Tak. Do konce základní části už nám zbývají pouze 3 zápasy, z toho dvakrát si zahrajeme se San Jose a jednou s Coloradem. To se výbornou formou z poslední doby pomalu dotahuje a čtvrteční výhrou právě nad San Jose se jako další tým dostalo na hranici 100 bodů. Bylo to ale vykoupeno až moc draze, protože Colorado přišlo o dvojici Cale Makar, Darren Helm. Oba jsou klasifikováni jako na neurčito, ale asi to nevypadá moc dobře. Každopádně jen chvíli před startem play off je to pro Colorado rána.

Týmů, kteří už dosáhli na stovku je nyní na Západě pět a Západní konference se tak dostává na mušku Východu, kde je taktéž pět klubů se stobodovým kontem, i když tam jsou ty bodové příděly trošku větší, o 127 bodovém Bostonu ani nemluvě, ten si hraje letos vlastní ligu.

No ale my jsme Boston přece porazit dokázali ne…

Makar se zranil, to je pro Colorado velká rána!

Takže, většina klubů má již play off jisté a nyní se hraje již jen o pár posledních míst, konkrétně o tři. Na Východě se hraje o dvě místa, přičemž Florida, Islanders a Pittsburgh jsou v jednom bodu a mají stejný počet zápasů – 79. Na Západě už se hraje jen o poslední volné místo, které už dlouho drží Winnipeg, ale Calgary s Nashvillem se celkem zdatně dotáhli a ještě to bude boj. Hlavně v případě Nashvillu už to vypadalo téměř beznadějně. Právě Nashvillu bych to ale teď přál, už kvůli Tysonu Barriemu, který byl z boje o Stanley Cup trejdem nemilosrdně vyškrtnut. Faktem ale je, že Nashville je nejen zdecimovaný zraněními, ale i výměnami a nevypadá moc silně. Calgary má z těchto tří týmů nejvíc zápasů – 79. Winnipeg s Nashvillem mají o zápas méně, všechny tři kluby jsou rovněž srovnáni v jednom bodu.

Čelo tabulky pak je hodně nasekané a na vítěze konference už to nejspíš opravdu vypadá na Vegas, které nepolevuje. Abychom ubránili alespoň druhé místo v konferenci, ještě to budeme muset dohrát ve stejné formě jako dosud až do konce. Nicméně, vzhledem k pravidlům o rozložení dvojic do play off to vypadá, že se stejně nevyhneme Los Angeles. Nevím jak to máte vy, ale já z nich mám celkem respekt. Vezměte si, že z posledních 17 zápasů Kings pouze třikrát inkasovali více než 2 branky, což je úctyhodná bilance. A defenziva, ta hraje v play off prim a i když jsme ve střílení gólů jakoby v jiné dimenzi, otázkou je, jestli to na play off bude stačit.

Tahle dvojice hraje v San Jose prim. Jenže nestačí to ani na play off

Na druhou stranu, možná, že si Oilers přejí dostat LA namísto Seattlu, který vypadá také hodně silně, i když ten mi v defenzivě připadá daleko zranitelnější a tam bych se tolik nebál a spíš bych zkusil ještě přeskočit Vegas a vyzvat raději Seattle. Dnes hrajeme se San Jose, které už pouze dohrává a za 4 zápasy jim končí sezóna. Otázkou pak je, co dále. Timo Meier je pryč, očekává se, že v létě proběhnou další jednání v otázce odchodu Erika Karlssona. Ale dál… Tým vypadá na papíře velmi slabě a co si budeme povídat, nejen na papíře. Defenziva je jak cedník, v útoku Tomáš Hertl s Loganem Couturem, ale pak už nic.

Jak jsem psal ve včerejším článku http://www.edmontonoilers.cz/archiv/17335

tak dnes se očekává slavnostní zápas, když by měl obránce Jason Demers odehrát 700 zápas v NHL, který bude jeho prvním v dresu Edmontonu, stejně jako vůbec letošním prvním zápasem. A vypadá to, že i posledním. I když, možné je všechno, třeba bude hrát tak dobře, že ho trenéři dolů nepustí… :o) To ale není moc pravděpodobné, protože by mu musel v sestavě uvolnit někdo místo a žádná kloudná varianta mě nenapadá. Každopádně dnes se tak stane před publikem, které Jason Demers velmi důvěrně zná, protože právě v dresu Sharks odehrál podstatnou část své kariéry.

Jason Demers odehrál poslední zápas v NHL již před dvěma lety v dresu Arizony. A víte proti komu? Proti Sharks. :o) Pak hrál v Rusku a v AHL.

Demers tuto příležitost bere velmi emocionálně: „Chci říct, že je to spousta emocí. Řekli mi to asi před čtyřmi dny, takže jsem byl schopen ze sebe dostat všechny slzy a emoce. Přesto to ale byly dlouhé dva roky, takže to bude zajímavé, obvzláště na mém starém stadionu, tam, kde jsem začínal.“

Místo v obraně Demersovi dnes uvolní Cody Ceci, který je jedním z železných mužů v sestavě a jedním z šesti hráčů, kteří dosud odehráli všechny zápasy v sezóně, takže teď už budou zbývat jen McDavid, Nugent-Hopkins, Nurse, Kulak a Bouchard. Ceci se od týmu odpojil a odletěl do Edmontonu, aby mohl být u porodu svého prvního dítěte.

Tenhle hafík teď bude mít nový malý objekt na hlídání…

Ceciho nepřítomnost tedy trenéři využili v pravý čas pro povolání Jasona Demerse. Více trenér Woodcroft: „Osobně si myslím, že to pro něj bude opravdu zvláštní omažik a myslím si, že v širším měřítku si to povolání zaslouží. Byl opravdu dobrým učitelem pro některé z našich mladších hráčů dole v Bakersfieldu.“ Demers bude mít v hledišti svoji rodinu. Demers říká, že původně ale myslel na ještě vyšší metu: „Není to tolik, kolik jsem chtěl. Bylo mi asi 28, 29 a myslel jsem si, že se dostanu na 1000. Pak jsem měl několik zranění a říkám dobře, pojďme na 900. Pak dobře, pojďme na 800.“ Teď dá sedmistovku, ale to také není špatné ne?

Demers pokračuje: „Byla to skvělá cesta. Je skvělé přijít do týmu, jako je tento, který hraje tak dobře. Říkal jsem Woodymu, že první střídání bude asi emotivní, ale potom bych rád do toho vlétnul a získal dva body pro tým, ne pro mě. Pro ěm to také bude skvělé, ale dva body pro tým jsou důležité. Nejdřív bude první střídání aby si to člověk užil a pak už bude jenom práce.“

Takže Cody Ceci Demersovi uvolnil místo v sestavě a Ryan McLeod zase na soupisce. McLeod byl umístěn na LTIR, ale očekává se, že naskočí do úterního zápasu s Coloradem. V jeho případě je už také na čase, protože před play off je ještě třeba zkonsolidovat formace a asi by nebylo nejlepší, kdyby McLeod nastoupil až v play off. S týmem je na tripu i obránce Ryan Murray, ale u něho se neočekává brzký start a je možné, že letos už nenastoupí. Murray má nicméně kontrakt jen do konce tohoto roku. Vzhledem k tomu, že vinou zranění za Edmonton odehrál pouhých 13 zápasů, Woody si ho nejspíš chce očíhnout, jestli bude mít význam podepisovat ho na příští rok. Nezapomínejme, že Murray je dvojka draftu 2012 a Woody z hráčů dokáže vymáčknout, co se dá, tak možná, že i Murray jestě něco předvede. Starý není, je mu teprve 29 let.

Zahraje si Ryan Murray ještě někdy v Edmontonu?

Dnes budeme hrát systémem 11/7 a pouze na tribuně zůstane jeden z útočníků, nejspíš Shore. Dle tréninku by Ceciho místo v prvním obranném páru měl zaujmout Desharnais a Broberg nahradí Vinnyho ve třetí dvojici vedle Kulaka. Demers bude sedmým bekem.

Takže, ať si to dnes Jason užije, ať vyhrajeme a ať se večer povede! V aréně v San Jose se ostatně jako doma může cítit i Evander Kane, který tu odehrál 4 roky a Jay Woodcroft tu coby asistent trenéra strávil 7 let.

Útočné formace se měnit nebudou, také není důvod když vše šlape jako hodinky.

V brance Edmontonu dnes bude Stuart Skinner.

V minulém zápase proti Anaheimu dosáhl stovky bodů Ryan Nugent-Hopkins, takže ještě jednou gratulace! Nugeta to komentuje skromně, ostatně jako vždy: „Myslím si, že je to docela zvláštní. Connor a Leon to dělají každý rok. Jsou to prostě neuvěřitelní hráči a neuvěřitelní spoluhráči a dělat to co oni každý rok, to je něco, co se příliš často nevidí. Já se jen snažím pomoci jak mkohu a jsem rád, že mohu být součástí tohoto týmu.“

Na videu je vidět, jak Nugetovi jeho úspěch všichni moc přejí:

V zápase s Anaheimem hrál výborně Klim Kostin, který odehrál 100 zápas v NHL a oslavil ho gólem i asistencí. A chci podotknout, že oba Kostinovy záznamy do statistik byly jeho opravdu výbornou prací a myslím si stále to samé a nedávno jsem to psal i v nějakém článku, totiž že pokud Kostin cítí důvěru a dostane více prostoru, pak je vynikající, pokud ale hraje jen vatu, pak je téměř neviditelný. No ačkoliv, mohl by i tak dostávat vetší ice-time. Kostin byl v zápase s Anaheimem oceněn jako první hvězda zápasu. A vůbec velmi dobrou práci odvedla celá třetí formace, tedy kromě Kostina ještě Nick Bjugstad a Mattias Janmark. Toto trio si sedlo dobře a to je nyní před play off také důležité.

Connor McDavid má nyní 148 bodů a má na dohled hranici 150, padne dnes, nebo si ještě počkáme?

Stovku už pokořil Nugent-Hopkins, ale má ji na dohled i hostující Erik Karlsson, který má 98 bodů a pokud tohoto milníku dosáhne, pak bude prvním obráncem od roku 1992, který to dokázal. Zatím poslední byl legendární Brian Leetch v dresu Rangers.

Apropos Leetch. Ten mi nyní dává možnost otevřít zase jednou naše HISTORICKÉ OKÉNKO:

Víte, co je na tomto hráči zajímavého a co hodně lidí vůbec neví? Že byl v létě roku 2003 vyměněn do Edmontonu! Bylo to za brankáře Jussiho Markkanena a 4. kolo draftu. Tehdy to byla taková klička, kterou upekli Glen Sather, edmontonská legenda, ale nyní již pár let pracujících pro Rangers a na druhé straně Kevin Lowe, další legenda, kterou měl Sather dlouhá léta v Edmontonu pod sebou coby hráč i manažer, nyní ale na druhé straně barikády, coby kolega generální manažer. Jo, hokej někdy píše příběhy… :o) Takže, trejd Briana Leetche. Ten tehdy nechtěl v Rangers podepsat předloženou smlouvu, Edmonton na něj získal práva, ale s tím, že neměli zájem tehdy 35 letého Leetche podepsat a Leetch se krátce poté na trhu s volnými hráči opět stal hráčem Rangers a Edmonton dostal kompenzaci v podobě vývběru v draftu 2004.

Leetch a Richter, dva legendární „jezdci“, oba nějaký čas patřili Edmontonu, ale ani jeden z nich si tu nezahrál ani minutu

Markkanen ovšem za Rangers normálně nastupoval. Zajímavé že? A zajímavé také je, že Markkanen poté strávil rok v Rusku a pak se i on vrátil do svého původního klubu, tedy do Edmontonu, kde hrál další dvě sezóny do roku 2007. Pru úplnost, Markkanen končil kariéru poměrně nedávno, v roce 2018 v dresu domácí finské SaiPy Lappeenranty vě věku krásných 43 let!

A ještě jedna perlička. O rok dříve, než došlo k tomuto trošku kontroverznímu trejdu, tak proběhl ještě jiný, dost podobný, kdy byl do Edmontonu z Rangers vyměněn legendární brankář Mike Richter za budoucí vypořádání. Ani on za Edmonton nikdy nenastoupil a i on ještě odehrál další rok v dresu Rangers, než ukončil kariéru, aniž by kdy hrál v NHL za jiný klub. A to se jeho číslo odehraných zápasů zastavilo na krásném čísle 666… Že by byl Richter uctívačem pána temnot, nebo jen má rád Iron Maiden. Nebo oboje? :o)

Edmonton z posledních 12 zápasů vyhrál 11 a i ta prohra byla až v prodloužení. Se San Jose jsme se letos střetli dvakrát a pokaždé to byly brankové hody. V prvním zápase, který skončil 7:1 získalo ústřední trio McDavid, Draisaitl a Nugent-Hopkins každý po 3 bodech. V tom druhém, který skončil výhrou 5:4 skórovali hlavně obránci – Mattias Ekholm vstřelil 2 góly, 1 přidal i Nurse. Na druhé straně se 2 góly zaskvěl Erik Karlsson. V obou zápasech chytal Jack Campbell, který dnes bude pouze na lavičce.

V minulém zápase s Coloradem Sharks dostali šestku a Fin Kaapo Kahkonen se klidil z branky zhruba v polovině zápasu po čtvrtém inkasovaném gólu. Jeho náhradník James Reimer pak dostal ještě další dva fíky. Dnes se tedy očekává start Reimera.

Dnešní zápas se hraje v SAP Center v San Jose a začíná v příznivých 22:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *