářem dle statistik je stále Matt Berlin… ano, je to tak! Tak v pořádku…

Bruins se letos již utkali se 30 týmy a Oilers jsou jediným týmem, na který ještě nenarazili. McDavid má z týmu na soupeře nejlepším skóre, když proti Bostonu nastoupil do 9 zápasů a zaznamenal v nich 14 bodů. Ale pouhé 2 góly.

Trenér Jim Montgomery má k dispozici de facto kompletní kádr až na Taylora Halla, který pro dnešek vypadl kvůli zranění v dolní části těla a proti svému bývalému týmu se tak nepostaví. Škoda.

Bruins nyní drží sérii 6 vítězných zápasů za sebou. Nyní jsou na čtyřzápasovém tripu, kdy nejdříve porazili 6:5 Seattle a pak 3:1 Vancouver. Nyní jsou na řadě Edmonton a Calgary. V prvním zápase chytal Swayman, ve druhém Ullmark. Ačkoliv jsem si myslel že proti edmontonské ofenzivní síle bude čelit Ullmark, střídání gólmanů je neměnné a v brance Bruins je potvrzen Jeremy Swayman.

V posledních dvou sezónách je vzájemná bilance vyrovaná, po 2 vítězstvích. Ale vždy vyhrál hostující tým. Znamená to tedy, že dnes jsme odsouzeni k porážce? Snad ne… Každopádně proti msobě se postaví nejlepší ofenzivní tým ligy (230 gólů), proti nejlepší ligové defenzivě (124 gólů). Let´s Go!

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *