Za běhu probíhajících trejdů se normálně hraje liga a co víc, právě v těchto dnes nás nečekají vůbec lehké zápasy. Pondělní zápas s Bostonem nám nastavil zrcadlo a ukázal nám, kde jsou naše limity a co je třeba. Hrát se s nimi dalo, co by ne. Vepředu máme velkou sílu a tam prostě žádný problém není. Problém je v defenzivě a evidentně také s nedisciplinovaností.

Connor McDavid si zase hrál svoji ligu. Dvěma góly se poprvé v kariéře dostal na hranici 50 gólů a po zápase na to říkal: „Myslím, že to byl opravdu dobře odehraný zápas.“ McDavid pak na otázku, co mu na to řekl jeho parťák Draisaitl řekl: „Řekl – vítej do klubu.“ Draisaitl padesátku překonal v kariéře již dvakrát a sice v roce 2019 a pak o tři roky později, loni v roce 2022. No, milníky jsou sice hezká věc, ale jsem si jistý, že McDavid by všechny tyhle věci vyměnil za klubový úspěch.

Pěkný milník, ale pro McDavida asi ne moc důležitý

Klim Kostin se vrátil do sestavy po pětizápasové absenci způsobené nemocí a byl hodně vidět. Tak předně jeho parádní práce při vyrovnávacím McDavidově gólu byla ukázková. Kostin se vracel z trestné lavice a ihned pohotově využil situace. V zápase pak rozdal několik tvrdých hitů a byl na soupeře hodně znát a také nám ukázal, že právě toto potřebujeme. Nesmí to ale být moc. Kostin totiž působil přemotivovaně a nedával si ani pozor na jednoduché věci jako vysoká hůl apod.

Podobnou paralelu ostatně vidím i u Desharnaise, který byl z našich beků asi nejlepší. Obětavě se stavěl střelám do cesty a zblokoval hned několik příležitostí Bruins. V kolonce bloky měl pak Desharnais na konci zápasu číslo 5. Také on ale na konci nezvládl emoce, když zbytečně oplácel Pastrňákovi a poslal tým naprosto zbytečně do třech. Takže na tyhle věci pozor. Jinak ale musím říct, že tihle kluci alespoň nějaké emoce ukázaly a to je lepší, než vůbec nic.

Rozhodující gól měl na svědomí do té doby jinak dobře hrající Ceci, kterému propadl puk mezi bruslemi a neuhlídal Zachu, který byl dostatečně důrazný. Nenápadný, leč nakonec rozhodující moment zápasu. Zápas mohl skončit nakonec jakkoliv, protože i Edmonton měl několik vyložených šancí, jen ve dvou případech zívala prázdná branka na Yamamota, ale ten je naprosto z formy. Na druhé straně zase čaroval výborný Skinner. Rozdíl byl hlavně v poctivé defenzivě Bostonu, který je evidentně na play off dobře připraven, což se o Edmontonu říct zrovna nedá. A nemusí to říkat Sláva Lener ve studiu, abychom to sami neviděli.

McDavid střílí 50. gól po skvělé Kostinově akci, oba kloubouček:

Klim Kostin je zpět a v sestavě mu musel někdo uvolnit místo a nebyl to nikdo jiný než Devin Shore, ale ten byl po dvou dnech zase povolán zpět, poté, co byl včera vyměněn Jesse Puljujarvi.

Takže, tato hokejová sága, která si moc nezadá se Star Wars sice pokračuje dál, ale o několik galaxií dál směrem na jihovýchod, těsně vedle Tatooinu, v Severní Karolíně. Tam bude mít Jesse Puljujarvi problém najít bizona, možná jen v ZOO. Co je ale důležité, Oilers už toho budou ušetřeni a pojedou si svojí ligu. A vzhledem k tomu, že hráč, který je Puljujarviho protihodnotou, čili jiný Fin Patrik Puistola možná v NHL ani nikdy nenastoupí, pak se dá říci, že opravdu téměř skončila tato epizoda draftu 2016, který se Edmontonu opravdu, ale opravdu nepovedl. Co se na onom draftu dělo určitě většina z vás zná, já sám jsem o něm psal v souvislosti s Puljujarvim již několikrát, takže jen stručně.

Tehdy byla jasná první dvě místa, čili Matthews a Laine. Třetí bylo TÉMĚŘ jisté dle většiny predikcí, totiž že jako trojka půjde Jesse Puljujarvi, kterému se tehdy vedlo ve Finské lize a povedl se mu i juniorský šampionát. Edmonton měl ale tehdy již vyhlédnutého Matthewa Tkachuka a to je na tom právě to nejsmutnější. Dál to znáte – GM Columbusu Jarmo Kekalainen udělal Cimrmanův slavný krok stranou a místo Puljujarviho ukázal nečekaně na Pierre-Luca Duboise. V táboře Edmontonu to samozřejmě vyvolalo pozdvižení a změnila se tím strategie, čili místo Tkachuka byl vybrán Puljujarvi. Tkachuk nakonec nešel ani poté, protože překvapil i Vancouver draftem obránce Olliho Juoleviho, což se později ale také ukázalo jako chyba. Až poté vybíralo ze 6. místa Calgary a na řadu přišel Tkachuk.

Výsledek – Dubois, kvůli kterému bylo všechno to pozdvižení v Columbusu dělal scény a byl nakonec po pár letech vyměněn do Winnipegu za jiného kecálka Patrika Laineho, mimochodem jeho kolegu z draftu, který šel o místo dříve. Olli Juolevi už je v NHL ve čtvrtém týmu a nyní hraje dokonce jen na farmě. Matt Tkachuk je hvězda ligy… I když, víme všichni, co provedl Calgary, totiž že chtěl odtud utéct, takže člověk neví, jak by to dopadlo, kdyby byl u nás. Ale na druhou stranu, Edmonton není Calgary… Vlastně se mu ani nedivím, že tam odtud utekl… 😀

Jesse Puljujarvi do NHL naskočil o rok později v roce 2017. 20 bodů v 65 zápasech, ale potenciál tam byl. O rok později se ale i on začal s týmem hádat a už tehdy ve vzduchu visela jeho výměna. Za Petera Chiarelliho ani jeho náhradníka Keitha Gretzkyho ale k ničemu nedošlo, a ani nový GM Ken Holland trejd neučinil. Naopak, přemluvil Puljujarviho i s jeho agentem k návratu, a v roce 2020 tak Puljujarvi podepsal v Edmontonu novou dvouletou smlouvu a jelo se znovu. Tento krok byl velmi nečekaný, protože Puljujarvi tu předešlým trucováním všechny tak namíchnul, že ho tu už nikdo nechtěl vidět. Chápu ale Hollanda, který je obchodník a Puljujarvi byl cenné zboží.

Musíme si upřímně říci, že Puljujarvi měl celou tu dobu cestu vždy ušlapanou. Po většinu času byl nasazován do top-six, neřkuli do přesilovek a všelijak mu bylo pomáháno a rozhodně měl cestu daleko umetenější, než mnozí jiní hráči. Přesto se nikdy neprosadil. Jeho styl splašeného býka nám nikdy nesedl a technický styl Edmontonu zase ne jemu.

Přesto Puljujarvi před letošní sezónou podepsal v Edmontonu ještě jednu, pouze roční smlouvu. Tento tok už to byla ale opravdu velká křeč a byla jen otázka času, kdy to všechno zákonitě musí skončit. Navíc ani tentokrát Puljujarvi nezapomněl brečet do médií, ale to už bych mu nevyčítal, protože to už bylo vlastně dost smutné. Včera to vše každopádně skončilo a Puljujarvi odchází nakonec téměř zadarmo. Když si vezmete, že Calgary za Tkachuka získalo Jonathana Huberdeaua a Mackenzieho Weegara a my za Puljujaviho vlastně téměř nic… No ale zde už nebylo jiného východiska. Týmy o Puljujarviho neměly zájem a ve vzduchu už visela i možnost, že bude muset být umístěn na waiver, protože Holland si nutně potřeboval vytvořit místo pod platovým stropem kvůli posílení obrany. Ve finále to tedy vyšlo téměř nastejno. Každopádně je konec éry Bizoního krále.

Puljujarvi celou dobu nějaký potenciál ukazoval, ale nikdy to na čtyřku draftu nebylo nic zvláštního. Já za sebe si myslím, že Kekalainen měl tehdy celkem dobrý nos. Ne sice na lidi, nikdo nemohl tušit, jak se bude Dubois po letech projevovat, ale nyní má alespoň Laineho, my nemáme nic.

Puljujarvi se u fanoušků zaprodal svým zbytečným trucováním a nálepky „trochu jiného“ týpka se už nezbavil. Neříkám, že je to špatný člověk a nadále mu přeji jen štěstí. Ve finské kolonii v Carolině, která hraje bojovným stylem by se mu dařit mohlo.

Ještě k protihodnotě. Patrik Puistola, jehož práva jsme trejdem Puljujarviho získali ještě nikdy neokusil zámořský klubový led, a to ani v žádné z juniorských soutěží. Puistola hraje celou svoji kariéru výhradně ve Finsku, nyní v Jukuritu. Puistola má z juniorských šampionátů v dresu Finska zajímavá čísla. Má jeho trejd nějaký hlubší význam? Zapůsobí na něj Holland a je možné, že se Puistola v létě objeví na kempu? I to je nakonec možné. Anebo se Puistola do zámoří nikdy nepodívá…

Hollandovi se Puljujarviho trejdem uvolnily ruce a 3 miliony dolarů a mohl konečně udělat trejd, na který všichni čekali. Totiž nevědělo se, kdo to bude, ale že to někdo bude… A včera během noci to prasklo! Není to ani Erik Karlsson ani Jakob Chychrun, ani Vladislav Gavrikov. Novou posilou Edmontonu se stal obrovitý Švéd Mattias Ekholm!

32 letý Mattias Ekholm byl draftován Nashvillem ve 4. kole draftu 2009. Než se přesunul do zámoří, byl ve Švédsku vyhlášen nejlepším obráncem ligy. Za Predators odehrál 12 neúplných sezón a již jede osmou stovku zápasů v NHL. V nich má bilanci 62+206. Ekholm je silný v defenzivní práci, blokuje střely, umí dobře předvídat. Má ale i slušnou střelu, jak se říká švihem. Ekholm je pro Edmonton posilou nejen do rozjeté sezóny, ale i do budoucna, protože má podepsanou smlouvu až do roku 2026. Vzhledem k tomu, že Nashville si dle domluvy manažerů ponechal 250 000 dolarů, tak Ekholm bude z platového stropu ukrajovat „jen“ 6.mil.dolarů. I tak je ale nyní po McDavidovi, Nursem a Draisaitlovi čtvrtým nejlépe placeným Olejářem.

Ekholm rozhodně zpevní defenzivu a je velmi kvalitní posilou a určitě bude na ledě trávit velkou minutáž, takže jeho příchod kvituji. Podle mne už ale nebyl úplně ideálním tahem to, že jako protihodnota byl obětován Tyson Barrie, jasná stálice naší přesilovky. Ta je nejlepší v lize a to rovněž i velkou zásluhou Barrieho, který pro své hvězdné spoluhráče odváděl opravdu dobrou práci a do kombinace byl ideální. Barrie byl v rozehrávce a v kombinaci rychlý, dokázal se rychle rozhodovat a pak to i přesně realizovat. Soudím, že na Barrieho místo se počítá s Evanem Bouchardem, ale chtěl bych upozornit, že ten mu ani zdaleka nedorostl a i když má Bouchard velice kvalitní střelu, není vůbec silným hráčem do kombinace a rozhodně není zdaleka tak pohotový jako Barrie. Nurse pak už vůbec ne. Z tohoto pohledu si myslím, že Holland udělal chybu a že toho v tomto směru budeme litovat. Škoda, že Holland nepřivedl Ekholma, a nevyměnil za něj někoho jiného… No nic, uvidíme. A jak to vidíte vy?

Kromě Barrieho jsme přišli o prospekta z loňského draftu, talentovaného Reida Schaefera. O toho byl na trhu celkem zájem a čekal jsem, že bude součástí nějakého balíčku. Ale někdo obětován být musel. 1. kolo draftu pak vůbec neželím, naopak už bylo na čase draftové volby smysluplně využít.

Mattias Ekholm byl z trejdu trochu vyveden z míry, ale evidentně natěšený: „Když jste v lize 12 let, tak máte pocit, že jste už vším prošel a všechno jste viděl, ale zjevně ne, protože nikdy předtím jsem nebyl vyměněn. Právě teď se toho děje spoustu, ale moje první myšlenka je, že jsem super nadšený. Vím, že Edmonton je jedním z nejlepších týmů v lize a má ve svém týmu špičkové ofenzivní schopnosti, ne-li ty úplně nejlepší. Doufám, že mohu přispět svým způsobem a svým stylem na defenzivní stránce věcí. V první řadě jsem ale velmi nadšený, že jsem tam mohl být. Strávil jsem v Nashvillu skvělých 12 let. Měl jsem tu své dvě děti a bylo to úžasné. Ale abych pro svoji kariéru udělal další krok, cítím, že Edmonton je skvělé místo a jsem velmi nadšený a šťastný, že tam můžu jít.“

Je fajn slyšet a číst taková slova nadšení. Jonathan Quick byl třeba dnes vyměněn do Columbusu a ten prý z trejdu nadšen vůbec není. Inu, ne vždy je to ideální pro všechny strany. Mimochodem Quick se do Ohia stěhuje kromě jiného brankáře Korpisala i za Gavrikova, který tak tedy nakonec končí v Los Angeles.

GM Preds David Poile ke trejdu Ekholma řekl: „Nechtěl jsem ho vyměnit, ale byl to pro nás příliš dobrý obchod v tomto malém resetu, o který se snažíme. Výběr v prvním kole je skvělý.“

Nashville prý dále sondoval situaci okolo Kailera Yamamota, ale tímto trejdem tato možnost nejspíše padá. Ken Holland se ale údajně o Yamamotův trejd snaží, protože Yamamoto má cap hit 3,1 mil.dolarů a i toto by rozpočtu ulevilo.

Odejde před uzávěrkou přestupů ještě Yamamoto?

Nyní je každopádně soupiska zkonsolidovaná. V útoku je 12 hráčů – McDavid, Draisaitl, Hyman, Nugent-Hopkins, Kane, Yamamoto, Foegele, Ryan, Janmark, Shore, McLeod a Kostin.

V obraně 7 – Nurse, Ekholm, Ceci, Kulak, Bouchard, Broberg a Desharnais. Dva brankáři Campbell a Skinner. Listina dlouhodobě zraněných – Murray, Smith, Klefbom. Doplácení části kontraktu – Milan Lucic, vyplácení ze smlouvy – James Neal a Andrej Sekera. Platový strop – 0. Na farmě je uklizen Holloway, ale v současnosti zraněný. Myslím si, že Yamamoto už vyměněn nebude, a že pojedeme dál v tomto složení. Nebo že by Ken Holland ještě do týmu hrábnul?

Udělá ještě starý lišák něco dalšího?

Devin Shore se po dvoudenním – řekněme virtuálním stěhování mezi Edmontonem a Bakersfieldem opět usazuje v kabině Oilers. Možná, že se již těšil na teplé počasí – v Kalifornii je narozdíl od Edmontonu o nějakých 25 stupňů tepleji. A že by si užil, protože Bakersfield se právě vrátil z dvojzápasu v Texasu (3:1 a 0:4). Nyní si Kondoři ale užijí kalifornského slunce dosyta, protože doma odehrají následujících 7 zápasů a to až do 17. března.

Mimochodem, brankář Calvin Pickard byl v AHL vyhlášen první hvězdou minulého týdne. Bakersfield má nyní 6 výher z 8 zápasů, v Pacifické divizi jsou ale až na 6. místě s 12 bodovou ztrátou na 5. Abbotsford. Za Texas Stars natoupil i Čech Matěj Blumel, který byl draftován Edmontonem ve 4. kole draftu 2019. Blumel se ale od Edmontonu smlouvy nedočkal a nyní to zkouší v organizaci Stars. Blumel si v obou zápasech proti Bakersfieldu připsal po asistenci. Celkově má ze 43 zápasů bilanci 16+20, což je velmi slušné. Blumel si letos zahrál i za Dallas s bilancí 6 zápasů / 1 gól.

Blumela je nejspíš škoda, no nic…

Dnes by kromě dlouhodobých marodů ještě neměl být k dispozici Evander Kane, který si stále léčí naražená žebra.

Uvidíme, jestli to stihne Ekholm, který měl dnes ráno vyrazit do Edmontonu údajně s očekáváním, že bude večer proti Torontu hrát. Ekholm je optimista: „Plán je, že ráno odletím a doufám že všechno půjde dobře a večer budu hrát.“

Ale nejspíš se to stihne, jedna z nejnovějších fotek nám ukazuje, že výzbroj je na místě. :o)

Nyní k našemu soupeři. Boston si výhrou nad Edmontonem upevnil suverénní postavení na čele ligy. Žádný nazdárek ale není ani náš dnešní soupeř – Toronto Maple Leafs. Ti jsou v Atlantické divizi druzí právě za Bostonem, i když ten má na ně náskok již propastných 17 bodů. V měřítku konference má ale čtvrté Toronto pohodlný 16 bodový náskok na deváté Buffalo, takže Javorové Listy si letos s největší pravděpodobností opět zahrajou play off. Co se bude dít tam, to už je věc jiná. Z posledních 6 let totiž Leafs vždycky vypadli v 1. kole a to je už slušný záhul na fanouškovo srdce…

V Torontu to ale s letošním útokem na Stanley Cup myslí vážně, protože jestli Rangers to zkusí s Tarasenkem a Patrickem Kanem, tak v Torontu obětovali dvě stálice Rasmuse Sandina a Pierre Engvalla, ale získali velice silnou grupu! Obránci Luke Schenn, Jake McCabe s Erik Gustafsson jsou velká kvalita. Do útoku pak Ryan O´Reilly, Noel Acciari a Sam Lafferty na doplnění již tak silného týmu.

I takto se někdy dozvíte o svém trejdu:

Leafs posilovali, protože už teď je jasné, že pro obránce Jakea Muzzina sezóna pro zranění skončila. Mimo hru jsou dále Victor Mete a Nick Robertson a také brankář Matt Murray.

Většina práce v brankovišti je tak nyní na jeho kolegovi Iljovi Samsonovovi, který chytal poslední 4 zápasy, z nichž 3 poslední byly vítězné. Leafs jsou nyní na tripu a v pondělí 5:1 smázli Seattle. Zítra se hned z Edmontonu přesouvají do Calgary, Vancouveru a New Jersey. Pak se vrátí domů a 12. března bude jejich prvním vyzyvatelem Edmonton.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *