Německý útočník Leon Draisaitl si brankou a asistencí v utkání s Vegas Golden Knights stanovil nové kariérní maximum v počtu kanadských bodů, ale Oilers bohužel nedokázali ve třetím prodloužení na domácím ledě v řadě zvítězit. Soubor Jay Woodcrofta tak promarnil jedinečnou šanci, jak se přiblížit čelu Pacifické divize i celé Západní konference. Tam se nachází právě poslední soupeř Olejářů z Nevady. Po tomto vzájemném zápase oba celky od sebe dělí již 7 bodů. Oběma klubům zbývá do konce základní části odehrát ještě 9 zápasů. Další možnost na reparát dostanou Oilers hned pozítří, kdy se ve vegasské T-Mobile Areně uskuteční odveta. Ještě před tím ovšem zamíří Edmonton do Arizony, aby v „extraligové“ Mullett Areně poměřil síly s tamními Coyotes.

Leon Draisaitl patřil k důležitým postavám domácích v utkání proti Vegas.

 „Myslím si, že dnes večer jsme věděli, jak důležitý pro nás tenhle zápas byl,“ řekl bezprostředně po utkání s Vegas útočník Oilers Warren Foegele, který v zápase jednou skóroval, když v poslední třetině vyrovnával na 3:3. „Chtěli jsme získat oba body a měli jsme k tomu velmi blízko, ale takový je zkrátka hokej. Do konce základní části to bude ještě zajímavé a je důležité posouvat se pomalu směrem dopředu. Bereme to ze dne na den, ale určitě nejsme rádi, že ten druhý bod získali zrovna oni.“ Oba týmy předvedly velmi slušný výkon a zápas by se dal klidně charakterizovat jako „playoffový“. To ostatně potvrdil v rozhovoru i Leon Draisaitl: „Byl to těsný zápas. Přesně tohle se v play off očekává. Samozřejmě šlo o soupeře, kterému bychom v play off mohli čelit, takže musíme vědět, jak tato utkání zvládnout. Dnešní večer se nám to úplně nepovedlo, ale bod bereme. Hrajeme teď dobře, když nastupujeme proti elitním týmům. Nikdo nám nic nedá zadarmo, je tu ještě pár věcí, které musíme zlepšit, a pak si myslím, že budeme dobře připraveni na vyřazovací část.“ Oilers porážkou v prodloužení přerušili sérii 5 vítězství v řadě.

Bývalý gólman Oilers nyní hájí barvy Vegas.

Zajímavostí bylo, že se v brance hostů představil Laurent Brossoit, který v letech 2014 – 2018 plnil roli náhradníka v Oilers. Musím uznat, že dodnes mne trochu mrzí, že nemělo jeho působení v našem týmu delší působení. Brossoit měl k Edmontonu navíc vztah i z juniorského období, kdy patřil k hvězdám místního juniorského celku Oil Kings, který hraje WHL. Rodák z Port Alberni s nimi v sezoně 2011/12 dokonce získal mistrovský titul. Brossoit byl tehdy výraznou postavou svého celku ve vyřazovacích bojích, což mu vyneslo také cenu pro nejužitečnějšího hráče play off.

Laurent Brossoit v barvách Edmonton Oil Kings ve WHL.

Když už jsem na skok u brankářů, tak bych rád zmínil velký den Ryana Fantiho, který aktuálně chytá na druhé farmě Oilers ve Fort Wayne v ECHL. Fantimu se podařilo v utkání s Rapid City Rush skórovat do prázdné branky soupeře a pečetil tak vítězství svého týmu v poměru 6:3. Byl to vůbec první gól brankáře v historii klubu Fort Wayne Komets, který byl založen už v roce 1952. Třiadvacetiletý brankář kroutí letos svou první profesionální sezonu po ukončení University of Minnesota. Zatím v ECHL odchytal 29 utkání s úspěšností zákroků 89,7% a s průměrem 3,43 inkasovaných branek na zápas. Na 8 utkání se letos mihnul také v AHL v dresu Bakersfieldu, kde vykázal velmi podobné statistiky. První sezony po přechodu mezi dospělé ovšem bývají zejména pro brankáře velmi náročné a tak bych ještě nad tímto gólmanem úplně nelámal hůl. Uvidíme, zda se časem prokouše do pozice jedničky alespoň na farmě. Jistý potenciál v sobě rozhodně má.

Ryan Fanti, další skórující brankář letošní sezony.

Současná jednička Oilers Stuart Skinner inkasoval v utkání s Vegas Golden Knights 4 branky z 30 střeleckých pokusů soupeře. Svého kolegu a původně projektovanou jedničku Jacka Campbella teď do branky moc nepouští a vlastně je to dobře. Campbellova první sezona u Oilers je totiž doslova šílená. Rozhodně nechci tvrdit, že je to špatný brankář, ale kdykoliv nyní nastoupí do utkání, pere se především sám se sebou. Je vidět, že jeho hlavní problém spočívá především v nastavení hlavy. Nové prostředí mu bůhvíproč zatím vůbec nesedlo. Je to velká škoda, i s ohledem na to, že Campbell má pověst velmi oblíbeného spoluhráče v kabině. Také na střídačce během zápasů je vidět, jak utkání svého týmu prožívá a záleží mu na úspěchu, i když zrovna nestojí mezi třemi tyčemi a plní pouze roli náhradníka. Jeho smlouva na 5 let za 5 milionů dolarů ročně nyní vypadá jako obrovsky těžká koule u nohy Kena Hollanda. Četl jsem různé spekulace na toto téma a nejvíc mne zaujala ta, která hovořila o tom, že by se mohl Campbell v létě stěhovat do San Jose v rámci jakéhosi megatrejdu za Erika Karlssona. Švédský ofenzivní bek evidentně nedává edmontonským spát, a jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Každopádně když pominu Karlssona, tak zbavit se Campbella a jeho smlouvy a ke Skinnerovi získat třeba Jamese Reimera, to by byla za současných okolností výhra v loterii. Osobně si myslím, že Oilers propásli dobrou možnost jak svého brankáře probudit. Campbell měl být v průběhu sezony poslán do Bakersfieldu, aby nabral pošramocené sebevědomí a aby se dostal do pořádného zápasového rytmu. Jeho roli v NHL by v klidu přechodně zastoupil Calvin Pickard, který naopak zažívá v AHL velmi povedenou sezonu a šanci nahoře by si zasloužil. Nedávno o této variantě psal i kolega z redakce Tomáš.

Stane se Erik Karlsson v létě přeci jen Olejářem?

Pojďme se nyní podívat na našeho dnešního soupeře z Arizony. Coyotes ve svém posledním vystoupení také brali bod z domácího ledu a také po porážce 3:4. Oproti Oilers pouze s tím rozdílem, že s Coloradem padli až po samostatných nájezdech. Po bezgólové první třetině Avalanche svému soupeři odskočili v prostřední periodě už na rozdíl dvou branek. Když Coyotes v průběhu třetí třetiny vyrovnávali na 2:2, byl u toho i bývalý obránce Bakersfield Condors Michael Kesselring, který si u gólu Christian Fishera připsal asistenci. Pro rodáka z New Hamptonu se jednalo o vůbec první bod v NHL. Tento talentovaný bek putoval do Arizony z Oilers v rámci trejdu Nicka Bjugstada a zejména kolega Tomáš jeho odchod těžce rozdýchával. Uvidíme, kam se nakonec bude kariéra tohoto mladíka ubírat. V poslední části hry se ještě trefili Valeri Nichushkin a Clayton Keller. Druhý jmenovaný je moemntálně snad jedinou skutečnou hvězdou vybrakované Arizony. Byl to už jeho 36. gól v sezoně a  80. kanadský bod. „Hodně jsme se tlačili před branku a hráli jsme opravdu tvrdě a důrazně. Avalanche nejsou týmem, který si můžete nechat utéct o více gólů. Špatně se pak vrací do zápasu. Nám se to tentokrát naštěstí povedlo,“ řekl po utkání hlavní trenér Coyotes Andre Tourigny.

V podání Oilers dnes bude následovat další seriálu s názvem „Kdo první pokoří hranici 300 gólů?“ Connor McDavid, Leon Draisaitl a Evander Kane jsou momentálně zaparkováni na 299 brankách. Docela by mne zajímalo, jaké sázky na toto téma padají v kabině Oilers. Přeci jen se něco podobného nestává ani v NHL každý den. Jak už jsem se zmínil v úvodu článku – Leon Draisaitl má momentálně na svém kontě 112 kanadských bodů, což je jeho kariérním maximem. Má ještě 9 utkání na to, aby svou hranici posunul dál. Dosud německý forvard zaznamenal třikrát v kariéře 110 bodů. Může jej těšit i fakt, že mezi obyčejnými smrtelníky by s přehledem vévodil bodování celé ligy. Ale jsem si naprosto jistý, že Leon by byl tím posledním, komu by vadilo, že z jakési vzdálené planety sestoupil na kolbiště NHL mimozemšťan Connor McDavid, oblékl na sebe dres Oilers a začal lidu kázat novou hokejovou víru. Draisaitl drží v současné době sérii osmi zápasů v řadě, kdy se mu podařilo bodovat. Poslední čtyři utkání byla v jeho podání dokonce vícebodová.

Clayton Keller je momentálně jedinou skutečnou hvězdou Arizony.

Dres dnešního soupeře ovšem obléká hráč, který aktuálně táhne ještě mnohem delší bodovou sérii. Je jím již zmíněný Clayton Keller, který dokázal bodovat už 12 soutěžních utkání v řadě. Coyotes obecně ke konci základní části NHL rozhodně nepatří mezi mužstva, která by soupeřům na počkání rozdávaly body. Naopak – v březnu například na domácím ledě prohrála Arizona v základní hrací době pouze jednou (3. března 1:6 s Carolinou). Oilers a Coyotes se během posledního týdne potkají podruhé, a podruhé to bude v podání Kojotů back-to-back zápas. Před 5 dny z toho byla v Rogers Place výhra Oilers 4:3 v prodloužení. Musím ovšem připomenout, že Coyotes rozhodně nebyli v tomto utkání horším týmem, naopak se prezentovali velmi sympatickým výkonem. I z toho usuzuji, že ani dnes nečeká svěřence Jay Woodcrofta vůbec jednoduché utkání. Trenér Oilers bude ze základní sestavy do dnešního duelu postrádat pouze útočníka Ryana McLeoda. Arizona nemůže počítat se službami Joshe Browna, Zacha Kassiana a Bretta Ritchieho. Vzhledem k tomu, že Oilers hned další den čeká utkání na ledě Vegas, počítám, že se dnes do branky postaví Jack Campbell. Na druhé straně by se měl objevit Karel Vejmelka nebo Ivan Prosvetov.

Úvodní buly zápasu bude v Muellett Areně vhozeno v úterý ve 4:00 SEČ. Utkání nepřenáší žádná tuzemská televizní stanice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *