Jason Demers byl včera poprvé povolán do prvního týmu.

Demers je rodákem z Drovalu, což je předměstí Montrealu. Tady snad kluci ani nemůžou jít jinou cestou, než že hrají hokej. Jason Demers také nešel jinou cestou a v NHL toho odehrál spoustu a dnes je již protřelým veteránem. Demers hraje NHL již od roku 2009 a má odehráno téměř 700 zápasů. Nejlepší léta prožil v dresu San Jose, poté hrál v Dallasu, kde se mimo jiné potkal i s Alešem Hemským nebo právě začínajícím Devinem Shorem. Poté si na Floridě zahrál s Jaromírem Jágrem, ale i s Nickem Bjugstadem, a také Sethem Griffithem, nyní spoluhráčem v Bakersfieldu. No a nakonec si zahrál ještě v Arizoně.

Ve svém posledním angažmá v arizonské poušti se potýkal se zraněními a v roce 2021 se nakonec s NHL rozloučil a zkusil štěstí v Rusku v Kazani. Zde vinou zranění odehrál pouhých 5 zápasů a vrátil se zpět. Před sezónou 2022/23 to ještě jednou zkusil, když se zúčastnil kempu v Edmontonu. Nepochybuji, že zde byl na přání trenéra Woodcrofta, se kterým se velmi dobře zná.

Kemp se Demersovi povedl. Nejen, že zaujal svojí defenzivní hrou, ale dokázal i bodovat. Proto bylo překvapením, že smlouvu nakonec nedostal a přednost dostal o 5 let mladší Ryan Murray a v záloze byli ještě mladí obránci Niemelainen, Broberg a Samorukov.

Demers v organizaci zůstal. Nejdřív jako hráč pod profesionální zkouškou nastupoval v Bakersfieldu a 18. prosince s ním Ken Holland podepsal smlouvu do konce roku. Demers se tedy na konci roku stal konečně hráčem Edmontonu, ale stále se s ním počítalo na farmu. Zde odvádí cenné služby. V dosavadních 55 zápasech zaznamenal 18 asistencí, gól dosud nevstřelil. Demers ale nikdy nebyl ofenzivním bekem. Již několikrát jsem na sociálních sítích Bakersfieldu zaznamenal, jak si Demersovu práci tamní fanoušci cení. Demers je pro Bakersfield, ale tím pádem i pro celou organizaci Oilers užitečný tím, že je mentorem pro mladé hráče, kterým údajně v kabině dělá něco jako tátu. Jeho rad tak mohli využít třeba Philip Broberg s Vincentem Desharnaisem, kteří jsou nyní v prvním týmu, ale i ti, kteří jsou nadále členy Condors.

A asi právě proto se rozhodli lidé v organizaci „Tátu“ Demerse za jeho dobré služby ocenit a Jasona Demerse povolat do prvního týmu. Zítra Oilers hrají v San Jose. Na listinu dlouhodobě zraněných byl současně s Demersovým povoláním umístěn Ryan McLeod. Demers má na kontě přesně 699 odehraných zápasů. Nepochybuji tedy, že Demers zítra v San Jose odehraje svůj debut v dresu Oilers, který bude zároveň letošní premiérou a i derniérou v samotné NHL. Možná ale ještě bude pokračovat v Bakersfieldu? Kdo ví.

Demers odehraje svůj 700 zápas v NHL a poté bude nejspíš poslán zpět a McLeod bude zároveň aktivován a v úterý v Coloradu již nastoupí, zatímco Demers se bude hlásit v Bakersfieldu. Tomuto kroku navíc napomáhá i fakt, že Bakersfield leží v Kalifornii, tedy nedaleko San Jose a vše se bude moct v klidu zrealizovat.

Ano, Oilers hrají ještě o první místo v divizi i v konferenci, takže se tento krok může zdát jako risk. Ale opravdu je to velký risk? A jde o život? Jason Demers hrál pod Toddem McLellanem a jeho asistentem Jayem Woodcroftem v San Jose 6 let, takže Woody se s Demersem zná důvěrně a ví, že se na něho může spolehnout. Jistě na něj má i přesné reference od svého trenérského kolegy z Bakersfieldu Colina Chaulka. A i kdyby, co je víc – první místo v divizi, nebo ocenit dobrého hráče i člověka, který pro organizaci dělá výbornou práci? Já tento krok rozhodně podporuji a jsem vlastně i hrdý na to, že se vůbec o něčem takovém uvažuje a jen to ukazuje, jak skvělou jsme organizací.

Ostatně něco takového – pokud k tomu opravdu dojde – neuvidíme letos poprvé. Na konci ledna totiž Jay Woodcroft na pár minut pustil do zápasu záložního brankáře Matta Berlina, který si tak mohl prožít svůj sen. Je tedy Jay Woodcroft jakýmsi kouzelným dědečkem, který plní přání? Asi jo… Vlastně ne, v Americe tyto věci má na starosti O.W.Grant…

O.W.Grant vám splní každé přání… ale jenom když se mu chce, a když se u toho bude bavit…

I když Grant se pohyboval spíše v okolí St.Louis. Ale Kalifornie není tak daleko ne… Mimochodem, kdo film „Dálnice 60“ neviděl, vřele doporučuji, stojí to za to. :o)

https://www.csfd.cz/film/12663-interstate-60/prehled/

Ale zpět. Woody tedy nejspíš Demersovi umožní dosáhnout sedmistovky a navíc ještě proti klubu, kde Demers odehrál největší a neujúspěšnější část své kariéry. A myslím si, že ani lidé v San Jose na Demerse nezapomněli a ten dostane vřelého aplausu z obou stran, tento zápas si užije a v NHL zase jednou bude o čem psát. Tak jako teď, když to téma vyburcovalo i mě, i když jsem vlastně neměl v plánu nic takového dělat. A zkuste si psát článek, když na to nemáte klid a vaše manželka pořád něco říká a vy se ne a nemůžete soustředit. :o)

Co ale každopádně udělejte vy, tak si zítra pusťte zápas mezi Edmontonem a San Jose. Hraje se v příznivém čase 22:00 SEČ a navíc si ho můžete pustit na Nova Sportu 1.

Díky Jasone!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *