Série prvního kola play off mezi Oilers a Kings se zatím nevyvíjí tak, jak bychom si všichni přáli. I přesto, že Edmonton byl ve všech třech dosavadních utkáních lepším celkem, stav série je 2:1 pro Los Angeles. Obě výhry Králové brali v prodloužení (oba góly navíc padly v početní výhodě) a Oilers tím potvrdili fakt, že letos jim nastavený čas zkrátka moc nesedí. Z pohledu vývoje celé série bude čtvrté utkání v Crypto.com Areně doslova stěžejní. V případě vítězství McDavida a spol. bude série srovnána a Olejáře bude čekat utkání na domácím ledě a to i včetně případného sedmého rozhodujícího. Pokud by se ovšem série do Alberty stěhovala za stavu 3:1 pro Krále, bylo by to z pohledu Olejářů již velmi složité. Nikoliv nehratelné, ale složité.

Connor McDavid se ve třetím utkání série střelecky probudil.

Třetí zápas přinesl probuzení vítěze kanadského bodování základní části Connora McDavida, který ve druhé třetiny během necelých 2 minut otočil stav z 0:1 na 2:1. Bohužel o pouhých 18 sekund později Kempe z přesilové hry vyrovnal. A ano Tome, Kempe neštve jenom Tebe. Hosty tato skutečnost mrzela o to více, že se jednalo o zcela nesmyslné vyloučení za seknutí Leona Draisaitla v přerušené hře. Oba týmy v zápase využily 2 přesilové hry. Oilers hráli 4 početní výhody a Kings jich měli k dispozici 5. Ta poslední se stala pro Oilers osudnou. Přišla totiž v prodloužení, které v čase 3:24 rozhodl poněkud kontroverzní brankou Trevor Moore. Ona kontroverze nespočívala ani tak v samotném způsobu dosažení branky, ale v situaci, která jí předcházela u zadního hrazení za bankou Stuarta Skinnera. Vilardi v souboji o puk s Ekholmem zahrál s největší pravděpodobností vysokou holí. Kotouč poté spadl na záda dezorientovaného Ekholma a následně se vrátil do hry. Trenér Oilers Jay Woodcroft si okamžitě vzal trenérskou výzvu, ale rozhodčí bohužel branku po několikaminutovém zkoumání uznali. Údajně chyběl prokazatelný záběr doteku Vilardiho hokejky s pukem.

Gólová radost hráčů Kings v prodloužení.

Můžeme být naštvaní, frustrovaní a smutní, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. A ruku na srdce, tenhle moment nám zápas rozhodně neprohrál. Jak napsal na twitter bývalý obránce Oilers Láďa Šmíd – Přestaňme brečet a stěžovat si na to, jak jsou k nám všichni nespravedliví. Ten pláč stejně nic nezmění. Stále věřím, že Oilers půjdou dál! A my věříme taky Láďo!

Bývalý obránce Oilers Láďa Šmíd je nyní častým návštěvníkem utkání Edmontonu přímo v Rogers Place.

Zajímavostí je, že Oilers v sérii vedli po dobu 107 minut a 26 vteřin, zatímco Kings vedli pouze 8 minut a 15 vteřin. I přesto brali Králové 2 výhry a vedou celou sérii. Hokej zkrátka nemá logiku a stejně vždycky vyhraje Třinec. No nic, pojďme dál. „Je to náročná série, to jsme ale věděli celou dobu,“ řekl po utkání jediný střelec Edmontonu Connor McDavid. „Věděli jsme to. V zápasech rozhodují maličkosti, takový je zkrátka hokej v play off. Kings našli svou sílu a nyní je řada na nás.“ Kapitán Oilers má nyní 23 gólů a 35 asistencí ve 40 zápasech play off ve své kariéře.

„Na naší hru se dobře kouká, napadáme, hrajeme aktivně, hodně na ně tlačíme. Myslím, že je to jeden z těch případů, kdy se toho musíme držet a najít způsob, jak s touto taktikou dojít k vítězství. Jsme zklamaní, že jsme z naší práce vytěžili zatím jen jednu výhru,“ řekl po utkání útočník Ryan Nugent – Hopkins. A jak po zápase reagoval na výkon svých svěřenců hlavní trenér Oilers Jay Woodcroft? „Každý zápas je svým způsobem jiný. Dnes večer jsme byli dole a vrátili jsme se dvěma rychlými brankami a dokázali skóre otočit. Měli jsme mnoho skvělých příležitostí, abychom ještě v základní hrací době zápas rozhodli ve svůj prospěch. Bohužel jsme nedokázali najít cestu ke třetímu gólu. Jsou oblasti, které bychom měli zlepšit, ale je toho také hodně, na čem můžeme stavět.“ S předváděnými výkony je spokojen i útočník Leon Draisiatl: „Myslím si, že hrajeme dobře. Děláme spoustu dobrých věcí. Rozhodně jsme dosud byli po většinu času lepším týmem. Musíme najít způsob, jak skórovat ve správný čas a vytvořit si lepší výchozí pozici. Myslím, že toho máme hodně, ale myslím si, že náš tým má velký potenciál mít ještě víc, takže ještě bude na co se dívat.“

Hlavním úkolem pro Oilers je tedy setřást frustraci z dobrých výkonů a špatných výsledků. Hrát ještě zodpovědněji do obrany a především netrávit čas na trestné lavici. Nebo alespoň ne za fauly, které ne úplně přímo plynou ze hry. A že takových zbytečných bylo ze strany Oilers na můj vkus až až. Jestli mají současní Oilers někde slabinu, tak je to hra v oslabení. Při hře 5 na 5 mají Oilers hru po většinu času pod kontrolou. Nepostoupit z téhle série by byla velká škoda. Aniž bych chtěl Kings nějak podceňovat nebo k nim nechoval respekt, byla by hříchem jim tuhle sérii nechat.

„Samozřejmě nechceme prohrávat 3:1, naopak se všichni těšíme, až se vrátíme do Edmontonu za stavu 2:2,“ řekl Mattias Ekholm o nedělním 4. zápase. „Pohyb se mění a cítíte se skvěle, když vyhráváte, necítíte se skvěle, když prohráváte, takže je to o tom, jak to zvládnout hlavně ve svých hlavách. Myslím si, že v této disciplíně máme zkušený tým. Žádná panika. Jsme v sérii, my jsme v bitvě a věděli jsme, že to tak bude.

Mattias Ekholm také zatím není v play off ve své kůži.

Oba týmy zatím během tří zápasů vstřelily přesně devět branek, a to navzdory střelecké převaze Oilers 117:90. Šance na skórování v sérii jsou aktuálně 77:47 ve prospěch Oilers, s 50 střelami edmontonských hráčů ze slotu. Edmonton má také výhodu v procentech vyhraných vhazování (55,4 procenta na 44,6 procenta). Los Angles skórovali třikrát v sérii v poslední minutě dané třetiny.

Oilers budou postrádat i nadále obránce Ryana Murrayho a útočníka Mattiase Janmarka.  Kings mají mimo hru Kevina Fialu a Blake Lizotta. V obsazení brankovišť se nic nemění, takže uvidíme další epizodu ze souboje Skinner versus Korpisalo.

Zápas začíná v neděli ve 3:00 a opět ho nebude vysílat žádná tuzemská televize. Holt nejsme Boston.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *