Podle březnové rovnice dvou výher na jednu prohru měli Oilers prevčírem se San Jose prohrát a už se k tomu opravdu schylovalo a jistě nejen já jsem měl nervy napnuté jako špagáty, ale kluci dokázali neuvěřitelný obrat.

Musíme si tedy upřímně říci, že Oilers byli celý zápas výrazně lepším týmem, ale prostě to tam nepadalo, ale divný patron James Reimer chytal skvěle. Zápas začal divoce, když hned na začátku 2 minuty skóroval Tomáš Hertl, ale video tým Jaye Woodcrofta opět nezklamal, tak jako vždy a gól byl pro ofsajd odvolán. V zápase nakonec byly rovnou čtyři neuznané góly!!! Tři na straně Sharks, jeden na straně Oilers. Erik Karlsson v zápase potvrdil to, co jsme s Jindrou o něm psali, totiž že je to ofenzivní fantom, ale zároveň velmi slabý do defenzivy. V tomto zápase jsme viděli krásnou demonstraci obou věcí. A ostatně něco podobného předvedl i na druhé straně Nurse, ze kterého jsem zase kvetl, ale nakonec to byl on, kdo rozhodl zápas v prodloužení a to skvělou akcí, za kterou jsem mu musel zatleskat! A i jemu doporučuji, ať se přesune dopředu. :o)

Hráč zápasu byl ale ještě jiný obránce a sice Mattias Ekholm, který vstřelil dva góly, a jaké… Oba s naprostým přehledem.

Co dodat… Paráda!

Jack Campbell to na sociálních sítích zase pěkně schytává. Řeknu to takhle – z gólů bych ho až tak nevinil, protože to byly opravdu těžko chytatelné věci, ale celkově se v brance pohyboval velmi nejistě a měl tam až komické pohyby. Prostě naprostý protiklad proti klidnému Skinnerovi. Na Campbellovi je vidět, jak moc chce týmu pomoci a je to určitě dobrý kluk, ale čím víc chce, tím je nervóznější a je prostě špatný. Ale jak jsem psal v minulém Preview, na změnu v brankovišti a případnou výměnu Campbell x Pickard je nyní již pozdě, do začátku play off zbývá moc málo zápasů a toto by na tým asi nemělo dobrý vliv. Můžeme ale asi počítat s tím, že hlavní zátěž bude na Skinnerovi a jeho nasazování bude v souladu s možným umístěním v tabulce do play off.

  • Nick Bjugstad vstřelil už třetí gól v dresu Oilers, k tomu přidal 4 hity. Dobrá práce!
  • Oilers na Reimera vypálili 52 krát. Nugent-Hopkins a Draisaitl vystřelili každý 7 krát na branku, ale góly dávali jiní. U Draisaitla si nemohu nevšimnout toho, že gólmani si na jeho střelách z pravé strany dělají superzákroky, protože už očekávají, co bude Draisaitl dělat a v tomto zápase to bylo až moc vidět. Neříkám ale, aby to přestal dělat, jen to konstatuji.
  • Philip Broberg se pohybuje na hraně sestavy a tentokrát nahradil Desharnaise, který v sestavě chyběl po dlouhé době. Broberg odehrál téměř 14 minut a do zápasu se nezapsal vůbec žádnou ze stěžejních statistik, což je také docela umění…
  • Pokud dnes Connor McDavid zaznamená přesilovkový bod, překoná se 62 body rekord Sidneyho Crosbyho ze sezóny 2006/07 v období platových stropů.
  • Stejně tak pokud Leon Draisaitl zaznamená přesilovkový GÓL, pak s 28 góly překoná rekord Iljy Kovalčuka ze sezóny 2005/06.
  • Gólová jubilea se blíží. Kdo bude první z tria Kane, McDavid, Draisaitl, kdo překoná třístovku? Kane má nyní 299 gólů, Draisaitl, 298, McDavid 297.
Tak kdo bude rychlejší?

Včera Oilers měli pouze volitelný trénink, který vedl trenér Gulutzan a na kterém chyběli někteří hráči, kteří léčí šrámy nebo prostě jen odpočívají jako McDavid, Nugent-Hopkins, Draisaitl, Nurse nebo Ekholm.

V druhé polovině zápasu se Sharks se trochu promíchala sestava, když si McDavid s Draisaitlem prohodili svá křídla, takže první dvě formace vypadaly takto:

Nugent-Hopkins – McDavid – Yamamoto

Kane – Draisaitl – Hyman

Nastoupí tak Oilers dnes od začátku, nebo se pojede klasicky?

Trenér Woodcroft vyhlíží zbytek sezóny a nechce nic podcenit: „Budeme se snažit skončit co nejvýše, snažíme se získat co nejvíce bodů, ale to nejdůležitější je to, že se chceme ujistit, že naše hra je ve správném módu. Chceme se ujistit, že těch posledních 11 zápasů co zbývá, využíváme tím správným způsobem, abychom byli připraveni, až přijde hra číslo 83.“ Ostatně, první místo na Západě je na dohled jen 6 bodů, proč to nezkusit? Jay Woodcroft ale vidí spíše důležitější věci, totiž aby se hlavně vychytaly chyby, než vyjedeme k prvnímu zápasu play off. Trenér pokračuje: „Nebudeme dokonalí, ale doufáme, že zachytíme ty momenty, ze kterých se budeme moct poučit, zlepšíme se v tom a budeme lepší, abychom byli připraveni na hru číslo 83.“

Zraněn je stále Murray a tři zápasy již vynechal Ryan McLeod. Jeho start ani na dnešní zápas není jistý, i když vyloučen údajně není.

V brance Edmontonu dnes bude Stuart Skinner.

V Edmontonu jsou hned tři hráči v očekávání narození potomka a sice Evander Kane, Ryan Nugent-Hopkins a Stuart Skinner. Kane odhalil pohlaví svého nastávajícího dítěte za asistence kapitána McDavida přímo v Rogers Place.

U Stueyho to vypadá, že si chystá založit podobně početnou rodinu, z jaké pochází on, protože druhé dítě přichází jen krátkou dobu po prvním. Skinner pochází z devíti sourozenců. Všichni začínají na písmeno S, takže v této rodině muselo být veselo. Stephen, Scott, Sheldon, Stuart, Sarah, Sandra, Sharon, Shannon a Samantha. Na tento nápad s pojmenováním svých dětí prý přišla matka Sue. A víte jak se jmenuje otec? Sam… :o) Celá rodina se prý pohybovala okolo ledu, všichni kluci u hokeje, holky u krasobruslení.

Kromě těchto tří, kteří zakládají, nebo rozšiřují rodinu se v Edmontonu usazují i další hráči, jako třeba Mattias Ekholm, který si v Edmontonu zatím pronajímá dům, ale rád by si ho prý brzy koupil. Jeho manželka je prý v Edmontonu velmi spokojená, protože má ráda zimu. Inu, tihle Švédi to mají prostě jinak hozené. :o)

Nick Bjugstad prý zase nebydlí na hotelu, ale u svého kamaráda Marka Pysyka, který je nyní v angažmá v Detroitu, ale kvůli zraněné achilovce letos ještě nenastoupil. Pysyk je rodákem z Edmontonu. Bjugstad i Ekholm mají v Edmontonu s sebou svoje rodiny. Že by Bjugstad opravdu v Edmontonu podepsal i na další léta? Bylo by to fajn.

Nyní k našemu dnešnímu soupeři. Arizona je letos docela zajímavý úkaz. Klub na samé hranici existence, který drží nad vodou jenom papaláši z vedení NHL v čele s mazaným Garym. Klub bez budoucnosti, který nikdo nechce. Klub, který potopilo i vlastní město Glendale, ve kterém Coyotes měli hlavní základnu. Přesto se Coyotes dále vzpírají svému osudu a hráči hrají jako o život. Před sezónou se na ně uzavíraly sázky, kolik bodů Coyotes vůbec uhrajou, jenže ono to není zase tak zlé. Rovnou 6 klubů je na tom ještě hůře než oni a někteří poměrně výrazně. Anaheim, Chicago, San Jose, Philadelphia, Montreal, Columbus, ti všichni jsou až pod Arizonou. St.Louis, Vancouver a Detroit na dohled pár bodů. Prostě, není to tak špatné.

Jakoby v Arizoně ani nechtěli Connora Bedarda, protože i když se klub do play off už nedostane, tak Coyotes se stejně nevzdávají a sezónu dohrávají se ctí. Z posledních 8 zápasů jich vyhráli 6 a v Coloradu navíc prohráli až po prodloužení a včera s Jets jen o gól. Pokud jsem tedy před pár dny psal, že týmy, které se již neprobojují do play off nebudou klást příliš velký odpor, u Arizony to tak úplně nemusí platit. Ne že by nás mohli překvapit kvalitou, to rozhodně ne, ale hrozí tu podcenění, což umíme moc dobře, co si budeme povídat.

Takže výkony Arizony jsou v poslední době sympatické. Nicméně i tak bych Connoru Bedardovi nepřál, aby skončil v Arizoně, protože bůhví, jak to tady v budoucnu s klubem vůbec bude.

Bůh Bedardovi na draftu pomáhej…

Jistotou je, že ještě další dva roky budou Coyotes hrát v Mullet Aréně ve městě Tempe, které se nachází nedaleko jejich původního útočiště a hlavního města Arizony, Phoenixu. S touto arénou, která na zápasy NHL pojme pouhých 4600 diváků je podepsána tříletá smlouva. Nevím, i když jsem měl Coyotes v podstatě rád, toto není hodno NHL a je to nedůstojné.

Prvním týmem, který si zahrál v Mullet Aréně byli symbolicky Winnipeg Jets, tedy tým, který Coyotes původně v NHL v roce 1996 nahrazovali, než si Winnipeg opět vydobil své místo v NHL, ale na úkor jiné franšízy a sice Atlanty Thrashers. První zápas v v Tempe se hrál 28. října 2022 a věřte nebo ne, bylo vyprodáno… :o) V tomto zápase vyhráli jets 3:2 PP. Tyto dva týmy, čili původní Jets s novými Jets, tedy staří Jets, nyní Coyotes a noví Jets… SAKRA KDO JE TEDY NOVÝ A KDO STARÝ???!!! :o) Tak tyto dva týmy, ty se spolu potkaly i v zatím posledním ligovém zápase, který se hrál včera ve Winnipegu.

V tomto zápase byli úspěšní domácí Jets, ale bylo to těsné – 2:1.

V prvním letošním vzájemném střetnutí Edmontonu a Arizony, ke kterému došlo v prosinci to bylo divoké. Tak za prvé – Oilers vyhráli 8:2 a všechny góly inkasoval nebohý Connor Ingram, který v brance vydržel celou dobu. McDavid v zápase zaznamenal 2+2, Nugent-Hopkins 2+1. A za druhé – v úplně poslední minutě zápasu se před edmontonským publikem zase jednou porval starý dobrý Kass, jenže tentokrát v dresu soupeře. Vyzyvatelem mu byl Klim Kostin a cáry lítaly…

Klim Kostin si každopádně v zápase připsal hattrick Gordieho Howea, protože zaznamenal gól, asistenci i bitku.

Pokud si někdo myslel, že Kass v Arizoně dostane víc prostoru a najde útočiště, které by mu mohlo sednout, tak se mýlil, protože to je velké zoufalství a je mi ho opravdu líto. Kassian nastoupil do 51 zápasů, ve kterých má tristní bilanci 2+0. Kam se hrabe Lucic…

Zack Kassian v Edmontonu strávil dlouhých 7 let.

EDIT: Dnes se proti svému bývalému týmu mohl postavit podruhé. Včera ve Winnipegu Kassian kvůli zranění v horní části těla nenastoupil a ani dnes ho bohužel neuvidíme. Škoda.

Ještě ke Kassovi. On byl totiž v létě do Arizony vyměněn spolu s draftovými volbami za jiné draftové volby a jedna z nich byl pick v 1. kole, který Edmonton proměnil v zisk místního talenta, edmontonského rodáka Reida Schaefera. O něm se sice v souvislosti s budoucností mluvilo pozitivně, ale Schaefer přesto odnesl obchodní stránku hokeje, když byl před třemi týdny součástí trejdu, který do Edmontonu přivedl Mattiase Ekholma. Vzhledem ke kvalitám Ekholma si ale po Schaeferovi asi již nikdo moc nevzdechne. Pro Schaefera se letošní angažmá nemění, i nadále nastupuje ve WHL za Seattle Thunderbirds, ale práva na něj již patří Nashvillu.

Generální manažer Arizony Bill Armstrong je u týmu tři roky a v létě bude mít příjemnou práci, protože Arizona vlastní dvě vysoké volby v 1. kole a vzhledem k tomu, že letos je na draftu silný ročník, tak má šanci získat zajímavé hráče. Ve 2. kole pak má Armstrong k dospozici jednu volbu a ve 3. kole dokonce tři.

Armstrong na nedávné trade deadline čile obchodoval a mimo jiné i s Edmontonem, kdy se do Kanady stěhoval Američan Nick Bjugstad, který se v Edmontonu zatím pěkně chytil, opačným směrem putoval mimo jiné talentovaný obránce z Bakersfieldu Michael Kesselring, který až v nové organizaci okusil co je NHL a již si připsal svůj debut. Pak se zase vrátil na farmu, ale nyní je zase zpět v prvním týmu a dnes by proti své bývalé organizaci měl nastoupit a hned v prvním defenzivním páru. Pokud se tedy do akce nevrátí zraněný Josh Brown. Jinak Nick Bjugstad je pro Edmonton rozhodně posilou a jsem i pro jeho další podpis, ztráty Kesselringa ale stále lituji, protože to je velmi zajímavý hráč, kterého jsem v prvním týmu vidět chtěl.

Armstrong na trade deadline pořádal vskutku výprodej, protože se zbavil téměř všeho, co něco stálo. Kromě Bjugstada tak je pryč i Gostisbehere, Mayo, Stecher, Ritchie a Chychrun. Poslední jmenovaný stál Ottawu právě letošní 1. vobu draftu a pak ještě dvě další v dalších letech. Zajímavostí je, že Nick Ritchie s Troyem Stecherem byli vytrejdováni do Calgary a opačným směrem šli Brett Ritchie a Connor Mackey. Čili bratři Ritchieové byli vyměnění jeden za druhého, což v NHL a vůbec ve světě také není úplně častý evergreen…

Nick a Brett, ještě ve starých dresech

Arizona v NHL vzhledem k velmi levnému kádru funguje jako odkladiště mrtvých smluv. Nyní tak na její soupisce najdete jména jako Kuba Voráček, Shea Weber, Bryan Little nebo Andrew Ladd. Ten loni za Arizonu ale ještě nastupoval. Kromě této čtveřice pak Arizona dále platí části kontraktů Nicka Bjugstada v Edmontonu, Olivera Ekmana-Larssona ve Vancouveru a dokonce i Patricka Kanea v Rangers, který ale členem organizace nikdy nebyl a jeho kontrakt se stal předmětem trojitého trejdu mezi Chicagem, Rangers a Arizonou.

Zajímavým jménem a rozhodně ne neznámým je Josh Doan, který teprve před týdnem podepsal s Arizonou profesionální kontrakt na tři roky. Jméno Doan a ještě v Arizoně, to je vám povědomé co… Jde samozřejmě o syna místního patriota a legendy Shanea Doana, nyní v organizaci Coyotes působícího jako ředitel hokejového rozvoje. Půjde v Arizoně mladý Josh ve stopách svého slavného otce, který v organizaci Jets a posléze Coyotes působil 22 let?

Otec a syn Doanovi

Koho se výprodej nedotkl, to je dnes už vlastně jedna z místních superstar Clayton Keller, který má na kontě 76 bodů. Rád bych někdy Kellera viděl v lepším týmu, bylo by asi zajímavé sledovat, co by dokázal, protože to je opravdu velmi šikovný hráč. Keller má ale smlouvu na 7,150 mil.dolarů až do roku 2028. Výprodej se nedotkl ani českého Sawchuka Karla Vejmelky, který uchvacuje NHL. Vejmelka má smlouvu ještě na další dva roky. Brankoviště Coyotes, které kromě Vejmelky zabírá i Connor Ingram bylo v nedávných dnech netradičně posíleno o třetího brankáře, Rusa Ivana Prosvetova, který prý s týmem již zůstane až do konce sezóny a Arizona tento ročník doklepe se třemi brankáři.

A není to rozhodně tak, že by jeden z nich byl jen na tribuně a dělal ostatním dvěma kořena. V posledních čtyřech zápasech totiž nastoupili všichni tři. Ingram chytal proti Calgary, kde sice pustil 3 góly, ale šlo na něj 45 střel! O tři dny dříve v Coloradu 44. Pak chytal dvakrát za sebou Prosvetov a pustil vždy jen po 2 gólech. Oba brankáři zaznamenali výhry. Včera ve Winnipegu chytal pro změnu Vejmelka a i když pustil pouze 2 góly, Coyotes prohráli.

Dnes je potvrzen start Connora Ingrama.

Zraněni jsou tedy Josh Brown a Zack Kassian, u obou je dnešní návrat možný.

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3.30 SEČ a vysílá ho Nova Sport 2.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *