Jo, tak takhle by to šlo chlapci… Z posledních 16 zápasů 13 výher, to je forma jako hrom a myslím, že poslední dobou si jako fanoušci opravdu nemůžeme moc stěžovat a můžeme být spokojeni, protože naši hoši nám dělají radost. Body se ale budou počítat až po honu, a tím pro nás bude play off, které se blíží opravdu kvapem. Prostě jak by řekl mistr z fabriky na zemědělskou techniku Jiří Kroupa z filmu Marečku, podejte mi pero – „Ovšem neusnout na vavřínech…“

LA Kings přitom byli houževnatým týmem a ukázali, že není náhodou, že jsou letos tak vysoko. I tak jsme si s nimi ale dokázali poradit, stejně jako předtím s neméně silným Vegas. V zápase bylo k vidění opět několik zajímavých věcí.

Tak třeba Connor McDavid. Stihl to. Jak jinak… Pochyboval někdo? Po svých spoluhráčích Draisaitlovi a Kaneovi také on pokořil metu 300 gólů. A dokázal to opravdu stylově. Ujel v oslabení stylem, který je mu vlastní, tedy suverénně se projel až před brankáře Korpisala, kterého zhypnotizoval svojí míchající hokejkou a zavěsil a pečetil tak výhru. Je to prostě génius, lépe to vystihnout nedokážu…

McDavidův gól i dosažení gólového milníku komentuje Mattias Ekholm: „Není to jen ten únik. On tancuje okolo dvou kluků a dostane se do úniku. Tím právě ukazuje, že je jedním z mála kluků v lize, ktetří tohle umí, a ještě v takovém tempu a rychlosti. A už má 300 gólů v lize? To jsou bláznivá čísla a každý večer vidíte, proč tomu tak je.“

McDavid se mimochodem s 300 góly dostal do zajímavé společnosti hráčů, kteří dokázali zaznamenat 300 gólů a 500 asistencí do 600 zápasů v NHL. V historii to předtím dokázali pouze čtyři hráči a sice Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Bryan Trottier a Peter Šťastný. A teď Connor McDavid.

Do konce základní části zbývá ještě 6 zápasů a McDavid má na kontě 144 bodů. Dokáže překonat i hranici 150 bodů?

Nugent-Hopkins má zase 96 bodů, dokáže překonat stovku? Pokud ano, stane se tak za celou historii NHL teprve počtrnácté, kdy v jedné sezóně budou tři 100 bodoví hráči z jednoho týmu!

Co tihle dva, šlápnou do toho ještě?

Naposledy se tak stalo dokonce už před dlouhými 27 lety, kdy to dokázalo trio z Pittsburghu Mario Lemieux, Jaromír Jágr a Ron Francis. Edmonton už takové trio také má a to hned několikrát a někdy to byla dokonce i čtveřice.

V roce 1983 to dokázali Wayne Gretzky, Mark Messier, Glenn Anderson a Jari Kurri.

V roce 1984 Gretzky, Paul Coffey, Kurri a Messier.

V roce 1985 Gretzky, Kurri a Coffey.

V roce 1986 Gretzky, Coffey, Kurri a Anderson.

V roce 1987 Gretzky, Kurri a Messier.

A to bylo naposledy, kdy se v organizaci Oilers něco takového stalo, protože v roce 1988 už stovku pokořili jen Gretzky s Messierem a Jarimu Kurrimu scházely 4 body, stejně jako nyní Nugetovi. Poté byl The Great One vyměněn, a tím bylo s rekordy na dlouho amen.

Stovkaři ze staré party – Kurri, Anderson, Coffey a Gretzky

Jak jsem psal již v Icingu před zápasem s LA, 300 gólové milníky ve vzduchu visely dva. A oba padly! 300 gól totiž kromě McDavida vstřelili i Oilers jako tým a jsou prvním týmem, který to letos v NHL dokázal! A dost možná, že zůstanou i jediní, protože druhý Boston je na 278 gólech a tu hranici možná už kromě Edmontonu nikdo ani nepřekoná. Teď to ale ještě proměnit v nějaký úspěch v play off…

Je to neuvěřitelné, ale až 6 zápasů před koncem základní části Edmonton odehrál zápas s nulou! Tu si připsal Stuart Skinner a byla to jeho teprve druhá nula v kariéře, když tu první si připsal loni, paradoxně v posledním zápase v Edmontonu, než se přesunul zpět na farmu do Bakersfieldu. Skinner vítězstvím s LA pochytal 43 soupeřových střel a vychytal 25 výhru v sezóně, z toho 10 výher jen v měsíci březnu. Tím Skinner překonal franšízový rekord, který byl 9 utkání v měsíci, a drželi ho dosud shodně 4 brankáři – Andy Moog (1983), Grant Fuhr (1988), Tommy Salo (2003) a Mike Smith (2022). Mimochodem Smith to dokázal loni v dubnu před koncem základní části, takže v jeho posledních 9 zápasech v základní části nepoznal pachuť porážky. Skinner tedy překonal všechny tyto edmontonské legendy a usadil se v této statistice na 1. místě celé organizace.

A tak si kamarádi Vinny se Stueym zase mohli zakřepčit

Jako nováček má Skinner se svými 25 výhrami na dohled i rekord Granta Fuhra, který v sezóně 1981/82 dosáhl 28 vítězství v nováčkovské sezóně a dodnes drží franšízový rekord. Zbývá ještě 6 zápasů a nejméně v jednom bude chytat Jack Campbell, takže bude to těžké, nicméně ne nemožné.

Svým shutoutem při 43 zásazích se pak Skinner dostal na dělené 3. místo historických tabulek v počtech zásahů při dosaženém shutoutu. 1. místo se zdá být ale celkem nedosažitelné, i když… v Edmontonu je možné všechno…

Tak tedy, 1. místo v organizaci drží Jindrův oblíbenec Ben „The Professor“ Scrivens s 59 zásahy. Na 2. místě je zase můj oblíbenec Curtis „Cujo“ Joseph s 52 zásahy, o 3. místo se nyní již dělí Nikolaj „The Bullin Wall“ Chabibulin společně se Stuartem Skinnerem se 43 zásahy.

Scrivensův rekord je daleko, ale dosažitelný je. Otázkou je – chceme to vůbec? 😀

Pochvalně se o Stueym vyjadřuje trenér Woodcroft: “Je technický. Je velký. Pohybuje se na dobrých místech. Spoléhá se na pevné základy a dnes byl vynikající. On je velkým důvodem, proč jsme ten zápas vyhráli. Ne jediným, ale velkým.“

Svého brankáře chválí i Mattias Ekholm: “Určitě byl nejlepším hráčem na ledě. Myslím, že jsme před ním také tvrdě bojovali, ale když jsme ho opravdu potřebovali, tak v klíčových okamžicích zápasu přišel s pár opravdu dobrými zákroky.“ A také kapitán Connor McDavid: “Myslím, že byl úžasný. Předvedl opravdu velké zákroky, obvzláště ve druhé třetině. Když se blížil závěr, tak Kings odváděli dobrou práci v presinku a měli několik šancí, ale on nás podržel.“

Do tempa se po zranění pomalu, ale jistě dostává Evander Kane, který vstřelil gól ve druhém zápase za sebou a mimo jiné i jeho další statistiky by neměly zůstat bez povšimnutí. Například v zápase s LA Kane rozdal 8 hitů! Tomu se nikdo z týmu ani zdaleka nepřiblížil. No ačkoliv – dle diskuze na Twitteru o hitujících týmech české extraligy je hitování již přežitek.. 😀 Já jsem tedy jiného názoru – hitující hráči, kteří jsou zároveň dobří na puku jsou podle mě k nezaplacení!

Ve třech zápasech předtím Kane rozdal po 4 hitech. Kromě toho na Joonase Korpisala vyslal 5 střel a předtím na Quicka s Brossoitem v brance Vegas dokonce 11 střel!

Nejen McDavidův slavnostní, ale i první Kaneův gól byl lahůdkou, protože skvělou práci odvedli všichni tři hráči. Akci výborně rozjel Yamamoto, Draisaitl famózně přihrával a Kane z první nekompromisně skóroval. Krásná akce a krásný gól!

Je dobře, že Kane se dostává do formy, protože play off je již za rohem a v loňském play off Kane doslova explodoval, když v 15 zápasech vstřelil 13 gólů. Nebylo by špatné, kdyby se na něj dalo podobně spolehnout i letos. Tomu věří i trenér Woodcroft: „Myslím, že se právě dostává do formy. Vždy byl známý jako velký hráč a v posledních dvou zápasech ukázal úroveň, na které dokáže hrát.“

Ryan McLeod týmu chyběl již osmkrát za sebou, a ani dnes nenaskočí. Na nadcházejícím tripu už by se ale vrátit měl. V sestavě jsou jasní kandidáti, kteří by mu případně uvolnili místo. Devin Shore v sestavě chyběl poslední dva zápasy, ale dnes se vrací. Shore do sestavy před zápasem s Vegas pustil Broberga, ale pak to byl právě Philip Broberg, který například s LA hrál pouze 4:05. A pak je tu ještě Klim Kostin, s podobným ice-timem 4:24. Takový ice-time je tristní, ale v zápase se soupeřem jako je LA to svým způsobem chápu, ačkoliv to může mít v budoucnu následky.

Kostin nebodoval osmkrát za sebou a jeho čas na ledě není příliš velký. Myslím si, že když cítí důvěru, pak se dokáže vybičovat k daleko lepším výkonům a do budoucna by mohl být zajímavým hráčem. Letos mu končí smlouva a pokud dostane novou, můžeme se asi těšit na to, co s ním vynalézavý Woody vymyslí. Možná ale, že právě nedůvěra z posledních zápasů může Kostina přimět k tomu, že v létě raději zkusí trh a Edmonton nakonec opustí. Zájem o něj nejspíš bude, ale na druhou stranu, Kostin je prý v Edmontonu nadmíru spokojený… Tak uvidíme, toto je ale ještě daleko.

Stuart Skinner si dnes údajně odpočine a pustí do branky Jacka Campbella.

Poté je dvoudenní pauza a pak hned dva zápasy za sebou, takže oba brankáři se nyní více prostřídají.

Bakersfield v noci na dnešek vyhrál 3:2 PP s Tucsonem a svůj 23 gól v sezóně zaznamenal Raphael Lavoie. 11 gólů navíc vstřelil v posledních 17 zápasech! Lavoie pak má ještě 19 asistencí a vypadá to, že na farmě máme opravdu velmi zajímavého prospekta, takže uvidíme co na kempu… 1+1 si včera za Bakersfield připsal i obránce Cam Dineen, který nedávno přišel do Edmontonu v rámci výměny za Nicka Bjugstada z Arizony, potažmo právě Tucsonu. Ve druhém balíčku směrem z Edmontonu byl Michael Kesselring, který včera asistoval.

Anaheim to už nejspíš balí. Z posledních 12 zápasů pouhé 2 výhry, z posledních 6 zápasů žádná. Horší formu než Anaheim má už jen Chicago, které prohrálo sedmkrát za sebou. Chicago je také jediným týmem, který je na tom ještě hůře. Poslední místo ligy a 54 bodů, to je pro ještě nedávno v podstatě dynastický tým ostudou! Anaheim je na tom lépe jen o chlup. 56 bodů, stejně jako Columbus. Anaheim má ale kromě zdecimovaného Chicaga nebo Columbusu jistý potenciál, protože má v týmu velmi talentované mladíky s obrovským potenciálem jako třeba Mason McTavish, Trevor Zegras nebo Jamie Drysdale. Kdyby k nim přibyl i Connor Bedard? I když se to tak na první pohled nemusí jevit, tak si myslím, že právě Anaheim by pro něho mohl být jedním z těch lepších míst, kam by mohl zamířit, i když bych mu nejvíce přál kanadský tým.

A i když tyhle žluté chlápky moc nemusím, tak Bedarda bych jim celkem přál a jemu zase je, když je má tak rád… Navíc Kanada by pro Bedarda měla být prostě tím nejlepším místem. Co strýčku Martine?

V lepší zítřky musí doufat brankářský nestor John Gibson, který má před sebou ještě 4 další roky ze své dlouhodobé smlouvy. Vzhledem k jeho roční gáži 6,4 mil.dolarů, i trendu dávat šanci mladým brankářům, nelze očekávat, že o Gibsona bude v létě zájem a nejspíš zůstane v Anaheimu, tedy tam, kde nejspíš již zůstat nechce, což je vidno z jeho často podrážděných výlevů ať už na ledě, nebo během rozhovorů. Pokud tedy za to nevezme GM Pat Verbeek a Gibsona se nezbaví. Gibson totiž už několik let nemá moc dobrou výkonnost a nezřídka končí s čísly až za svými kolegy. Takže je tu i možnost, že Verbeek Gibsona dřív nebo později vykoupí ze smlouvy, nebo se někým domluví na jeho výměně, s největší pravděpodobností se spoluúčastí na jeho smlouvě.

Můj tip je, že Verbeek si ještě Gibsona nechá, protože ho bude potřeba jako mentora pro Lukáše Dostála, případně jiného prospekta. Až Dostál převezme otěže, pak bude Gibson zbytečný, a navíc bude zatěžovat strop, až bude Verbeek potřebovat podepsat své mladé hráče. Myslím si tedy, že Gibson další 4 zbývající roky v Anaheimu nedokončí, ale nebude to ještě letos.

Druhý brankář Anthony Stolarz chytal během anaheimské anabáze sice výborně, ale je často zraněný (nyní má již po sezóně) a navíc mu končí smlouva a vzhledem k tomu, že Lukáš Dostál při svých ojedinělých „návštěvách“ NHL chytal obvykle velmi dobře, pak si myslím, že Dostál dostane příští rok šanci jako dvojka za Gibsonem.

Chtěli byste Gibsona naštvat?

U toho už ale nebude trenér Dallas Eakins, protože v Anaheimu již dopředu avizovali, že po této sezóně budou hledat nového trenéra.

A právě Dallas Eakins mi nyní dovoluje otevřít naše tradiční HISTORICKÉ OKÉNKO a to i přesto, že jeho angažmá bylo jedním z úplně nejhorších období Oilers a vzpomínám na to velmi nerad. Historii ale nejde vymazat, i špatné věci prostě musíme brát v potaz. Takže, Dallas Eakins je náš starý (ne už moc dobrý) známý. V NHL coby hlavní trenér začínal v Edmontonu v sezóně 2013/14, kdy na lavičce Oilers nahradil Ralpha Kruegera. Oilers se v tom tehdy jak se říká plácali, protože se naposledy do play off podívali v roce 2006. No podívali…

Stanley Cup byl tak blízko… tehdy jsme o něj přišli soubojem s Carolinou až v posledním sedmém zápase a trochu mě z toho cukalo oko. Ale tak, stalo se a je to součást naší historie a tu nelze zpochybňovat a to říkám i přesto, že jsem po letech v naší kladenské hokejové hospůdce jednou strhnul ze zdi plakát Franty Kaberleho v dresu Caroliny právě z finálového zápasu s Edmontonem… Ale ulevilo se mi 😀 A co víc, nyní se na to již dívám dokonce s nadhledem… 😀

V tomto historickém, i když smolném finále stál na lavičce Oilers Craig MacTavish. Po něm v Edmontonu neuspěli ani jiné těžké váhy, jako třeba legendární Pat Quinn, ani další zkušený trenér Tom Renney a ani nováček mezi zámořskými trenéry, již zmiňovaný Švýcar Ralph Krueger. Nevím, tehdy to asi evidentně nebylo trenéry, protože na tým Oilers nezabírala široká škála trenérských povah i stylů a navíc GM Tambellini s MacTavishem neměli dostatek trpělivosti a trenéři neměli na nějakou koncepční práci čas. Dalším v pořadí, který šel s hlavou na špalek byl Dallas Eakins, do té doby úspěšný kouč z AHL, kde trénoval Toronto Marlies.

Ani s Eakinsem na lavičce se ale Oilers do play off nedostali a a co víc, v Západní konferenci skončili na úplném dně. To mělo ale přecejen jedno pozitivum, totiž že Oilers vybírali na draftu 2014 jako třetí a nevybrali si nikoho jiného, než Leona Draisaitla!

Eakins na lavičce Oilers ještě přežil, ale špatný vstup do sezóny a série nejen proher, ale i velmi špatných výkonů byla na generálního manažera MacTavishe moc a Eakins letěl ještě během sezóny a do konce sezóny ho nahradil dosavadní asistent Todd Nelson. Pro toho byli Oilers zatím jediným týmem NHL, který trénoval coby hlavní kouč. Nelson je od sezóny 2022/23 hlavním trenérem farmy Washingtonu Capitals, Hershey Bears.

Nelson s Oilers taktéž do play off nepostoupil a skončil. To ale nebyl konec jen jeho, nýbrž celého managmentu v čele s Craigem MacTavishem v pozici GM. Novým prezidentem klubu se v roce 2015 stal Bob Nicholson, generálním manažerem a prezidentem hokejových operací Peter Chiarelli a trenérem Todd McLellan. Ten měl coby asistenta jistého Jaye Woodcrofta…

Tenhle chlap měl velké vize… vize no…

Ani v této sezóně s novým vedením a s novými zítřky se ale Oilers do play off neprobojovali a pár slabších povah z řad fanoušků již možná už přemýšlelo nad sebevraždou, protože už opravdu nepomáhalo nic… V další sezóně 2016/17 to ale přišlo – postup do play off.

Já k tomu chci jenom podotknout jednu věc – ono to play off není ještě tak automatické, jak se může v posledních letech zdát. Hlavně mladším ročníkům. My starší ale víme svoje… Do play off jsme se totiž od roku 2006 (což je 17 let) probojovali dosud pouze čtyřikrát… Letos to bude popáté. Tím nikomu nechci shazovat sebevědomí, ale jen chci poukázat na to, že bychom si současného stavu našeho týmu měli vážit…

Tolik Edmonton po Eakinsovi. Dallas Eakins se po konci v Edmontonu vrátil do AHL a převzal farmu Anaheimu San Diego Gulls. Zde byl 4 roky, než byl povýšen do prvního týmu, kde nastoupil po zdejší trenérské legendě Randym Carlyleovi, kterému se nepodařilo navázat na dobré časy, ve kterých mimochodem s Anaheimem vyhrál v roce 2007 Stanley Cup. Carlyle ovšem odešel po sezóně, kdy Ducks vypadli v 1. kole play off. Eakins nyní v Anaheimu končí po 4 letech, aniž by s Ducks do play off vůbec postoupil.

Eakins je ale stále ještě trenérem Ducks a dnes bude určitě postrádat druhého nejproduktivnějšího hráče týmu Troye Terryho, který na třízápasový trip V Seattlu, Edmontonu a Calgary neodcestoval z důvodu narození svého prvního potomka. V Seattlu pak nehrál nejproduktivnější hráč Trevor Zegras z důvodu zranění v dolní části těla. Zegras je ale s týmem a dnes v Edmontonu je údajně šance, že nastoupí. Kromě techto dvou a brankáře Stolarze jsou mimo ještě Drysdale a Henrique.

Trevor Zegras neumí jenom známou fintu, která ho proslavila, ale třeba i takovéto věci, jako před 14 dny proti Islanders

Zahrát by si proti Edmontonu teoreticky mohl český obránce Andrej Šustr, kterého Ducks předevčírem povolali z farmy. Toho Ducks získali teprve nedávno, během trade deadline z Minnesoty v rámci trejdu Johna Klingberga. Šustr v letošní sezóně v NHL ještě nenastoupil, dosud hrál jen na farmě v Iowě, resp. po trejdu v San Diegu. Zajímavostí je, že Šustr hrál v NHL pouze za dva týmy, ale stále se do nich vracel a opouštěl je. Nejdřív totiž nastupoval za Tampu, kde odehrál své nejlepší období. Pak coby volný hráč podepsal v Anaheimu, ale zde se nechytil a odešel do čínského Kunlunu hrajícího KHL. Po dvou letech se vrátil do NHL, opět do Tampy. Ani zde se již neprosadil a poté, co byl Tampou umístěn na waiver, stáhl si ho opět Anaheim. Zde se neprosadil ani podruhé a v roce 2022 podepsal v Minnesotě, za kterou ale nikdy nenastoupil. No a před měsícem byl vyměněn opět do Anaheimu, kde se tak ocitl již potřetí. :o) Šustrovi je ale teprve 32 let, takže ještě pár let může mezi Tampou a Anaheimem ještě vesele pendlovat…

Šustr je tedy v Anaheimu na třetí štaci, ale dosud za ně odehrál pouhých 28 zápasů. Ještě tedy nenastoupil, stane se tak dnes? Můj tip je, že nikoliv, protože nic nenasvědčuje absenci ani jednoho z původní defenzivní šestice Ducks.

V Edmontonu zřejmě nenastoupí ani další Čech Lukáš Dostál. Ten totiž chytal v minulém zápase v Seattlu (prohra 1:4), takže v brance bude pravděpodobně jednička týmu John Gibson. Hned zítra hrají Ducks v Calgary, takže se dá očekávat, že Dostál i tak brzy nastoupí. Je ale možné, že to Eakins přecejen prohodí, protože Dostálovi se v prvním zápase proti Edmontonu dařilo a naopak Gibsonovi vůbec ne, takže svoji roli může mít i tento faktor.

Leon Draisaitl vstřelil Johnu Gibsonovi v kariéře již 12 gólů, Connor McDavid 8.

Oilers a Ducks se letos střetli dvakrát a každý tým si připsal po jedné výhře. Zajímavé je, že v těchto dvou zápasech si zachytalo 5 různých brankářů. V prvním zápase (prohra 3:4) chytalo duo Skinner x Dostál (46 úspěšných zásahů a pár rozkřípaných zubů, možná i zlomených hokejek), ve druhém (6:2) Campbell x Gibson + střídající Stolarz.

Oilers budou mít po dnešním zápase dva dny klidu a vyrazí na čtyřzápasový trip, kde se v Kalifornii postupně utkají s Los Angeles, Anaheimem a San Jose. Pak si ještě zaletí do Skalistých hor k zápasu s Coloradem a vrátí se domů do Edmontonu a celou základní část sezóny 2022/23 zakončí posledním zápasem proti San Jose.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 4:00 SEČ. Vysílá ho i Nova Sport 1.

Jinak, toto na mě dnes vyskočilo. Tak to je pěkně blbej vtípek… Na pár vteřin jsem tomu málem uvěřil, než mi došlo, co je dne za den… 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *