Hokejisté Edmontonu zvládli v sobotu důležitý duel na ledě Seattlu a upevnili si tak třetí místo v Pacifické divizi. Svému soupeři odskočili po výhře 6:4 na rozdíl 3 bodů v tabulce, Kraken má však odehráno o jedno utkání méně. Edmonton vyhrál třetí zápas v řadě a jednalo se o jeho 16. zápas v letošní sezoně, kdy tým vstřelil více než šest branek. Oilers vyhráli sedm z posledních devíti zápasů.

Hlavní postavou vítězů byl tentokrát uzdravený forvard Evander Kane, který se blýsknul hattrickem. Jednalo se o jeho celkově šesté třígólové představení v kariéře. Connor McDavid přidal do své sbírky kanadských bodů 1 branku a 2 asistence a posunul své kariérní maximum již na 134 bodů. Toto je teprve desátý případ, kdy hráč zaznamenal 130 a více bodů od sezony 1992/93.Tři asistence nasbírali také Leon Draisaitl a obránce Mattias Ekholm. Zach Hyman vstřelil svou jubilejní 30. branku v sezoně, což mimo jiné znamená, že Oilers mají letos ve svém kádru už čtyři hráče, kteří nastříleli 30 a více gólů. Stuart Skinner zastavil 33 z celkových 37 střel, které na jeho branku hráči Seattlu vyslali. Rodák z Edmontonu si tak připsal 7 vítězství ze svých posledních 8 startů. „Dnes byl naprosto vynikající,“ řekl o svém brankáři po zápase hlavní trenér Oilers Jay Woodcroft. „Byly tam pasáže hry, kdy jsme byli pod velkým tlakem. Tohle je přesně ten způsob hry, jakým se Seattle v domácím prostředí prezentuje. Dělají spoustu dobrých věcí a jsou ofenzivním týmem, takže musíte být neustále ve střehu. To je důvod, proč potřebujete brankáře, který předvede několik skvělých zákroků a podrží vás. A to přesně dnes Stuart udělal.“

Evander Kane zaznamenal svůj druhý hattrick v této sezoně a pátý ve svých posledních 49 zápasech základní části a play off. Vypadá to, že agilní útočník se s blížícími vyřazovacími boji dostává do vynikající formy. Tuto sezonu jej provází zranění a tak se zatím objevil v pouhých 29 utkáních. Už loni ovšem ukázal, že je tím pravým hráčem pro play off a pokud zůstane konečně zdravý, bude pro Oilers vlastně po všech těch zdravotních lapáliích obrovskou „posilou“. „Je hezké přispět k důležité výhře,“řekl po zápase v Seattlu Kane. „Získali jsme důležité body v naší našlapané divizi. Celý rok jsem byl v sestavě spíše sporadicky, potýkal jsem se se zraněními, takže se nyní snažím dostat do nějakého rytmu, abych byl připraven na play off. Dnešní večer ukázal, že jdu správnou cestou.“ Zápas proti Sharks bude mít pro Kanea speciální význam, neboť právě Sharks byly jeho poslední zastávkou před příchodem do Edmontonu. Kane v té době kupil jeden prohřešek za druhým, a když jednoho krásného dne dokonce zfalšoval testy na covid, bylo vymalováno. Jeho kalifornský zaměstnavatel s ním okamžitě rozvázal smlouvu. Hříšníkův odchod údajně s povděkem kvitovala i kabina Žraloků, kde byl Kane velmi neoblíbeným spoluhráčem. Každopádně je dobře, že v Edmontonu našel klid a sám sebe. A to z hokejového a především také z lidského hlediska.

Edmonton má nyní na svém kontě 86 bodů. Ve vyrovnané Západní konferenci aktuálně ztrácí 6 bodů na Vegas, kteří vedou nejen Pacifickou divizi, ale také celou konferenci. Současně mají Oilers9 bodů náskok před Calgary Flames, kteří se nachází na prvním nepostupovém místě na Západě. „Zaměřujeme se na každodenní práci a snažíme se v každém utkání podat ten nejlepší výkon,“ vyjádřil se k postavení v tabulce Jay Woodcroft. „Nesledujeme pořadí, nechceme se nechat svazovat tím, kdo včera vyhrál a kdo nevyhrál a co to pro nás znamená. Chceme být zkrátka nejlepší, jak jen můžeme být, a soustředit se na svůj nejbližší zápas. Myslím si, že když máte myšlenky nastavené tímto směrem, nestrávíte pak zbytečně mnoho energie starostmi o věci, které stejně nemůžete ovlivnit.“

Náš dnešní soupeř ze San Jose má momentálně úplně jiné starosti. Žraloci se díky posledním mizerným výsledkům propadli až na samé dno Západní konference a celkově jim v NHL patří až předposlední příčka. Na poslední Columbus mají náskok 3 body.Žraloci prohráli 14 z posledních 16 zápasů. Nejvýraznější postavou Sharks je bezesporu švédský obránce Erik Karlsson, kterému k dnešnímu dni patří 11. příčka bodování NHL. Rodák z Landsbro získal v 70 odehraných zápasech 85 kanadských bodů za 20 branek a 65 asistencí. Karlsson tak vytvořil klubový rekord Sharks v počtu bodů získaných v jedné sezoně obráncem, když překonal předchozí hranici 80 bodů Brenta Burnse ze sezony 2018/19. Potřetí v kariéře také dosáhl hranice 20 gólů v sezóně. Švédský zadák má v této sezóně na svém kontě 25 vícebodových zápasů, což je na obránce neskutečné číslo. Mezi beky mu samozřejmě v bodování patří první příčka a hovoří se o něm také jako o velkém favoritovi na zisk Norris Trophy. Já tohle nadšení příliš nesdílím. Karlsson má v tabulce pravdy mínus 14 bodů, jeho tým patří k nejhorším celkům soutěže a měl by si odnést cenu pro nejlepšího obránce NHL? Kanadské body jsou jedna věc, ale kvalitního beka by měly zdobit i jiné herní atributy. V letošní sezoně vidím mnohem výše například Dougieho Hamiltona z New Jersey nebo Adama Foxe z Rangers. Je to neutuchající debata a myslím si, že podobný názor na celou věc má i můj kolega z redakce Tomáš. Podle mně by NHL měla zavést pro obránce dvě trofeje – nejlepší ofenzivní zadák a nejlepší defenzivní obránce a bylo by vyřešeno. V souvislosti s Karlssonem se poslední týdny před uzávěrkou přestupů čile spekulovalo také o možném trejdu k Oilers. Osobně jsme moc rád, že Holland nakonec upřednostnil Mattiase Ekholma z Nashvillu, který je pro Oilers skutečnou posilou a typem hráče, který Edmontonu citelně scházel. U některých fanoušků dokonce hra Ekholma vyvolává vzpomínky na dobu, kdy hlídkoval na edmontonské modré čáře Chris Pronger. Kanadský bek byl vyměněn do Anaheimu 3. července 2006, tedy krátce po spanilé jízdě Oilers v play off, která skončila až ve finále Stanley Cupu. Tam Oilers podlehli Carolině 3:4 na utkání. Byl to tehdy neočekávaný odchod a je pravdou, že od té doby Edmonton v obraně postrádal skutečně rozdílového hráče. Nyní se možná konečně začíná blýskat na lepší časy.

(Vsuvka od kolegy Tomáše :o) : Ano, mám naprosto stejný názor, který jsem ostatně také psal už mockrát. Norris Trophy pro beky jako je Karlsson je pro mě výsměch pravým defenzivním obráncům a podkopáním pravé podstaty nejen tohoto ocenění, ale defenzivní práce hráčů jako takové. Bránění je snad hlavní náplní obránce a jestli to vyhrávají lidé jako Karlsson, tak bych byl frustrovaný být těmi ostatními. Teprve když si hráč zvládá svoji hlavní disciplínu, pak vše ostatní je nadstavba. To umí hráči jako třeba Makar, Hedman, Dahlin nebo jak píše Jindra ta zmiňovaná dvojice. Karlsson mezi ně ale rozhodně nepatří, to je prostě regulérní útočník… A také samozřejmě uznávám velkou výjimečnost Karlssona jako hráče, ale pokud by měl být oceněn nějakou trofejí, tak ano, ale ne Norris Trophy. No nic, vracím zase slovo Jindrovi… 😀 )

Ekholm se zatím zdá být vším, v co mohli fanoušci Oilers doufat, když se švédského obránce podařilo z Nashvillu získat.Ve svých prvních devíti zápasech za Oilers je Ekholm už na 13 plusových bodech a jako bonus přidal 1 vstřelenou branku a 6 asistencí. Navíc pomohl stabilizovat hru Evana Boucharda a celkově do obranné hry týmu vnesl tolik potřebný klid a zkušenost. Ekholm dokáže hrát výborně i pod tlakem soupeře a má skvělou první přihrávku. Je to vynikající bruslař a opravdu chytrý hráč. Těžko lze spekulovat a srovnávat švédského obránce na první dobrou s členem Síně slávy a vítězem Stanley Cupu Prongerem. Ekholm je však s největší pravděpodobností nejlepším obráncem, jakého Oilers od dob Prongera měli. Možná nebude tak výrazný v ofenzivě, ale jeho přítomnost a chování na ledě budí velký respekt. Velkým přínosem je právě i zmíněný vliv na spoluhráče. Když vidíte na ledě skvělé hráče jako jsou McDavid nebo Draisaitl, tak vidíte právě ten jejich vliv na okolí, zkrátka „to tam mají“ a Ekholm to má také.

V rozhovoru ze 17. března na 630 CHED’s Oilers Now se hostující moderátor BrendenEscott zeptal Elliotta Friedmana z Hockey Night in Canada na jeho názor na Mattiase Ekholma. Friedman zmínil, že Ekholm byl v Nashvillu nesmírně oblíbeným spoluhráčem. A že má jako člověk vynikající pověst.Po přestupu k Oilers řekl švédský bek médiím, jak je jeho žena šťastná, že se stěhují právě do Edmontonu, že miluje sníh i zimu. Je evidentní, že Ekholm tento trejd s pokorou sobě vlastní přijal a že bude v novém působišti šťastný on i jeho rodina. Na případu zmiňovaného Chrise Prongera a jeho předčasného odchodu z Alberty lze krásně ilustrovat, jak je i tento aspekt obrovsky důležitý. Ekholma musí těšit i to, jak jsou šťastní fanoušci, že ho mají ve svém klubu. A také jeho spoluhráči, protože vědí, jak je dobrý. Nyní nezbývá než doufat, že stejně jako kdysi Pronger, tak nyní Ekholm pomůže svému týmu minimálně do finále Stanley Cupu.

San Jose si na svých bedrech do Edmontonu přiváží 6 porážek v řadě a všichni fanoušci Oilers očekávají, že si z Rogers Place odvezou Sharks i sedmou. Pokud tato očekávání promítneme do řeči čísel, tak k optimismu svádí fakt, že Oilers disponují nejlepším útokem v celé NHL (průměr 3,91 gólů na zápas), zatímco Sharks jsou třetím nejhůře bránícím týmem ligy (průměr 3,76 inkasovaných branek na zápas). V posledním zápase podlehli Žraloci na vlastním ledě New Yorku Islanders 1:4. Po gólů Kevina Labanca sice vedli v 8. minutě první třetiny 1:0, ale nakonec to bylo z jejich strany všechno. „Čtvrtý gól nás opravdu demoralizoval,“ řekl po utkání hlavní trenér Sharks David Quinn. „Říkal jsem si, že když se nám podaří snížit na 3:2, může být třetí třetina ještě zajímavá, ale bohužel jsme toho nebyli schopni.“ San Jose se tak pomalu začíná stávat černým koněm dostihů o zisk Connora Bedarda. Nedávno jsem v novinách četl rozhovor s Tomášem Hertlem a musím říct, že z jeho odpovědí byl cítit velký zármutek a zklamaní z probíhající sezony. Tomáš je jedním z lídru Sharks, loni podepsal s klubem dlouhodobou smlouvu, ale sportovní budoucnost Žraloků nevypadá vůbec růžově. Je otázkou, zda s tím dokáže sám Hertl něco udělat. Obzvlášť, když se San Jose zbavilo jeho kamaráda a střelce Timo Meiera, navíc se hovoří o tom, že v létě by mohl tým opustit i Erik Karlsson. Hertl to nebude mít v budoucích letech v San Jose vůbec jednoduché. Zároveň ale bylo v interview znát, jak mu na týmu záleží a jak s ním chce být i během bolestivé přestavby. To se mi na něm moc líbí. Když jsem rozhovor dočetl, napadlo mne, že bych vlastně tak trochu San Jose a hlavně Hertlovi toho Bedarda přál.

Bude Karlsson pokračovat v San Jose?

V kádru Oilers jsou tři hráči, kteří mají na dosah pokoření milníku 300 vstřelených branek v NHL. Evanderu Kaneovi zbývá k dosažení této mety jediná branka, Leonu Draisaitlovi chybí dva góly a ConnoruMcDavidovi tři branky! Sám jsem zvědav, kterému z adeptů se to podaří jako prvnímu.

Edmonton nemůže do dnešního utkání počítat s Ryanem McLeodem, Sharks bude postrádat Luke Kunina, Markuse Nutivaaru, Radima Šimka, Jonaha Gadjovice, Jacoba McDonalda a Evgenyje Švečnikova.

Úvodní buly zápasu bude vhozeno v úterý ve 2:30 SEČ a přímým přenosem je bude vysílat stanice NOVA Sport 2. Nezbývá než se modlit, aby tentokrát zůstal mimo hru Jožo Havrilla a my si mohli užít ničím nerušený sportovní zážitek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *